Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Wat is de beste mindset voor succesvol afvallen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Het is eigenlijk heel simpel, met de juiste mindset kan iedereen afvallen. Daarom zijn je gedachten erg belangrijk. In dit artikel lees je welke stappen jij kan zetten om je mindset voorgoed te veranderen. Ben jij klaar om afscheid te nemen van die overtollige kilo’s? Lees dan snel verder.
In dit artikel lees je over wat de beste mindset is om te hebben om succesvol af te vallen.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Waarom is de juiste mindset zo belangrijk als je wil afvallen?

Waar een wil is, is een weg. Dat geldt ook als je wilt afvallen. Afvallen is alleen net als stoppen met  roken of drinken, super moeilijk. Niet alleen mag je van alles niet meer. Je moet ook de momenten waarop je in de verleiding komt een nieuwe invulling geven. 

Het wordt tijd verandering. Je oude gewoontes ga je inruilen voor nieuwe. Een goede mindset helpt je hierbij.

Hoe dat werkt leggen we je uit aan de hand van de onderstaande vragen.

– Wat is je mindset?
– Hoe helpt je mindset bij het afvallen?
– Welke patronen herken je bij jezelf? 
– Wat is jouw motivatie om af te vallen? 
– Welke afspraken moet ik met mezelf maken?
– Hoe hou ik dit vol? 
– Conclusie: ontwikkel een passie voor gezond leven

Je mindset, wat is dat eigenlijk?

Het woord mindset komt vanuit het Engels. Voegen we de betekenis van de Engelse woorden samen krijgen we: Een mindset is een manier van denken of een mentale houding die iemand aanneemt [1].”

Je mindset zegt dus dus iets over onze manier van denken. We kunnen bijvoorbeeld positief of negatief denken, maar er zijn nog veel meer manieren van denken. We nemen je graag mee in een paar voorbeelden hieronder.

De manier waarop je naar jezelf kijkt

Ons zelfbeeld wordt gevormd door de manier waarop we onszelf zien, fysiek en mentaal. Als we in de spiegel kijken vinden we hier iets van. Als we denken aan wat voor persoon we onszelf vinden, hebben we daar ook een mening over. Het gevolg van deze bevinding geeft je een gevoel.

Sommige mensen hebben een goed zelfbeeld, maar andere hebben een slecht zelfbeeld. Dit kan bijvoorbeeld komen door ervaringen van vroeger of een opvoeding.

Waar we in geloven

We geloven allemaal wel ergens in. Dit zijn dingen die buiten ons om bestaan. Hopelijk geloof je ook in jezelf. Hetgeen waar we in geloven, is nauw verbonden met onze overtuigingen. Waar we in geloven en waar we van overtuigd zijn heeft invloed op ons oordeel. Ons oordeel over anderen mensen, gebeurtenissen of spullen [1].

De manier waarop je reageert

Jouw identiteit, waar je in gelooft en hoe jij de dingen ervaart, bepalen jouw reactie. Iedereen reageert anders op dezelfde situatie. 

Zonder onze mindset, zouden we nooit ergens op reageren en dus ook niets doen. Alles wat we om ons heen zien en wat we meemaken, komt uit iemands gedachten voort. Onze beleving van het leven, wordt volledig bepaald door onze mindset. 

Samenvatting
Je mindset bestaat onder andere uit je zelfbeeld en je overtuigingen. Dit heeft invloed op hoe je reageert op bepaalde situaties.


Hoe helpt je mindset je bij het afvallen

Je weet nu wat je mindset is. Nu wordt onze mindset gevormd door ervaringen en aangeleerd gedrag. Bijvoorbeeld de taal die je spreekt, wie je vrienden zijn, soms heb je ervoor gekozen en soms leer je iets aan. Onze eetgewoontes hebben we vaak ook aangeleerd. Hoe verander je die?

We kunnen wanneer we als Nederlandstalige geboren zijn, kiezen om Spaans te leren. Dit is een bewuste keuze.

Bewuste keuzes maak je ook  als je gezonder wil gaan eten, om vervolgens af te vallen. Je kiest ervoor om te veranderen, omdat je zo niet langer door wil.

Ben je klaar om af te vallen? Lees dan de stappen die we hieronder voor je hebben uitgewerkt. 

Welke patronen herken jij bij jezelf?

Iedereen ontwikkelt meerdere patronen, oftewel gewoontes. Deze patronen bepalen vaak ons dieet, wanneer we sporten of een rondje gaan wandelen. Het kan ook een patroon zijn om jezelf op iets lekkers te trakteren na het sporten.

Waarom doen we wat we doen? Waarom eten we wat we eten? Waarom hebben we geen tijd om te sporten? Deze vragen ga je allemaal eerlijk voor jezelf beantwoorden.

Bedenk waarom je eet wat je eet. Is dit (te) vaak een ongezonde snack, of kies je ook voor gezonde maaltijden?

Alles wat je doet, kan ook anders. Eerst wil je weten of het beter kan. Zo ja? Pak het aan. Trakteer jezelf op een positieve verandering. 

Wat is jouw motivatie om af te vallen?

We hebben hierboven de eerste stap besproken. Je hebt jezelf afgevraagd waarom je dingen op een bepaalde manier doet. Nu ga je bedenken waarom je wil afvallen. Je schrijft een motivatiebrief aan jezelf, om dit duidelijk te krijgen.

Je motivatie om af te vallen, kan worden omgezet in een doel. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil afvallen, omdat ik volgend jaar ga trouwen’. Dan moet je nog weten hoeveel kilo eraf moet om in die jurk van je dromen te passen. Dit is natuurlijk een hele romantische reden. Is dit meer dan 5 kg?

Splits je doel dan op in subdoelen. Zo heb je tussendoor het geluksgevoel van het behalen van je doel, waardoor je gemotiveerder blijft.

Helaas komt het vaak voor dat je moet afvallen om gezondheidsredenen [3].

Als je weet wat je patronen zijn en wat je wil veranderen, dan kan je een plan maken. Maak afspraken met jezelf. Zo krijg je duidelijk hoe je je doel kunt behalen.

Trek je niets aan van de negatieve gedachten. Hoe je dat moet doen, dat lees je in de alinea’s hieronder.

Welke afspraken moet ik met mezelf maken?

De afspraken die je met jezelf gaat maken, hoef je niet allemaal in één keer door te voeren. Dit werkt het beste stapsgewijs.

Maak een lijstje met dingen die je wil veranderen en zet erachter op welke datum je hiermee begint. Voer max. twee veranderingen per week door. Begin pas met een nieuwe verandering als de eerste veranderingen zijn gelukt.

Gooi je meteen je hele levensstijl om, dan ga je iets volhouden in plaats van voor goed veranderen. Een mens heeft een maand nodig om te wennen aan een nieuwe gewoonte.

Elke keer ‘iets’ op een andere manier doen, hoef je niet vol te houden, dat kan een blijvende nieuwe gewoonte worden. Kijk hierbij goed wat in jouw dieet past.

Hieronder lees je een aantal afspraken die je bijvoorbeeld met jezelf kunt maken:

Week 1:

1. Ik ga elke dag op de fiets of lopend naar werk, ook als het regent. Tip: koop een regenpak en een stevige paraplu. No excuses. 

2. In plaats van frisdranken en vruchtensappen, kies ik voor water, koffie en thee zonder suiker, veel water.

Week 2:

1. Elke week ga ik een uurtje zwemmen. Als je dit met iemand samen doet, zwem en klets je zo een uur. Gezellig en gezond!

2. Weg met de frietpan. Zet de oven vaker aan en stoom je groenten. De manier waarop we ons eten klaarmaken kan vaak veel gezonder. Een ander goed alternatief is de airfryer.

Misschien valt je iets op? In het voorbeeld hierboven staan steeds twee voorbeelden van veranderingen die je met jezelf afspreekt.

De één heeft te maken met een verandering in je eet- en drinkgewoonte en de ander heeft te maken met sport en beweging. Zowel sport en beweging, als gezonder eten zorgen ervoor dat je gaat afvallen. 

Hoe hou ik dit vol?

Zoals je hierboven hebt gelezen is het geen kwestie van volhouden, maar moet je jouw huidige gedrag doorbreken. Hoe moeilijk dit ook is.

Zodra je bijvoorbeeld de afspraak hebt dat je nog maar twee wijntjes mag en geen slagroomtaart en je op een verjaardag komt, dan moet je nee gaan zeggen.  Je moet die negatieve gedachten de baas worden.

Niet alleen krijg je last van stemmetjes in je hoofd die zich met elke keus gaan bemoeien, ook in je omgeving krijg je hiermee te maken. Hieronder lees je twee typische voorbeelden.

“Ah, je kan toch wel een klein stukje gebak nemen?” of “Je hoeft toch niet te rijden. Ik heb die fles speciaal voor jou gehaald, die vind je zo lekker, kom, we maken hem samen leeg”. Nu moet je dus “nee”  leren zeggen. Dat blijft lastig.

Gelukkig, jij hebt je mindset zo veranderd dat je niets liever wil dan gezonder leven. Jij hebt ervoor gekozen. Jij wilt die slechte dingen niet meer. Je bent meer van jezelf gaan houden. Je geniet van die topconditie en gestoomde groenten en heerlijke salades.

Vergeet niet dat mensen in je omgeving ook jaloers kunnen zijn. Jou is het op een gegeven moment wel gelukt. Mensen gaan op jou reageren. Wees hierop voorbereid en geef niet toe. Je kunt ook van tevoren al aangeven dat je bezig bent met gezonder eten. Zo kunnen mensen hier beter rekening meehouden.

Ben je zelf bang tijdens het proces dat het je toch niet lukt? Parkeer dit gevoel. Het is niet waar. Ook al ben je een keer de mist in gegaan, pak het gewoon weer op. Juist van deze misstappen kan je leren. Als je al denkt dat het mislukt, gaat het mislukken. Dit heet een selffulfilling prophecy.

Bedenk je weer waarom je wilt afvallen, lees je afspraken terug of bekijk je motivatielijst. Ga vervolgens weer genieten van de positieve veranderingen in je leven, de gezonde relatie met jouw lichaam.

Conclusie, ontwikkel een passie voor gezond eten

Met de juiste mindset, kan je alles veranderen. Je moet het alleen echt willen. Er is een verschil tussen dat mag ik niet meer of dat wil ik niet meer.  Geloof in jezelf en vergeet niet om elke verandering in korte stappen door te voeren.

Ga je te snel? Dan maak je het jezelf heel erg moeilijk. De kans is dan groot dat je terugvalt. Geduld wordt zeker in dit geval, beloond. Wij snappen heel goed dat het allemaal begint met je mindset.

Daarom hebben we ook in onze 3 Weken Afslank Challenge aandacht voor de mindset en motivatie. Klik hier voor meer info.

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *