Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Jessica (45) viel 23 kilo af: ‘Iedereen kan te zwaar worden, maar wat je er vervolgens aan doet is jouw keuze’

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Jessica kwam door long covid veel aan, waardoor bij haar de alarmbellen bellen afgingen. Want wat obesitas met je kan doen, had ze van dichtbij meegemaakt. “Ik heb eindelijk voor eens en voor altijd mijn levensstijl aangepakt.”
Jessica Resultaat (781 × 781px) (1)-min

Deel dit artikel met je maatjes

“De kilo’s zijn vanaf mijn dertigste al een strijd. Aankomen, afvallen en weer aankomen; ik wist al lange tijd niet beter. Toch was ik altijd maar een paar kilo te zwaar. Pas sinds corona ging het mis.

Ik kreeg long covid waardoor ik snel overprikkeld en vermoeid was. Mijn werk, hobby’s, het huishouden: ik kon helemaal niks meer. Behalve liggen, op bed of op de bank. Ook koken ging niet meer. Eerst kwamen familie en vrienden nog eten brengen, maar al snel werden het afhaal- en kant-en-klaarmaaltijden.

Zo vlogen de kilo’s vlogen eraan. Ineens woog ik 90 kilo. Ik herkende mezelf niet meer. Al mijn kleding was me te klein geworden, maar ik had geen energie om te gaan winkelen. Het enige wat ik droeg was een oud oversized T-shirt en een broek in maat 44 die mijn man even snel bij de Lidl had gekocht.

Het voelde alsof mijn lichaam niet meer van mij was. Ik was ziek, moe en veel te zwaar. Ik voelde me opgesloten. Zowel in mijn huis, als in mijn lijf.”

De juiste mindset

“Ik moest mijn nieuwe ik maar accepteren dacht ik. De extra kilo’s stonden me gelukkig best goed, hoorde ik van de mensen om me heen.

Maar toen dacht ik aan mijn vader. Ook hij was een emotie-eter en ook hij had obesitas. Toen realiseerde ik me weer dat ik de keuze en mogelijkheid had om het anders te gaan doen.

Daarom zocht ik hulp bij ‘Een Maatje Minder’. Ondanks dat de 3 Weken Afslank Challenge me meteen aansprak, begon ik niet direct. Ik zag nog te veel beren op de weg. Zou het koken wel lukken? Het vasten? Zou ik wel afvallen? Ik voelde dat ik er nog niet klaar voor was. Als je af wilt vallen moet je mindset goed zijn. Je moet jezelf niet zielig vinden, maar snappen dat je niet zomaar dik bent geworden. Dat je zelf verkeerde keuzes hebt gemaakt.

De maanden daarna ben ik daarom gaan nadenken en lezen. Ik heb het programma van voor naar achter bestudeerd, totdat alles goed in mijn hoofd zat en ik de theorie erachter begreep. Dat was voor mij heel belangrijk. Als je snapt waarom je doet wat je doet, is het afvallen veel beter vol te houden.

Toen was het eindelijk tijd om te beginnen. Door long covid had ik geen energie om uitgebreid te koken, maar omdat ik goed begreep wat ik wel en niet mocht eten, was het voor mij niet moeilijk om de recepten aan te passen en te versimpelen. Helaas had ik echt te weinig energie om het optionele sporten te doen.”

Op mijn eigen manier afvallen

“Tóch ben ik afgevallen. En hoe. Al na vijf maanden zat ik op mijn streefgewicht. Ik heb het gewoon gehaald! Helemaal op mijn eigen manier.

Jessica Resultaat 781 × 781px 1 min

Mijn tip aan andere mensen die bezig zijn met afvallen is dan ook: vertrouw op jezelf en vergelijk je niet te veel met anderen. De resultaten van anderen kunnen heel motiverend werken, maar kunnen je soms ook onzeker maken.

In het begin had ik daardoor te hoge eisen. Ik had een bepaald beeld in mijn hoofd hoe snel ik af moest vallen. Maar ieder lichaam is anders. In het begin was ik heel snel 9 kilo kwijt, maar daarna ging het veel langzamer. Daarbij kreeg ik, bovenop long covid, een streptokokkeninfectie. Hierdoor stagneerde het afvallen

Dit ontmoedigde me even. Maar toen ik meer op het proces ging vertrouwen, ging de knop weer om en vlogen de kilo’s er af. Ik raad dus iedereen aan om geduld te hebben en lief te zijn voor jezelf: elke kilo telt.”

Mijn grootste les: Je hebt altijd een keuze

Het afvallen is al met al zo snel gegaan dat ik het nog steeds niet kan geloven. Ik zie dat ik nu maat 36/38 heb, maar toch dringt het nog niet helemaal door. Maar ik ben wel héél erg blij dat ik heb gedaan. Er is een last van me afgevallen. Een jaar geleden liep ik nog puffen en te zweten als ik hond uitliet, nu gaat het weer vlot.

jessica fb brieee min 1

Al met al ben ik long covid ook erg dankbaar. Nu heb ik voor eens en voor altijd mijn eetpatroon en levensstijl aangepakt. En dat niet alleen, door het thuiszitten heb ik ook veel kunnen nadenken over mijn leven. Ik realiseer me nu dat ik altijd veel te veel deed en veel te perfectionistisch was. Dat wil ik gaan veranderen.

Je hebt zélf de keuze om je leven om te gooien. Het is niet erg dat het leven soms anders loopt dan je hoopt. Of dat je de verkeerde keuzes hebt gemaakt. Het is niet erg dat je te zwaar bent geworden. Het gaat erom hoe je hier vervolgens mee omgaat. Of je uiteindelijk de keuze maakt om voor je gezondheid te gaan.”

Wow, ik hoop dat Jessica’s verhaal jou ook heeft weten te inspireren. Ze 23 kilo kwijtgeraakt ondanks long-covid en andere tegenslagen. Het is zo tof om te lezen dat ze ze haar mindset zo heeft weten om te gooien en naast het afvallen nog bezig is om zich op persoonlijk vlak te ontwikkelen.

Als jij klaar bent om (ook) een positieve en blijvende verandering in jouw leven aan te brengen. net als 7.000 vrouwen die je al voor gingen? Klik dan hier voor meer informatie over de 3 Weken Afslank Challenge

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px


Heb je vragen of opmerkingen over dit interview of voor Jessica?

Laat het ons dan weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *