Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Pecannoten gezond of niet? Ontdek de voordelen

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Pecannoten zijn geliefd om hun zachte, zoete smaak. Maar zijn ze gezond en hoeveel kun je ervan eten? Ontdek het hier.
Zijn pecannoten gezond? En wat zijn dan de gezondheidsvoordelen van pecannoten? Ontdek wat onze diëtist over pecannoten in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Zijn pecan noten gezond?

Jazeker. Pecannoten zijn erg gezond en passen hierdoor goed in een gezond voedingspatroon. Een handje noten bevat veel eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevatten pecannoten vele vitamines, mineralen en antioxidanten.

Wat zijn pecannoten?

Pecannoten zijn erg populaire noten. Ze zijn afkomstig uit Noord-Amerika en Mexico. Pecannoten groeien aan de pecanboom, een grote bladverliezende boom die behoort tot de hickory-familie. 

De pecannoot lijkt qua uiterlijk een beetje op de walnoot. Deze noot kenmerkt zich door de rijke en boterachtige schil met een beige kleur van binnen en een goudbruine kleur van buiten. 

Deze noten hebben een zoete, zachte en rijke smaak. Hierdoor worden pecannoten niet alleen veel als tussendoortje en in muesli gegeten, maar ook veel verwerkt in zowel hartige als zoete gerechten.

Welke voedingswaarde bevatten pecannoten?

Hieronder lees je de voedingswaarde van een handje pecannoten (25 gram). 

  • Energie: 180 kcal
  • Vet: 18 g
    -Waarvan verzadigd vet: 1,6 g
  • Koolhydraten: 1,1 g
    -Waarvan suikers: 1 g
  • Vezels: 2,4 g
  • Eiwit: 2,3
  • Zout: 0 g

Welke voedingsstoffen bevatten pecannoten?

Hieronder lees je welke en hoeveel voedingsstoffen een handje (25 gram) pecannoten bevat.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium103 mg3500 mg
Calcium18 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium30 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,6 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium1 μg70 μg
Vitamine A1 μgMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E1 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,17 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,03 mg1,6 mg
Vitamine B60,05 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur6 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine0,3 mg 16 mg 
Vitamine C0 mg 75 mg
Jodium1 μg [1]150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg [2]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van pecannoten?

Pecannoten hebben diverse gezondheidsvoordelen. Zo zijn ze rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Hieronder zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rijtje gezet.

Pecannoten bevatten veel belangrijke voedingsstoffen

Pecannoten zitten boordevol vitamines en belangrijke mineralen, zoals verschillende b-vitaminen en beta caroteen. Deze voedingsstoffen zijn van vitaal belang. Het bevat vooral veel thiamine (0,17 mg), wat een belangrijke rol heeft in onze energiestofwisseling [3]. Ook vitamine B6 heeft een hoge gehalte. Dit is een vitamine die belangrijk is voor de afbraak en opbouw van aminozuren [4]. 

Een bron van diverse antioxidanten

Pecannoten zijn een rijke bron van diverse antioxidanten. Antioxidanten kunnen waarschijnlijk ons lichaam beschermen tegen schade van weefsels en cellen, die veroorzaakt worden door vrije radicalen. Zo hebben ze een ontstekingsremmende werking. 

Vrije radicalen ontstaan door normale lichaamsprocessen en externe factoren, zoals roken en de zon. Deze veroorzaakte schade kan waarschijnlijk op lange termijn zorgen voor vroegtijdige veroudering en diverse ziekten. Sommige van de antioxidanten zijn ook een vitamine, zoals de krachtige antioxidant vitamine E. 

Ze bevatten veel eiwitten

De pecannoot is een goede bron van eiwitten. In een handje zit maar liefst 2,3 gram eiwit. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het herstellen en aanmaken van nieuwe cellen. 

Eiwitten bestaan uit de bouwstenen aminozuren, die diverse functies in ons lichaam hebben. Ze spelen bijvoorbeeld een rol bij onze energiestofwisseling en zijn belangrijk voor hormonen.

Zijn goed voor je hart

Pecannoten bestaan voor een groot deel uit vetten, waarvan het meeste bestaat uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren kunnen het LDL cholesterol (het slechte cholesterol) verlagen en zo de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. 

In een studie onder 204 proefpersonen werd een verbetering van de verhouding van het totale cholesterol tot het HDL cholesterol (gezonde cholesterol) gevonden. De proefpersonen aten 12 weken lang 30 gram pecannoten per dag [5].

Een goede bron van vezels

Pecannoten zijn een uitstekende bron van vezels. Ze bevatten namelijk 2,4 gram voedingsvezels per handje. Vezels kunnen ook de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Deze vezels hebben echter nog meer gezondheidsvoordelen. 

Zo kunnen ze ondersteunen bij het behouden van een stabiele suikerspiegel. Door vezels stijgt de bloedsuikerspiegel namelijk minder snel. Ook ondersteunen vezels een gezonde darmwerking en kunnen ze zorgen voor een langer verzadigd effect, wat de kans op overgewicht en gerelateerde ziekten verkleint. 

In een klein onderzoek van 4 weken onder 26 proefpersonen leek een dieet rijk aan pecannoten ervoor te zorgen dat het lichaam efficiënter insuline gebruikte [6]. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam glucose (suiker) uit je bloed kan vervoeren naar de lichaamscellen. 

Kan mogelijk je hersenfunctie verbeteren

Meervoudige en enkelvoudige onverzadigde vetzuren zijn geassocieerd met gezondheidsvoordelen voor het brein. Zo zou het mogelijk de kans op depressies kunnen verkleinen en concentratie en het geheugen kunnen verbeteren. 

Ook is er een groot 40 jarig durend onderzoek uitgevoerd onder meer dan 15.000 vrouwen, die tenminste 5 keer per week noten aten. Dit leek te zorgen voor een verbetering van het lange termijngeheugen [7]. Ook in een studie onder Chinese 4822 vrouwen en mannen was de kans op een verminderde cognitie 10% minder als men tenminste 10 gram noten per dag aten [8].

Samenvatting
Pecannoten bevatten gezonde onverzadigde vetten, die de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en mogelijk een positief effect hebben op je brein. Ook bevatten ze veel vezels, eiwitten en vitamines en mineralen.

Zijn pecannoten goed voor afvallen?

Pecannoten zijn een goede keuze voor afvallen, mits je het met mate eet. Het is namelijk een energiedicht voedingsmiddel, waardoor je met een kleine hoeveelheid al snel te veel energie binnenkrijgt. 

Dit maakt het afvallen lastiger én hierdoor heb je minder ruimte voor andere voeding. Gevarieerd eten is belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.

De eiwitten, vetten en vezels kunnen zorgen voor een langer verzadigd gevoel. De eiwitten kunnen ook ervoor zorgen dat je minder spiermassa verliest tijdens het afvallen. Zo blijft je energiebehoefte hoger, waardoor het afvallen makkelijker gaat.

Walnoten of pecannoten gezonder?

Deze noten lijken wat uiterlijk betreft op elkaar, maar zijn ze ook allebei even gezond? Wij hebben het voor je uitgezocht. Qua calorieën zijn deze noten ongeveer gelijk. De walnoten bevatten wel een stuk meer eiwitten, namelijk 4 gram tegenover 2,3 gram.

Ook qua ijzer winnen de walnoten het van de pecannoten. Pecannoten bevatten echter wel weer meer thiamine. In ons artikel ‘top 9 gezondste noten‘ lees je welke noot uiteindelijk het gezondst is.

Hoeveel pecannoten mag je per dag eten?

Ondanks alle gezondheidsvoordelen blijft het een feit dat pecannoten veel calorieën bevatten. Eet ze daarom met mate. Een goede richtlijn is om het te beperken tot een tot twee handjes per dag. 

Eet liever niet elke dag een handje pecannoten. Door af te wisselen met andere noten houd je het gevarieerd en lekker. Zo krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Wanneer zijn pecannoten gevaarlijk?

Heb je een notenallergie? Dan kan je helaas geen noten eten. Ze hebben dan een negatief effect op de gezondheid. Kies dan voor zaden, mits je hiervoor geen kruisallergie hebt. 

Zaden bevatten namelijk veel dezelfde voedingswaarde als nootjes. Mensen met een noten intolerantie kunnen soms pecannoten in kleine hoeveelheden klachtenvrij eten. 

Conclusie

Pecannoten zijn net als alle noten een gezonde toevoeging aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het is een voedzame snack. Ze zijn goed voor je hart, kunnen je hersenfunctie verbeteren en bevatten vele belangrijke voedingsstoffen. 

Wissel wel af met andere noten, zoals cashewnoten, macadamianoten en pinda’s. Alle soorten noten bevatten andere voedingsstoffen. Zo heb je het meeste profijt van de gezondheidsvoordelen van de verschillende soorten noten.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *