Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Silicium en afvallen: werkt het en is het gezond?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Silicium zou gezond zijn en helpen met afvallen. Maar wat is silicium eigenlijk en waarom is het gezond? Werkt het echt voor afvallen en hoe dan? Lees snel verder om de antwoorden te ontdekken op deze vragen.
Helpt silicium met afvallen en wat doet het eigenlijk. Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is silicium gezond?

Silicium is gezond wanneer het in normale hoeveelheden wordt geconsumeerd. Omdat het een spoorelement is, hebben we slechts kleine hoeveelheden nodig. 

Supplementen met silicium worden soms gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals osteoporose, hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer, haaruitval en spijsverteringsproblemen. Echter, er zijn nog geen sterke bewijzen voor deze gezondheidsvoordelen [3].

Wat is silicium?

Heb je nog niet gehoord van silicium? Dan ben je zeker niet de enige! Silicium wordt ook wel kiezelzuur genoemd. Het is een mineraal, specifiek een spoorelement. Dit betekent dat het in kleine hoeveelheden in de natuur en in voeding voorkomt. 

Silicium behoort tot de niet-essentiële (spoor)elementen, wat inhoudt dat ons lichaam het niet per se nodig heeft om goed te functioneren. Andere voedingsstoffen kunnen de functie van niet-essentiële voedingsstoffen overnemen of het menselijk lichaam kan ze zelf aanmaken [1]. Desondanks is silicium een essentiële voedingsstof.

Voor veel dieren is silicium wel een essentiële voedingsstof, die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Vooral voor oudere dieren speelt het een belangrijke rol.

De aardkorst bestaat voor 25,7% uit silicium. Het ontstaat als water ondergronds naar beneden sijpelt en vervolgens op extreme temperaturen wordt verwarmd door actieve vulkanen. Silicium is een van de meest voorkomende mineralen op aarde. 

Het komt zeer verspreid voor in de natuur in allerlei vormen. Het zit in ons lichaam onder andere in de spieren en pezen, botten, tanden, kraakbeen, bloedvaten en slijmvliezen.

Het komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals volkoren granen, groenten, fruit, bonen, bananen, linzen en drinkwater. Het kan ook als supplement worden ingenomen, in vloeibare vorm, als druppels of tabletten, vaak in combinatie met andere mineralen [3].

Er zijn ook planten die veel silicium bevatten, zoals bamboe en paardenstaart. Dit wordt dan als supplement gebruikt [3].

Samenvatting
Silicium is een spoorelement, dat ons lichaam zelf ook kan aanmaken. Het zit in ons lichaam verspreid, zoals in ons kraakbeen en tanden. Je vindt het in vele soorten voedsel, zoals fruit en bonen. 

Waar zit silicium in?

Vroeger was onze voeding rijker aan silicium. Door de veranderingen in de voedselproductie bevat ons voedsel steeds minder silicium. Bronnen zijn onder andere volkoren granen, bonen, rozijnen, bananen, linzen, bier en drinkwater.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van silicium?

Laten we eens kijken naar de gezondheidsvoordelen van dit interessante spoorelement. Het heeft een paar belangrijke voordelen waar we naar gaan kijken.

Belangrijk voor de huid, haar en nagels

Het mineraal silicium schijnt vooral goed te zijn voor onze huid, haar en nagels. Het zou helpen bij het behoud van een normale structuur en uiterlijk van onze nagels en haren. Zo zou het broze nagels kunnen helpen herstellen. 

Ook zou het een rol spelen bij de aanmaak van collageen, waardoor onze huid lekker veerkrachtig blijft. Maar de meeste onderzoeken zijn nog klein, dus er moet nog meer onderzoek worden gedaan [2, 3].

Dat gezegd hebbende, vind je tegenwoordig veel producten met silicium die claimen je haar volume te verbeteren en je huid stevig, zacht en elastisch te houden. Maar pas op, zulke ‘beauty claims’ hebben geen regels waar ze aan moeten voldoen. 

Gezondheidsclaims daarentegen moeten wetenschappelijk bewezen zijn. Dus neem niet alles klakkeloos aan! Het silicium in deze producten wordt vaak gebruikt uit brandnetels, omdat dit goed opneembare silicium bevat. 

Samenvatting
Silicium zou onder andere goed zijn voor haren, huid en nagels.

Gezonde botten en bindweefsel

Dan hebben we ook nog het verhaal over gezonde botten en bindweefsel. Silicium speelt blijkbaar een belangrijke rol bij het normaal vormen van bot- en bindweefsel [3]. Het zit vooral in ons bindweefsel, zoals huid, pezen, botten, enzovoort. 

Onderzoekers denken dat het voldoende binnenkrijgen van silicium kan helpen bij het tegengaan van osteoporose (botontkalking) en gewrichtsproblemen. Maar ook hier is meer onderzoek nodig om het precieze werkingsmechanisme te begrijpen.

Afvoeren van giftige afvalstoffen

Pure silicium zou giftige afvalstoffen kunnen afvoeren. We moeten nog meer onderzoeken afwachten of dit echt zo is.

Samenvatting
Silicium zou gezond zijn voor je botten en bindweefsel. In de orthomoleculaire geneeskunde wordt silicium al veel gebruikt, maar voor de reguliere wetenschap moeten er nog wat puntjes op de i worden gezet.

Kan je afvallen met silicium? 

Ik hoor je nu denken: ‘Kan je afvallen met silicium?’ Het antwoord is simpel: Nee, er zijn op dit moment geen harde bewijzen dat je (sneller) kunt afvallen met silicium.

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben als het gaat om gewichtsverlies. Het draait uiteindelijk om minder energie binnenkrijgen dan je verbruikt.

Wil je effectief afvallen? Begin dan met het koolhydraatarm dieet via onze gratis afslanktraining.

Hoeveel silicium per dag ?

De Gezondheidsraad heeft geen officiële veilige bovengrens vastgesteld, omdat je het in principe niet nodig hebt. Er zijn aanwijzingen dat 700 mg tot 1750 mg een veilige dosering is voor volwassenen [2]. 

Wil je silicium druppels kopen? Houd je dan aan deze dosis. Houd ook rekening met de rest van je supplementen inname. Sommige supplementen met meerdere vitamines en mineralen bevatten ook silicium.

De meeste supplementen bevatten een dosering van 5 mg tot 200 mg silicium per dag. Gemiddeld krijgen we in de Westerse wereld via voeding tussen de 20 en 50 mg silicium binnen via voeding. 

Maar mensen in China en India krijgen veel meer silicium binnen, namelijk 140-200 mg/dag. In veel van deze landen zijn mensen gezonder, maar of dit komt door silicium weten we nog niet.

Is silicium gevaarlijk?

In principe is silicium niet gevaarlijk. Pas als je extreem hoge hoeveelheden binnenkrijgt kan het gevaarlijk worden. Geen zorgen, dit gebeurt zelden.

Het is nog niet bekend wat precies de gevolgen zijn van inname van een grote hoeveelheid.

Conclusie

Dus, silicium lijkt veelbelovend als het gaat om onze huid, haren, nagels, botten en bindweefsel. Silicium is zeker gezond, maar vooralsnog niet essentieel om binnen te krijgen via voeding of supplementen.

Beautyproducten gebruiken het al veel, maar het wetenschappelijk bewijs moet nog wat steviger worden. Wat precies de werking is van silicium moet ook nog verder worden onderzocht. We houden het in de gaten

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *