Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is bleekselderij gezond? Waarom wel/niet?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Bleekselderij en gezond worden erg vaak in één adem genoemd. De groene stengel zou zelfs medicinale eigenschappen hebben en goed zijn voor van alles en nog wat. Dat bleekselderij gezond is geloven we wel, maar hoe gezond is het dan en waar is het goed voor? En hoe kun je bleekselderij het beste eten en zijn er nog dingen waar je op moet letten? Wij zochten het tot op de bodem uit. Lees snel verder en ontdek er alles over!
In dit artikel lees je of en hoe gezond bleekselderij is.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Over Bleekselderij

Voordat we ingaan op de vraag of bleekselderij gezond is, zoomen we kort in op deze populaire groente. Bleekselderij (Apium graveolens var. dulce) is een groente uit de selderij-familie. We eten we vooral de bladstelen. Ook het blad kun je gebruiken als kruid of om er bouillon van te maken. 

Bleekselderij wordt ook wel bleekselderie of selder genoemd. Er zijn twee groepen, namelijk de zelfblekende met goudgele stelen en de niet zelfblekende (ook wel groenselderij genoemd). In Nederland wordt voornamelijk het zelfblekende type gegeten.

Hoe gezond is bleekselderij?

Op menig blog wordt geroepen dat bleekselderij gezond is, maar het gaat wel iets verder dan dat. Zo zou het je immuunsysteem versterken en beschermen tegen schadelijke schadelijke invloeden van buitenaf. Ook zou het een gunstige invloed hebben op je concentratie, bloeddruk en nog veel meer. Maar hoe gezond is bleekselderij nou echt? 

Om te snappen of en waarom bleekselderij gezond is, gaan we eerst kijken naar de voedingsstoffen die erin zitten. Het eerste wat opvalt is dat de groente erg caloriearm is. 100 gram levert maar 14 calorieën. Voor je beeldvorming: een stengel rauwe bleekselderij weegt ongeveer 60 gram.

Zo’n stengel is dus lekker licht en bestaat voor een groot deel (tot wel 95%) uit water. Toch krijg je met bleekselderij ook veel gezonde voedingsstoffen binnen. 

Welke voedingsstoffen zitten er in bleekselderij?

De samenstelling van vitaminen, mineralen en vezels maken van bleekselderij een gezonde snack. Zo bevat het opvallend veel vitamine K (100 gram dekt 36% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), wat ontzettend goed is voor de bloedstolling. 

Ook bevat de groente veel bèta-caroteen dat in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A, Vitamine A is goed voor een gezonde huid, nagels en haren. Niet voor niets wordt bleekselderij ook wel een natuurlijke mooimaker genoemd.

Bovendien is vitamine A goed voor je weerstand. Net als vitamine C trouwens, waar bleekselderij ook veel van bevat.

Boordevol mineralen 

De groente bevat volop mineralen, wat bleekselderij erg gezond maakt. Zo zitten de stengels boordevol kalium, molybdeen en mangaan. 

Kalium is belangrijk voor de vochtbalans, de bloeddruk en voor het aanmaken van eiwitten [1]. Molybdeen speelt een rol in de celvernieuwing. Mangaan is belangrijk voor je afweer en voor sterke en gezonde botten. 

Over gezonde en sterke botten gesproken: opvallend is het hoge calciumgehalte, namelijk 80 miligram op een portie van 100 gram (de dagelijks aanbevolen hoeveelheid is gemiddeld 950 miligram) [2]. 

Naast vitaminen en mineralen zijn het ook de vezels die bleekselderij gezond maken. De groente bevat 0,8 gram vezels per 70 gram. Per dag heb je tussen de 30 en 40 gram vezels nodig. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering en zijn goed voor je hart en bloedvaten [3]. Ook zorgen vezels ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt. 

Samenvatting:

Bleekselderij bevatten vele vitamines en mineralen, zoals kalium, vitamine C, vitamine A en vitamine K.


Gezondheidsvoordelen bleekselderij

Als we puur kijken naar de voedingsstoffen, is het safe to say dat bleekselderij gezond is. Maar door de unieke samenstelling profiteer je bovendien van typische gezondheidsvoordelen van bleekselderij. Wij zetten de meest opvallende op een rijtje. 

Bleekselderij = ontstekingsremmend 

Bleekselderij is een goede bron van antioxidanten, waaronder flavonoïden. Antioxidanten kunnen ons lichaam waarschijnlijk beschermen tegen schade aan weefsels en cellen, wat vermoedelijk op de lange termijn kan zorgen voor ziektes. Dit doen antioxidanten door vrije radicalen weg te vangen, die vrijkomen door externe factoren (zoals roken) en normale lichaamsprocessen.

Ook is bleekselderij rijk aan fytonutriënten, een bioactieve stof. Sommige mensen beweren dat bioactieve stoffen tevens een ontstekingsremmende werking hebben. Dit is echter nog niet bewezen. De Gezondheidsraad gaat er momenteel vanuit dat andere voedingsstoffen dezelfde werking van bioactieve stoffen heeft, waardoor bioactieve stoffen niet noodzakelijk zijn. Verder onderzoek moet worden gedaan naar het effect van bioactieve stoffen.

Chronische ontstekingen worden in verband gebracht met vele ziekten, zoals artritis en osteoporose. Bleekselderij bevat meer dan twintig ontstekingsremmende verbindingen die je lichaam kunnen beschermen tegen ontstekingen. 

Oxidatieve stress en ontstekingen in de bloedvaten zijn de grootste risicofactor voor het ontwikkelen en hart- en vaatziekten. Het is aangetoond dat ftaliden (een actieve stof in selderij) de spieren rondom je hart ontspant en helpt om een hoge bloeddruk te verminderen [4].

Betere spijsvertering

De vezels in bleekselderij stimuleren de werking van je darmen en kunnen een opgeblazen gevoel tegen gaan. Hierdoor zorgt bleekselderij voor een gezonde spijsvertering. Het is niet voor niets dat bleekselderij en afvallen perfect samengaan. 

Daarnaast bevat de groente een stof die de maagwand versterkt en de aanmaak van maagzuur stimuleert. Maagzuur is onmisbaar voor een goede spijsvertering. Maar teveel wil je ook niet. Opvallend is dat het stofje in bleekselderij ervoor kan zorgen dat je precies de juiste hoeveelheid maagzuur aanmaakt waar je lichaam op dat moment behoefte aan heeft [5].

Vochtafdrijvend + gezonde urinewegen

Doordat bleekselderij zoveel kalium bevat, heeft de groente een vochtafdrijvende werking. Dat is fijn als je veel vocht vasthoudt. Kalium zorgt ervoor dat de afvoer van urine versnelt. Daarom kan het zijn dat je door bleekselderij meer moet plassen.

De vochtafdrijvende werking zorgt tegelijkertijd voor gezonde urinewegen. Dat is sowieso een nice to have als je het ons vraagt. Maar als je last hebt van een blaasontsteking, kan door de continue afvoer van urine de ontsteking sneller afnemen.

Fit in je hoofd

Niet alleen is bleekselderij gezond, er zouden ook stoffen inzitten die de functie van je hersenen mogelijk verbeteren. Zo is van luteolin (een natuurlijke kleurstof die in bleekselderij zit) aangetoond dat het de hersenen een boost geeft en het geheugen kan verbeteren [6]. 

Stabiele bloedsuikerspiegel

Bleekselderij heeft een lage glycemische index (GI). Kort gezegd geeft de GI een inschatting voor de snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt nadat je iets eet. Doordat bleekselderij een lage GI heeft, blijft je bloedsuikerspiegel dus relatief stabiel. Hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel en grijp je minder snel naar nog een snack. 

Ook zorgt een stabiele bloedsuikerspiegel voor minder schommelingen in je humeur. Waardoor jij tevens mentaal beter in balans bent.

Samenvatting:

Het eten van bleekselderij heeft verschillende voordelen. Zo bevat het veel vezels, wat goed is voor je darmen. Ook bevat het een lage GI, wat kan helpen om je bloedsuikerspiegel stabieler te houden.

Hoe kun je bleekselderij het beste eten?

Er zijn mensen die zweren bij een glas vers geperst bleekselderijsap op de nuchtere maag. Vooral doen als je je er goed bij voelt natuurlijk, maar het Voedingscentrum is niet zo’n fan van sap en adviseert om groente (en fruit) het liefst gewoon te eten [7].

Groentesap is wel een betere keuze dan fruitsap. Met fruitsap krijg je namelijk in een keer een grote hoeveelheid suiker binnen. Dit is niet het geval bij groentesap. Desondanks blijft hele groente eten de beste keuze.

Een groot nadeel van persen en pureren is dat er naast vitamines ook voedingsvezels verloren gaan. En juist van vezels krijgen we gemiddeld al te weinig binnen. 

Je kunt bleekselderij prima rauw eten. In stukjes in een salade of gewoon zo uit het vuistje. De groente combineert dankzij de frisse smaak uitstekend met kaas, rozijnen en appel. Rauw is bleekselderij gezond en lekker om te dippen, bijvoorbeeld in hummus of een beetje pindakaas.

Samenvatting:

Eet bleekselderij het liefst heel en niet als sap. Zo blijven de meeste voedingstoffen behouden.

Is bleekselderij rauw het meest gezond?

Rauwe groente bevatten doorgaans meer voedingsstoffen dan gekookte exemplaren. Je kunt bleekselderij het beste rauw eten, maar ook wokken of verwerken in soep.

Sommige mensen vinden bleekselderij rauw te ‘vezelig’. Dit komt door de nerven die als harde draden over de stengels lopen. Door deze te verwijderen, reken je af met het eindeloze kauwen op bleekselderij (zoals veel mensen het ervaren). 

Snijd bij iedere stengel het topje voorzichtig in en trek het topje in de lengte van de stengel. Zo komt het harde draadje vanzelf mee.

Als je de stengels liever niet rauw eet, kun je de groente het beste kort blancheren, roerbakken of 10 minuutjes stomen. Bij het stomen blijven voedingsstoffen (en de antioxidanten) optimaal behouden [8].

Samenvatting:

Rauwe bleekselderij bevat de meeste voedingsstoffen. Door de bleekselderij te stomen blijven de voedingsstoffen optimaal behouden.

Is teveel bleekselderij ongezond?

Overal waar te voorstaat is niet goed natuurlijk. Maar je zou wel heel veel bleekselderij moeten eten voordat het ongezond wordt. Ook al zou je elke dag een stronk wegknagen, kan dat in principe geen kwaad. Maar het is beter om verschillende groente af te wisselen. 

Ook bevat bleekselderij relatief veel natrium. Als je gevoelig bent voor zout, kan dit zorgen voor een verhoging in de bloeddruk. 

Bovendien zit er oxalaat (oxaalzuur) in bleekselderij. Als je problemen hebt met je nieren of last hebt van nierstenen is het verstandig om eerst even met je arts te checken of de gezondheidsvoordelen van bleekselderij opwegen tegen dit mogelijke nadeel.

Daarnaast kan het eten van bleekselderij een allergische reactie veroorzaken. Je kunt last krijgen van netelroos, zwellingen en problemen met ademhalen. Problemen met de ademhaling kunnen acuut gevaarlijk worden. In het laatste geval is het dan ook slim om meteen 112 te bellen.

Samenvatting:

Je moet heel veel bleekselderij eten voordat het ongezond is. Mensen die last hebben van hun nieren moeten wel opletten met de hoeveelheid van bleekselderij, omdat het relatief veel natrium en oxalaat bevat.

Bleekselderij gezond, conclusie

Bleekselderij is gezond, dat staat vast. Het is caloriearm, goed voor je afweersysteem en het ondersteunt allerlei belangrijke lichaamsfuncties. Door de zuiverende werking is het bovendien een echte mooimaker. 

Maar verwacht geen wonderen als je bleekselderij eet. Het toverwoord van gezonde voeding is variatie. Met alleen groene stengels knagen, kom je er niet. Wil je meer weten over een gezond voedingspatroon en healthy lifestyle?

Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge perfect voor jou. Je leert precies wat je moet doen om op een gezonde (en behapbare) manier jouw ideale figuur te bereiken. En dit doe je niet alleen. Wij hebben een actieve, besloten Facebook-groep waar je ervaringen kunt uitwisselen met mensen net als jij. 

Ontdek zelf hoe makkelijk het is om met goed onderbouwd advies en de kracht van onze community wel je doelen te halen en kom erbij!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *