Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is kaneel gezond? Waarom wel/waarom niet.

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Kaneel lijkt heel onschuldig, maar is dat wel zo? Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kaneel en waar moeten we voor uitkijken? Maakt het nog uit welke kaneel je gebruikt? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Is kaneel gezond? Dat lees je in dit artikel?
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is kaneel gezond?

We kennen de geur van kaneel allemaal. Kaneel smaakt ook nog eens heerlijk in verschillende baksels. Maar wat weten we verder van kaneel?

Heeft kaneel nog voordelen voor de gezondheid? Kan kaneel helpen als je wil afvallen? Is kaneel alleen gezond of kan je er ook teveel van binnenkrijgen? Wij zochten het voor je uit. 

Om erachter te komen of kaneel echt zo gezond is, behandelen de volgende onderwerpen:

Wat is kaneel eigenlijk?
– Is kaneel gezond?
– Helpt kaneel bij het afvallen?
– Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kaneel?
– Wat zijn de nadelen van kaneel?
Wat is de voedingswaarde van kaneel?

Wat is kaneel?

Kaneel kennen we in de vorm van poeder en het kaneelstokje, dat net lijkt op een klein sigaartje. Waar komen deze twee verschillende variaties dan vandaag? Ze komen voort uit de kaneelboom, ook wel de Cinnamomum verum genoemd.

De kaneelstokjes komen uit de bast van de kaneelboom. In de binnenste laag van de bast om precies te zijn. De bast van de kaneelboom wordt gebruikt voor de kaneelpoeder. De bast wordt vermalen en het eindproduct is de kaneelpoeder zoals wij die in de supermarkt kopen [3].

Er zijn twee soorten kaneel. De Ceylon, afkomstig uit Sri Lanka en India en de Cassia kaneel, uit China. De Ceylon is kwalitatief beter en wordt daarom altijd in gezondheidsstudies gebruikt. 

Aangezien er verschil zit in de kwaliteit en de risico’s die de kaneelsoort met zich meebrengt, is Ceylon een betere keuze. Welke risico’s en verschillen er zitten in de soorten kaneel leggen we in de volgende alinea uit.  

Is kaneel gezond?

Of kaneel gezond is,  hangt af van de soort kaneel en de hoeveelheid die je gebruikt. We raden je aan om voor de duurdere Ceylon variant te kiezen. In Cassia zit namelijk een hoger niveau van het stofje: coumarine. 

Coumarine is een schadelijk wanneer je er te veel van binnenkrijgt. Met één eetlepel per dag krijg je al meer dan de dagelijkse maximale hoeveelheid coumarine binnen.

Wat coumarine met je gezondheid doet leggen we uit bij de nadelen van kaneel. Gelukkig kent kaneel ook veel gezondheidsvoordelen [3].

In de volgende alinea’s kom je meer te weten over de gezondheidsvoordelen van kaneel. Ten eerste kan kaneel helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel [5].

Ook hebben meerdere studies laten zien, dat kaneel anti-parasitair, anti-oxidant en anti-microbieel is. Wil je weten wat dat precies inhoudt? Lees dan even door. 

Alle eerder genoemde studies hebben een gezamenlijke uitkomst. Er is een overzichtsartikel van gemaakt en daaruit zijn de volgende conclusies getrokken: 

  • Het helpt mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) met gewichtsverlies.
  • Kaneel leidt tot de afname van het slechte cholesterol (LDL cholesterol) en toename van het goede cholesterol (HDL).
  • Kaneel zorgt ervoor dat de bloeddruk verlaagd. 
  • Tot slot, ruimt het vrije radicalen mee op [6].

Op dit moment worden er nog meer onderzoeken gedaan naar kaneel. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht of het helpt tegen Alzheimer of misschien zelfs kanker.

Dit zijn ze nog niet allemaal. Er zijn nog veel meer voordelen. Benieuwd? Lees hieronder wat voor voordelen kaneel nog meer te bieden heeft. 

Samenvatting
Kaneel kan verschillende gezondheidseffecten hebben, zoals het verlagen van je bloeddruk. Dit geldt voor de Ceylon variant. De Cassia variant bevat veel coumarine, wat juist giftig voor je kan zijn.


Gezondheidsvoordelen van kaneel

Kaneel is niet alleen lekker, maar heeft ook zeker voordelen voor je gezondheid. We zetten ze hier voor je op een rij.

Kaneel werkt als antioxidant

De antioxidanten in kaneel heten: polyfenolen. Dit is een antioxidant. Deze zorgen ervoor dat je lichaam beschermt wordt tegen vrije radicalen, doordat ze vrije radicalen vangen.

Zo kunnen ze mogelijk schade voorkomen aan cellen en weefsels. Ze zorgen er ook voor dat het eten waar kaneel in zit, langer goed blijft [3].

Kaneel werkt ontstekingsremmend

Dankzij de antioxidanten in kaneel, heeft kaneel een ontstekingsremmende werking. De antioxidanten beschermen ons tegen bacteriën en infecties. 

Kaneel helpt tegen de jeuk

Als je ergens helemaal gek van kunt worden in het jeuk. Het houdt je uit je slaap. Als je je nagels niet knipt kan je soms tot bloedens aan toe je huid kapot krabben.

Gelukkig bestaan er wondermiddelen. Bij sommige mensen werkt het namelijk om een mengsel van kaneel en honing op de plek van de jeuk te leggen.

Kaneel werkt cholesterol verlagend

Kaneel blijkt uit onderzoek invloed te hebben op ons cholesterol. Het verlaagt mogelijk ons cholesterol. Ook de bloedglucosewaarden dalen mee. Dit kan al met 120 milligram per dag.

Dit is erg belangrijk, hieronder leggen we je kort uit waarom [4].

Het is belangrijk om je cholesterol laag te houden. Bij een te hoog cholesterol ontstaat er aderverkalking. In dit proces vernauwen je slagader, waardoor je bloed minder goed kan stromen.

Cholesterol en andere vet deeltjes blijven kleven aan de wanden van de slagaders. Ze zorgen voor een verdikkende laag. Hier krijg je toch een benauwd gevoel van [11]?

Kaneel helpt tegen slechte adem

Heb je last van een slechte adem? Kaneel kan je helpen! Het ruikt dan wel niet zo fris als een kauwgompje, maar de antibacteriële werking van kaneel kan er wel voor zorgen dat de bacteriën in onze mond in balans zijn. Als dat niet zo is, krijg je vaak last van een slechte adem [4].

Wil je de werking van kaneel bij een slechte adem een boost geven? Gebruik het dan in combinatie met honing. Je lost dan een theelepel kaneel en honing op in een glas water en gorgelt ermee. Doe dit twee keer per dag. Daarnaast moet je natuurlijk elke dag tenminste twee keer je tanden poetsen.

Remt schimmels en bacteriën 

De geur en smaak van kaneel komen uit het hoofdbestanddeel: kaneelaldehyde. Deze stof zorgt ervoor dat bepaalde schimmels en bacteriën minder hard kunnen groeien. 

Er bestaan ook schimmelziektes. Zo heb je de schimmelziekte: Candida. Candida is een gist. Wanneer deze uit evenwicht is zullen zich draden vormen, die we schimmels noemen. 

In kaneelolie zit een bestanddeel waarvan gedacht wordt dat het deze schimmelinfectie kan verminderen. Dit is nog niet helemaal bewijzen.

Samenvatting:
Kaneel heeft diverse voordelen voor de gezondheid. Het bevat namelijk antioxidanten, kan mogelijk je cholesterol verlagen en helpen tegen een slechte geur uit je mond.

Nadelen van kaneel

In de Chinese kaneel zit coumarine. Dit is een planten gifstof. Helaas wordt in veel bewerkte producten waar kaneel in zit, vaak gebruik gemaakt van de Chinese variant.

Dit komt door de lage prijs van deze kaneelsoort. Je vindt deze kaneel terug in: kaneelthee, speculaas en ontbijtkoek [8]. Kijk dus altijd even goed op verpakking.

Check of je niet te veel van de Chinese kaneel binnenkrijgt, omdat daar meer coumarine inzit. Als je te veel coumarine binnenkrijgt is dat schadelijk voor je gezondheid. Je wordt er gelukkig niet snel ziek van. Alleen als je echt langere tijd te veel binnenkrijgt is het schadelijk voor je lever. Ook zijn er beweringen dat de stof kankerverwekkend kan zijn. 

Aangezien coumarine schadelijk kan zijn, adviseert het voedingscentrum om niet langdurig en veel Chinese kaneel te eten. Let dus ook op andere producten waar dit in zit. Die tellen ook mee. Eet je toch graag veel kaneel, koop dan Ceylon kaneel. Dat is een stuk veiliger [8].

Samenvatting
Het eten van kaneel heeft vooral nadelen als je kiest voor de Chinese variant, omdat dit de giftige stof coumarine bevat.

Helpt kaneel bij het afvallen?

Uit een overzicht van 12 studies is gebleken dat kaneel kan helpen als je wil afvallen [9]. Bij mensen jonger dan 50 jaar, met een BMI boven de 30 zagen de onderzoekers de grootste effecten. Sowieso hadden alle proefpersonen een daling in hun gewicht. Hun BMI werd verlaagd en het vetpercentage ook. 

Een goede oorzaak waarom je van kaneel zou kunnen afvallen, is de remmende werking op de eetlust. Dat komt door de voedingsvezels in kaneel. Voedingsvezels zorgen er namelijk voor dat je een verzadigd gevoel ervaart.

Naast voedingsvezels vind je nog meer goede voedingsstoffen in kaneel. Hieronder geven we je hier een overzicht van [1].

Voedingswaarde van kaneel

De voedingswaarde van 1 theelepel (2 gram) kaneel is als volgt:

  • Energie: 6 kcal
  • Vet: 0,1 gram
  • Verzadigd vet: 0 gram
  • Koolhydraten: 1,1 gram
  • Waarvan suikers: 0 gram
  • Vezels: 0,5 gram
  • Eiwit: 0,1 gram
  • Zout: 0 gram

Conclusie

Kaneel heeft zichzelf wel bewezen. Het is lekker en gezond. Wees alleen niet te zuinig met je geld wanneer je kaneel koopt. Geef liever net iets meer uit en gun jezelf de gezondste Ceylon variant. Doe dit zeker wanneer je graag rijkelijk met je kaneel strooit. 

Volg je onze challenge al? Want onze recepten zijn prima te combineren met een goede dosis kaneel. Kaneel is heerlijk door de Griekse yoghurt, of over de appeltjes bij het ontbijt. Ook in een winters stoofpannetje mag je kaneel niet vergeten.

Waar gebruik jij kaneel in? Laat het ons weten.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://www.fit.nl/voeding/kaneel-gezond
2. https://energiekevrouwenacademie.nl/kaneel-laat-voeding-medicijn-zijn/amp/
3. https://www.puurfiguur.nl/kaneel/
4. https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/de-vele-gezondheidsvoordelen-van-kaneel/
5. https://sci-hub.do/https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2010.0180
6. https://link.springer.com/article/10.1186/1472-6882-13-275
7. https://mens-en-gezondheid.nl/home/geneeskrachtige-kruiden-en-planten/kaneel-gezond-vol-voedingswaarde-en-geneeskracht/
8. https://www.gezondheidsnet.nl/voeding/waarom-je-niet-te-veel-kaneel-mag-eten
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31800140/
10. https://nl.iwroteyouasong.org/articles/food-drink/26-spicy-facts-about-cinnamon.html
11. https://www.hartstichting.nl/oorzaken/cholesterol/hoog-cholesterol/gevolgen-hoog-cholesterol

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

2 reacties

  1. Ik wilde alleen even kwijt, dat ik het super vindt dat jullie nu verdiepen en extra artikelen schrijven die zeker van meerwaarde zijn voor mijn mede maatjes in het afval proces! Top????

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *