Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Diana (61) viel 24 kilo af: ‘Ik heb het altijd alleen moeten doen. Dat is nu verleden tijd’

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Al veertig jaar was Diana bezig met diëten. Ondanks de steun van vrienden en familie had ze altijd een beetje het gevoel dat ze alleen stond in de strijd tegen de kilo’s. Ze sprak er ook maar weinig over met de mensen om haar heen. Maar dat is veranderd. “Ik ben trots op mijn resultaten en wil anderen laten zien dat het echt mogelijk is. Óók op latere leeftijd.”
Diana-Resultaat-1200-×-1200px-min

Deel dit artikel met je maatjes

“Het klinkt gek, maar veel afvallen is voor mij eigenlijk niets nieuws. Vijf jaar geleden woog ik nog 69 kilo. Ik weet dus hoe het is om zwaar te zijn, maar ook om slank te zijn. Ik blijf dezelfde persoon, maar toch voelt het als een wereld van verschil.

Mijn gewicht is voor mij heel bepalend voor mijn zelfvertrouwen. Ik voelde me altijd slecht over mezelf als ik weer maatje groter nodig had. Ook al probeerde mijn man, met wie ik al 41 jaar getrouwd ben, me ervan te overtuigen dat dat nergens voor nodig was.

Het jojoën begon al in de puberteit. Ik kwam veel aan toen ik startte met de pil. Als meisje van zestien zat ik daar heel erg mee. Vanaf toen keek ik niet graag meer in de spiegel. En ook later, toen ik in mijn twintiger jaren zwanger werd van mijn twee zoons, kwam ik elke zwangerschap met wel zo’n 14 kilo aan.

Maar ik viel ook altijd weer af. Welk dieet ik ook aan ging – en heb er heel wat geprobeerd – het kostte me eigenlijk nooit moeite om de kilo’s kwijt te raken. Als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook écht voor. Ik kan me dan met het gemak het eten laten staan. Dat was het probleem ook niet. Maar het op gewicht blijven, dat was me nog nooit gelukt.”

Chocola als troost

“Waarom lukte het mij maar niet om op een gezond gewicht te blijven? Ik kreeg er maar geen antwoord op. Ik ken niemand in mijn omgeving die zo met eten en afvallen worstelt. Mijn man en kinderen hoeven er nauwelijks op te letten. En ook mijn vrienden zijn hoeven niet met hun gewicht bezig te zijn. Elk dieet dat ik heb gevolgd, elke keer weer afvallen en weer aankomen. Ik heb het altijd alleen moeten doen.

Emoties zijn mijn valkuil. Ik ben een echte emotie-eter. Toen mijn moeder en mijn vader overleden kon het me bijvoorbeeld allemaal niets meer schelen. Ik laat dan alles los en let niet meer op wat ik eet. Vooral chocola geeft me dan troost. Of dat denk ik dan. Eigenlijk helpt het maar heel eventjes.

De waarheid is dat hoe meer ik eet, ik me alleen maar slechter ga voelen. Naast het verdriet om de situatie, in dit geval het overlijden van mijn vader en moeder, voelde ik me dan ook nog eens een keer slecht over mezelf. En de kilo’s die er dan weer aanvliegen.’

Ik wist dat er een keer iets moest gebeuren. Ook al ben ik al wat ouder, er moest toch wel iets zijn wat ik nog niet had geprobeerd en wat wél zou werken op de lange termijn?”

Voor de kleinkinderen

“Mijn oog was al eerder op de 3 Weken Afslank Challenge gevallen. Maar ik was bang dat het niks voor mij zou zijn. Dat het me niet zo lukken om in de ochtend niet te eten en ik mijn ontbijtje te erg zou gaan missen. Daarom besloot ik het maar voor me uit te schuiven.

Ondertussen bleef mijn bloeddruk te hoog en had ik last van allerlei pijntjes. Als ik op mijn kleinzoon paste en hem lekker zag spelen, kon ik de gedachte niet langer onderdrukken: ‘Als ik gezond oud wil worden en wil blijven genieten van mijn kleinkinderen, dan moet er iets veranderen.’

Vorige zomervakantie kwam eindelijk het moment. Mijn man en ik houden veel van fietsen, maar dit keer viel me dat keer extra zwaar. Steeds maar negentig kilo op een zadel hijsen is niet niks. Bovendien werd ik niet blij van mezelf in een badpak. ‘Dit wil ik echt niet meer’, dacht ik als ik in de spiegel keek.

Nog op de camping heb ik daarom de knoop doorgehakt. Ik besloot me aan te melden voor de challenge van Een Maatje Minder. Eenmaal thuis ben ik meteen gestart. Niet meer denken ‘ach dat komt wel keer’, maar direct de knop omgezet en doorgepakt.

De eerste dagen waren wel even wennen, maar na drie weken merkte ik dat er iets aan het veranderen was. Ik had meer energie en minder last van lichamelijke pijntjes. En ook de opvliegers werden minder. Dat had ik nog nooít ervaren. En dat na veertig jaar diëten.”

Diana de cortie min

Niet meer alleen

“Het grote verschil met andere dieetprogramma’s is dat ik in principe alles kan eten wat ik wil. Ik kan mijn eigen menu’s samenstellen en zelf uitkiezen wat ik lekker vind. Zoals gele wortel nasi, of gehakt met bloemkoolrijst en prei. Voorheen was ik de hele dag bezig met eten, wegen en rekenen. Zoveel gram van dit, zoveel gram van dat. Nu voel ik me vrij.

Ik weeg nu 75 kilo; in een halfjaar tijd ben ik 24 kilo kwijt. En dat is te merken. Ik val nu niet meer als een zoutzak op de bank als ik thuis kom van werken. Natuurlijk, mijn werk met dementere ouderen is intensief en ik ben aan het einde van de dag nog altijd, maar niet meer compleet uitgeblust als voorheen.

Diana Resultaat 1200 × 1200px min

Ik geniet enorm van de complimenten nu ik weer slanker ben. Mensen zeggen dat ik er goed uitzie, dat doet echt wat met me. Ook kan ik weer met een oké-gevoel in de spiegel kijken. Ik hoef geen wijde kleren meer aan van mezelf en de jurkjes kunnen weer wat korter. Het is heus niet zo dat ik ineens in korte rokjes ga lopen, maar jurken en rokken hoeven niet meer krampachtig tot bovenaan de knie.

Ik wil nog twee kilo afvallen. En dat gaat me lukken. Ik heb goede hoop dat ik nu eindelijk de kilo’s voor altijd kwijt ben. Het voelt dit keer niet als een dieet, maar als een eetpatroon dat ik me eigen heb gemaakt. Wel zal ik altijd een emotie-eter blijven. En ook op momenten dat ik niets te doen heb, moet ik erop letten dat ik niet weer naar de chocola grijp.

Gelukkig hoef ik het nu niet meer alleen te doen. Ik heb veel steun aan de community van Een Maatje Minder. Ik ben niet zo’n deler en zat nooit op Facebook, maar voor de Facebook-groep van Een maatje Minder heb ik een uitzondering gemaakt. Ik krijg veel energie van alle positieve verhalen en deel nu soms zelfs mijn eigen resultaten. Toen ik 21 kilo kwijt was bijvoorbeeld. Daar was ik heel trots op. Zeker op mijn leeftijd, waarop afvallen toch een stuk moeilijker gaat. Ik wil andere mensen laten zien dat het nooit te laat is om het helemaal anders te gaan doen.”

Ik hoop dat Diana’s verhaal je heeft kunnen inspireren. Ze bewijst dat het nooit te laat is om gezonder te gaan leven. nu kan ze weer volop genieten van haar klein kinderen en is de vrij van alle moeite die gepaard gaat met diëten.

Als jij klaar bent om (ook) een positieve verandering in jouw leven aan te brengen, dan zien we je graag terug bij onze 3 Weken Afslank Challenge. Al meer dan 6.500 vrouwen gingen je voor.

3 Weken Afslank Challenge mock up


Heb je vragen of opmerkingen over dit interview of voor Diana?

Laat het ons dan weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *