Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Sacha (57) viel twintig kilo af: ‘Niets motiveert meer dan de eerste kilo’s die eraf vliegen’

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Als een echte bourgondiër kon Sacha gezelligheid niet los van lekker eten zien. Bang om haar leven vol feestjes en vrienden te verliezen, stelde ze het afvallen steeds maar uit. Totdat de knop dit keer echt om ging. En haar grote angst? Die kwam nooit uit.
Sacha-Resultaat-781-×-781px-min

Deel dit artikel met je maatjes

“Vlaai, toastjes, lekkere Franse kaasjes, eten staat voor mij voor gezelligheid. Ik ben super bourgondisch, ik vind alles lekker, alles moet gevierd worden en overal hoort een lekker hapje bij.

Als kind en puber had ik een normaal postuur, maar zodra ik op mezelf ging wonen en veel met vrienden afsprak – samen uiteten, samen borrelen – kwam ik elk jaar wel iets aan. En minderen deed ik niet.

Proberen deed ik het natuurlijk wel. Of proberen… Elke maandagochtend nam ik me voor om af te gaan vallen en elke maandagmiddag was ik alweer gestopt.

Zo ging het door totdat de overgang kwam. En later corona. Dat hielp zeker niet mee. Nog meer dan anders wilde ik de gezelligheid in huis halen.”

Wijde lappen om mijn lichaam te verhullen

“Op een gegeven moment woog ik 95 kilo. Mijn gewicht maakte me onzeker. Als iemand zei dat ik er leuk uitzag, of dat ik iets leuk aan had, dan kon ik alleen maar denken ‘dank je, maar was ik maar wat slanker’.

Ik was me altijd bewust van mijn lijf. Als ik zat, had ik een kussentje voor mijn buik en op foto’s zorgde ik ervoor dat er een plant, muurtje of een kind voor me stond. Ook begon ik steeds wijdere kleding te dragen. ‘Lappen’ noemde mijn man dat. Wijde vesten, jurken, of een grote sjaal; alles wat mijn lijf maar kon verhullen.

Op een gegeven moment kreeg ik het allemaal niet meer verhuld en had ik er genoeg van. Ik was pas zevenenvijftig jaar, geen zeventig, maar voelde me al als een oude ingezakte oma. Natuurlijk, afvallen is ook belangrijk voor je gezondheid, maar als ik eerlijk ben was mijn uiterlijk mijn grootste motivatie. Ik verlangde er ontzettend naar om de kleren te kunnen dragen die ik wou.

Diep in mijn hart wist ik wel wat ik aan mijn eetpatroon moest veranderen, maar het lukte me maar niet om dat dan ook daadwerkelijk te doen. Ik bleef maar in de kasten graaien op zoek naar iets lekkers. Een stok achter de deur was wat ik nodig had.

Dat vond ik in de 3 Weken Afslank Challenge. Gezond afvallen, zonder enge pillen of shakes, dat sprak me aan. De online community waar je altijd terecht kunt voor vragen trok me over de streep om het programma aan te schaffen.

Dat was in april 2022, maar het duurde nog tien maanden voordat ik er eindelijk aan begon. Keer op keer had ik wel een excuus. Eerst was het de zomer die bijna begon, dan was er weer een etentje of verjaardag waardoor ik het afvallen voor me uitschoof, daarna was het niet handig met de feestdagen op komst: smoes na smoes na smoes”

Mijn grootste angst

“Maar toen kwam februari 2023. Mijn man was veel weg voor zijn werk en mijn dochter ging voor haar studie naar Singapore. Dit was het moment. Ik hoefde met niemand rekening te houden. Ik vertelde het aan niemand en begon met het programma. Mijn doel was om mijn dochter op te gaan zoeken en ze dan, zonder dat ze wist van mijn dieet, zou zien hoeveel ik afgevallen was. Ik wilde haar verrassen met mijn nieuwe ik. En dat lukte. Ik was al tien kilo afgevallen toen ik mijn dochter zag. En ze was zo ontzettend trots!

Ik prijs me sowieso gelukkig met de support van mijn gezin. Mijn man vindt alles lekker en eet gewoon met mij mee. Of neem mijn zoon die me spontaan een appje stuurt met de tekst: “Mam, ik denk dat deze eiwitpoeder beter is dan degene die jij nu gebruikt: deze heeft namelijk minder calorieën en meer eiwitten. Blij mee, die steun helpt!

De eerste weken ging het afvallen ontzettend snel. Niets motiveert meer dan dat. Na drie weken zat ik al ruim op een derde van mijn doel. Daarna gaat het natuurlijk een stuk langzamer, maar de smaak heb je dan al goed te pakken.

Bovendien bleek mijn grootste angst – het kwijtraken van mijn gezellige leven – niet uit te komen. Ik had me druk gemaakt om niks. In het begin was het natuurlijk wel even wennen als er bezoek langskwam. De borrelplanken moest ik links laten liggen. Maar dat betekende niet dat ik niet gezellig mee kon borrelen. Gevulde eitjes, snoeptomaatjes, een lepeltje met carpaccio: er bleek nog van alles mogelijk.”

Vieren met cocktailavond

“Inmiddels ben ik in 4,5 maand 20 kilo afgevallen en voel ik me lekkerder in mijn lijf dan ooit. Alle normale dagelijkse activiteiten gaan een stuk makkelijker. Daarbij snurk ik niet meer en is mijn maagzuur verdwenen. Ook heb ik veel minder last van astma. Ik geniet van het wandelen en ontdek allemaal nieuwe mooie plekjes in de buurt. 

Sacha Resultaat 781 × 781px min

Dit is de leefstijl die ik voor altijd vast ga houden. Ik ben ervan overtuigd dat dat lukt. Ik geniet immers nog steeds van lekker eten. Denk aan courgette-spaghetti, gevulde aubergine met gehakt uit de oven of een salade met gerookte zalm, ei en avocado voor de lunch.

Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk. Zo mis ik brood heel erg; een lekker sneetje Waldkorn of een broodje uit de oven. Ik wil nu nog een kilo of 2 extra, als een soort buffertje, afvallen en dan denk ik dat ik van mezelf wel af en toe eens wat brood mag eten. Maar dan moet het echt een traktatie zijn, en niet iets wat ik dagelijks achteloos naar binnen prop.

Ik heb veel aan de Een Maatje Minder – supportgroep op Facebook. Er heerst een warme sfeer waar iedereen elkaar helpt. Zo had ik veel aan hun steun toen ik een beetje doorschoot in het vieren van mijn nieuwe gewicht. Toen ik twintig kilo was afgevallen wilde ik dat vieren met een cocktailavondje, maar voordat ik het wist was ik mezelf een paar dagen achter elkaar op allemaal lekkers aan het trakteren. Het leek er even weer in te sluipen. Gelukkig realiseerde ik het me op tijd. Op Facebook vertelde ik over mijn worsteling en kreeg meteen allemaal fijne en motiverende reacties. Dat gaf me een goede schop onder mijn kont.”

Sach fb min

Mijn verhaal kan jouw verhaal worden

“Ik ben weer blij als ik in de spiegel kijk. Maar een nieuwe garderobe heb ik nog niet gekocht. Ik geniet er nu nog veel te erg van dat mijn oude kleren zo los om mijn lijf zitten, het gevoel dat iets te groot is voor mij. Deze winter ben ik wel van plan uitgebreid te gaan shoppen en eindelijk weer mooie, strakkere kleren te dragen.

Slank zijn is leuk, maar het is niet zo dat meteen al mijn onzekerheden verdwenen zijn. Zo zit ik nog steeds wel een beetje met mijn buik. Maar toch heb ik me voorgenomen om deze zomer voor het eerst een bikini aan te doen in plaats van een badpak.

Ik heb er lang over nagedacht om mijn verhaal te doen. Ergens schaam ik me ervoor dat ik zo zwaar ben geweest. Ik ben bang dat mensen niet snappen waarom ik het zover heb laten komen, waarom ik er niet eerder wat aan heb gedaan. En zelf snap ik het eigenlijk ook niet. Ik ben best een doorzetter, waarom op dit vlak dan lange tijd niet?

Toch doe ik nu mijn verhaal, omdat ik hoop dat ik anderen over de streep kan trekken. Ik zou aan iedereen mee willen geven: wees niet bang dat je leven gaat veranderen. Je kunt je leuke, gezellige leven blijven leiden, alleen dan op een iets gezondere manier.  Ik heb eindelijk iets gevonden wat voor mij werkt en wil echt nooit meer terug. En ergens weet ik ook dat ik me niet hoef te schamen, maar juist trots mag zijn op wat ik nu heb bereikt.”

Super om te lezen dat Sacha een gezonde leefstijl heeft kunnen creëren zonder al haar bourgondische leefstijl op te geven. 20 kilo kwijt raken in 4,5 maand is niet niks en haar familie is, terecht, heel trots. Wij zijn uiteraard ook trots op Sacha, dat heeft ze toch maar even geflikt!

Als jij klaar bent om (ook) een positieve en blijvende verandering in jouw leven aan te brengen. net als 7.000 vrouwen die je al voor gingen? Klik dan hier voor meer informatie over de 3 Weken Afslank Challenge

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px


Heb je vragen of opmerkingen over dit interview of voor Sacha?

Laat het ons dan weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *