Doe mee aan onze
gratis afslanktraining!

En ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo kan afvallen in
3 weken zonder jojo-effect!

Is kaneel gezond? Waarom wel/waarom niet.

Kaneel lijkt heel onschuldig, maar is dat wel zo? Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kaneel en waar moeten we voor uitkijken? Maakt het nog uit welke kaneel je gebruikt? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Deel dit artikel met je maatjes

Is kaneel gezond?

We kennen de geur van kaneel allemaal. Kaneel smaakt ook nog eens heerlijk in verschillende baksels. Maar wat weten we verder van kaneel?

Heeft kaneel nog voordelen voor de gezondheid? Kan kaneel helpen als je wil afvallen? Is kaneel alleen gezond of kan je er ook teveel van binnenkrijgen? Wij zochten het voor je uit. 

Om erachter te komen of kaneel echt zo gezond is, behandelen de volgende onderwerpen:

Wat is kaneel eigenlijk?
– Is kaneel gezond?
– Helpt kaneel bij het afvallen?
– Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kaneel?
– Wat zijn de nadelen van kaneel?
Wat is de voedingswaarde van kaneel?

Wat is kaneel?

Kaneel kennen we in de vorm van poeder en het kaneelstokje, dat net lijkt op een klein sigaartje. Waar komen deze twee verschillende variaties dan vandaag? Ze komen voort uit de kaneelboom, ook wel de Cinnamomum verum genoemd.

De kaneelstokjes komen uit de bast van de kaneelboom.In de binnenste laag van de bast op precies te zijn. De bast van de kaneelboom wordt gebruikt voor de kaneelpoeder. De bast wordt vermalen en het eindproduct is de kaneelpoeder zoals wij die in de supermarkt kopen. (3)

Er zijn twee soorten kaneel. De Ceylon, afkomstig uit Sri Lanka en India en de Cassia kaneel, uit China. De Ceylon is kwalitatief beter en wordt daarom altijd in gezondheidsstudies gebruikt. 

Aangezien er verschil zit in de kwaliteit en de risico’s die de kaneelsoort met zich meebrengt, is Ceylon een betere keuze. Welke risico’s en verschillen er zitten in de soorten kaneel leggen in de volgende alinea uit.  

Is kaneel gezond?

Of kaneel gezond is,  hangt af van de soort kaneel en de hoeveelheid die je gebruikt. We raden je aan om voor de duurdere Ceylon variant te kiezen. In Cassia zit namelijk een hoger niveau van het stofje: coumarine. 

Coumarine is een schadelijk stofje wanneer je er te veel van binnenkrijgt. Met één eetlepel per dag krijg je al meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid coumarine binnen.

Wat coumarine met je gezondheid doet leggen we uit bij de nadelen van kaneel. Gelukkig kent kaneel ook veel gezondheidsvoordelen. (3)

In de aankomende alineas’s kom je meer te weten over de gezondheidsvoordelen van kaneel. Ten eerste kan kaneel helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. (5)

Ook hebben meerdere studies laten zien, dat kaneel anti-parasitair, anti-oxidant en anti-microbieel is. Wil je weten wat dat precies inhoudt? Lees dan even door. 

Alle eerder genoemde studies hebben een gezamenlijke uitkomst. Er is een overzichtsartikel (6) van gemaakt en daaruit zijn de volgende conclusies getrokken: 

  • Het helpt mensen met diabetes type 2 met gewichtsverlies.
  • Kaneel leidt tot de afname van het slechte cholesterol en toename van het goede.
  • Kaneel zorgt ervoor dat de bloeddruk verlaagd. 
  • Tot slot, ruimt het vrije radicalen mee op.

Op dit moment worden er nog meer onderzoeken gedaan naar kaneel. Helpt het bijvoorbeeld tegen Alzheimer of misschien zelfs kanker, is de vraag die de onderzoekers zich nu stellen.

Dit zijn ze nog niet allemaal. Er zijn nog veel meer voordelen. Benieuwd? Lees hieronder wat voor voordelen kaneel nog meer te bieden heeft. 


Gezondheidsvoordelen van kaneel

Kaneel is niet alleen lekker, maar heeft ook zeker voordelen voor je gezondheid. We zetten ze hier voor je op een rij.

Kaneel werkt als antioxidant

De antioxidanten in kaneel heten: polyfenolen. Deze zorgen ervoor dat je lichaam beschermt wordt tegen vrije radicalen.

Antioxidanten gaan de veroudering van ons lichaam tegen. Ze herstellen cellen. En zorgen ervoor dat het eten waar kaneel in zit, langer goed blijft. (3)

Kaneel werkt ontstekingsremmend

Dankzij de antioxidanten in kaneel, heeft kaneel een ontstekingsremmende werking. De antioxidanten beschermen ons tegen bacteriën en infecties. 

Kaneel helpt tegen de jeuk

Als je ergens helemaal gek van kunt worden in het jeuk. Het houdt je uit je slaap. Als je je nagels niet knipt kan je soms tot bloedens aan toe je huid kapot krabben.

Gelukkig bestaan er wondermiddelen. Kaneel mag zichzelf met trots op dit lijstje presenteren. 

Kaneel verbetert je spijsvertering 

Kaneel zorgt ervoor dat de doorbloeding beter wordt in het spijsverteringskanaal. Je lichaam maakt meer spijsverteringssappen aan. Die sappen zorgen ervoor dat het eten beter verteert wordt. Ook gaan ze brandend maagzuur te lijf. (4)

Kaneel werkt cholesterol verlagend

Kaneel blijkt uit onderzoek invloed te hebben op ons cholesterol. Het verlaagt ons cholesterol. Ook de bloedglucosewaarden dalen mee. Dit kan al met 120 milligram per dag.

Dit is erg belangrijk, hieronder leggen we je kort uit waarom. (4)

Het is belangrijk om je cholesterol laag te houden. Bij een te hoog cholesterol ontstaat aderverkalking. In dit proces vernauwen je slagaders.

Cholesterol en andere vet deeltjes blijven kleven aan de wanden van de slagaders. Ze zorgen voor een verdikkende laag. Hier krijg je toch een benauwd gevoel van? (11)

Kaneel helpt tegen slechte adem

Heb je last van een slechte adem? Kaneel helpt. Het ruikt dan wel niet zo fris als een kauwgompje, maar de antibacteriële werking van kaneel zorgt er wel voor dat de bacteriën in onze mond in balans zijn. Als dat niet zo is, krijg je vaak last van een slechte adem. (4)

Wil je de werking van kaneel bij een slechte adem een boost geven? Gebruik het dan in combinatie met honing. Je lost een theelepel kaneel en honing op in een glas water en gorgelt ermee. Doe dit twee keer per dag.

Remt schimmels en bacteriën 

De geur en smaak van kaneel komen uit het hoofdbestanddeel: kaneelaldehyde. Deze stof zorgt ervoor dat bepaalde schimmels en bacteriën minder hard kunnen groeien. 

Er bestaan ook schimmelziektes. Zo heb je de schimmelziekte: Candida. Candida is een gist. Wanneer deze uit evenwicht is zullen zich draden vormen, die we schimmels noemen. 

In kaneelolie zit een bestanddeel die deze schimmelinfectie aan kan. Kaneel heeft dus een geneeskrachtige werking als het om de bestrijding van schimmels gaat. 

Nadelen van kaneel

In de Chinese kaneel zit coumarine. Dit is een planten gifstof. Helaas wordt in veel bewerkte producten waar kaneel in zit, vaak gebruik gemaakt van de Chinese variant.

Dit komt door de lage prijs van deze kaneelsoort. Je vindt deze kaneel terug in:kaneelthee, speculaas en ontbijtkoek. (8) Kijk dus altijd even goed op verpakking.

Je checkt of je niet te veel de Chinese kaneel binnenkrijgt, omdat daar meer coumarine inzit. Als je te veel coumarine binnenkrijgt is dat schadelijk voor je gezondheid.

Je wordt er gelukkig niet snel ziek van. Alleen als je echt langere tijd te veel binnenkrijgt is het schadelijk voor je lever. Ook zijn er beweringen dat de stof kankerverwekkend kan zijn. 

Aangezien coumarine schadelijk kan zijn, adviseert het voedingscentrum om niet langdurig en veel Chinese kaneel te eten. Let dus ook op andere producten waar dit in zit. Die tellen ook mee.

Eet je toch graag veel kaneel, koop dan Ceylon kaneel. Dat is een stuk veiliger. (8) 

Helpt kaneel bij het afvallen

Uit een overzicht van 12 studies is gebleken dat kaneel kan helpen als je wil afvallen.(9) Bij mensen jonger dan 50 jaar, met een BMI boven de 30 zagen ze de grootste verschillen.

Sowieso werd bij alle personen gezien dat het gewicht daalde. Hun BMI werd verlaagd en het vetpercentage ook. 

Een goede reden waarom je van kaneel afvalt, is de remmende werking op de eetlust. Dat komt door de voedingsvezels in kaneel. Voedingsvezels zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel ervaart.

Naast voedingsvezels vind je nog meer goede voedingsstoffen in kaneel. Hieronder geven we je hier een overzicht van. (1)

Voedingswaarde van kaneel

De voedingswaarde van 100 gram kaneel:

Energie: 247 kcal;
Vet: 1,2 gram;
Koolhydraten: 81 gram;
Voedingsvezels: 53 gram;
Suikers: 2,2 gram;
Eiwitten: 4 gram.

Kaneel is niet alleen lekker, maar ook zeker gezond

Kaneel heeft zichzelf wel bewezen. Het is lekker en gezond. Wees alleen niet te zuinig wanneer je kaneel koopt. Geef liever net iets meer uit en gun jezelf de gezondste Ceylon variant.

Zeker wanneer je graag rijkelijk met je kaneel strooit. 

Volg je onze challenge al? Want onze recepten zijn prima te combineren met een goede dosis kaneel. Kaneel is heerlijk door de yoghurt, of over de appeltjes bij het ontbijt. Ook in een winters stoofpannetje mag je kaneel niet vergeten.

Waar gebruik jij kaneel in? Laat het ons weten.

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding
1. https://www.fit.nl/voeding/kaneel-gezond
2. https://energiekevrouwenacademie.nl/kaneel-laat-voeding-medicijn-zijn/amp/
3. https://www.puurfiguur.nl/kaneel/
4. https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/de-vele-gezondheidsvoordelen-van-kaneel/
5. https://sci-hub.do/https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2010.0180
6. https://link.springer.com/article/10.1186/1472-6882-13-275
7. https://mens-en-gezondheid.nl/home/geneeskrachtige-kruiden-en-planten/kaneel-gezond-vol-voedingswaarde-en-geneeskracht/
8. https://www.gezondheidsnet.nl/voeding/waarom-je-niet-te-veel-kaneel-mag-eten
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31800140/
10. https://nl.iwroteyouasong.org/articles/food-drink/26-spicy-facts-about-cinnamon.html
11. https://www.hartstichting.nl/risicofactoren/gids-cholesterol/risico-s-en-gevolgen?tab=2

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

2 reacties

  1. Ik wilde alleen even kwijt, dat ik het super vindt dat jullie nu verdiepen en extra artikelen schrijven die zeker van meerwaarde zijn voor mijn mede maatjes in het afval proces! Top😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *