Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Helpen aminozuren met afvallen? En welke?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Aminozuren en afvallen, het zou een gouden combinatie moeten zijn. Maar wat zijn het nou eigenlijk en hoe kun je afvallen met aminozuren? En zijn er nog dingen waar je op moet letten?

Wij zochten het uit en delen onze bevindingen. Lees snel verder en ontdek er alles over!
Welke aminozuren zijn het beste wanneer je wilt afvallen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn in principe de bouwstenen van eiwitten en worden door sporters vooral gezien als bouwstenen voor spierweefsel. Als je eiwit eet, breekt je lichaam dit af tot aminozuren. Deze spelen vervolgens weer een rol bij allerlei processen. 

Er wordt gedacht dat aminozuren invloed hebben op je hongergevoel. Aminozuur ondersteunt je lichaam bij de aanmaak van bindweefsel en zijn goed voor het opbouwen en het behoud van spieren.

Ook zouden ze helpen de spijsvertering en het verbranden van calorieën. 

Niet zo gek dus dat aminozuren en afvallen vaak in één adem worden genoemd.

Wil je graag weten specifieke welke aminozuren het beste helpen met afvallen? Lees dan verder. 

Welke aminozuren zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende aminozuren, maar voor het menselijk lichaam zijn er maar zo’n stuk of 20 van belang. Dit worden de fundamentele aminozuren genoemd.

Van deze fundamentele aminozuren kan je lichaam er 12 zelf aanmaken. Deze worden niet essentiële aminozuren genoemd.

De oplettende lezer heeft nu door dat je lichaam voor de overige aminozuren afhankelijk is van voeding. Deze 9 aminozuren worden ook wel essentiële aminozuren genoemd. 

Om het nog ingewikkelder te maken, zijn er dan ook nog de semi-essentiële aminozuren.

Deze maakt je lichaam wel zelf aan maar soms, bijvoorbeeld na een medische aandoening of na intensief sporten, kan het nodig zijn om deze extra aan te vullen. 

Essentiële aminozuren

Essentiële aminozuren zijn dus de aminozuren waarvoor je afhankelijk bent van je voeding. De 9 essentiële aminozuren zijn:

  • Fenylalanine
  • Histidine
  • Isoleucine
  • Leucine 
  • lysine
  • Methionine
  • Threonine
  • Tryptofaan
  • Valine


Soms zie je wel eens een l voor tyrosine (en andere aminozuren) staan. Dit komt omdat aminozuren een linksdraaiende of rechtsdraaiende structuur kunnen hebben.

Ons lichaam maakt vooral gebruik van de linksdraaiende variant. 

Waar zitten aminozuren in?

Om voldoende aminozuren uit onze voeding te halen, is het belangrijk om gevarieerd te eten. Om genoeg aminozuren binnen te krijgen, dien je voldoende eiwitten te eten. 

Aminozuren komen van nature veel voor bepaalde voedingsmiddelen als vlees, vis, eieren en zuivel. Ook peulvruchten, noten en zaden zijn rijke bronnen.

Elk voedingsmiddel bevat weer andere aminozuren en dat in andere verhoudingen. Daarom is variëren (ook in eiwitbronnen) voor een gezonde leefstijl ook zo belangrijk. 

Aminozuren zitten ook in groente en fruit in de vormen van proteïne (eiwitten). Deze worden door je lichaam afgebroken tot losse aminozuren.

Als je vegetariër of veganist bent, is het moeilijker om alle essentiële aminozuren uit je dieet te halen. Het kan wel, maar het is goed om je hiervan bewust te zijn.

Door regelmatig vleesvervangers als soja en tofu op het menu te zetten, krik je het aantal aminozuren dat je binnenkrijgt al aardig op. Ook quinoa is een goede plantaardige bron van aminozuren. 

Aminozuren en afvallen: hoe zit dat?

Als je wilt afvallen met aminozuren, is het van belang om de juiste hoeveelheid van je juiste aminozuren binnen te krijgen.

We weten inmiddels dat aminozuren met name voorkomen in dierlijke eiwitten, maar er zijn zeker ook plantaardige eiwitten die rijk zijn aan aminozuren.

Over het algemeen krijgen we door in een evenwichtige levensstijl met een gevarieerd voedingspatroon genoeg aminozuren binnen.

Er zijn supplementen te krijgen die de juiste aminozuren om af te vallen bevatten. Omdat het hierbij gaat om een gerichte inname, weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid door jouw gekozen aminozuren binnenkrijgt.

Een supplement is nooit een vervanging voor een gezonde levensstijl.

Wel kan het handig zijn om na een operatie of een intensieve training even wat tekorten aan te vullen. Ook als je vegetarisch of vegan eet, is af en toe een supplement nemen geen gek idee.


Welke aminozuren om af te vallen?

Nu we een idee hebben van wat aminozuren zijn en waar ze in zitten is het tijd voor de hamvraag van het artikel.

Wat zijn nou de beste aminozuren als je wilt afvallen?

BCAA’s en afvallen

Een belangrijke groep zijn de zogenaamde BCAA’s (Branched-Chain Amino Acids). Onder de essentiële aminozuren onderscheiden we 3 BCAA’s, namelijk: leucine, isoleucine en valine. De leucine druppels zijn het populairst bij mensen die willen afvallen.

BCAA’s zijn gunstig voor de spiermassa en voor je uithoudingsvermogen en vitaliteit. Zo ondersteunen deze aminozuren indirect met afvallen, omdat je tijdens het sporten net dat beetje meer kunt geven.

Daarnaast zouden BCAA’s zorgen voor een sneller herstel na inspanning. [1] Bye bye spierpijn!

Ook zouden BCAA’s naast spieropbouw te vetverbranding stimuleren. Voor een optimale werking van de BCAA’s, speelt vitamine B6 een rol. [2]

Specifieke aminozuren voor mensen die willen afvallen

De belangrijkste aminozuren als je wilt afvallen zijn carnitine, tryptofaan, tyrosine, fenylalanine.

Deze aminozuren activeren bepaalde lichamelijke processen en hebben invloed op je hongergevoel, je behoefte aan eten en het seintje dat je genoeg gegeten hebt. 

Carnitine en afvallen

Het aminozuur carnitine stimuleert je metabolisme. Met metabolisme worden processen als je ademhaling, bloedsomloop en celherstel bedoeld, maar ook de spijsvertering (en dus het verteringsproces) valt hieronder. 

Doordat carnitine je metabolisme stimuleert, gaat het de opslag van energie in de vorm van vet tegen. Op deze manier helpt dit specifieke aminozuur bij afvallen.

Ook bevordert carnitine de spiergroei en heeft ook weer een positief effect op de vetverbranding. Spieren verbranden, ook in rust, meer calorieën dan vet.

In dit artikel kan je meer lezen over het versnellen van je metabolisme.

Tyrosine en afvallen

Het aminozuur tyrosine kan helpen bij afvallen, omdat het de aanmaak van verschillende hormonen in de schildklier ondersteunt. Deze hormonen bevorderen de dagelijkse stofwisseling. Zo kan l-tyrosine indirect helpen om de vetverbranding te stimuleren. 

Tryptofaan en afvallen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het aminozuur tryptofaan helpt bij het bedwingen van een hongergevoel. [3]

Hierdoor is het makkelijker om die zak chips of pak koekjes te laten liggen en voorkom je dat je gaat snaaien. Op die manier kan dit aminozuur helpen als je wilt afvallen. 

Fenylalanine en afvallen

Als je dacht dat fenylalanine een moeilijk woord is, weet dan dat het altijd erger kan. Het aminozuur fenylalanine kan namelijk helpen om (hou je vast) de productie van het hormoon cholecystokinine te beïnvloeden.

Dit hormoon zorgt voor het gevoel dat je verzadigd bent. 

Als je het gevoel hebt dat je vol zit, eet je minder. Op die manier kan fenylalanine bijdragen aan gewichtsverlies.

Aminozuren voor afvallen kopen

Als je specifieke aminozuren extra wilt binnenkrijgen kan dat eventueel via supplementen. Er zijn allerlei supplementen op de markt die aminozuren bevatten om je te helpen met afvallen.

Het is voor iedereen persoonlijk welk supplement het beste is. 

Zie je door de aminozuren het bos niet meer? Myprotein heeft een handig overzicht van hun beste aminozuren en waar ze allemaal goed voor zijn. 

Of je beter capsules of poeder kunt nemen is een kwestie van smaak. Beide worden door het lichaam goed opgenomen. 

Wanneer aminozuren innemen?

In principe krijgt je lijf met een gevarieerde en gezonde voeding voldoende aminozuren binnen. Als je er voor kiest om een aminozuren-supplement te nemen om zo het afvallen te ondersteunen, kun je dit het beste rondom of tijdens een training innemen.

Tijdens lichamelijke inspanning worden de aminozuren namelijk omgezet in energie. 

Kunnen aminozuren schadelijk zijn?

Te veel aminozuren kunnen schadelijk zijn. Net als bij cholesterol het geval is, zijn er aminozuren die ons beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Er zijn ook aminozuren (bijvoorbeeld homocysteine) die de kans op een hartaanval of beroerte vergroten. [10] 

Als je een supplement wilt nemen, is het verstandig om dit even met je arts te checken.

Aminozuur en afvallen ervaringen

Natuurlijk werkt afslanken met aminozuur voor iedereen anders. Het hangt er ook vanaf hoe je erbij eet en of de hoeveelheid beweging die je krijgt.

Het is sowieso goed om te weten wat deze zuren zijn en er op te letten of je er voldoende van binnenkrijgt. We hebben zelf nog geen ervaring met aminozuur en afvallen.

Heb jij dat wel of ken je iemand bij wie het enorm geholpen heeft? Laat het ons weten in een reactie!

Aminozuren en afvallen, conclusie

Als je wilt afvallen, kunnen aminozuren daaraan bijdragen, maar met alleen letten op de inname hiervan ben je er nog niet. Er bestaat, helaas, geen wondermiddel. 

Als je echt wilt afvallen, heb je toch een beetje discipline nodig. Gezonde voeding (en een normale portie) is daarbij heel belangrijk. Het helpt om af te vallen onder begeleiding of met een groepje, zodat je elkaar kunt motiveren. 

In onze 3 Weken Afslank Challenge krijg je begeleiding en heel veel lekkere en gezonde recepten.

Je kunt het programma 1 jaar lang onbeperkt herhalen. Ook krijg je toegang tot onze actieve community, waar andere deelnemers elkaar steunen en tips geven. 

Je kunt natuurlijk gaan voor aminozuren en afvallen om erachter te komen of het voor jou werkt.

Maar met onze Afslank Challenge heb je gegarandeerd resultaat. Ontdek het zelf en doe mee.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *