Doe mee aan onze
gratis afslanktraining!

En ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo kan afvallen in
3 weken zonder jojo-effect!

Is granaatappel nu echt zo gezond?

Een granaatappel klinkt als een gevaarlijk appeltje voor de dorst. Maar wij denken dat het vooral een heel gezond appeltje is. Een explosie aan antioxidanten. Wat denk jij? Is een granaatappel gezond of kunnen er ook nadelen zijn? Lees verder om te achterhalen of jouw antwoord klopt.

Deel dit artikel met je maatjes

Wat is een granaatappel ook alweer?

De granaatappel ziet er heel anders uit dan andere appels. Hij lijkt op een rode, glanzende ui. Dat is ook niet gek. Eigenlijk is de granaatappel familie van de bessen. 

De binnenkant ziet er nog indrukwekkender uit. Ontelbaar veel zaadjes liggen daar op elkaar in de vruchtzakken te wachten tot wij ze eruit lepelen.

De granaatappel bevat meerdere kleine zaadjes. Deze zaadjes maakt granaatappel zo gezond.

Waar komt de granaatappel vandaan?

Heel lang geleden dachten de Egyptenaren dat je een tweede leven kreeg als je onder de granaatappels begraven werd. Indianen zagen de granaatappel weer als geneesmiddel. 

Maar de oorsprong van de granaatappel ligt in Perzië, waar de vrucht al eeuwenlang symbool staat voor vruchtbaarheid. Het begint al een aardig bijzonder appeltje te worden, vind je ook niet?
De granaatappel wordt tegenwoordig gekweekt in verschillende warme landen zoals: Spanje, Zuid-Afrika en Israël. Hij groeit aan een hoge struik, die wel zes meter hoog kan worden. De struik is familie van de kattenstaart (Lythraceae).  Zou er aan deze struik een superfood groeien? Lees verder om erachter te komen.

Wat is er zo gezond aan een granaatappel?

Om je een duidelijk beeld te geven van alle gezondheidsvoordelen hebben we een lijstje voor je samengesteld. Ga even goed zitten, pak een kop thee, want dit is een lange lijst. En als je niet weet wat je met de granaatappel moet, lees hierna dan ook hoe je hem het beste kunt eten.

 1. Granaatappels zitten vol antioxidanten

Antioxidanten zijn het goede leger dat onze cellen beschermt tegen agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken. Dit kunnen bijvoorbeeld beschadigingen aan je DNA zijn, die kanker tot gevolg hebben. Deze stoffen noemen ze: vrije radicalen. 

Nu zijn er meer producten die vol antioxidanten zitten, zoals groene thee en rode wijn. Maarde granaatappel is bijzonder. Er zit namelijk een stofje in, dat ervoor zorgt dat de antioxidanten drie keer productiever worden. Dit stofje heet: punicalagin en is nergens anders te vinden. [1]

 1. Ze hebben een ontstekingsremmende werking

We hebben het net gehad over punicalagin, dit is meteen ook het stofje dat zorgt voor de ontstekingsremmende werking van de granaatappel. Dit stofje is uiteraard een antioxidant. 

Er is onderzoek gedaan naar de werking van dit wondermiddel en hier is aangetoond dat de granaatappel ontstekingen in het spijsverteringskanaal kan verminderen. [2]

 1. Granaatappelsap verlaagt de bloeddruk

De hoge concentratie antioxidanten in granaatappelsap kan volgens onderzoek helpen bij het verlagen van de bloeddruk. 

Hetzelfde onderzoek werd gebruikt om vast te stellen dat granaatappel de bloedtoevoer naar het hart verbetert bij mensen met een hartaandoening. [3]

 1. Het verbetert de gezondheid van het hart

Onderzoekers suggereren dat granaatappelsap (vers, niet uit een pak met toegevoegde suikers) je kan beschermen tegen hartaandoeningen. 

Uit onderzoek is gebleken dat patiënten met carotisstenose – een verstopte halsslagader – na een jaar granaatappelsap drinken een verlaagde bloeddruk hadden van 13% en een verminderde vetophoping in de aders van 30%. [4]

 1. Is goed voor je libido

Ook ons verhoogde libido danken we weer aan de antioxidanten. Zij zorgen er bij de man bijvoorbeeld voor dat de vrije radicalen de doorbloeding van de penis niet remmen. Daarnaast helpt de granaatappel bij het verhogen van het testosteron, waardoor de sperma kwaliteit toeneemt. 

Mannen die elke dag, gedurende 2 weken granaatappelsap drinken, genieten volgens Schots onderzoek van 24% meer testosteron. [5] 

 1. Granaatappel(sap) is goed voor je geheugen

Antioxidanten staan erom bekend dat ze ons helpen bij het onthouden van ons boodschappenlijstje, maar er is een groep in het bijzonder: de polyfenolen. Deze groep antioxidanten vind je in overvloed in granaatappelsap.

Onderzoekers hebben de werking ook getest. Er waren 32 proefpersonen waarvan de helft een placebo drankje kreeg en de andere helft granaatappelsap. Ze deden zowel voor- als achteraf een geheugentest. Na 4 weken was al een duidelijk verschil te zien. Het onderzoek suggereert hiermee dat granaatappelsap de geheugenfunctie verbetert. [6]

 1. Is goed voor je spieren en gewrichten 

Granaatappel zorgt voor een goede doorbloeding en dat is voor zowel je spieren als gewrichten erg prettig. Neem je voor je gaat sporten een gram granaatappelextract dan heeft dat een aangetoond gunstig effect op de bloedstroom. [7]

Pijn aan je gewrichten is vervelend. Onderzoek toont aan dat dit met 60% verminderd kan worden. [8] Dit komt door de ontstekingsremmende werking van granaatappelsap. 

 1. Granaatappel is goed voor je darmen

In granaatappel zitten vezels en die zijn  goed voor je darmen. Vezels geven structuur aan je ontlasting. Daarnaast werken de antioxidanten ontstekingsremmend en dat is ook voor je darmen erg fijn. 


Hoe eet je een granaatappel?

Bij de gezondheidsvoordelen is je misschien al opgevallen dat vooral het sap van de granaatappel veelal benoemd is. Dat betekent niet dat het eten van de granaatappel minder gezond is. Het eten van de granaatappel lijkt alleen nogal een gedoe. Je moet namelijk weten hoe je die pitjes eruit krijgt.

Haal de pitjes eruit

Open de granaatappel door het kroontje te doorsnijden.. Zorg dat je een bakje klaar hebt staan en de ruimte om te kliederen. Bij deze techniek komt veel sap vrij in de vorm van spetters. Die spetters krijg je niet zo makkelijk uit je kleren. 

Je houdt de granaatappel zo vast dat de pitjes naar het schaaltje wijzen. Je gebruikt vervolgens een pollepel om daarmee op de achterkant van de vrucht te slaan. De pitjes vliegen vervolgens (hopelijk) het bakje in.

Doe je het niet zo, maar schep je hem leeg met een lepel, zul je ook alle witte vliesjes meepakken. En die zijn lang niet zo smakelijk als de pitjes zelf. 

Waar is granaatappel lekker bij?

De pitjes hebben een zoetzure smaak. Ze zijn daarom heerlijk in de yoghurt, je smoothie of in een salade. In de oosterse keuken worden ze ook in warme gerechten gebruikt. Bijvoorbeeld in de couscous of verschillende stoofgerechten.

Hoe maak ik granaatappelsap?

We hebben gelezen dat granaatappelsap mega goed voor je is. Nu is het pak uit de supermarkt dat niet. Daar zitten namelijk toegevoegde suikers in. Je kunt je sap dus beter zelf persen.

Een granaatappel op de sinaasappelpers is zeer onverstandig. Je hebt nu meer aan je deegroller. Je snijdt de granaatappel door de kroon in 4 stukken. Die houd je onder de kraan. De pitjes vallen er nu uit en die vang je op in een zeef.

De granaatappelpitjes doe je in een afgesloten zak. Zorg dat er geen lucht meer inzit. Hier ga je met de deegroller overheen. Als je klaar bent giet je het geheel in een kan. Hier doe je dezelfde hoeveelheid water bij. Laat het ruim een uur in de koelkast staan en drink het zonder in de kan te roeren op. Anders krijg je de stukjes erbij en dat drinkt minder fijn.

Wat is de voedingswaarde van een granaatappel?

Een granaatappel geeft je per 100 gram bijna net zoveel energie als een banaan. In onderstaand lijstje laten we je zien wat er nog meer in een granaatappel zit:

 • energie: 85 Kcal;
 • water: 77,3 gram;
 • eiwit 1 gram;
 • vet 0,7 gram;
 • koolhydraten: 17,5 gram;
 • voedingsvezels: 2,5 gram.

Verder zit er ook veel vitamine C in en B6, kalium en magnesium. 

Hoeveel granaatappel mag ik per dag eten?

De granaatappel valt onder de fruitsoorten. Het Voedingscentrum beveelt aan om niet meer dan twee porties fruit per dag te eten. Dit geldt dus ook voor deze vrucht. 

Ga je sap maken van de granaatappel, dan mag je gerust 1 tot 2 glazen per dag. We adviseren je zelfs om elke dag een glas te drinken. Er wordt gezegd dat met een glas per dag ook de hoeveelheid tandplak afneemt.

Helpt een granaatappel met afvallen? 

Granaatappel zorgt er namelijk voor dat je minder eetlust hebt. Dit is aangetoond in een onderzoek. Hierbij had de placebogroep meer trek in eten naderhand dan de groep die granaatappel op had. [10]Klik hier als je meer wilt weten over hoe granaatappel helpt met afvallen.

Wat zijn de nadelen van granaatappel?

Een granaatappel is een veilige vrucht. Zoals eerder benoemd is het  goed om je voor je eigen gezondheid aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te houden. 

Sommige mensen zijn allergisch voor granaatappel.  Ook als je moet oppassen met suiker bij diabetes is het verstandig om het drinken van granaatappelsap eerst met je arts te overleggen. 

Conclusie: granaatappel is 100% gezond

De granaatappel heeft serieuze gezondheidsvoordelen. De meeste onderzoeken prijzen vooral het sap van deze vrucht aan. Pak dus snel je deegroller erbij en rol er een toverdrankje uit. De antioxidanten in het sap van de granaatappel zijn goed voor je seksleven, je hart, je bloedvaten en nog lekker ook.

Het is niet de makkelijkste vrucht om te eten of te persen, maar als je het dan eenmaal in je mond hebt beginnen de voordelen al direct. Ik zou willen zeggen: ‘het is gezond van je mond tot aan je kont.’

Wil je meer gezonde voedingsmiddelen met granaatappel combineren in heerlijke, verantwoorde recepten? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge de moeite waard. Heerlijk eten en kilo’s afvallen.

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *