Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is bloemkool gezond? Of kan je het beter niet eten?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Bloemkool wordt door veel Nederlanders wekelijks gegeten. Is dit ook een gezonde gewoonte? Waarom wel of niet? Lees snel verder om te ontdekken of bloemkool gezond is.
Is bloemkool gezond? En hoe gezond dan? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is bloemkool gezond?

Ja, voor de meeste mensen is bloemkool gezond. Per dag moet je minimaal 250 gram groente eten (1). Het is belangrijk om hierin te variëren. Elke groente bevat namelijk andere voedingsstoffen.

Bloemkool bevat diverse belangrijke voedingsstoffen, waardoor het past bij een gezond voedingspatroon.

Het bevat onder andere veel vezels, wat goed is voor je stoelgang (2). Daarnaast bevat bloemkool relatief veel vitamine C en foliumzuur. Het bevat bovendien weinig calorieën.

Hierdoor kan je redelijk veel bloemkool eten zonder dat je veel meer calorieën eet (3).

Wat is bloemkool?

Bloemkool valt onder de ronde koolsoorten. Het bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Bloemkool hoort bij het geslacht kool uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Het is niet alleen een populaire groente in Nederland, maar komt ook uit Nederland.

De groente heeft een milde en bittere smaak. Hierdoor kan het aan veel gerechten worden toegevoegd. Het wordt in Nederland vaak met een saus geserveerd (4).

Wat zijn de voedingswaarden van bloemkool?

Hieronder lees je wat de voedingswaarden zijn van een opscheplepel gekookte bloemkool (55 gram).

  • Energie: 12 kcal
  • Vet: 0,2 g
    -Waarvan verzadigd: 0,1 gram
  • Koolhydraten: 1 gram
    -Waarvan suikers: 0,7 gram
  • Vezels: 1,3 gram
  • Eiwit: 1 g
  • Zout: 0,01 g

Houd hierbij rekening dat je ongeveer 250 gram bloemkool eet bij een maaltijd als je alleen met bloemkool je Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid groente wilt halen.

Hierdoor zijn de voedingswaarden per portie bijna vijf keer zoveel.

Samenvatting
Bloemkool is erg laag qua calorieën. Het bevat namelijk slechts 12 calorieën per 55 gram. Het bevat daarnaast bijna geen vetten en relatief veel vezels. Met 250 gram bloemkool krijg je namelijk bijna 6 gram vezels binnen. 

Welke voedingsstoffen zit er in bloemkool?

Hieronder lees je welke voedingsstoffen een portie van 250 gram bloemkool bevat.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium560 mg3500 mg
Calcium63 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium23 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,8 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 mg
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Vitamine E0,3 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,05 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,13 mg1,6 mg
VItamine B60,16 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur238 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Niacine1,3 mg 16 mg 
Vitamine C55 mg75 mg
Jodium6 μg (3)150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg
(1)

Samenvatting
Bloemkool bevat relatief veel Thiamine, namelijk 50% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Daarnaast bevat het ook relatief veel vitamine C (73,33% van de ADH) en foliumzuur (79,33% van de ADH).

Waarom is bloemkool gezond?

Je vraagt je nu vast af: hoe gezond is bloemkool en waarom? Het is onder andere gezond, doordat het relatief veel vezels en vitamine C bevat. Hieronder lees je hier meer over.

Daarnaast lees je nog een aantal redenen waarom bloemkool gezond is. 

Het heeft een lage energiedichtheid

Met een lage energiedichtheid wordt bedoeld dat een voedingsmiddel een groot volume heeft en weinig calorieën bevat. Het bevat dan vaak veel water en vezels. 

Een voedingsmiddel heeft een lage energiedichtheid als het minder dan 1,5 kcal per gram bevat. Bloemkool bevat 12 kcal per 55 gram, wat neerkomt op 0,22 kcal per 1 gram bloemkool.

Een avocado heeft bijvoorbeeld een hoge energiedichtheid. Een avocado bevat namelijk maar liefst 355 kcal per 180 gram, wat neerkomt op 1,97 kcal per 1 gram avocado.

Dat bloemkool weinig calorieën bevat heeft een groot voordeel.

Je kunt namelijk hierdoor een maaltijd meer volume geven zonder dat de maaltijd veel meer calorieën gaat bevatten. Als een maaltijd er groter uitziet kan dit ervoor zorgen dat je sneller het gevoel hebt verzadigd te zijn.

Naast dat je mentaal het gevoel hebt dat je voller zit zorgt het er ook voor dat je fysiek voller zit. Bloemkool heeft namelijk een groter volume, waardoor je maag voller is.

Dit kan ook zorgen voor een verzadigder gevoel.

Doordat je sneller verzadigd zit kan het eten van bloemkool helpen als je wilt afvallen. Het kan ook helpen om de kans op het ontwikkelen van overgewicht te verkleinen.

Verschillende onderzoeken laten namelijk zien dat er een verband is tussen een verhoogde inname van groente en een lager risico op het ontwikkelen van overgewicht of obesitas (5).

Dit geldt dus ook voor andere soorten groente. Door de lage energiedichtheid is bloemkool ook geschikt om te eten tijdens een koolhydraatarm dieet.

Samenvatting
Bloemkool bevat slechts 12 kcal per 55 gram. Hierdoor kan je makkelijk je maaltijd meer volume geven zonder dat je meer calorieën eet. Ook hebben mensen die meer groente eten een lagere kans op het ontwikkelen van overgewicht of obesitas.

Het bevat relatief veel vezels

Met 250 gram bloemkool krijg je bijna 6 gram vezels binnen. De Gezondheidsraad adviseert dat vrouwen minimaal 25 gram vezels per dag eten en mannen minimaal 30 gram vezels per dag eten.

Met een portie bloemkool krijg je dus 24% tot 20% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vezels binnen. 

Het eten van voldoende vezels heeft diverse gezondheidsvoordelen. Het is onder andere belangrijk voor een gezonde stoelgang en gezonde spijsvertering.

Voldoende vezels eten verlaagt ook de kans op het krijgen van darmklachten, zoals obstipatie en diarree.

Daarnaast kan het eten van voldoende vezels de kans op het krijgen van overgewicht verkleinen. Vezels kunnen er namelijk voor zorgen dat je een verzadigder gevoel hebt na het eten (2, 6).

Samenvatting
Met een portie bloemkool (250 gram) krijg je maar liefst 6 gram vezels binnen.

Het bevat veel vitamine C

Veel mensen denken bij vitamine C aan de winter. Je kent vast wel iemand die tijdens een verkoudheid extra vitamine C gaat nemen. Dan is het eigenlijk al te laat.

Je hebt namelijk het hele jaar vitamine C nodig.

Vitamine C is inderdaad belangrijk voor je weerstand, maar vitamine C heeft ook andere functies in het lichaam. Het is bijvoorbeeld ook een antioxidant dat vrije radicalen (agressieve stoffen) weg vangt.

Deze stoffen kunnen schade geven aan weefsels en cellen.

Daarnaast is vitamine C onder andere belangrijk voor de opname van ijzer en de vorming van bindweefsel. Het opnemen van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen kan alleen met de hulp van vitamine C (7).

Het bevat veel foliumzuur

Dit mineraal is onder andere nodig voor de goede werking van het lichaam en groei. Daarnaast heeft het een belangrijke rol bij de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Een tekort aan foliumzuur kan daardoor zorgen voor diverse klachten, zoals vermoeidheid en bloedarmoede. 

Samenvatting
Bloemkool is gezond om verschillende reden. Zo krijg je door het eten van bloemkool een groot deel van je ADH binnen van foliumzuur en vitamine C. Daarnaast kan het eten van bloemkool zorgen voor een verzadigder gevoel. Dit kan de kans op het ontwikkelen van overgewicht verkleinen. 

Helpt bloemkool met afvallen?

Bloemkool kan onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon om af te vallen. Om af te vallen is het van belang om minder energie binnen te krijgen dan de energie je verbruikt. Met energie wordt calorieën bedoeld. Bloemkool is relatief laag qua calorieën.

Hierdoor kun je met bloemkool de volume van je maaltijd vergroten, wat kan helpen om sneller een verzadigd gevoel te krijgen. Bloemkool bevat echter geen speciale stoffen, waardoor je (sneller) afvalt.

Hoeveel bloemkool per dag gezond?

Nu je weet of bloemkool gezond is vraag je je wellicht af hoeveel bloemkool je dan per dag mag eten. Onthoud dat variatie belangrijk is. Bloemkool bevat immers niet alle vitamines en mineralen die je nodig hebt.

De andere vitamines en mineralen haal je uit fruit én andere soorten groente die je eet. Daarom is het gezonder om niet elke dag bloemkool te eten.

Per dag heb je minimaal 250 gram groente nodig.

Let op: als je 250 gram bloemkool wilt eten heb je ongeveer 300 tot 350 gram rauwe bloemkool nodig. Het volume van de groente wordt namelijk kleiner door de bereiding.

Wil je meer groente eten? Dan is het verstandig om dit te verdelen over verschillende maaltijden. Sommige mensen krijgen namelijk buikklachten als ze te veel groente in een keer eten.

Dit kan komen doordat je dan veel vezels in een keer binnenkrijgt. Het kost je lichaam energie om vezels te verwerken.

Samenvatting
Er is geen officiële richtlijn van hoeveel bloemkool je per dag kunt eten. Het is belangrijk om af te wisselen tussen verschillende soorten groente, zodat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Kun je bloemkool rauw eten?

Bloemkool kan in principe rauw worden gegeten. Bloemkool gezond rauw eten doe je door een kleine hoeveelheid te eten. Het kost je lichaam namelijk meer moeite om rauwe groenten te verteren.

Bij sommige mensen leidt het eten van (een te grote hoeveelheid) rauwe groente tot maag- en darmklachten.

Bovendien bevat rauwe bloemkool een plantaardige gifstof, namelijk glucosinolaten. Dit kan klachten veroorzaken als je te veel hiervan binnenkrijgt (8).

Een reden dat mensen rauwe groente willen eten is, omdat de groente dan meer voedingsstoffen zou bevatten. Tijdens het bereidingsproces gaan er inderdaad voedingsstoffen verloren.

Door bloemkool kort te bereiden kun je de hoeveelheid voedingsstoffen die je verliest beperken. Door de bloemkool te stomen, roerbakken of te bereiden in de magnetron verlies je de minste voedingsstoffen (9).

Samenvatting
Je kunt bloemkool rauw eten. Het wordt echter afgeraden om grote hoeveelheden bloemkool rauw te eten. Dit kan namelijk leiden tot maag- en darmklachten.

Is bloemkool gevaarlijk?

Voor sommige mensen is bloemkool niet gezond. Dit is onder andere het geval bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (pds). Dit geldt niet voor alle mensen met het prikkelbare darmsyndroom.

Het Prikkelbare Darmsyndroom is namelijk een verzamelnaam voor klachten, die veroorzaakt worden door koolhydraten in de voeding.

Deze koolhydraten worden FODMAP’s genoemd. Dit is simpelweg een afkorting voor de verschillende koolhydraten, die de klachten kunnen veroorzaken. Mensen met pds reageren niet op al deze koolhydraten. In bloemkool zit een hoge hoeveelheid van de FODMAP mannitol.

Deze koolhydraat zit ook onder andere in bleekselderij en champignons, maar dan in een kleinere hoeveelheid.

Mensen die klachten krijgen van FODMAP’s kunnen meestal een kleine hoeveelheid eten van het koolhydraat, waar ze last van krijgen. Echter als je van mannitol klachten krijgt kan je meestal geen bloemkool meer eten.

Dit komt doordat bloemkool erg veel mannitol bevat (10).

Heb je het gevoel dat je klachten krijgt van het eten van bloemkool? Neem dan contact op met je huisarts of een diëtist.

Op het internet wordt ook geschreven dat bloemkool gevaarlijk is, doordat het de plantaardige gifstof glucosinolaat bevat. Deze gifstof komt ook voor in andere diverse koolsoorten, zoals spruitjes.

Als je dit in grote hoeveelheden eet kan het ervoor zorgen dat je schildklier minder goed gaat werken.

Om deze gifstof in grote hoeveelheden binnen te krijgen moet je heel veel bloemkool en/of andere koolsoorten per dag eten. Bij een normale hoeveelheid heb je hier geen last van (8).

Samenvatting
Voor de meeste mensen is bloemkool niet gevaarlijk. Bloemkool kan voor maag- en darmklachten zorgen bij mensen met PDS. Sommige mensen beweren dat bloemkool gevaarlijk is doordat het de gifstof glucosinolaat bevat. Dit is alleen het geval als je een extreem grote hoeveelheid bloemkool eet.

Wat is gezonder bloemkool of broccoli?

Beide groente bevatten ongeveer evenveel calorieën. Broccoli bevat veel meer vitamine C en vitamine K. Het bevat ook beta caroteen, wat voornamelijk voorkomt in kleurrijke groentes en niet in bloemkool.

Bloemkool bevat iets meer foliumzuur en vitamine B5. Concluderend is broccoli rijker aan diverse voedingsstoffen. Het blijft echter gezond om te variëren met groenten (11, 12).

Hoe kan je bloemkool gebruiken?

Bloemkool is een veelzijdige groente. Het kan op verschillende manieren worden gegeten en verwerkt in gerechten. Het wordt vaak gekookt, maar kan op veel andere manieren worden bereid.

Je kunt het bijvoorbeeld grillen, bakken, frituren en roerbakken. 

Bloemkool wordt ook veel in curry’s en ovenschotels verwerkt. Hieronder lees je een aantal manieren om bloemkool te gebruiken.

  • In een salade
  • Bloemkoolroosjes met een dipsaus
  • In een stoofschotel met andere groenten
  • Gratineren in de oven met eventueel kaas
  • Roerbakken met andere groente en een teentje knoflook
  • Gekookte bloemkool met kerrie-, kaas- of tomatensaus

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer pizzabodems gemaakt van groente, zoals bloemkool. Een bloemkool pizzabodem is gezond als de pizzabodem voornamelijk of helemaal van bloemkool is gemaakt.

Bij sommige pizzabodems is namelijk slechts een heel klein percentage gemaakt van bloemkool. Het wordt dan alsnog een ‘bloemkool pizzabodem’ genoemd.

Bloemkool gezond bakken of bloemkool gezond koken doe je door ook te letten op de andere ingrediënten die je gebruikt.

Als je bijvoorbeeld erg veel olie of een ongezonde saus gebruikt is het alsnog niet gezond. Een gezonde saus kan je het beste zelf maken.

Samenvatting
Bloemkool kan op veel diverse manieren worden bereid, van koken tot roerbakken. Door de milde smaak past het in veel gerechten.

Conclusie

Bloemkool is een gezonde groente. Qua voedingswaarden is het vergelijkbaar met andere soorten witte groenten. Het is belangrijk om te variëren in soorten groente.

Hierdoor krijg je namelijk alle belangrijke vitamines en mineralen binnen.

Bloemkool is onder andere gezond, omdat het relatief veel vezels en vitamine C bevat. Daarnaast heeft bloemkool een lage energiedichtheid.

Hierdoor kan je op een gezonde manier een grotere maaltijd maken. Dit kan handig zijn als je wilt afvallen.

Een goede richtlijn is om te variëren in groente. Zo bevat kleurrijke groentes vaak bèta caroteen of vitamine A. Dit komt niet voor in witte groenten zoals bloemkool.

Bloemkool kan rauw of bereid worden gegeten. Eet echter niet te veel rauwe bloemkool, want dit kan voor maag- en darmklachten zorgen. Het bereiden van bloemkool kan op vele manieren, van stomen tot grillen.

Er zijn ook mensen waarvoor bloemkool niet gezond zijn. Dit zijn mensen met het Prikkelbare Darmsyndroom (pds), die gevoelig zijn voor het koolhydraat mannitol.

Ze krijgen dan last van klachten aan hun maag darmkanaal. 

Deze mensen moeten bloemkool volledig vermijden. Bloemkool bevat namelijk een grote hoeveelheid mannitol. In sommige gevallen gaan deze klachten weg na een paar jaar. Andere mensen blijven hier altijd last van hebben.

Wil je meer leren over welke voedingsmiddelen gezond zijn? En wil je ook afvallen? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge misschien iets voor jou.

In slechts 3 weken leer je hoe je met gezonde voeding snel kunt afslanken. Daarnaast krijg je toegang tot onze actieve en besloten Facebookgroep. Hier kan je met andere deelnemers je ervaringen uitwisselen en vragen stellen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33096647/
3. https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
4. https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/bloemkool
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266069/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559033/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17173758/
8. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glucosinolaten.aspx
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793502/
10. https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/pds-prikkelbare-darm-syndroom/
11. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169986/nutrients
12. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170379/nutrients

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *