Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Helpen blauwe bessen met afvallen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Blauwe bessen, regelmatig komen ze voorbij in healthy recepten om af te vallen. Hierdoor zou je denken dat blauwe bessen goed zijn voor het afvallen. Is dat ook echt het geval? Lees snel verder om dit te ontdekken.
In dit artikel lees je hoe blauwe bessen helpen met afvallen
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kunnen blauwe bessen helpen met afvallen?

Jazeker, blauwe bessen kunnen om verschillende redenen helpen met afvallen. Blauwe bessen hebben geen magisch effect, maar het eten van blauwe bessen kan wel zeker bijdragen aan het afslanken of het verminderen van je buikvet.

Door het verzadigende effect van de vezels kan het bijvoorbeeld helpen om langer en beter vol te zitten. Dit kan je helpen om minder te eten. Daarnaast zijn blauwe bessen een makkelijk tussendoortje, wat het eenvoudiger maakt om gezonder eten. Gezonder eten maakt het makkelijker om af te vallen. 

Samenvatting
Blauwe bessen kunnen helpen met afvallen door verschillende redenen, zoals dat het eten ervan kan helpen om langer vol te zitten. 

Wat zijn blauwe bessen?

Als de zomer begint liggen blauwe bessen weer volop in de supermarktschappen. Blauwe bessen zijn namelijk echt een zomerfruit. Ze zijn van juli t/m september verkrijgbaar. Echter als je ze wilt eten kan dat ook in de winter. In het diepvriesvak vind je bevroren blauwe bessen.

Nee, blauwe bessen uit de diepvries hebben niet minder gezondheidsvoordelen dan verse blauwe bessen. Ze worden namelijk zo snel mogelijk ingevroren, waardoor bevroren blauwe bessen soms zelfs meer voedingsstoffen bevatten dan ‘verse blauwe bessen’ in de supermarkt. In het algemeen geldt hoe ouder fruit is, hoe minder voedingsstoffen het bevat.

De blauwe bes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Al meer dan 70 jaar worden blauwe bessen in ons werelddeel gekweekt. Sommige mensen denken dat de blauwe bes afstamt van bosbessen. Dit niet het geval. Beide bessen zijn een ander soort bos.

Blauwe bessen kenmerken zich door de milde, zoete smaak met een knapperige bite. Er zijn verschillende rassen blauwe bessen, zoals de Pink Lemonade, Bluecrop, Reka en Duke (1).

Samenvatting
Blauwe bessen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Ze smaken mild en zoet en hebben een knapperige bite.

Wat zijn de voedingswaarde van blauwe bessen?

In een schaaltje blauwe bessen (100 gram) zit de volgende voedingswaarde.

 • Energie 52 calorieën
 • Vet   0 g
  -waarvan verzadigd 0 g
 • Koolhydraten 11 g
  -waarvan suikers 10 g
 • Vezels 2,4 g
 • Eiwit 0,7 g
 • Zout 0 g

Samenvatting
Kortom: Een schaaltje blauwe bessen (100 gram) bevat 52 calorieën, 11 gram koolhydraten (waarvan 10 gram suikers), 2,4 gram vezels en 0,7 gram eiwit (2).

Welke voedingsstoffen bevatten blauwe bessen?

In de tabel hieronder lees je welke voedingsstoffen een schaaltje blauwe bessen (100 gram) bevat. In de meest rechtse kolom kan je zien wat de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voor volwassenen van de voedingsstof is. μg is een afkorting voor microgram. Dit is 1/10e van 1 milligram (mg). 

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium85 mg3500 mg
Calcium5 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium5 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,3 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Vitamine A4 μg Mannen 800 μg
Vrouwen 600 μg 
Vitamine E0,6 μgMannen 13 μg
Vrouwen 11 μg 
Thiamine (vitamine B1)0,02 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,03 mg1,6 mg
VItamine B60,05 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur (vitamine B11)6 μg300 mg
Niacine (vitamine B3)0,3 mg1,6 mg
Vitamine C 10 mg75 mg

*Vrouwen die niet menstrueren hebben een lagere behoefte aan ijzer, omdat je tijdens je menstruatie een deel van je ijzerinname verliest door het bloedverlies.

Sommige voedingsstoffen dragen slechts voor een klein deel bij aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, zoals foliumzuur, calcium en vitamine A. De onderstaande vitamines leveren een redelijke of grote bijdrage aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van de voedingsstof.

 • Thiamine (vitamine B1)
  20% van de ADH.
 • Niacine (vitamine B3)
  19% van de ADH.
  Thiamine en niacine zorgen onder andere voor een goede werking van het zenuwstelsel, de hersenen en de hartspier.
 • Vitamine C
  13% van de ADH.
  Vitamine C zorgt onder andere voor het in stand houden van de weerstand. 

Samenvatting
Een schaaltje (100 gram) blauwe bessen bevat veel verschillende voedingsstoffen, waarvan vooral Thiamine, Niacine en vitamine C een grote bijdrage leveren aan de ADH van deze voedingsstoffen (3).

Waarom zijn blauwe bessen goed voor het afvallen?

Hoe kunnen blauwe bessen dan bijdragen bij het afvallen? Er zijn hier diverse redenen voor. Hieronder lees je hier meer over.

Blauwe bessen bevatten relatief weinig calorieën

Het eten van blauwe bessen kan helpen met afslanken, doordat blauwe bessen relatief weinig calorieën bevatten. Blauwe bessen bevatten slechts 52 calorieën per 100 gram. Hierdoor is het een goede keuze qua tussendoortje. Ter vergelijking bevat bijvoorbeeld een stuk bananenbrood 135 calorieën en een groot koekje gemiddeld 71 calorieën (5,6). 

Samenvatting
Blauwe bessen bevatten weinig calorieën, namelijk slechts 52 calorieën per 100 gram, waardoor het een gezond en caloriearm tussendoortje is (2).

Blauwe bessen bevatten veel vezels

Blauwe bessen bevatten relatief veel vezels, namelijk 2,4 gram vezels per 100 gram. De inname van bepaalde type vezels kunnen helpen om je verzadigd te voelen na een maaltijd. Dit kan ervoor zorgen dat je minder eet, wat belangrijk is om af te vallen. 

Samenvatting
De vezels in blauwe bessen kunnen ervoor zorgen dat je je voller meer voller voelt na een maaltijd, waardoor je daarna minder eet (7).

Blauwe bessen zijn een makkelijk tussendoortje

Een van de redenen waarom mensen het niet volhouden om gezond te eten is, omdat veel mensen houden van gemak. Als je moeite moet doen voor iets, is het lastiger om het vol te houden. Blauwe bessen zijn een tussendoortje, dat heel makkelijk is om te eten.

Je hoeft niets te schillen of te snijden. Je hoeft de blauwe bessen alleen te wassen voordat je ze opeet. Bovendien zijn ze makkelijk in een bakje mee te nemen als je buitenshuis moet eten. Gezond afvallen kan ook makkelijk zijn!

Samenvatting
Doordat blauwe bessen een makkelijk tussendoortje zijn is het makkelijker om te eten, wat kan helpen om het afvallen vol te houden.

Gezond alternatief voor snoep

De eerste smaak die we in ons leven proeven is zoet, namelijk de zoete smaak van babymelk. Hierdoor zijn we gewend aan deze smaak en kan dit nog steeds je smaakvoorkeur zijn in je volwassen leven(8).

Sommige mensen zeggen ook wel dat ze ‘verslaafd’ zijn aan zoetigheid. Als je gewend bent om elke dag bijvoorbeeld voor de tv iets zoets te eten is het erg lastig om dit te veranderen.
Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd en energie. De oude gewoonte is je ‘automatische piloot’. Tijdens stress en drukte kan je snel weer terugvallen in je oude gewoontes.

De kans om te stoppen met je oude gewoonte is groter als je het vervangt door een nieuwe gewoonte. Zo kan je bijvoorbeeld het moment van de dag dat je normaal iets zoets eet vervangen door het eten van gezonde zoetigheid; fruit [9, 10].

Zo heb je toch iets zoets om te eten, maar is het wel gezond. Bovendien bevat het veel minder calorieën dan ongezonde zoetigheid. Let wel op dat je niet te veel fruit eet.

Samenvatting
Fruit heeft een zoete smaak en is daardoor een gezond alternatief voor snoep. Let op: je kunt fruit niet onbeperkt eten.

Blauwe bessen bevatten veel vitamine C

Vitamine C is een van de vitamines, die belangrijk zijn voor je weerstand. Als je langdurig te weinig vitamine C binnenkrijgt, kan je sneller ziek worden. Als je ziek wordt is het lastig om je te focussen op het afvallen. Sommige mensen gaan meer eten als ze ziek zijn en/of energierijke voeding eten als ze ziek zijn.

Door voldoende vitamine C binnen te krijgen verklein je de kans dat je ziek wordt, zodat je op een gezonde manier kunt afvallen.

Samenvatting
Blauwe bessen zijn rijk aan vitamine C. Door voldoende vitamine C binnen te krijgen verklein je de kans dat je ziek wordt, wat een negatief effect kan hebben op het afvallen.

Wanneer kan ik blauwe bessen eten om af te vallen?

Blauwe bessen kunnen bijvoorbeeld worden gegeten als tussendoortje. Daarnaast kan je het toevoegen aan een gerecht. Eet het bijvoorbeeld bij je muesli in de ochtend of in de avond in een bakje yoghurt of kwark.

Het maakt voor het afvallen niet zoveel uit wanneer je de blauwe bessen eet. Wel is het goed om rekening te houden met wat je voor de rest van de dag eet. Probeer je inname van voeding met suikers te verdelen over de dag en niet allemaal op een moment te eten. Dit zorgt bij sommige mensen ervoor dat je daarna snel weer trek krijgt.

Als je aan sporten doet en nog iets moet eten kan je bijvoorbeeld 30 tot 60 minuten voor het sporten een portie blauwe bessen eten. Zo krijg je snel meer energie. Eet dit niet als extra maaltijd, want dat is zonde. Je moet hierdoor namelijk nog meer sporten om de calorieën te verbranden. 

Hoeveel blauwe bessen mag ik eten?

Er is geen specifieke hoeveelheid aan blauwe bessen wat je kan eten. Hoeveel blauwe bessen je per dag kunt eten hangt onder andere af van wat je voor de rest van de dag eet. Of je afvalt hangt namelijk af van je gehele voedingspatroon.

Een goede richtlijn is om maximaal 200 gram fruit per dag te eten. Het beste is om meerdere soorten fruit te eten. Elke soort fruit bevat namelijk andere voedingsstoffen. Je kunt bijvoorbeeld een schaaltje blauwe bessen (100 gram) en een schaaltje aardbeien (100 gram) eten.

Als je te veel fruit eet krijg je veel suikers binnen. Suikers uit fruit zijn wel gezonder, omdat je door het fruit eten ook andere belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Het betekent echter niet dat je onbeperkt fruit kunt eten.

Een te veel aan ‘fruitsuikers’ verkleint namelijk de kans dat je afvalt. Je krijgt hierdoor immers ook meer calorieën binnen. Ook krijgen sommige mensen juist meer trek als ze veel suikers eten. 

Samenvatting
Een goede richtlijn is om ongeveer 200 gram fruit per dag te eten. Als je meer fruit eet krijg je veel suikers binnen, waardoor het lastiger is om af te vallen.

Hoe kan je blauwe bessen eten?

Naast het los eten van blauwe bessen kan je ze ook gebruiken in smoothies en gerechten. Blauwe bessen kan je voor het afvallen toevoegen aan een smoothie met andere vezelrijke producten en producten die bijdragen aan een verzadigder gevoel, zoals yoghurt of kwark.

Daarnaast kan je blauwe bessensap drinken. Je kunt beter geen kant- en -klare blauwe bessensap kopen. Vaak zijn hier veel suikers aan toegevoegd. 

Bovendien zorgt het drinken van fruit voor minder verzadiging dan als je het als heel fruit eet. Een glas sap bevat vaak ook veel meer fruit, dan als je het fruit in het geheel zou eten. Beperk het drinken van sap daarom tot maximaal een keer per week.

Je kunt blauwe bessen ook eten als blauwe bessenjam. Hierbij geldt ook dat er vaak veel suikers is toegevoegd aan de kant- en klare- blauwe bessenjam. Je kunt eenvoudig zelf je blauwe bessenjam maken met een recept via het internet. Kies als je wilt afvallen voor een recept met minder suiker [11, 12].

Samenvatting
Blauwe bessen kan je op vele manieren eten. Zo kun je ze los eten, zelf blauwe bessenjam maken of toevoegen aan een smoothie of je ontbijt.

Conclusie 

Blauwe bessen kunnen bijdragen aan het afvallen, omdat ze caloriearm zijn en vezelrijk. De vezels helpen je om langer een verzadigd gevoel te hebben. Doordat ze caloriearm zijn, is het een ideaal tussendoortje. Bovendien is het makkelijk mee te nemen, dus voor deze healthy snack hoef je weinig moeite te doen.

Blauwe bessen kan je het beste eten als puur fruit. Door het drinken van blauwe bessensap krijg je namelijk snel veel suikers binnen. Te veel inname van suikers kan het afvallen belemmeren en zorgen voor meer honger.

Bovendien heeft het eten van blauwe bessen ook diverse gezondheidsvoordelen.

Wil jij graag blijvend en gezond afvallen? Wil je meer leren over wat wel en niet gezond is? Daar helpen we je graag mee met onze 3 Weken Afslank Challenge. Tijdens deze 3 weken leer je wat een gezond voedingspatroon is en welke voeding je kunt eten om af te vallen. Je leert ook waarom het variëren tussen de verschillende soorten fruit zo belangrijk is.

Wist je dat je sneller je doel behaald als je het samen doet? Daarom hebben we een besloten, actieve Facebookgroep. Hier kan je ervaringen van andere deelnemers lezen en ook jouw ervaringen delen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/blauwe-bessen
2. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-/caloriechecker/blauwebessen.aspx
3. https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
4. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamines.aspx
5. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-/caloriechecker/bananenbrood.aspx
6. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-/caloriechecker/koekje.aspx
7. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx
8. https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/eerste-hapjes/leren-proeven.aspx
9. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-maak-ik-een-goed-voornemen-.aspx
10. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-maak-ik-een-goed-voornemen
11. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fruit.aspx
12. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vruchtensap.aspx

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *