Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is koud douchen gezond? Hoe zit dat?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Koud douchen; hele bevolkingsstammen zweren erbij.

Maar is koud douchen wel gezond? En zo ja, waarom dan? Wat doet het dan allemaal wel niet en is bibberen onder de douche nou echt de moeite waard?

In dit artikel vertellen we je er alles over, lees snel verder!
Is koud douchen gezond? En waarom is koud douchen gezond?
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is koud douchen goed voor je?

Ja, we nemen zeker ons petje af voor iedereen die zonder gezeur (vrijwillig) onder de koude douche gaat staan.

Maar is koud douchen nou echt goed voor je? Waarom is een koude douche dan zo gezond en wat levert het op? En zijn er ook risico’s?

Je merkt het: vraag op vraag. Tijd om hier eens wat dieper in te duiken! De resultaten zijn verrassend en veelbelovend.

Waarom een koude douche zo gezond? 

Om te begrijpen of koud douchen gezond is, moeten we eerst begrijpen wat zo’n koude straal op je lijf nou allemaal met je doet.

Een koude douche zorgt (tijdelijk) voor een verhoogde hartslag, een hogere bloeddruk en een snellere ademhaling. Dit is een enorme boost voor je lijf. 

Daarnaast heeft koud douchen en koud baden invloed op de beschikbaarheid van neurotransmitters (ook wel overdrachtstoffen genoemd).

Dit zijn stofjes in de hersenen die signalen doorgeven, vaak tussen zenuwcellen of spiercellen. Neurotransmitters zijn een soort boodschappers en hebben invloed op je stemming.

Een koude douche doet dus wat voor lichaam en geest en heeft concrete (en wetenschappelijk aangetoonde) gezondheidsvoordelen.

We zetten de meest opvallende voor je op een rijtje. 

Voordelen van koud douchen

De doorzetters die iedere ochtend onder de koude douche stappen en staan te klappertanden, zweren erbij. En dat is niet voor niets. Dat blijkt als we gaan kijken naar de gezondheidsvoordelen van koud douchen.

De meest interessante en bewezen voordelen zijn:

Sterker immuunsysteem 

Niet alleen jij, ook je afweersysteem krijgt een ware boost van dat koude water. Dat koud douchen goed is voor je immuunsysteem blijkt uit diverse onderzoeken.

Zo heeft een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) aangetoond dat elke dag een koude douche nemen, leidt tot minder ziekteverzuim [1].

Ook blijkt dat door de kou het aantal witte bloedcellen toeneemt [2].

Juist, die bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het beschermen van je lijf tegen indringers van buitenaf, zoals virussen, bacteriën en andere ongewenste gasten. 

Optimale alertheid

We kennen allemaal wel het lome gevoel na een warme douche of een warm bad. Door koud te douchen of een koud bad te nemen, bereik je precies het tegenovergestelde effect.

Het plotselinge contact met koud water, veroorzaakt een stressreactie in je lijf.

Nu denk je misschien ‘hey, dat is toch niet goed?’. Lees vooral even verder.

Door de stressreactie die de kou veroorzaakt, ga je dieper en voller ademen. Hierdoor komt er meer zuurstof in je lichaam.

Ook zou koud water ervoor zorgen dat je meer rode bloedcellen aanmaakt [2]. Deze transporteren zuurstof door je lichaam. Door het koude water gaat je hartslag omhoog en hierdoor wordt je alerter. 

Lekker in je vel

Door koud te douchen zit je letterlijk en figuurlijk lekker in je vel. Wist je dat je door warm te douchen de lichaamseigen oliën op huid en haar kunt wegspoelen?

Bij koud douchen is dit niet het geval, waardoor je huid en haar hun optimale conditie behouden. 

Koud douchen verbetert bovendien de bloedsomloop. Een goede bloedsomloop is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Bovendien kan een goede bloedsomloop zelfs cellulitis verminderen! 

Maar ook mentaal kan een koude douche ervoor zorgen dat je lekker in je vel zit. Koud douchen zou zelfs kunnen helpen tegen en depressie [3].

Koud douchen stimuleert namelijk een deel van je hersenen dat noradrenaline aanmaakt. 

Een gebrek aan noradrenaline kan ervoor zorgen dat je motivatie en je emotionele stabiliteit tot het nulpunt zakken. Beter het aantal graden van die douchekraan laten zakken dus!

Ook stimuleert de blootstelling aan kou het sympathische zenuwstelsel, waardoor het niveau endorfinen in je bloed wordt bevordert.

Endorfinen zijn stofjes die ervoor zorgen dat we (figuurlijk) lekker in ons vel zitten. 

Meer veerkracht

Nog een reden dat koud douchen gezond is, is dat je niet alleen je wilskracht traint, je verbetert bovendien je emotionele veerkracht. Als je regelmatig onder de koude straal staat en hier een nieuwe gewoonte van maakt, kan dit ervoor zorgen dat je beter kunt omgaan met stress. 

Goed voor je lymfesysteem

Een andere goede reden om koud te douchen is het effect op je lymfesysteem. Dit systeem bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren en is verantwoordelijk voor het opruimen van afvalstoffen uit je lichaam.

Door een koude douche kan dit systeem actiever worden. Dit komt doordat de kou spiersamentrekkingen opwekt.

De lymfe trekken samen door de kou, waardoor stilstaande vloeistoffen door de lymfevaten naar buiten kan worden gepompt. 

Betere (sport)prestaties en sneller herstel

Natuurlijk is een koude douche een manier om snel af te koelen na lichamelijke inspanning. Maar koud douchen na het sporten kan ook helpen om ontstekingen te verminderen. [4]

Ook zouden koude douches het herstel van je spieren bevorderen en bovendien verlichting bieden tegen spierpijn [5]. 

Koud douchen tegen pijn

Ook bij andere pijnklachten kan een frisse douche helpen. We kennen allemaal wel de zak ijs (of diepvrieserwten) op een geblesseerd lichaamsdeel. Kou kan de snelheid, waarmee zenuwen pijnsignalen naar onze hersenen sturen vertragen, waardoor het gevoel van pijn vermindert. 

Op NPO Kennis zagen we zelfs een video waarin een vrouw met reumatische artritis haar ervaringen met koud douchen deelt.

Wij zouden eerder denken dat kou en reuma geen goede combinatie is, maar het tegendeel blijkt waar.

De vrouw begon met koud douchen en ademhalingsoefeningen en is nu zelfs van haar medicijnen af.

Dat koud douchen gezond is, blijkt keer op keer. Maar dat het ook kan helpen bij pijnklachten wisten wij persoonlijk nog niet. Houd er wel rekening mee dat er nog geen harde bewijzen zijn. Er kan ook sprake zijn van het placebo-effect.

Samenvatting
Koud douchen kan goed zijn voor het lymfestelsel, pijn verminderen en je sportprestaties verbeteren.

Koud douchen afvallen

Misschien wel een van de mooiste bijkomstigheden van regelmatig koud douchen is het feit dat je ervan zou kunnen afvallen afvallen. Met een koude douche van 10 minuutjes bereik je volgens sommige hetzelfde effect als met een workout van 1 uur [6]. Wat bruin vet aangaat dan. En bruin vet zou helpen in de strijd tegen de kilo’s.

Meer weten? Ontdek er alles over in ons artikel over koud douchen en afvallen


Hoe lang koud douchen? 

We weten niet hoe het met jou zit maar wij zijn inmiddels overtuigd van de gezondheidseffecten van koud douchen. Maar hoe lang koud douchen is gezond en hoe profiteer je optimaal van de effecten? 

Het is het beste om de dag te beginnen met een koude douche, zo profiteer je heel de dag van deze boost.

Van de gezondheidseffecten profiteer je al na 30 tot 60 seconden onder de koude kraan. Als je meer ervaring hebt kun je dit opbouwen naar 2 tot 3 minuten.

Voor alle niet-bikkels onder ons is het trouwens verstandig en gezond om koud douchen langzaam op te bouwen. Je doucht dan normaal en begint met koud af te douchen. 

Als je echt problemen hebt met het koude water op je lijf, kun je ook eerst alleen je armen en benen koud afdouchen.

Als je hieraan gewend bent, neem je ook je hoofd en de rest van je lichaam mee. Doe dit eerst 20 seconden en houd het elke dag een seconde of 10 langer vol. 

Samenvatting
Vanaf 30 tot 60 seconden heb je al profijt van de gezondheidsvoordelen van koud douchen. Dit kun je opbouwen naar 2 tot 3 minuten koud douchen.

Wat zijn de risico’s van koud douchen?

Koud douchen is gezond en heeft vele voordelen. Maar zijn er ook nadelen van koud douchen en moeten we rekening houden met eventuele risico’s?

(Met andere woorden: kunnen we er met goed fatsoen nog onderuit?). 

Mogelijke nadelen van koud douchen zijn:
Het grootste nadeel van koud douchen, is toch wel dat het koude water in de eerste instantie superonaangenaam voelt. Maar dit went, heus.

Er zijn zelfs mensen die het echt lekker gaan vinden. Dat het vooral na afloop lekker voelt, kunnen we ons helemaal voorstellen. 

Als je trouwens minuten na je koude douche nog staat te bibberen en het nog steeds koud hebt, kan het zijn dat je iets te lang onder te koud water hebt gestaan. Doe de volgende keer een stapje terug en kijk hoe dat voelt.

Kan koud douchen gevaarlijk zijn? 

Het grootste nadeel van koud douchen, is dat het voor risicogroepen mogelijk gevaarlijk is. De ‘klap’ die de plotselinge kou veroorzaakt, kan voor mensen met hartproblemen gevaarlijk zijn.

Heb je hartproblemen maar wil je graag beginnen met koud douchen? Overleg dan altijd eerst met je arts. 

Koud douchen gezond, conclusie

Om echt te profiteren van de gezondheidsvoordelen moet je het koude douchen ook volhouden. Net als met afvallen, is dat makkelijker als je de juiste motivatie hebt.

Ga een challenge aan met vrienden, met je partner of met huisgenoten. 

De juiste community en weten waar je het voor doet, helpen om je doelen te bereiken.

Als je meedoet aan onze aan onze 3 Weken Afslank Challenge, krijg je er niet alleen een community bij maar ook veel tips en makkelijke, lekkere en gezonde recepten. 

Dus ja, koud douchen is gezond, maar als je het combineert met gezonde eten en een gezonde levensstijl heb je er nog meer profijt van! Houd het niet bij douchen alleen en meld je direct aan voor onze Challenge!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *