Deel dit artikel met je maatjes
Afvallen met hoelahoepen
Wil jij graag afvallen, maar weet je nog niet welke sport bij jou past? Misschien is hoelahoepen dan iets voor jou.
We kennen hem allemaal wel van vroeger. De één was er super goed in en de ander kon hem nog geen één ronde hooghouden.
Hoelahoepen is niet alleen een leuke activiteit voor kinderen, maar ook een effectieve work-out. Wist je dat je met hoelahoepen tot 400 calorieën per uur verbrandt?
Zo heeft hoelahoepen meer voordelen. Daar vertellen we je graag meer over. En wie weet is de hoelahoep straks niet meer uit je trainingsschema weg te denken.
– Hoe is hoelahoepen ontstaan?
– Hoe moet je hoelahoepen?
– Hoe val je ervan af?
– Welke spieren train je met hoelahoepen?
– Welke soorten hoelahoeps zijn er
– Een speciaal hoelahoep trainingsschema
– Wanneer kan je beter niet hoelahoepen
– Onze conclusie
Hoe is hoelahoepen ontstaan?
De eerste hoelahoep werd gemaakt van wijnranken, in het oude Egypte. Het waren toen de kinderen die ermee speelden [1]. Het idee om een hoepel rond je lichaam te draaien, werd ook in Australië en Hawaï ontdekt.
Dankzij de ontdekkingsreizigers uit Engeland, die aan het begin van de 19e eeuw op Hawaï aankwamen, kreeg de hoelahoep haar naam. Het woord hoela, is te herleiden naar de Hawaiiaanse hula-dans en het woord hoepel is de vertaling van het Engelse Hoop.
De hoelahoep-rage begon afgelopen eeuw pas, toen een Amerikaans speelgoedbedrijf in 1958 de eerste hoepel uitbracht. Het idee hadden ze afgekeken bij de Aboriginals uit Australië. Kinderen speelden daar met een gebogen bamboestok. Die laten ze rond hun middel draaien [2].
Hoe moet je hoelahoepen?
Het doel van hoelahoepen is dat je de hoelahoep zo snel mogelijk laat draaien ter hoogte van je buik. Dat lukt alleen als je de stappen volgt, die hieronder staan.
We nemen je even mee vanaf stap 1.
1. Zet je voeten op heupwijdte en zet een voet iets verder naar voren.
2. Zak iets door je knieën en houd je rug recht.
3. De hoepel pak je met twee handen vast en dan geef je hem een zetje, door je handen voorbij de buik naar een kant te bewegen.
4. Om de hoepel te laten draaien, span je je buikspieren aan en draai je met je heupen ritmische rondjes. Zorg voor een constante beweging. Ondertussen wissel je je gewicht van de een naar de andere voet.
Wil je goed kunnen hoelahoepen? Blijf dan flink oefenen. Bekijk online instructie-filmpjes en zoek uit welke hoepel het beste bij je past.
Samenvatting
Om goed te hoelahoepen is er veel oefening nodig. Zorg voor een constante beweging en draai met je heupen. Bekijk ook eens een video over hoelahoepen.
Hoe helpt hoelahoepen bij het afvallen?
Aan het begin las je dat je 400 calorieën per uur kan verbranden. Het is niet realistisch om elke dag een uur lang te hoelahoepen. Je kunt het beter rustig opbouwen.
Het leuke is dat je met een kwartiertje per dag na twee weken al verschil kunt merken en al snel een mooie strakke buik kunt krijgen, mits je ook je voeding aanpast [3]. Met een kwartiertje hoelahoepen kun je ook snel wat calorieën verbranden. Hierdoor kom je makkelijker in een energietekort.
Van hoelahoepen krijg je een sterke core. Met een sterkere core kan je het hoelahoepen steeds langer volhouden. Je core zijn je rug-, buik- , bil- en heupspieren.
Hoelahoepen is niet alleen goed voor je core, maar ook voor een aantal andere spieren. Welke dat zijn lees je in de volgende paragraaf.
Welke spieren train je met hoelahoepen?
De grootste groep spieren die je traint met hoelahoepen, zijn de spieren die onderdeel van je hierboven benoemde ‘core’ zijn. Zo worden je rugspieren intensief gebruikt en worden je buikspieren sterker. Hierdoor kun je een strakkere taille en gespierdere buik krijgen [3].
Naast je buik- en rugspieren worden ook je bil- en beenspieren getraind. Welke het precies zijn hebben we even voor je op een rij gezet:
- De rechte buikspier;
- De schuine buikspieren;
- De binnenste en buitenste schuine buikspieren;
- De achterste buikspieren;
- De rugstrekker;
- De voorste bovenbeenspier;
- De bilspier.
Samenvatting
Met hoelahoepen train je je core: je buik-, bil-, rug- en beenspieren.
Welke soorten hoelahoeps zijn er?
Er zijn heel veel soorten hoelahoeps. Welke hoepel kies je dan? Welke hoepel het beste is voor jou, hangt af van je ervaring. Als je langer bezig bent, is een lichtere hoepel leuker. Een zware hoepel draait namelijk langzamer, waardoor hij makkelijker te controleren is.
Als je een hoepel koopt dan, let er dan op dat de hoepel van het juiste formaat is.. Om te weten hoe groot de diameter moet zijn, zet je de hoepel rechtop voor je neer. Komt deze tussen je navel en je borst, dan is hij voor jou het juiste formaat. Je kan ook kiezen voor een iets groter of kleiner formaat.
Kies je voor een grotere diameter dan beweegt de hoepel langzamer en constanter. Neem je een kleinere, dan draait hij sneller en is het een betere keuze als je vooral conditioneel wilt trainen. Wil je je meer focussen op kracht? Kies dan een zwaardere en grote hoepel [1].
De fitness hoepel
Je hebt speciale hoelahoeps om mee te dansen, wat al een goede work-out op zich is. Maar er zijn ook speciale fitness hoepels. Zoals we hierboven al hebben uitgelegd, bepaalt de diameter en het gewicht de intensiteit van je training. De hoepels kunnen tussen de 99 cm en 108+ cm zijn. Het gewicht kan tussen de 0.9 en 3 kg zitten [1].
Er zijn ook hoepels die je extra zwaar kunt maken met water of zand. Er zijn daarnaast hoepels met andere structuren, daar lees je hieronder meer over.
De massage hoepel
Hoepelen en het gevoel van een massage ervaren in één, kan dat? Ja, dat kan zeker. Er zijn hoepels met bobbeltjes aan de binnenkant. Deze masseren drukpunten in je rug en je buik. Dat is goed voor de bloeddoorstroming, de zuurstoftoevoer en het afvoeren van afvalstoffen. Ideaal toch?
Samenvatting
Er zijn verschillende soorten hoelahoepen te koop. De standaard hoelahoop is geen goede keuze als je echt wilt trainen. Kies dan voor een speciale fitness hoelahoep. Sommige soorten kun je ook aanpassen qua zwaarte.
Het trainingsschema
Ten eerste werkt het goed om lekkere muziek op te zetten. Als je nog niet zo lang bezig bent met hoelahoepen, begin dan met een korte training. De beginnerstraining heeft makkelijkere oefeningen. Naarmate je meer ervaring hebt, kies je moeilijkere oefeningen en maak je je trainingen zwaarder [6].
Beginners: 3 tot 6 minuten
Je gaat drie verschillende oefeningen doen, die je elk 1 tot 2 minuten volhoudt.
Oefening 1: De basis, zoals eerder uitgelegd bij: hoe moet je hoelahoepen.
Oefening 2: De spinner. Terwijl de hoepel draait, ga jij ook draaien.
Oefening 3: Stap tik, stap tik. Bij elke halve draai zet je met een been een stapje en tik je met je tenen van je andere been daarna op de grond. Een echte stap en tik.
Gevorderden: 10 tot 15 minuten
Je gaat vier verschillende oefeningen doen. Herken je de oefening nog niet, kijk dan in de alinea hierboven voor de uitleg. We leggen alleen de nieuwe oefening uit nu. Elke oefening probeer je tussen de 2,5 en 5 minuten vol te houden.
Oefening 1: De basisbeweging.
Oefening 2: Stap tik, stap tik.
Oefening 3: De spinner.
Oefening 4: Jump throughs: terwijl je ronddraait maak je tijdens elke draai een sprong.
Die-hards: 30 minuten
Bij deze work-out doe je vijf oefeningen. Elk oefening doe je 6 minuten lang. Houd om te beginnen deze volgorde aan en kijk voor de uitleg van de oefeningen naar de beginners- en gevorderden uitleg.
Oefening 1: De spinner.
Oefening 2: De stap tik, stap tik.
Oefening 3: De basis.
Oefening 4: De jump throughs.
Oefening 5: De spinner
Natuurlijk kan je ook een andere volgorde aanhouden. Je zult zelf wel merken welke oefeningen het zwaarste zijn. Zo kun je de training voor jezelf zwaarder maken.
Samenvatting
Kies een geschikt training die past bij jouw ervaring. Als beginner doe je alleen simpele oefeningen en duurt je training tussen de 3 tot 6 minuten. Als gevorderde kan je training maar liefst 30 minuten duren.
Wanneer kan je beter niet hoelahoepen
Hoelahoepen is in principe een veilige sport. Je kan er wel blauwe plekken van krijgen, maar je kan geen schade oplopen aan je organen. Dat wordt soms wel gedacht. Zorg wel dat je genoeg ruimte hebt om te hoelahoepen. Anders veroorzaak je schade aan je spullen. Daarnaast zijn er een aantal redenen om de hoepel even te laten staan.
Ben je zwanger? Dan is het af te raden om te hoepelen. Ook wordt het hoepelen tot drie maanden na de bevalling afgeraden. Heb je een keizersnede gehad, wacht dan tenminste zes maanden voordat je gaat hoelahoepen.
Er zijn medische aandoening, waarbij het niet prettig is, of zelfs af te raden is om te hoepelen. Bijvoorbeeld: voor mensen met bloedstoornissen en bloedverdunners, is hoepelen niet de beste keuze qua sport [1].
Conclusie
Sporten is super gezond. Hoelahoepen kunnen we ook zeker een sport noemen, een erg leuke ook nog. Als je wilt afvallen dan is sporten belangrijk, maar gezond eten nog veel belangrijker. Vind je hoelahoepen niets? Dan is er nog genoeg keuze uit sporten die kunnen bijdragen aan het afvallen. Of loop eens een blokje om!
Met behulp van onze 3 Weken Afslank Challenge in combinatie met hoelahoepen, sta jij binnen de kortste keren te stralen in je zwembroek of bikini op het strand.
Bronvermelding2. https://www.gezondbron.nl/hoelahoep-afvallen/
3. https://freshhh.nl/bewegen/afvallen-door-hoelahoepen/
4. https://www.foodspring.nl/magazine/workout-met-de-hoelahoep
5. https://www.matchusports.nl/fit-tips/oefeningen/hoelahoep-trainingsschema/
Deel dit artikel met je maatjes