Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met hummus: werkt het echt?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Als je aan afvallen denkt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan hummus. Maar wist je dat deze smeuïge spread uit het Midden-Oosten een goede keuze kan zijn als je wilt afvallen? Mits je kiest voor zelfgemaakte hummus en op de juiste manier consumeert. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over afvallen met hummus.
Helpt het eten van hoemoes met afvallen? Je leest alles over hummus in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan ik met hummus afvallen?

Er is niet één voedingsmiddel dat zorgt voor gewichtsverlies. Afvallen is een kwestie van een gevarieerd en gebalanceerd dieet, bestaande uit voldoende vezels, eiwitten, gezonde onverzadigde vetten, vitaminen en mineralen en niet te veel suikers (snelle koolhydraten) en calorieën. 

Hummus past uitstekend in een gevarieerd en gebalanceerd dieet. Hummus bevat veel vezels, gezonde plantaardige eiwitten en het bevat een flinke hoeveelheid olijfolie, wat een goede bron van onverzadigde vetten is. 

Samenvatting
Een gevarieerd en gebalanceerd dieet is belangrijk voor gewichtsverlies en hummus past daar goed in vanwege de vezels, eiwitten en onverzadigde vetten die het bevat.

Wat is hummus precies? 

Hummus (in Nederland ook weleens hoemoes genoemd) is een enorm populaire dip of spread, die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Het wordt gemaakt van gekookte kikkererwten die vervolgens worden gepureerd en gemengd met tahini (een pasta van sesamzaad). In goede, klassieke hummus zit daarnaast citroensap, knoflook en olijfolie. 

In het Midden-Oosten en in de mediterrane keuken wordt hummus vaak gegeten met verschillende soorten brood (zoals pitabrood en Libanees brood) pitabrood of met groente.

Het zal je niet verrassen: hummus is het Arabische woord voor kikkererwt. Tegenwoordig wordt hummus over de hele wereld gegeten. 

Samenvatting
Hummus is een spread gemaakt van kikkererwten en bevat daarnaast veel gezonde ingrediënten.

Hoe draagt hummus bij aan het gewichtsverlies?

Je vraagt je vast af hoe dat dan precies werkt, gewicht verliezen door hummus aan je dieet toe te voegen. We leggen het met liefde uit! 

Hummus bevat veel vezels

Vezels zijn heel belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Vezels zorgen ervoor dat alles soepeltjes blijft lopen. Ook voeden vezels de gezonde bacteriën in je darmen. Zo bewees een wetenschappelijke studie dat mensen die tweehonderd gram kikkererwten per dag aten gedurende drie weken meer gezonde bacteriën in hun darmen hadden en minder ongezonde bacteriën. Kikkererwten zitten net als andere peulvruchten vol vezels.[1].

Nu zeggen we niet dat je tweehonderd gram kikkererwten of hummus per dag moet gaan eten. Zeker niet. Dit onderzoek toont alleen het positieve effect aan van vezels. Vezels zitten ook in andere voedingsmiddelen, zoals volkoren graanproducten. 

Daarnaast zorgen vezels voor een verzadigd gevoel. Hierdoor heb je minder snel de neiging meer te gaan eten. 

Wil jij meer weten over afslanken? Schrijf je dan in voor onze gratis afslanktraining. 

Samenvatting
Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en voeden gezonde bacteriën in de darmen, wat werd aangetoond in een studie met mensen die kikkererwten aten. Vezels zorgen ook voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel de neiging hebt om meer te eten.

Hummus is rijk aan eiwitten

Sport je tijdens je afvalstrijd? Dan zijn eiwitten belangrijk voor spierbehoud en spieropbouw. Maar ook als je weinig sport zijn eiwitten superbelangrijk. Het zijn namelijk de bouwstenen van ons lichaam. 

Daarnaast zorgen eiwitten voor een verminderd hongergevoel en voor een betere stofwisseling [2]. Allebei nogal handig natuurlijk als je wilt afvallen!  

Hummus bevat nauwelijks suikers

Als je wil afvallen, dan wil je suikers (snelle koolhydraten) zoveel mogelijk beperken. Goed nieuws: er zitten nauwelijks suikers in hummus. Tenzij de fabrikant heeft besloten suikers toe te voegen. Check dus altijd goed het etiket.

Samenvatting
Hummus is vezelrijk, bevat veel eiwitten en weinig snelle koolhydraten. Hierdoor is het een goede keuze als je wil afvallen. 

Waar moet ik op letten als ik wil afvallen met hummus?

Niet alle soorten hummus zijn even gezond. Dat beschreven we al in ons eerdere artikel over de gezondheidsvoordelen van hummus.

Zo zijn er veel merken en soorten hummus die voor minder dan de helft uit kikkererwten bestaan. Vaak is er veel olie toegevoegd, maar er kan ook veel suiker en zout in zitten. Ook zijn er veelal conserveermiddelen aan hummus uit de supermarkt toegevoegd.

Zo bestaat hummus van Maza maar voor 37% uit kikkererwten. Daarnaast zit er veel raapolie en water in en zijn er zout en conserveermiddelen toegevoegd. 

Daarnaast bevat hummus vrij veel calorieën. Dat komt vooral door de hoeveelheid olijfolie en tahini die erin zit. Dat zijn allebei gezonde ingrediënten hoor! Maar zorg ervoor dat je ze met mate nuttigt. 

Twee eetlepels hummus per dag is een goede hoeveelheid. Hiermee kun je twee boterhammen besmeren.

Let ook op waar je hummus mee combineert. Veel mensen eten hummus op crackers, toastjes of brood. Je krijgt dan snel te veel koolhydraten binnen, waardoor je minder snel afvalt. Door hummus te combineren met groente krijg je minder koolhydraten binnen.

Samenvatting
Hummus kan in principe helpen met afvallen, maar wees wel alert op de ingrediënten van hummus uit de supermarkt.

Kan ik beter zelfgemaakte hummus eten?

Als je kijkt naar de ingrediënten, dan kun je zeker zeggen dat je hummus beter zelf kunt maken. Voor een fractie van het bedrag dat je in de supermarkt betaalt, zet je in een handomdraai je zelfgemaakte hummus op tafel. 

Dat is allemaal leuk en aardig, maar je leest dit artikel omdat je wil weten hoe je met hummus kan afvallen. Nou, ook als je wil afvallen, kun je beter zelfgemaakte hummus eten. Zo kun je volledig zelf controleren hoeveel olie, suiker en zout je toevoegt. Op deze manier creëer je een gezonde hummus voor jezelf. 

Let wel op met de houdbaarheid! Omdat je zelf – nemen we aan – geen conserveermiddelen toevoegt, is zelfgemaakte hummus vaak ietsje minder goed houdbaar. Je kunt hummus wel bewaren in de vriezer. Het blijft dan tot drie maanden goed. Een andere optie is om verse hummus te kopen bij een Arabische supermarkt. 

Conclusie

Hummus is een goede toevoeging aan je dieet als je wil afvallen. Let wel op. Sommige soorten hummus in de supermarkt zijn een stuk ongezonder dan je zou hopen. Er worden namelijk onnodige hoeveelheden olie of suiker aan toegevoegd. Check daarom altijd goed het etiket of ga voor zelfgemaakte hummus.

Wil je niet te veel koolhydraten binnenkrijgen? Combineer dan hummus met groente.

Wil je weten welke voeding nog meer goed is om af te vallen? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge wellicht iets voor jou. Tijdens deze 3 weken leer je in een snel tempo wat je moet weten om op een gezonde manier af te vallen.

Een groot voordeel van deze challenge is dat je er niet alleen voor staat. In onze besloten, actieve Facebookgroep kom je in contact met lotgenoten en kun je ervaringen uitwisselen

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *