Deel dit artikel met je maatjes
Vloeibaar goud wordt het ook wel genoemd. Het is buitengewoon lekker. Beren riskeren niet voor niets tientallen bijensteken om dit kleverige goedje te bemachtigen. En doe je een flinke dot van in je thee als je keelpijn hebt, dan voel je je a la minute beter.
We hebben het natuurlijk over honing. Maar hoe gezond is honing nou eigenlijk? Want is het niet puur suiker?
Wij vertellen het je in dit artikel.
Wat is honing?
Honing is een natuurlijke suiker die wordt gemaakt door één van de belangrijkste dieren op aarde: de bij. Zonder bijen zijn er geen peren, appels, aardbeien, bessen, lijnzaad, erwten, bonen, komkommers, ga zo maar door. En dus geen honing!
Bijen halen nectar uit bloemen. Daar voegen ze enzymen aan toe. Door met hun vleugels te wapperen, laten ze de nectar vervolgens indikken tot honing. Een siroopachtig goedje, die bijen opslaan in zelfgebouwde honingraten.
De imker haalt de honing uit de raten door deze in een centrifuge te slingeren.
Er bestaan honderden verschillende soorten honing, die allemaal verschillen in kleur, geur, smaak en voedingsstoffen. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van welke plant de bijen nectar halen om de honing te maken.
Waarom is honing gezond?
Dat honing lekker is, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar of het ook gezond is…
Hoe gezond honing is, hangt af van het soort honing dat je kiest. Maar één lepeltje honing (21 gram) bevat gemiddeld 64 calorieën en 17 gram koolhydraten. Honing is vrijwel helemaal vetvrij.
Daarnaast bevat honing een aantal mineralen, zoals kalium, ijzer en zink. Maar alleen in zulke kleine hoeveelheden, dat een theelepel honing niet meer dan 1 procent bijdraagt aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ervan.
Antioxidanten
Honing bevat een aantal belangrijke antioxidanten [1]. Antioxidanten verwijderen stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen. Dit doen ze door vrije radicalen weg te vangen, die ontstaan door lichaamsprocessen en externe factoren (zoals roken).
Deze vrije radicalen kunnen mogelijk schade veroorzaken aan onze weefsels en cellen, wat kan leiden tot diverse ziektes. Zo helpen vrije radicalen tegen hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.
Donkere honing bevat doorgaans een grotere hoeveelheid antioxidanten dan lichte honing. Boekweit honing is een heel goede bron van antioxidanten [2].
Goed voor het hart
Uit verschillende studies blijkt dat honing goed is voor je hart. Mensen die normale suiker vervingen door honing, hadden lagere hoeveelheden slecht cholesterol en hoge hoeveelheden goed cholesterol in hun bloed [3].
Studies uitgevoerd op dieren tonen aan dat honing daarnaast een positieve werking heeft op de bloeddruk [4].
Helpt bij wondgenezing
In sommige tradities, wordt honing gebruikt om wonden te helpen genezen. De honing wordt direct op de wond aangebracht. Honing heeft namelijk een antibacteriële werking en het helpt daarmee infecties te voorkomen [5].
Er zijn ook aanwijzingen dat honing ook helpt bij het behandelen van huidaandoeningen, zoals psoriasis, eczeem en herpes [6]. Vaak wordt dit als aanvulling op medicatie gebruikt.
Hoest en keelpijn
Een druppel honing in de thee is een veelgebruikt thuismedicijn bij (nachtelijk) hoesten en keelpijn. Vooral eucalyptus honing en citrus honing blijken hoest en keelpijn te kunnen verlichten. Waarschijnlijk komt dit door de antibacteriële werking van honing.
Directe energie
Omdat honing veel suikers bevat, kan een lepeltje honing je helpen om even snel energie te krijgen. Let wel op dat je daarna juist weer een suikerdip kunt verwachten.
Samenvatting:
Honing heeft diverse gezondheidseffecten. Zo bevat het antioxidanten, die kunnen beschermen tegen verschillende ziektes. Ook geeft het je direct energie en kan het helpen tegen keelpijn.
Kan honing helpen tegen hooikoorts?
Er zijn mensen die beweren dat honing helpt hooikoorts te bestrijden. In honing zitten namelijk pollen en door je lichaam er zo nu en dan aan bloot te stellen, zou je er minder gevoelig voor worden. Er is echter geen bewijs voor deze bewering.
Is honing hetzelfde als suiker?
Veel mensen kiezen honing als vervanging voor normale suiker, omdat ze denken dat het geen suiker bevat. Dat is een misvatting. Honing is in principe suiker. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen suiker uit bijvoorbeeld bieten en suiker uit honing.
Honing bevat veel natuurlijke enkelvoudige koolhydraten, oftewel: suikers. Aan de ene kant heb je fructose, en aan de andere kant glucose. Fructose wordt langzamer opgenomen door het lichaam en geeft dus langer energie.
Glucose wordt snel door het lichaam opgenomen en geeft direct energie. Je kunt een suikerpiek (en -dip) ervaren van deze suikersoort [7].
Is honing gezonder dan gewone suiker?
Honing is gezonder dan geraffineerde suiker, ook wel lichte suiker genoemd. Dat is suiker die in de fabriek is gezuiverd. Denk aan kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker en poedersuiker. Door dit zuiveringsproces gaan alle belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen verloren [8].
Donkere suiker, zoals palmsuiker, kokosbloemsuiker, ahornsiroop, agavesiroop en honing, zijn gezonder omdat er nog wel belangrijkste voedingsstoffen aanwezig zijn. Daarbij moet wel gezegd worden dat er heel weinig van deze stoffen aanwezig zijn in suiker.
Welke soorten honing kan ik het beste kiezen?
Als je honing koopt, kies dan uitsluitend voor goede honing. Honing van hoge kwaliteit. Maar hoe weet je nou wat hoge kwaliteit is?
Let er ten eerste op dat je voor rauwe honing kiest. Rauwe honing (of onbewerkte honing) is niet gepasteuriseerd, gefilterd of verdund met siroop, waardoor de natuurlijk gezonde voedingsstoffen uit de honing bewaard blijven. Denk aan de antioxidanten.
BNN Vara ontdekte dat veel honingsoorten die als exclusief worden aangemerkt, vaak gewoon bloemenhoning zijn maar dan aangelengd met een klein beetje van de exclusieve honing.
Ze ontdekten dit onder andere bij acacia honing, tijm honing en manuka honing [9].
Honing kun je het beste bij de lokale imker kopen. Dan kun je er over het algemeen vanuit gaan dat je de beste honing koopt.
Het kan zijn dat deze honing wat minder vloeibaar is dan je gewend bent uit de supermarkt. Supermarkthoning is namelijk vaak op hoge temperaturen verhit (gepasteuriseerd) om het vloeibaarder te maken.
Samenvatting:
De gezondste keuze is rauwe honing. Koop het liefst je honing bij een imker.
Zijn er nadelen aan het eten van honing?
Honing is vooral gezonder dan gewone suiker. Dit betekent niet dat het überhaupt gezond is. Zo stijgt je bloedsuikerspiegel alsnog als je honing eet, maar niet zo sterk als bij suiker.
Het nadeel van een hoge bloedsuikerspiegel is die energiepiek gevolgd door een energiedip, die je ook ervaart als je bijvoorbeeld een mars eet. Na de energiedip heb je vaak snel weer honger [10].
De suiker in honing kan daarnaast bijdragen aan het krijgen van leverproblemen, hartaandoeningen, hogere kans op depressie, dementie en zelfs bepaalde soorten kanker [11].
Naast suiker bevat honing veel calorieën. Van één theelepeltje door je honing zul je zeker niet dik worden, maar eet je nou iedere dag een pannenkoek volgekladderd met honing, dan kan honing wel bijdrage aan gewichtstoename [12].
Als vervanging van suiker is honing dus een prima keuze. Maar nog beter is het om helemaal geen suiker aan je eten toe te voegen. Geef kinderen jonger dan één jaar sowieso nooit honing.
Er kunnen namelijk sporen van bacteriën in de honing zitten, waarvan ze botulisme kunnen krijgen. Een vergiftigingsziekte waaraan ze kunnen overlijden, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld.
Voor iedereen boven de één – ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven – is honing volledig ongevaarlijk.
Samenvatting:
Voor de meeste mensen is honing. Kinderen tot 1 jaar mogen geen honing, omdat hun weerstand nog niet goed genoeg is.
Conclusie, kan ik afvallen met honing?
Dus, als je wil afvallen, dan kun je beter geen honing eten. Al helemaal omdat er veel koolhydraten in honing zitten. En koolhydraten zijn de hoofdoorzaak van overgewicht. Wil je afvallen? Kies dan voor een koolhydraatarm dieet. Wij leren je de fijne kneepjes van het vak in onze 3 Weken Afslank Challenge.
Samen met ons en duizenden andere vrouwen ga je aan de slag om jouw ideale figuur te bereiken. Wat dat ideale figuur ook moge zijn (want dat ligt natuurlijk voor iedereen anders.)
Bronvermelding2. https://www.pushdoctor.co.uk/nutrition-advice/is-honey-good-for-you
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18454257/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21673929/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4216698/
6. https://www.healthline.com/nutrition/is-honey-good-for-you#wound-healing
7. https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/waar-moet-je-op-letten-als-je-honing-koopt
8. https://www.diabetesfonds.nl/over-eten/veelgestelde-vragen-suiker/wat-is-geraffineerde-suiker
9. https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/waar-moet-je-op-letten-als-je-honing-koopt
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257742/
11. https://www.healthline.com/nutrition/is-honey-good-for-you#sugar-content
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210834/
Deel dit artikel met je maatjes