Doe mee aan onze
gratis afslanktraining!

En ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo kan afvallen in
3 weken zonder jojo-effect!

Hoe gezond is spirulina nou eigenlijk?

Spirulina wordt al eeuwenlang door mensen gegeten. En terecht. Want er is – zover wij weten – geen voedingsrijker ingrediënt op de wereld dan spirulina. Het zit bomvol vitamines, mineralen en eiwitten.

Deel dit artikel met je maatjes

Lekker ziet dit groene goedje er zeker niet uit. Maar gezond is het volgens velen wel. Spirulina.

Maar wat is spirulina nou precies? Waarom is het zo gezond? En hoe gebruik je spirulina op een veilige manier? Dit en meer vertellen wij je graag!

Om maar alvast met de deur in huis te vallen: spirulina is een magisch middeltje dat je vrij eenvoudig aan je dagelijkse voedingspatroon kunt toevoegen, waar je enorm veel voordelen uit zult halen. Het is namelijk een bron van vitaminen, mineralen en eiwitten. En het kan ook nog eens enorm milieuvriendelijk geproduceerd worden!

Wat is spirulina precies?

Spirulina is een 3.5 miljard jaar oude algensoort. Het groeit zowel in zoet- als in zoutwater. Het Latijnse woord Spirulina is afgeleid van het woord ‘klein spiraaltje’, wat naar de vorm van deze alg verwijst.

Nieuw in het mensendieet is spirulina zeker niet! De oude Azteken aten het al, evenals oude volkeren in Afrika. En het werd in onze tijd weer populair toen NASA voorstelde om het in de ruimte te gaan groeien om astronauten te voeden.

Spirulina heeft niet veel nodig om te groeien. Alleen mineraalrijk water en zonlicht. Daarom wordt het vaak rond de evenaar geproduceerd. Tegenwoordig wordt spirulina vaak in speciale watertanks geproduceerd.

Voordat spirulina eetbaar is, wordt het eerst verwerkt. De alg wordt uit het water gehaald en gezeefd, een paar keer gewassen en vervolgens gedroogd. Er wordt verder niets aan de spirulina toegevoegd. Het is dus een volledig natuurlijk product.

Waarom is spirulina zo gezond?

Spirulina is een natuurlijke bron van vitaminen, mineralen en eiwitten. Eén eetlepel spirulina poeder van 7 gram bevat[1]:

–    4 gram eiwitten of proteïnen

–    11% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid vitamine B1

–    15% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid vitamine B2

–    4% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid vitamine B3

–    22% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid koper

–    11% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid ijzer

Spirulina bevat daarnaast veel andere vitamines, mineralen en essentiële aminozuren of essentiële vetzuren (dat zijn vetzuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken, maar die je wel nodig hebt).

Als je kijkt naar de voedingswaarden, dan wordt gedacht dat spirulina de meest voedzame stof ter wereld is, samen met de vergelijkbare als chlorella. De proteïnen in spirulina zijn van super hoge kwaliteit: het zijn zeer goed verteerbare eiwitten.

Daarom is spirulina gezond voor vegetariërs en veganisten!


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van spirulina?

Spirulina is dus ontzettend voedzaam. Spirulina bevat per gram zoveel gezonde voedingsstoffen dat geen ander voedingsmiddel ter wereld hieraan kan tippen.

Daarnaast heeft het een aantal eigenschappen die ons lichaam gezond houden. We duiken er samen met je in:

Spirulina houdt je hart en bloedvaten gezond

De eiwitten in spirulina zorgen ervoor dat de levels van ‘slecht cholesterol’ (LDL-cholesterol) laag blijven en de levels van ‘goed cholesterol’ (HDL-cholesterol) hoog.

Dit zorgt ervoor dat je bloedvaten niet dichtslibben en soepel blijven. Daarnaast verlaagt spirulina triglyceride-levels in het bloed. Dit effect bereik je bij een dagelijkse dosis van tussen de 1 en 19 gram.

Triglyceride wordt door je lichaam aangemaakt als je eet. Vet dat je niet gelijk gebruikt, wordt in deze vorm opgeslagen, zodat je dit later weer als energie kunt gebruiken. Een beetje triglyceride in je bloed is gezond, maar te veel is ongezond[2]. Spirulina houdt je triglyceride waarden dus op een gezond peil.

Daarnaast heeft een dagelijkse dosis van 4,5 gram spirulina een positief effect op de bloeddruk. En dat is belangrijk want een hoge bloeddruk veroorzaakt ernstige ziektes zoals een hartinfarct, hartaanval en nierziekten.

Vanaf een dagelijkse dosis van 4,5 gram, had spirulina een positief effect op de bloeddruk[3].

Spirulina bevat krachtige antioxidanten

Antioxidanten ruimen vrij radicalen in ons lichaam op. Vrije radicalen beschadigen onze cellen.

Wanneer je vrije radicalen hun gang laat gaan, kunnen ze op lange termijn hart- en vaatziekten, kanker en een beschadigd zenuwstelsel veroorzaken. Het is daarom gezond om voldoende antioxidanten binnen te krijgen.

Het stofje phycocyanine, die ruimschoots aanwezig is in spirulina, is zo’n krachtige antioxidant. Dus spirulina ontgift het lichaam.

Naast vrije radicalen, vecht phycocyanine ook tegen ontstekingen.

Spirulina beschermt mogelijk tegen kanker

Bij dieren is aangetoond dat spirulina kanker kan voorkomen en tumoren kan verkleinen. Bij mensen is dit effect nog te weinig bestudeerd[4]. Het effect van spirulina op mondkanker is wel goed bestudeerd. Bij 45% van de 87 deelnemers aan de studie verdween hun aandoening.

Spirulina bevordert mogelijk de spijsvertering

Bij muizen zien wetenschappers dat spirulina de spijsvertering gezond houdt. Volgens Forbes[5] komt dit doordat de gezonde bacteriën in je darmen spirulina wel een lekker maaltje vinden.

Spirulina houdt je bloedsuikerspiegel op peil

Voel je je weleens onrustig na het eten? En krijg je na een tijdje juist een dip?

Grote kans dat je een suikerpiek hebt ervaren. Vervelend voor iedereen, maar vooral voor mensen met suikerziekte. Op de lange termijn kan een hoge bloedsuikerspiegel zelfs serieuze schade toebrengen aan je lichaam.

Spirulina, zo hebben wetenschappers ontdekt, verlaagt je bloedsuikerspiegel. Welk stofje in spirulina hier precies voor zorgt, weten ze nog niet[6].

Spirulina helpt overgewicht tegen te gaan

Mensen met obesitas (serieus overgewicht) verloren gemiddeld 2 kilo en mensen met overgewicht gemiddeld iets minder dan 1.5 kilo. Dit zou kunnen komen doordat je sneller een vol gevoel krijg van spirulina. Maar dat is volgens de wetenschap momenteel nog niet helemaal duidelijk.

Spirulina maakt spieren sterker en vergroot uithoudingsvermogen

Spiervermoeidheid treedt vaak op bij mensen die sporten. Gelukkig bestaan er planten – zoals spirulina – die de veroorzaakte schade weer repareren.

Sommige studies tonen zelfs aan dat spirulina spieren sterker maakt en het uithoudingsvermogen vergroot[7]. Dit komt mede door het hoge eiwitgehalte dat spirulina bevat. 

Spirulina gaat bloedarmoede tegen

Er zijn verschillende soorten bloedarmoede. De meest veelvoorkomende is een lage hoeveelheid rode bloedcellen in je bloed. Dit komt voor bij mensen die te weinig ijzer binnenkrijgen, maar ook bij mensen die ouder worden. 

Bij een studie onder 40 oudere mensen, werd aangetoond dat spirulina supplementen de rode bloedcellen stimuleerde[8]. Dit is wel een enkele studie en maar een zeer kleine. Om dit positief effect te bewijzen, is er meer onderzoek nodig. 

Kan spirulina helpen met afvallen?

Wil je graag afvallen, dan is spirulina een super goede toevoeging aan je dieet. Zoals we al eerder zeiden, verloren mensen met obesitas gemiddeld 2 kilo en mensen met overgewicht 1.5 kilo tijdens de drie maanden dat zij spirulina aten[9]. Daarom is spirulina gezond voor mensen met overgewicht.

Spirulina past perfect in het gezond dieet dat Een Maatje Minder aanbiedt: de 3 Weken Afslank Challenge. Spirulina verlaagt namelijk je hongergevoel, versnelt je spijsvertering en voorkomt eetbuien.

Als je wilt afvallen, dan is het belangrijk om producten met veel koolhydraten en veel calorieën te vervangen door producten die net zo (of meer) voedingsrijk zijn, maar veel minder koolhydraten en calorieën hebben.

En spirulina heeft nauwelijks koolhydraten en calorieën, maar is wel één van de voedzaamste producten ter wereld.

Hoe gebruik ik spirulina?

Dat Spirulina gezond is, begrijp je nu wel. Nu wil je waarschijnlijk weten waar je het koopt en hoe je het gebruikt. Spirulina is een supplement dat makkelijk te verkrijgen is. Veel supermarkten in Nederland verkopen het. Daarnaast kun je het bij veel drogisten krijgen en bij winkels als Holland & Barrett.

Spirulina kun je in poedervorm of in tabletvorm krijgen. Meng een beetje Spirulina poeder door je smoothie of yoghurt.

Laat je niet afschrikken door de akelige kleur die je eten hiervan krijgt. Het ziet er nogal chemisch uit, maar zoals je hierboven kunt lezen is niets minder waar! De heftige kleur in spirulina wordt veroorzaakt door het stofje phycocyanine in de plant.

We raden niet aan om spirulina poeder te mengen met water. Jeroen probeerde het eens en we kunnen je vertellen: het mengsel belandde niet in zijn maag. Het is op z’n zachtst gezegd niet erg lekker.

Spirulina tabletten zijn daarom een welkome vorm van spirulina. Je slikt ze eenvoudig weg met water, zonder je aan de smaak te hoeven storen.

