Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is de sauna gezond? De voordelen en risico’s op een rij

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Veel mensen zijn het erover eens: na een sessie in de sauna voel je je als herboren.

Je huid voelt schoon en fris, je spieren ontspannen en je hoofd komt tot rust.

Maar hoe gezond is de sauna nou werkelijk? Hoe ervaar je de meeste gezondheidsvoordelen? Kleven er ook risico’s aan naar de sauna gaan? En helpt de sauna bij het afvallen?

We leggen het uit in dit artikel.
In dit artikel lees je hoe gezond de sauna is.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Hoe gezond is de sauna?

Laten we met het slechte nieuws beginnen: het wetenschappelijk bewijs over de voordelen van de sauna is gemengd.

Maar het goede nieuws is dat als je de sauna op de juiste manier gebruikt, het je enorm kan helpen. En wel om de volgende redenen: 

De sauna ondersteunt je hart- en bloedvaten

Al jarenlang wordt er onderzoek gedaan naar het effect van de sauna op hart- en bloedvaten.

En hier is de wetenschap toch aardig eenduidig over: wanneer je lichaam wordt blootgesteld (in de sauna letterlijk én figuurlijk…) aan hoge temperaturen, gaat je hart sneller kloppen en verwijden je bloedvaten.

Deze kort hittestress is goed voor je hart en bloedvaten. Er is ook een indirect effect: door de sauna gaan je stresslevels omlaag.

En je weet hoe slecht stress voor je hart en bloedvaten is. Héél slecht.

De sauna helpt je ontspannen en vermindert stress

De Finnen gebruiken de sauna al eeuwenlang om te ontspannen. En dat werkt: door de hitte ontspannen je spieren.

Ook de spieren die ongemerkt onder spanning hebben gestaan, bijvoorbeeld na een stressvolle dag op werk. Denk aan de spieren in je gezicht, nek en schouders[1].

Dat de sauna daarnaast stress vermindert, heb je vast weleens zelf ervaren. In de sauna kun je aan weinig anders denken dan aan de hitte, waardoor je je hoofd leegmaakt.

Wanneer je vervolgens de sauna uitkomt, voel je je als herboren. Dus, ben je een heethoofd, ga dan voor een heet hoofd.

De sauna helpt bij pijnbestrijding

Door de hoge hitte in de sauna wordt je zenuwstelsel actiever: je lichaam werkt hard om de temperatuur te reguleren. Dit zorgt ervoor dat je lichaam minder aandacht kan besteden aan pijn[2].

Daarnaast helpt de toegenomen bloedcirculatie tegen pijnlijke spieren en gewrichten[3].

De sauna lijkt te helpen tegen dementie en Alzheimer

Studies tonen aan dat de kans op dementie met 66 procent en de kans op Alzheimer met 65 procent afneemt als je regelmatig naar de sauna gaat[4].

Het is nog niet helemaal duidelijk of er een direct verband is tussen de sauna en dementie.

Het zou ook zo kunnen zijn dat gezonde mensen vaker naar de sauna gaan en gezonde mensen een lagere kans op dementie en Alzheimer hebben[5].


Hoe ervaar je de meeste gezondheidsvoordelen van naar de sauna gaan?

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je naar de sauna gaat:

Welk type sauna is het gezondst?

Er zijn veel verschillende soorten sauna’s: de traditionele Finse droge sauna, de Turkse hammam of het stoombad, en de infraroodsauna. 

Naar de Finse sauna is het meeste onderzoek gedaan. Daarom gaan wij zelf het liefst naar de Finse sauna. Dan weten we zeker dat het effect heeft.

Maar de verwachting is dat bovenstaande gezondheidsvoordelen voor alle soorten sauna’s gelden[6]. We raden je dus aan vooral het type te kiezen dat jij het fijnst vindt. We weten dat veel mensen een stoombad aangenamer vinden dan een droge sauna.

Tenzij je last hebt van ademhalingsproblemen of astma. Dan is het sowieso beter om voor een hammam of stoombad te gaan. Zo voorkom je dat je luchtwegen verder uitdrogen[7].

Hoe vaak moet je naar de sauna?

Het antwoord op deze vraag is simpel: hoe vaker je gaat, hoe beter.

Onderzoekers zien een enorm verschil in de kans op hart- en vaatziekten, stresslevels en kans op dementie en Alzheimer tussen mensen die één keer per week naar de sauna gaan en mensen die vier tot zeven keer per week gaan.

Ben je man en heb je een kinderwens? Dan ligt dit ietsje anders. In het volgende hoofdstuk gaan we hierop in.

Hoe kom je het beste tot rust in de sauna?

Door je sessie in de sauna te combineren met een meditatie, ontstress je nóg meer.

Waar moet ik nog meer op letten als ik naar de sauna ga?

Tot slot moet je op het volgende letten: drink geen alcohol voordat je naar de sauna gaat, blijf ongeveer tien minuten aaneengesloten in de sauna en nooit meer dan twintig, doe je sieraden en bril af, ga niet naar de sauna als je ziek bent en vraag je huisarts om advies als je zwanger bent.

Kleven er gezondheidsrisico’s aan naar de sauna gaan?

Het verhaal van de sauna is niet alleen maar een glorieus succesverhaal. Er zijn zeker ook gezondheidsrisico’s.

Hieronder zetten we deze uiteen en vertellen we je wat je kunt doen om problemen te voorkomen.

–   Kans op uitdroging: Door de hoge temperaturen in de sauna – vaak tussen de 80 en 90 graden – zweet je als een gek. Je kunt hierdoor uitdrogen. Je kunt duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Of erger. Maar laten we daar niet te lang bij stilstaan. Drink dus voldoende!

–   Vruchtbaarheid: Onderzoek toont aan dat de sauna slecht is voor de spermakwaliteit[8]. Mannen die drie maanden lang tweewekelijks naar de sauna gingen hadden significant minder spermacellen. Bij minder saunagebruik, herstelde dit weer. Gebruik de sauna dus met mate in de periode waarin je een kind probeert te krijgen.  

–   Bekende problemen met hart- en bloedvaten: De sauna beïnvloedt je hart en bloedvaten. Heb je dus bekende problemen of heb je die in het verleden gehad, overleg dan met je arts of saunagebruik voor jou veilig is.  

Helpt de sauna bij het afvallen?

Of de sauna helpt bij het afvallen, zijn wetenschappers het nog niet helemaal over eens.

Studies tonen aan dat het effect van naar de sauna gaan op de stofwisseling (het vermogen van je lichaam om voeding om te zetten in energie) vergelijkbaar is met het effect van sporten[9]. Dus dat is positief.

Maar merk je nou direct na je saunasessie dat je gewicht kwijt bent, juich dan niet te vroeg. Je hebt alleen gewicht aan vocht verloren. Niet aan vet. Je bent dus jammer genoeg niet écht afgevallen in de sauna.  

Wij zien zelf in de praktijk dat de gezondheidseffecten indirect wel degelijk helpen bij het afvallen.

Vind je je afvalstrijd stressvol? Dan helpt de sauna je tot rust te komen. Heb je spierpijn na een lange wandeltocht? Dan helpt de sauna je spieren te ontspannen.

Concluderend…

De sauna zal je niet direct helpen afvallen. Wel kan het je afvalstrijd ondersteunen, door je te helpen ontstressen en door je spieren te helpen ontspannen.

Maar nog belangrijker dan afvallen: de sauna helpt je hart en bloedvaten gezond te houden, houdt je mentaal gezond, vermindert pijn en helpt dementie en Alzheimer voorkomen.

Dus, waar wacht je nog op? Hoewel de zomers in Nederland tegenwoordig aardig als een sauna aanvoelen, kan het een paar keer per week nog dubbel zo heet!

Als jij wat meer hulp kan gebruiken bij jouw strijd tegen overtollige kilo’s, dan is onze 3 Weken Afslank Challenge misschien iets voor jou. 

Je leert precies wat je moet doen om jouw ideale figuur te bereiken. En dit doe je niet alleen. 

Samen met ons, en meer dan 6000 vrouwen net als jij, werk je aan een gezonder lichaam. Voel je binnen de kortste tijd weer fit en energiek.

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *