Doe mee aan onze
gratis afslanktraining!

En ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo kan afvallen in
3 weken zonder jojo-effect!

Afvallen in je gezicht | Hoe doe je dat?

Zeker na een uitbundig weekend of als je een paar kilo bent aangekomen, kun je ineens last hebben van een opgeblazen gezicht inclusief bolle wangen en onderkin. Je bent dan ook niet de eerste en zeker niet de laatste die wil afvallen in het gezicht.

Maar kun je alleen in je gezicht afvallen? Waar krijg je een dik gezicht van en kun je het voorkomen?

Wij doken in de wereld van het gezicht en afvallen en geven je antwoord op al deze vragen.

Dus wil je weten hoe je een slanker gezicht krijgt? Wij geven je waardevolle tips. Lees je mee?

Deel dit artikel met je maatjes

Oorzaak van een dik gezicht

Het kan natuurlijk zijn dat jij van nature gezegend bent met een wat voller gezicht. Ieder gezicht is anders en ook de vorm speelt een belangrijke rol.

Je jukbeenderen en je kaaklijn bepalen grotendeels de vorm van je koppie. Zo heeft de een van nature een boller gezicht dan de ander. 

Toch is het niet altijd zo dat een dikke snoet aangeboren is. Onze leefstijl en onze voeding hebben zeker invloed op onze looks.

Maar waar krijg je nou een dik gezicht van? Als je weet wat veelvoorkomende oorzaken zijn, kun je gezichtsvet voorkomen. 

Als je wilt afslanken in je gezicht, zijn er gelukkig heel wat dingen die je kunt doen en ook dingen die je beter kunt laten.

Voordat we hier dieper op ingaan, geven we eerst antwoord op de vraag of je wel alleen kunt afvallen in je gezicht. 

Plaatselijk afvallen: kan dat? 

We gaan je meteen uit een droom helpen: plaatselijk afvallen kan niet. Als je naar de sportschool gaat, kun je je natuurlijk focussen op bepaalde probleemzones. 

Doordat je deze meer aandacht geeft en je workout erop aanpast, kun je deze zones wel doelbewust aanpakken. Deze zones kunnen dan strakker ogen doordat je extra spierweefsel hebt opgebouwd.

Maar plaatselijk afvallen – en dus alleen een slanker gezicht krijgen – kan niet. Als je afvalt verlies je vet over heel je lichaam. Het zou geweldig zijn als je kon aangeven waar dat vet eraf moet, maar helaas. 

Als het ooit zover is, staan wij vooraan te juichen. Tot die tijd is er gelukkig genoeg wat je kunt doen om een slank gezicht en een slanke nek te bevorderen. 


Waar krijg je een dik gezicht van?

Om te snappen hoe je een slanker gezicht krijgt, is het goed om te weten wat de oorzaak is van een dik of een opgeblazen gezicht. In veel gevallen is toch een bepaalde lifestyle de boosdoener. 

Als je een opvallend rond gelaat hebt, heb je waarschijnlijk last van een te hoog vetpercentage. Dit uit zich in extra gezichtsvet, dat zich vaak ophoopt in de vorm van een onderkin en bolle wangen.

Ook jukbeenderen en een kaaklijn die steeds verder uit het (ge)zicht verdwijnen, zijn typisch voor een dik gezicht.  

Als je gezichtsvet wilt voorkomen, is het dus over het algemeen goed om op je vetpercentage en lichaamsgewicht te letten.

Voor vrouwen is een vetpercentage tussen de 25 tot 35% helemaal ok, voor mannen ligt dit iets lager, namelijk tussen de 10 en 20%[1].

Andere oorzaken van gezichtsvet

Zoals gezegd speelt ook je levensstijl een grote rol. Daarom gaan we nog even kort in op andere boosdoeners en wat je nog meer kunt doen om gezichtsvet te voorkomen.

Er zijn namelijk bepaalde dingen die je beter kunt laten of minderen, maar ook bepaalde dingen waarvan je juist meer wilt hebben als je wilt afvallen in je gezicht. 

We beginnen met dingen die je beter kunt laten of minderen. 

Let op zout 

Bepaalde levensmiddelen, zoals zout kunnen een vol gezicht veroorzaken. vet in het gezicht veroorzaken. Als je veel zout eet, houd je lichaam namelijk extra vocht vast. Hello opgeblazen wangen! 

Het Voedingscentrum raadt aan om per dag niet meer dan 6 gram zout te eten. De meeste Nederlanders (meer dan 85%) eten meer zout dan aanbevolen, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. [2]

Als je minder zout eet kan je lijf het overtollige vocht beter kwijt. Dat is niet alleen goed voor je bloeddruk maar je gezicht wordt dan ook slanker. 

Alcohol

Na een avondje doorzakken, kan het zijn dat je ineens met een opgeblazen gezicht voor de spiegel staat. Een kater is al erg zat, maar die bolle wangen maken het er zeker niet beter op.

Omdat alcohol je lichaam uitdroogt, houdt je lichaam meer vocht vast. Op die manier veroorzaakt alcohol een dik gezicht.

Bovendien bevat alcohol veel lege calorieën en veel koolhydraten waardoor je eerder aankomt. 

Zeker als je je borrel combineert met een vette en/of zoute hap (zie boven) is de kans dat je opstaat met een bol hoofd erg groot.

Het goede nieuws is: als je opgeblazen toet hebt na een avond doorzakken incl. nachtelijk bezoek aan de snackbar is dat je snel weer van je opgeblazen gezicht af komt (hierover zometeen meer).

Minder calorieën eten

Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af. Dit geldt ook voor vet in je gezicht. Kortweg komt het er bij afvallen op neer dat je minder calorieën binnenkrijgt dat je verbrandt.

Gemiddeld wordt er uitgegaan van 2000 kcal per dag voor een vrouw en 2500 voor mannen [3]. 

Als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, val je af omdat je lichaam reserves gaat aanspreken. Als je dagelijks een calorietekort van 500 calorieën hebt, zou je ongeveer een halve kilo per week moeten afvallen.

Als je afvalt, zie je dit in de regel vrij snel terug in je gezicht.

Geraffineerde koolhydraten 

Als je wilt afslanken in je gezicht is het ook goed om de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt te verminderen. Dan hebben we het vooral over geraffineerde/eenvoudige koolhydraten, zoals in (witte) pasta, (witte) rijst. 

Je kunt wel koolhydraten eten maar houd het liever bij koolhydraten die van nature voorkomen in groente en fruit. 

Tips om snel af te vallen in je gezicht

Nu we hebben gekeken naar de dingen die je beter kunt laten staan als je af wilt vallen in je gezicht is het tijd om te kijken naar dingen waar je juist meer van wilt. 

Gezonde voeding

Gezonde voeding is toch wel het antwoord op heel veel vragen. Zo ook op de vraag wat je kunt doen om snel af te vallen in je gezicht.

Door voldoende groente en fruit te eten krijg je belangrijke vitamines en mineralen binnen. Vezels zijn belangrijk voor een optimale darmwerking zodat jij je voedsel ook goed kan verteren. 

Als je wilt afvallen, let er dan op dat je ook voldoende eiwit binnenkrijgt. Dit is van belang voor het behoud van je spieren. 

Genoeg beweging 

Door voldoende lichaamsbeweging verbrand je calorieën en dat helpt bij het afvallen, ook in je gezicht. Als je wat kilo’s kwijt wilt, is vooral cardio een goed idee.

Door cardio verbeter je je conditie, maar cardio helpt ook als je calorieën wilt verbranden. Bewegen vermindert bovendien het risico op hart- en vaatziekten.

Hoe langer, vaker en intensiever je beweegt, hoe beter dit is voor de gezondheid. [4] Cardio kan matig intensief (zwemmen, fietsen) of zwaar intensief zijn (hardlopen). 

Na een half uurtje cardio blijft je vetverbranding tot wel 12 uur aan staan. Je hebt dus lang profijt van je work out. Als je wilt afvallen in je gezicht is hardlopen dus helemaal geen gek idee. 

Water!

Als je te weinig vocht binnenkrijgt, gaat je lichaam vocht vasthouden. Dat kun je in je gezicht gaan terugzien. Door genoeg water te drinken blijf je gehydrateerd en kan je lichaam bovendien afvalstoffen beter afvoeren, Win-win! 

Het Voedingscentrum raadt aan om ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. [5]

Gezichtsoefeningen

Oefening baart kunst en gezichtsoefeningen baren een slanker hoofd. Tenminste, als je wilt afvallen in je gezicht, kunnen de juiste oefeningen daar zeker bij helpen [6].

Probeer er een gewoonte van te maken (bijvoorbeeld bij het naar de wc gaan) en je gezicht en nek zullen je dankbaar zijn. Oefeningen die je kunt doen zijn:

  • Je mond zo ver mogelijk openen en dan sluiten (herhaal 10 keer)
  • Beweeg je lippen met gesloten mond naar links en rechts (herhaal 10 keer)
  • Steek je tong uit en beweeg deze heen en weer (probeer 1 minuut vol te houden)
  • Leun met je hoofd achterover en houd 10 seconde vast (herhaal 10 keer)
  • Steek je onderkaak naar voren (onderlip omsluit bovenlip) en ‘hap’ als een vis, doe je mond zo open en dicht (herhaal 10 keer)

Heb jij nog een goede oefening die hier niet bij staat? Laat het ons weten in een reactie hieronder. 

Massages

Sommige mensen zweren bij massages om af te vallen in het gezicht en de nek.

Een massage bevordert de bloedsomloop en kan de spieren in je gelaat versterken. Hierdoor krijg je een stevigere en elastische huid. Je kunt je gezicht thuis masseren met een roller.

Bij een professionele bindweefselmassage wordt er hardhandig gekneed en komt de doorbloeding echt op gang. Door zo’n massage wordt je gezicht gestimuleerd om nieuw bindweefsel aan te maken, waardoor je huid snel gladder en steviger oogt. 

Je kunt bindweefselmassage goed inzetten voor probleemzones, zoals een slappe nek, hangende wangen of een onderkin.

Insider tip: doe zo’n massage niet vlak voor een feestje (roodheid-alert)!

Schoonheidslaap

Last but not least: zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt. Een goede nachtrust zorgt voor nieuwe energie. Je lichaam en cellen kunnen zich herstellen, waardoor ze in optimale vorm blijven en jij weer fris voor de dag komt. 

Heb je moeite met slapen en heb je veel stress? Kijk dan ook eens naar deze 7 tips tegen stress en je slaapt voortaan als een roosje. 

Haar en make up

Als het je niet lukt om af te vallen in je gezicht of je wilt je gezicht gewoon wat slanker laten lijken, weet dan dat haar en make up ook veel kunnen doen.

We weten inmiddels allemaal wat je kunt doen met contouren (anders even googlen) en ook je door je kapsel kun je je gezicht dunner laten lijken. 

Als we dan toch even in de make up en verzorging zitten, nog een tip in deze hoek.

Gebruik zonnebrand! Met zonnebrand ga je huidveroudering tegen.

Op die manier kan het helpen bij het behouden van stevige wangen en een pafferig gezicht voorkomen. 

Gebruik ook een verstevigende verzorging. Zo help je je huid haar natuurlijke elasticiteit te behouden. Hallo kaaklijn! 

Afvallen gezicht oorzaak

Toch is niet iedereen blij als ze ineens afvallen in het gezicht door onbekende oorzaak.

Als grootste nadeel van afvallen in het gezicht, wordt het ‘er ouder uitzien’ benoemd. Als je afvalt verlies je vetweefsel over heel je lichaam. Je verliest dus ook vetweefsel in je gezicht. Hierdoor kan de huid ouder en slapper lijken [7]. 

Als je heel snel heel veel afvalt in je gezicht, is het risico groter dat je gezicht ‘gaat hangen’. Je het beste langzaam afvallen, ook in je gezicht. 

Afvallen in gezicht en nek, conclusie

Afvallen in je gezicht is niet makkelijk, maar zeker wel mogelijk. Er bestaat geen wondermiddel voor een dunner gezicht en een slankere nek. Maar met een gezonde levensstijl kun je echt al een heel eind komen. 

Lukt het afvallen je niet alleen? Probeer dan eens onze 3 Weken Afslank Challenge. Je valt gegarandeerd 5 tot 10 kilo af (en dat betekent vaak al een dunner gezicht). 

Naast allerlei tips, recepten en professionele ondersteuning krijg je er een enthousiaste community bij. Een community die net als jij bezig is met afvallen en daar echte resultaten in boekt.

Ontdek het zelf en laat je gezicht zien bij Een Maatje Minder!

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *