Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Margo (47) viel 25 kilo af: ‘Geloof me, als ik het kan, kan iedereen het’

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Een chronische sportblessure, een traag werkende schildklier én long covid. Een gezond BMI was niet meer voor haar weggelegd, dacht Margo. Maar niets bleek minder waar. “Ik wou dat andere mensen die worstelen met afvallen konden voelen hoe ik me nu voel.”
Margo Resultaat (781 × 781px) (1)-min

Deel dit artikel met je maatjes

“Als negenjarige werd ik door de kinderarts op een dieet gezet van één pak sinaasappelsap per dag. Voor vijf weken lang. Zo ging dat als je in de jaren 80 door een traag werkende schildklier te zwaar was en af moest vallen. Tussen mijn negende en twaalfde jaar werd het dieet opgebouwd van slechts 650 calorieën tot 1000 calorieën per dag.

Dat doet wat met je relatie tot je lijf, zeker in je puberteit. Dat ik op topniveau sportte hielp ook niet mee. Ik deed aan kunstschaatsen en later aan stijldansen: beide sporten waarbij het om je uiterlijk draait. Hoe dunner je bent, hoe beter de jury de bewegingen kon zien.

Eten werd voor mij iets wat ik met mijn verstand moest doen. Ik leerde dat ik mijn intuïtie en hongergevoel niet kon vertrouwen. Eten werd iets wat niet leuk maar vooral moeilijk was. Als puber vond ik het vaak makkelijker om gewoon maar helemaal niets te eten. Dan hoefde ik er in ieder geval niet over na te denken.

Gelukkig sloeg ik nooit echt door. Ik heb nooit een echte eetstoornis ontwikkeld, hoewel ik wel vaak op het randje zat. Ik heb het aan mijn kunstschaatscoach te danken dat het niet verkeerd is afgelopen. Zij dreigde te stoppen met mij te coachen als ik niet gewoon ging eten. Zij heeft mij gered.”

Ik zette mezelf op de tweede plek

“Al met al was mijn relatie met voeding dus flink verstoord. Als ik aan het sporten was was ik slank, maar tussen de sportpieken door vlogen de kilo’s eraan. Ik at gezond, maar altijd net te veel. Met een traag werkende schildklier zat dat er allemaal zo weer aan.

Maar pas tijdens mijn eerste zwangerschap liep het echt uit de hand. Ik kwam dertig kilo aan. Ook had ik inmiddels een chronische sportblessure. Voorheen had ik altijd de sport om op terug te vallen. Om te ontspannen én op gewicht te blijven. Nu had ik geen handvatten meer.

Ik vond het naar om zo zwaar te zijn, ik wist immers hoe het was om me wel goed en fit in mijn lijf te voelen. Helaas zit mijn zelfbeeld gekoppeld aan hoe zwaar of licht ik ben. Mooi voelde ik me dus niet met al die extra kilo’s.

Aan de andere kant gebeurde er zoveel in mijn leven. Zwangerschap, jonge kinderen, mijn dochter die ziek werd, een zware baan in het onderwijs; ik dacht ‘die kilo’s komen later wel’. Ik heb mezelf én mijn overgewicht op de tweede plek geplaatst. Daardoor raakte ik de zwangerschapskilo’s maar niet kwijt.”

Long covid

“Met intermittent fasting en medicatie voor mijn schildklier, die ik toch echt nodig bleek te hebben, probeerde ik in de jaren daarna beetje bij beetje weer af te vallen. En dat lukte best goed! Maar toen kwam corona. Én gingen we verhuizen. Door het onregelmatig kunnen sporten en alle stress kwam ik helaas toch weer aan. 

Tot overmaat van ramp kreeg ik in februari 2022 covid. Ik kon nauwelijks bewegen, zo ziek en zo weinig energie had ik. Het bleek longcovid te zijn. In drie maanden tijd kwam ik nog eens 13 kilo aan. Ik woog toen 90 kilo, bij een lengte van 1.64 meter

Dit kan zo niet langer doorgaan, besefte ik. Ook al zou ik van long covid genezen, dan zou ik wel weer wat anders krijgen met dat hoge gewicht. Bovendien ging ik al richting de 50 jaar. Wat als ik het gewicht niet kwijt zou raken vóór de overgang? Dan zou ik er misschien wel nooit meer vanaf komen.

Ik was als de dood dat ik mijn lichaam schade aan het toebrengen was. Dat ik diabetes of hart- en vaatziektes zou krijgen. Dat kon ik niet laten gebeuren. Zeker niet als moeder van jonge kinderen.”