Daarnaast zijn er ook drankjes op de markt met spirulina. Maar is hier dan weer veel suiker aan toegevoegd om het een beetje drinkbaar te maken, dan is dit niet zo gezond.

Wij raden dus aan om spirulina-frisdrank links te laten liggen en voor spirulina in poeder- of tabletvorm te gaan.

Wil je graag spirulinapoeder gebruiken, mix het dan door een smoothie. 

Bewaar je spirulina poeder en spirulina tabletten op een koele, droge plek, zonder direct zonlicht.

Heeft spirulina bijwerkingen?

Spirulina is volkomen veilig om te eten. Merk je dat je desondanks last krijgt van je maag of diarree krijgt, verlaag je dagelijkse dosis dan tijdelijk en bouw langzaam weer op. Ook krijgen sommige mensen last van hoofdpijn, spierpijn, zweten en slecht slapen.

Daarnaast zijn sommige mensen allergisch voor algen. Krijg je jeuk of irritatie, of merk je dat je last krijgt van je luchtwegen, stop dan met het gebruik van spirulina.

Wij raden zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven af om spirulina te gebruiken. Er is te weinig onderzoek gedaan naar de effecten van spirulina op deze groep mensen om te kunnen stellen dat spirulina voor hen veilig is[10]. 

Heb je een auto-immuunziekte, overleg dan eerst met je arts om te bepalen of spirulina gezond is voor jou. 

Overleg ook eerst met de arts als je spirulina aan je kind wil geven.

Is spirulina veilig?

Spirulina is volkomen veilig. De bijwerkingen zijn minimaal. Toch wordt er weleens beweerd dat spirulina vervuild is met zware metalen, vanwege de tanks waarin ze worden gekweekt. Spirulina uit de winkel is veilig.

Zitten er zware metalen in spirulina?

Op internet lees je veel verhalen over zware metalen waarmee spirulina verontreinigd zou zijn. Daarom zou Spirulina gevaarlijk zijn. Dit kan inderdaad in sommige gevallen zo zijn. Dit geldt eigenlijk alleen voor wild geoogste spirulina.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de concentraties van schadelijke metalen in spirulina die is geproduceerd als voedsel voor mensen, zo laag is dat dit geen schade brengt aan de menselijke gezondheid[11].

Wij gaan ervan uit dat ook de spirulina die we in de Nederlandse winkels kopen, op een verantwoorde manier is geproduceerd en in watertanks die geen zware metalen afgeven.

Hoeveel spirulina mag ik per dag eten?

Een volwassen persoon kan het best tussen de 5 en 20 gram spirulina per dag eten. Vanaf 5 gram begin je namelijk gezondheidsvoordelen als een lagere bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel te merken.  

Wat is het verschil tussen spirulina en chlorella?

 Chlorella is het populaire zusje van spirulina. Ze zien er ongeveer hetzelfde uit, zijn allebei een algensoort en hebben veel vergelijkbare gezondheidsvoordelen.

Als je veel gifstoffen binnenkrijgt, bijvoorbeeld omdat je rookt en drinkt, kun je beter voor chlorella gaan. Er zit namelijk meer chlorofyl in chlorella, wat een belangrijke ontgifter is.

Als je veel sport, of vegan bent, en daarom zoekt naar de beste bron van eiwitten, dan is spirulina weer een betere keus. Ook als je gewicht wilt verliezen, kun je beter voor spirulina gaan.

Je kunt prima afwisselen tussen chlorella en spirulina.

Is spirulina vegan?

Of spirulina nou een plant of een bacterie is, daar bestaat onenigheid over. Maar hoe dan ook: spirulina is een uitstekende bron van eiwitten voor veganisten. Spirulina is namelijk de grootste bron van eiwitten ter wereld.

Soms lees je op het internet dat spirulina een bron van B12 is. Een voedingsstof waar veganisten extra aandacht aan moeten schenken, omdat ze deze weinig binnenkrijgen.

Er zit inderdaad B12 in spirulina, maar in een vorm die ons lichaam niet kan absorberen (‘pseudovitamine B12’). Ben je veganist, zorg dan dat je je B12 elders vandaan haalt.

Conclusie: zó gezond is spirulina

Samenvattend: ja, spirulina is geweldig gezond! Het is een van de voedzaamste ingrediënten ter wereld en helpt tegelijkertijd je lichaam gezond te houden. Daarnaast kan spirulina je helpen gewicht te verliezen. 

Wil je nou meer dan 1,5 kilo afvallen? Dan zul je je leefstijl moeten aanpassen. In de 3 Weken Afslank Challenge leren we jou hoe dit moet, zodat je binnen de kortste keren je droomfiguur bereikt.

Daarnaast leren wij je alles wat je moet weten om jojoën te voorkomen.

En het mooiste van alles? Je kan het programma net zo lang (kosteloos) herhalen totdat jij helemaal tevreden bent.

Geïntereseerd? Neem dan eens een kijkje bij de 3 Weken Afslank Challenge.

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *