Ons Redactioneel Proces
Als het gaat om gezond leven en afvallen, is het belangrijk om informatie te hebben die je kunt vertrouwen. Laat ons je begeleiden op jouw reis naar een gezonder leven, met betrouwbare en deskundige informatie.
Geschreven door voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts
Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
Zorgvuldig gecontroleerd en geverifieerd door geregistreerde diëtisten
Regelmatig up-to-date gebracht op basis van wetenschappelijke ontwikkelingen
Onze belofte
Bij Een Maatje Minder vind je betrouwbare informatie van topkwaliteit, zodat jij de beste keuzes kan maken voor jouw gezondheid.
Geschreven door voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts
Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
Zorgvuldig gecontroleerd en geverifieerd door geregistreerde diëtisten
Regelmatig up-to-date gebracht op basis van wetenschappelijke ontwikkelingen
Hoe komen onze artikelen tot stand?
In onze artikelen wordt vaak geschreven dat het wetenschappelijk is onderbouwd. Wat houdt dit eigenlijk in? Hoe komen onze artikelen tot stand? En wat voor soort onderzoeken zijn er? Lees snel verder om het antwoord hierop te krijgen.
Hoe en door wie worden de artikelen geschreven?
Onze artikelen worden geschreven door diverse professionele tekstschrijvers met allemaal een eigen expertise. Voordat een artikel wordt geschreven doen we onderzoek naar het onderwerp. Hierbij gebruiken we zoveel mogelijk wetenschappelijke artikelen. We bekijken deze artikelen kritisch, zodat de informatie in onze artikelen correct is.
De gebruikte bronnen vind je onderaan onze artikelen. In de tekst zijn de bronnen genummerd. Zo kun je makkelijk terugvinden welke bron bij welke informatie hoort. Hiermee laten we transparant zien waar onze informatie vandaan komt.
Hoe worden onze artikelen gecontroleerd door een diëtist of expert?
Daarnaast werken we met het 4 ogen principe. Dit houdt in dat ten minste twee van onze professionals het artikel beoordelen voordat we het publiceren. Twee mensen zien immers meer dan een iemand. Tenslotte worden de artikelen ook gecontroleerd door een diëtist.
Dit is een beschermde titel, wat betekent dat de diëtist de 4-jarige bachelor Voeding en Diëtetiek heeft afgerond. Zo zorgen we samen voor betrouwbare informatie.
De artikelen die gecontroleerd zijn door een diëtist zijn gemarkeerd bovenaan, net onder de titel. Daar staat dan beschreven “Geverifieerd door diëtist”.
Hoe zorgen we dat onze informatie betrouwbaar is en actueel blijft?
We houden de informatie in onze artikelen up-to-date en betrouwbaar door onder andere de volgende acties uit te voeren.
- Regelmatig actualiseren van de artikelen.
Voedingswetenschap is continue aan de gang. Door nieuwe resultaten uit een onderzoek kan bepaalde informatie niet meer actueel zijn. Wij passen onze artikelen regelmatig aan op basis van deze nieuwe inzichten. - 4 Ogen principe
Ten minste twee professionals bekijken en controleren onze artikelen. - Diverse artikelen zijn gecontroleerd door een diëtist.
- We werken niet samen met producten of andere diensten.
Hierdoor kan er geen partijdigheid ontstaan.
Originele inhoud
Al onze artikelen zijn geschreven door onze eigen professionals. We maken geen gebruik van derde partijen. Wij vinden het namelijk belangrijk dat het team van een Maatje Minder dezelfde visie heeft. Zo kunnen we de beste kwaliteit leveren.
Wetenschappelijk bewezen artikelen?
‘Wetenschappelijk bewezen’. Deze uitdrukking ben je waarschijnlijk al vaak tegengekomen. En je vind het zelfs op onze website bij onze artikelen. Maar wat betekent dit eigenlijk?
Dit houdt in dat de informatie in onze artikelen gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs, verkregen uit onderzoek dat strikt volgens de methodologische regels van het betreffende vakgebied is uitgevoerd. Deze methodologische regels variëren per discipline.
In onze artikelen ligt de focus op voedingswetenschap, een complex vakgebied waarbij diverse factoren de resultaten kunnen beïnvloeden. Het is essentieel dat onderzoek zorgvuldig wordt uitgevoerd en rekening houdt met mogelijke storende factoren. Deze storende factoren zorgen voor veel onzekerheden binnen de voedingswetenschap.
Vanwege deze onzekerheden zijn er vaak nuances verbonden aan de resultaten van een onderzoek. Een voorbeeld hiervan zijn de omega-3-vetzuren EPA en DHA uit vis. Hoewel er aanwijzingen zijn dat de gezondheidsvoordelen van visconsumptie te danken zijn aan deze vetzuren, zou het ook kunnen dat andere stoffen in vis bijdragen aan de gunstige effecten.
Wat voor soorten wetenschappelijke onderzoeken zijn er?
Er zijn verschillende soorten onderzoeken. Elk onderzoek heeft een andere bewijskracht. Hieronder lees je meer over een aantal van deze onderzoeken. Dit is in volgorde van hoge bewijskracht naar lage bewijskracht.
Meta-analyse
Dit zijn meerdere onderzoeken die samen statisch zijn geanalyseerd. Een onderzoeker bekijkt hiervoor al bestaande onderzoeken. De resultaten uit de onderzoeken worden met elkaar vergeleken om het antwoord te krijgen op een bepaalde vraag. Dit heeft een hogere bewijskracht, omdat hierbij meerdere onderzoeken worden gebruikt.
Systematische review
Dit zijn meerdere onderzoeken, die besproken en vergeleken zijn. Hierbij worden ook al bestaande onderzoeken gebruikt. Dit is eigenlijk de eerste stap van een meta-analyse.
Bij een systematische review wordt echter de stap van het statistisch analyseren van de resultaten achterwege gelaten. Hierdoor heeft een systematische review een minder hoge bewijskracht dan een meta-analyse.
Experimenteel onderzoek
Hiervan zijn er meerdere soorten onderzoeken. Bij experimenteel onderzoek veranderen onderzoekers bewust één factor. De andere mogelijke factoren die van invloed zijn worden hetzelfde gehouden. Dit soort onderzoeken heeft een sterke bewijskracht voor een oorzaak-gevolg relatie.
Er zijn vaak twee groepen proefpersonen. Een groep kan de controlegroep zijn, waarbij geen factor wordt veranderd. Het kan ook het geval zijn dat de controlegroep een placebo krijgt van een bepaald product.
Bij de andere groep proefpersonen wordt er dan wel een factor veranderd. Als geen van de proefpersonen weet of ze wel of niet een placebo krijgen, wordt dit een dubbelblind experimenteel onderzoek genoemd.
Observationeel onderzoek
Bij dit soort onderzoek verzamelen onderzoekers gegevens zonder de werkelijke situatie te veranderen. Dit heeft een minder sterke bewijskracht voor oorzaak-gevolg relatie. Voorbeelden van observationele onderzoeken zijn bijvoorbeeld een case-control, prospectief cohort, cross-sectioneel onderzoek.
Onderzoek met dieren
Bij dit soort onderzoeken wordt gekeken naar de effecten in proefdieren. Dit kan een aanleiding zijn voor verder onderzoek bij mensen. De resultaten van onderzoek met dieren kan echter niet leiden tot conclusies bij mensen.
In vitro onderzoek
Bij dit soort onderzoeken worden stofjes onderzocht in een reageerbuis. Dit kan ook niet leiden tot conclusies bij mensen, maar kan wel aanleiding zijn voor verder onderzoek bij proefdieren en/of