Alle steun van de wereld

“Sporten was geen optie meer, ik moest dus op zoek naar iets anders. Toen ik de 3 Weken Afslank Challenge tegenkwam leek alles samen te komen. Intermittent fasting, weinig koolhydraten eten: daar wist ik al wat vanaf. Bovendien zijn de mannen van Een Maatje Minder begonnen omdat ze zagen dat hun moeder moeite had met afvallen. Dat was een vrouw van dezelfde leeftijd als ik. Het voelde als het ideale programma voor mij.

Margo facebook biercht

In het begin was het even zoeken. Door de cognitieve klachten door long covid kon ik nog geen recepten volgen. Maar gaandeweg werd ik er steeds handiger in. Het was gelukkig niet moeilijk om de recepten een beetje aan te passen en te versimpelen. Nasi met kipgehakt, wokgroenten en een eitje is bijvoorbeeld hartstikke makkelijk om te maken. Én heel erg lekker.

Ik heb veel steun gehad aan de andere ‘maatjes’, die hun tips en tricks delen op de besloten Facebookgroep. Zij hielpen me er doorheen. Net zoals mijn man. Hij heeft me enorm gesteund en aangemoedigd. Zo heeft hij meteen toen ik begon met de 3 Weken Afslank Challenge een grote thermometer getekend, waarop ik mijn afvaldoelen in kon kleuren. Zo werd het proces voor de kinderen ook wat concreter.

Bij mijn eerst bereikte doel boekte hij een weekendje weg naar een luxe wellness hotel. Bij de volgende mijlpaal kocht hij een mooi lingeriesetje in mijn nieuwe maat. Ik heb thuis echt alle steun van de wereld gehad. Mijn man en mijn kinderen zijn trots op me.”

Als ik het kan, dan kan iedereen het

“Ik ben in negen maanden tijd 25 kilo kwijtgeraakt. Mijn kijk op eten is veranderd. Ik realiseer me nu dat mijn generatie met de verkeerde informatie is opgevoed. Ik dacht altijd dat je weinig vet en dierlijke eiwitten moest eten. Maar zo zwart-wit is het helemaal niet, weet ik nu. Zo eet nu soms wel vier eieren op een dag en heb me nog nooit zo goed gevoeld.

Mijn lijf voelt weer als mezelf. Met mijn maat 38 heb ik er weer plezier in om leuke kleding te kopen en moeite te steken in mijn uiterlijk. Dat had ik mezelf veel eerder gegund. Ook toen ik zwaarder was. Het is niet nodig om jezelf te verwaarlozen, of te denken dat je er niet mag zijn, hoe zwaar je ook bent.

Ik ben helaas nog steeds niet hersteld van long covid, maar het gaat beter. Ik zal misschien nooit meer zo kunnen sporten als vroeger, maar ik kan nu bijvoorbeeld weer een uur een dansles volgen. Vorige zomer kon ik nog niks. Mijn gezonde gewicht en eetpatroon helpen daar zeker bij.

Wie had gedacht dat ik een BMI van 25 zou bereiken? Negen maanden geleden had ik de lat niet al te hoog gelegd voor mezelf. Ik was anders dan anderen, dacht ik. Met de long covid, het niet kunnen sporten én een trage schuldklier. Maar het is me toch gelukt! Als ik het kan, kan echt iedereen het.

En echt, ik weet dat het niet makkelijk is, ik heb mijn hele leven met eten en mijn gewicht geworsteld. Maar ik zou zo graag willen dat dat iedereen die af wil vallen heel even zou kunnen voelen hoe ik me nu in mijn lijf voel, vergeleken met vroeger. Dan weet je dat het het allemaal waard is.”

Wow! Super knap dat Margo ondanks alle tegenslagen toch haar ideale figuur heeft weten te bereiken. Ze had alle reden van de wereld om bij de pakken neer te ziten. Toch besloot ze voor zichzelf en haar eigen gezondheid te kiezen. Wij zijn trots en blij dat Margo weer helemaal lekker in haar vel zit.

Als jij klaar bent om (ook) een positieve verandering in jouw leven aan te brengen. net als 7.000 vrouwen die je al voor gingen? Klik dan hier voor meer informatie over de 3 Weken Afslank Challenge

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px


Heb je vragen of opmerkingen over dit interview of voor Margo?

Laat het ons dan weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *