Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is granaatappel nu echt zo gezond?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Een granaatappel klinkt als een gevaarlijk appeltje voor de dorst. Maar wij denken dat het vooral een heel gezond appeltje is. Een explosie aan antioxidanten. Wat denk jij? Is een granaatappel gezond of kunnen er ook nadelen zijn? Lees verder om te achterhalen of jouw antwoord klopt.
In dit artikel lees je of granaatappel gezond is.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Wat is een granaatappel ook alweer?

De granaatappel ziet er heel anders uit dan andere appels. Hij lijkt op een rode, glanzende ui. Dat is ook niet gek. Eigenlijk is de granaatappel namelijk familie van de bessen. 

De binnenkant ziet er nog indrukwekkender uit. Ontelbaar veel zaadjes liggen daar op elkaar in de vruchtzakken te wachten tot wij ze eruit lepelen.

De granaatappel bevat meerdere kleine zaadjes. Deze zaadjes maakt granaatappel zo gezond.

Waar komt de granaatappel vandaan?

Heel lang geleden dachten de Egyptenaren dat je een tweede leven kreeg als je onder de granaatappels begraven werd. Indianen zagen de granaatappel weer als geneesmiddel. 

Maar de oorsprong van de granaatappel ligt in Perzië, waar de vrucht al eeuwenlang symbool staat voor vruchtbaarheid. Het begint al een aardig bijzonder appeltje te worden, vind je ook niet?
De granaatappel wordt tegenwoordig gekweekt in verschillende warme landen zoals: Spanje, Zuid-Afrika en Israël. Het groeit aan een hoge struik, die wel zes meter hoog kan worden. De struik is familie van de kattenstaart (Lythraceae).  Zou er aan deze struik een superfood groeien? Lees verder om erachter te komen.

Wat is er zo gezond aan een granaatappel?

Om je een duidelijk beeld te geven van alle gezondheidsvoordelen hebben we een lijstje voor je samengesteld. Ga even goed zitten, pak een kop thee, want dit is een lange lijst. En als je niet weet wat je met de granaatappel moet, lees hierna dan ook hoe je hem het beste kunt eten.

Granaatappels zitten vol antioxidanten

Antioxidanten zijn het goede leger dat onze cellen beschermt tegen agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken. Dit kunnen bijvoorbeeld beschadigingen aan je DNA zijn, die mogelijk kanker tot gevolg kan hebben. Deze agressieve stoffen worden vrije radicalen genoemd. 

Nu zijn er meer producten die vol antioxidanten zitten, zoals groene thee en rode wijn. Maar de granaatappel is bijzonder. Er zit namelijk een stofje in, dat ervoor zorgt dat de antioxidanten waarschijnlijk drie keer productiever worden. Dit stofje heet: punicalagin en is nergens anders te vinden [1].

Ze hebben een ontstekingsremmende werking

We hebben het net gehad over punicalagin. Dit is meteen ook het stofje dat zorgt voor de ontstekingsremmende werking van de granaatappel. Dit stofje is uiteraard een antioxidant. 

Er is onderzoek gedaan naar de werking van dit wondermiddel en hieruit lijkt dat de granaatappel ontstekingen in het spijsverteringskanaal kan verminderen [2].

Granaatappelsap verlaagt de bloeddruk

De hoge concentratie antioxidanten in granaatappelsap kan volgens onderzoek helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Hetzelfde onderzoek werd gebruikt om vast te stellen dat granaatappel de bloedtoevoer naar het hart verbetert bij mensen met een hartaandoening [3].

Het verbetert de gezondheid van het hart

Onderzoekers suggereren dat granaatappelsap (vers, niet uit een pak met toegevoegde suikers) je kan beschermen tegen hartaandoeningen. 

Uit onderzoek is gebleken dat patiënten met carotisstenose – een verstopte halsslagader – na een jaar granaatappelsap drinken een verlaagde bloeddruk hadden van 13% en een verminderde vetophoping in de aders van 30% [4].

Is goed voor je libido

Ook een goed libido danken we weer aan de antioxidanten. Zij zorgen er bij de man bijvoorbeeld voor dat de vrije radicalen de doorbloeding van de penis niet remmen, wat kan leiden tot een verlaagd libido. Daarnaast helpt de granaatappel bij het verhogen van het testosteron, waardoor de sperma kwaliteit toeneemt. 

Mannen die elke dag, gedurende 2 weken granaatappelsap drinken, genieten volgens Schots onderzoek van 24% meer testosteron [5]. Het drinken van granaatappelsap heeft echter ook weer een nadeel. Het bevat namelijk veel suikers.

Granaatappel(sap) is goed voor je geheugen

Antioxidanten staan erom bekend dat ze ons helpen bij het onthouden van ons boodschappenlijstje, maar er is een groep in het bijzonder: de polyfenolen. Deze groep antioxidanten vind je in overvloed in granaatappelsap.

Onderzoekers hebben de werking ook getest. Er waren 32 proefpersonen waarvan de helft een placebo drankje kreeg en de andere helft granaatappelsap. Ze deden zowel voor en na de start van het onderzoek een geheugentest. Na 4 weken was al een duidelijk verschil te zien. Het onderzoek suggereert hiermee dat granaatappelsap de geheugenfunctie kan verbeteren [6].

Is goed voor je spieren en gewrichten 

Granaatappel zorgt voor een goede doorbloeding en dat is voor zowel je spieren als gewrichten erg prettig. Neem je voor je gaat sporten een gram granaatappelextract dan heeft dat mogelijk een gunstig effect op de bloedstroom [7].

Pijn aan je gewrichten is vervelend. Onderzoek toont aan dat dit met 60% verminderd kan worden [8]. Dit komt door de ontstekingsremmende werking van granaatappelsap. 

Granaatappel is goed voor je darmen

In granaatappel zitten vezels en die goed zijn voor je darmen. Vezels geven namelijk structuur aan je ontlasting. Daarnaast werken de antioxidanten ontstekingsremmend en dat is ook voor je darmen erg fijn. 

Samenvatting
Het eten van een granaatappel kan vele voordelen hebben. Zo is het goed voor je darmen, kan het de gezondheid van je hart verbeteren en kan het zelfs voordeel hebben voor het libido van mannen.


Hoe eet je een granaatappel?

Bij de gezondheidsvoordelen is je misschien al opgevallen dat vooral het sap van de granaatappel veelal benoemd is. Dat betekent niet dat het eten van de granaatappel minder gezond is. Het eten van een heel stuk fruit is juist vaak gezonder, omdat je hierdoor ook voordeel hebt van de vezels in een granaatappel. In (granaatappel)sap zit voornamelijk suiker en het verzadigd minder, waardoor je sneller te veel energie binnenkrijgt.

Bovendien is de kans groot dat de voordelen die voorkomen bij het drinken van granaatappelsap ook voorkomen bij het eten van een granaatappel. Dit is echter nog niet getest met onderzoeken. Het eten van de granaatappel lijkt alleen nogal een gedoe. Dit hoeft niet zo te zijn. Je moet echter weten hoe je die pitjes eruit krijgt.

Haal de pitjes eruit

Open de granaatappel door het kroontje te doorsnijden.. Zorg dat je een bakje klaar hebt staan en de ruimte om te kliederen. Bij deze techniek komt namelijk veel sap vrij in de vorm van spetters. Die spetters krijg je bovendien niet zo makkelijk uit je kleren. 

Je houdt de granaatappel zo vast dat de pitjes naar het schaaltje wijzen. Je gebruikt vervolgens een pollepel om daarmee op de achterkant van de vrucht te slaan. De pitjes vliegen vervolgens (hopelijk) het bakje in.

Doe je het niet zo, maar schep je hem leeg met een lepel, zul je ook alle witte vliesjes meepakken. En die zijn lang niet zo smakelijk als de pitjes zelf. 

Waar is granaatappel lekker bij?

De pitjes hebben een zoetzure smaak. Ze zijn daarom heerlijk in de yoghurt, je smoothie of in een salade. In de oosterse keuken worden ze ook in warme gerechten gebruikt. Bijvoorbeeld in de couscous of verschillende stoofgerechten.

Hoe maak ik granaatappelsap?

We hebben gelezen dat granaatappelsap mega goed voor je is. Nu is het pak uit de supermarkt dat niet. Daar zitten namelijk ook toegevoegde suikers in. Als je sap wilt drinken, kun je het dus beter zelf persen.

Een granaatappel op de sinaasappelpers is zeer onverstandig. Je hebt nu meer aan je deegroller. Je snijdt de granaatappel eerst door de kroon in 4 stukken. Die houd je vervolgens onder de kraan. De pitjes vallen er nu uit en die vang je op in een zeef.

De granaatappelpitjes doe je in een afgesloten zak. Zorg dat er geen lucht meer inzit. Hier ga je met de deegroller overheen. Als je klaar bent giet je het geheel in een kan. Hier doe je dezelfde hoeveelheid water bij. Laat het ruim een uur in de koelkast staan en drink het zonder in de kan te roeren op. Anders krijg je de stukjes erbij en dat drinkt minder fijn.

Samenvatting
Je kunt zelf granaatappelsap maken door de granaatappelpitjes in een afgesloten zak te doen. Vervolgens ga je hier met een deegroller overheen. Dit giet je in een kan en vermeng je met een verhouding van 1:1 met water.

Wat is de voedingswaarde van een granaatappel?

Een granaatappel geeft je bijna net zoveel energie als een banaan. In onderstaand lijstje laten we je zien wat er nog meer in een granaatappel zit (150 gram):

  • Energie: 136 Kcal
  • Vet: 1,5 gram
    Waarvan verzadigd: 0,3 gram
  • Koolhydraten: 25,5 gram
    Waarvan suikers: 18 gram
  • Vezels: 5,1 gram
  • Eiwit: 1,5 gram
  • Zout: 0 gram
  • Water: 115,95 gram;

Verder bevat een granaatappel veel vitamine C, B6, kalium en magnesium. 

Hoeveel granaatappel mag ik per dag eten?

De granaatappel valt onder de fruitsoorten. Het Voedingscentrum beveelt aan om tenminste twee porties fruit per dag te eten. Dit geldt dus ook voor deze vrucht. Wissel af met de soorten fruit die je eet. Elke fruitsoort bevat namelijk weer andere vitamines en mineralen.

Ga je sap maken van de granaatappel? Beperk het dan tot 1 glas per dag. Het bevat namelijk veel suikers.

Helpt een granaatappel met afvallen? 

Ja, het eten van granaatappel kan helpen met afvallen. Granaatappel kan er namelijk door de vezels voor zorgen dat je minder eetlust hebt. Dit is aangetoond in een onderzoek. Hierbij had de placebogroep meer trek in eten naderhand dan de groep die granaatappel op had [10]. Lees hier meer over granaatappel en afvallen.

Wat zijn de nadelen van granaatappel?

Een granaatappel is een veilige vrucht. Zoals eerder benoemd is het  goed om je voor je eigen gezondheid aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te houden. 

Sommige mensen zijn allergisch voor granaatappel.  Ook als je moet oppassen met suiker bij diabetes type II (suikerziekte) is het verstandig om het drinken van granaatappelsap eerst met je arts of diëtist te overleggen. Hierdoor krijg je namelijk snel een grote hoeveelheid suiker binnen, vooral als je kiest voor kant- en klare fruitsap uit de supermarkt.

Let op: granaatappelsap is ook minder goed voor je tanden. Het drinken van veel sap verhoogt namelijk de kans op tandplak. Daarom wordt het vaak drinken van vruchtensappen afgeraden.

Conclusie: granaatappel is 100% gezond

De granaatappel heeft diverse gezondheidsvoordelen. De meeste onderzoeken prijzen vooral het sap van deze vrucht aan. Vermoedelijk is dit, omdat het simpelweg praktischer is om onderzoek te doen met sap dan met de vrucht. Het eten van de vrucht vinden veel mensen namelijk lastiger dan het drinken van granaatappelsap.

Doordat een granaatappel dezelfde voedingswaarden én zelfs meer voedingswaarden bevat dan granaatappelsap, vermoeden we dat de gezondheidseffecten voor de sap ook gelden voor de hele vrucht.

Wil je zelf granaatappelsap maken? Pak dan snel je deegroller erbij en rol er een je huisgemaakte drankje uit. De antioxidanten in het sap van de granaatappel zijn goed voor je seksleven, je hart, je bloedvaten en nog lekker ook.

Het is niet de makkelijkste vrucht om te eten of te persen, maar als je het dan eenmaal in je mond hebt beginnen de voordelen al direct. Je kunt het jezelf makkelijker maken door meerdere granaatappels tegelijkertijd te ontpitten en de pitjes te bewaren in de koelkast. Ik zou willen zeggen: ‘het is gezond van je mond tot aan je kont.’

Wil je meer gezonde voedingsmiddelen met granaatappel combineren in heerlijke, verantwoorde recepten? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge de moeite waard. Heerlijk eten en kilo’s afvallen.

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *