Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Tamara (48) viel 23 kilo af: ‘Ik heb geen verdoofd gevoel meer. Ik bruis van de energie!’

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Na vijftien jaar van alles te hebben geprobeerd, gaf Tamara het afvallen nog één kans. Al de tweede week merkte ze een groot verschil. Nu vijf maanden later bruist ze van energie. “Sporten, een nieuwe opleiding: ik heb er weer zin in.”
Tamara-Resultaat-781-×-781px-1-min

Deel dit artikel met je maatjes

“Als kind en jongvolwassene was ik nooit te zwaar. Ik was gewoon een slanke meid, maar toen ik op mijn twintigste uit huis ging, begon het slechte eten. En daarmee het aankomen. Een relatie en het stoppen met roken deden daar nog een schepje bovenop. Ik werd zwaarder en zwaarder.

Het ging pas echt mis toen ik twee traumatische ervaringen kort na elkaar meemaakte. Ik zat al slecht in mijn vel door mijn overgewicht, maar na deze gebeurtenissen vond ik mezelf helemaal niet leuk meer. Het hek was van de dam. Ik verwaarloosde mezelf door slecht maar vooral weinig te eten. Ik at ‘als een zieke kip’ zoals mijn moeder altijd zei. Behalve in het weekend. Dan ging ik ineens los met pizza, patat en chips. En omdat ik doordeweeks zo weinig at, vloog dat er in razend tempo aan. Mijn lichaam had zichzelf in spaarstand gezet.

Op een gegeven moment woog ik 98 kilo. En dat is veel, als je 1,59 meter lang bent. Maar dat was niet waar ik het meeste mee zat. Veel erger vond ik dat ik geen energie meer had. Ik kwam soms bijna niet meer van de bank af.

En ja natuurlijk, ik voelde me ook niet echt mooi meer. Ik kocht oversized kleding en verwijderde elke foto die er van me werd gemaakt. Mijn vriend zei wel dat ik er goed uit zag, maar zelf zag ik het niet meer. Ik was niet blij met mezelf.”

Vijftien jaar diëten

“Ik heb veel geprobeerd om af te vallen. De huisarts, voedingsdeskundige in de buurt, allerlei diëten zoals Weight Watchers en New Figure, maar niets hielp. Of in ieder geval niet voor lang. Soms viel ik zeven kilo af, maar nooit meer dan dat. En dat zat het er dan binnen no time weer aan. Ontzettend frustrerend. Ik dacht dat het me nooit zou gaan lukken.

Achteraf was het helemaal niet zo gek dat ik maar niet afviel. Mijn mindset was immers nog altijd hetzelfde. Ik dacht slecht over mezelf, had een negatieve relatie met eten en at nog steeds vijf dagen in de week weinig, waarna ik mezelf in het weekend beloonde met zakken chips. Zo heb ik wel vijftien jaar aangemodderd. Zonder blijvend resultaat.

En toen las ik vorig jaar over de 3 Weken Afslank Challenge op de website van het Algemeen Dagblad. Meestal scroll ik gewoon door, want ik zie zo vaak verhalen over afvalprogramma’s voorbij komen, maar op een of andere manier voelde dit goed.

Ik heb er een week goed over nagedacht, ben me in gaan lezen en toen besloot ik: ik ga het gewoon doen. Mijn man was blij voor me maar had wel zo zijn bedenkingen. ‘Waarom zou dit dan wel lukken?’ zag ik hem denken. Maar als snel had hij door hoe serieus ik dit nam. Ik ging er écht voor.“

Eindelijk eetrust

“De eerste week was niet makkelijk. Ik moest wennen aan het wegen van alle porties en moest meer eten dan bij mijn andere afslankpogingen. Maar vanaf de tweede voelde ik me goed, had energie en zag meteen al resultaat op de weegschaal. Sinds die week heb ik eigenlijk nergens meer moeite mee gehad. Het ging me verbazingwekkend makkelijk af.

Of, dat is niet helemaal waar misschien. Rond de kerst was ik er heus wel even klaar mee. Toen ben ik ook 1,5 kilo aangekomen. Maar anders dan vroeger was ik die kilo’s zo weer kwijt. Ik hoef nu niet meteen bang te worden als ik wat aankom, want ik weet wat ik moet doen. Na een vakantie of feestje vast ik een dag, daarna eet ik een dag alleen maar groenten en zo ga ik gewoon rustig verder met de challenge. Daar kan ik nu altijd op terugvallen. Eetrust noem ik dat. Zó fijn. Ik hoef er nooit meer over na te denken.

Mijn smaak is de afgelopen maanden ook erg veranderd. Ik proef groenten veel beter en vind ze veel lekkerder. Zoals gekookte prei, dat lustte ik vroeger helemaal niet. En voorheen zou ik over een pizzabodem van bloemkool denken ‘gatverdamme wat is dat voor iets raars en gezonds’, nu vind ik het zelfs lekkerder dan zo’n vette bodem die smaakt naar karton. Ik weet nu wat bewerkt voedsel allemaal met je lijf kan doen. Ik heb eindelijk geen last meer van mijn buik of darmen en ook mijn hoofdpijn is weg. Bovendien ziet mijn huid er een stuk mooier en rustiger uit.

Tamara’s resultaat

In totaal ben ik 23 kilo afgevallen. En dat in iets meer dan 5 maanden tijd. Mijn jongste zoon moest wel even wennen aan mijn nieuwe uiterlijk. ’Ik wil mijn oude moeder terug!’ riep hij. Ik heb dan ook een hele nieuwe garderobe moeten kopen. Shoppen was weer heerlijk om te doen. Ik pas weer in maat 38. Mijn buik, mijn armen; ik hoef me er niet druk meer om te maken. Alles mag gezien worden. Op insta plaats ik weer foto’s waar ik van top tot teen op sta en in mijn kapperszaak kijk ik net wat langer in de spiegel dan voorheen.

Het fijnst vind ik dat ik me niet meer zo afgestompt en verdoofd voel. Ik bruis weer van energie. Ik ben zelfs van plan badminton, mijn sport van vroeger, weer op te pakken. Ook wil ik dit jaar starten met een opleiding orthomoleculaire therapie. Ik ben zó geïnteresseerd geraakt in voedingsstoffen dat ik er alles van wil weten. En ik wil andere mensen helpen ook gezonder te gaan leven. Zoals mijn man. Hij heeft drie weken met mij mee gedaan en is nu al zes kilo afgevallen.”

Tamara fb bericht min
Tamara Resultaat 781 × 781px 1 min

De sleutel tot Tamara’s succes

Ik heb veel aan de steun van mijn gezin, maar het meeste heb ik misschien wel aan de facebookgroep met de andere vrouwen die de 3 Weken Afslank Challenge volgen. Zij snappen precies wat ik doormaak. We motiveren elkaar en geven elkaar tips, zoals een recept voor een pompoensmoothie of lekkere wortelwafels. Ik heb zelfs een leuke vriendschap opgebouwd met een paar van hen. Elke ochtend appen we elkaar na het weegmoment.

Tegen andere vrouwen die willen afvallen zou ik willen zeggen: maak het jezelf niet te moeilijk. Lust je geen boerenkoolsmoothie? Dan drink je geen boerenkoolsmoothie. Is een recept te veel werk? Houd het dan simpel zodat het wel haalbaar is. Maar wat je ook doet, houd die eerste drie weken vol. Je gaat zoveel verschil merken, zowel in gewicht als gevoel.”

Ik hoop dat Tamara’s verhaal je heeft kunnen inspireren. Ze laat zien hoe belangrijk de steun van lotgenoten is tijdens het afvallen. Dit is precies de reden waarom wij een gratis (besloten) Facebookgroep aanbieden bij onze challenge. Dit is dé stok achter de deur die velen missen tijdens het afvallen. Wij zijn trots op je Tamara, je hebt het maar even geflikt!

Als jij klaar bent om (ook) een positieve verandering in jouw leven aan te brengen, dan zien we je graag terug bij onze 3 Weken Afslank Challenge. Al meer dan 6000 vrouwen gingen je voor.

3 Weken Afslank Challenge mock up


Heb je vragen of opmerkingen over dit interview of voor Tamara?

Laat het ons dan weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *