Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is ananas gezond? De waarheid over deze tropische vrucht

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Dit artikel onderzoekt de gezondheidsvoordelen van ananas en hoe deze heerlijke vrucht je algehele gezondheid kan bevorderen.
Is ananas gezond? En wat zijn dan de gezondheidsvoordelen van ananas? In dit artikel lees je wat onze diëtist vind van ananas.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is ananas gezond?

De tropische vrucht ananas is zo’n veelzijdig product, waardoor je het makkelijk aan je voedingspatroon kunt toevoegen. Je kunt het warm eten in je diner (bijvoorbeeld op je pizza of in een curry). Je kunt het bakken of grillen, of je kunt het vers gesneden verwerken in je ontbijt, toetje, salade of smoothie.

En ananas in je dieet opnemen is zeker een goed idee. Ananas zit namelijk vol gezonde voedingsstoffen.

Het is een bron van vitamine C en antioxidanten (waarover later meer), mangaan (belangrijk voor botgezondheid, stofwisseling en bindweefsel) en het enzym bromelaïne, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft en mogelijk de spijsvertering bevordert [1].

Samenvatting
De veelzijdige tropische vrucht ananas is heel gezond. Wat vooral opvalt is het hoge gehalte vitamine C, antioxidanten, mangaan en bromelaïne.

Wat zijn de voedingswaarden van ananas?

Ananas zit vol gezonde voedingsstoffen. We zetten eerst de voedingswaarde van een portie ananas van 125 gram uiteen en vervolgens een aantal vitaminen en mineralen [2].

 Ananas, schaaltje van 125 gram
Energie68 kilocalorieën
Vet0,1 gram
Waarvan verzadigd0 gram
Koolhydraten15 gram
Waarvan suikers14,5 gram
Vezels2 gram
Eiwitten0,6 gram
Zout0 gram

Ananas bevat dus weinig calorieën, maar daarentegen zitten er wel veel suikers in. Dat geldt overigens voor veel fruitsoorten. Ze zijn heel zoet, maar bevatten tegelijkertijd wel veel gezonde voedingsstoffen.

Wat betreft vitaminen en mineralen, vind je onder andere de volgende hoeveelheden in een schaaltje van 125 gram ananas.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium145 mg3500 mg
Calcium15 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Mangaan2,5 mg3 mg
Magnesium19 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,3 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium0 μg70 μg
Vitamine A5 μgMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0,1 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,1 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,03 mg1,6 mg
Vitamine B60,11 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur0 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine (B3)0,4 mg 16 mg 
Vitamine C54 mg 75 mg
Jodium0 μg (1)150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg (4).

Zoals je ziet, zitten er vooral grote hoeveelheden, mangaan, thiamine (vitamine B1) en vitamine C (een antioxidant) in ananas.

Samenvatting
Ananas bevat weinig calorieën, maar – als zoet fruitsoort – wel veel suikers. Ananas is vooral een goede bron van mangaan, thiamine (vitamine B1) en het antioxidant vitamine C.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van ananas?

De bovenstaande voedingsstoffen, vitaminen en mineralen zorgen ervoor dat ananas een aantal mooie gezondheidsvoordelen heeft. We sommen een aantal voor je op.

Antioxidanten in ananas beschermen ons lichaam

In ananas zit veel vitamine C. Dit is een antioxidant. Naast vitamine C vind je ook de antioxidant koper (11% van je ADH) in ananas. Antioxidanten vervullen een belangrijke rol in ons lichaam. Ze beschermen ons namelijk tegen oxidatieve stress.

Oxidatieve stress betekent dat er meer vrije radicalen in ons lichaam rondzwerven dan ons lichaam zelf kan opruimen.

Deze vrije radicalen kunnen ons lichaam beschadigen. Vrije radicalen ontstaan door normale lichaamsprocessen en externe factoren, zoals roken en zonlicht. Ze veroorzaken schade aan cellen, weefsel en organen.

Dit kan vermoedelijk leiden tot vroegtijdige veroudering, ontstekingen en verschillende ziektes, waaronder kanker, hart- en vaatziekten en achteruitgang van de hersenen [3].

Ananas ondersteunt mogelijk de spijsvertering

Ananas bevat een enzym genaamd bromelaïne. Bromelaïne helpt bij het afbreken van eiwitten in de bouwstenen die ons lichaam nodig heeft: aminozuren.

Als eiwitten zijn afgebroken, worden ze opgenomen door je lichaam. Aminozuren zorgen bijvoorbeeld voor de groei en reparatie van weefsel [4].

Daarnaast toonde één studie aan dat bromelaïne ontstekingen in het spijsverteringsstelsel kan afremmen. Er is meer onderzoek nodig om dit verband ook daadwerkelijk te bewijzen [5].

Wat wél is aangetoond is dat vezels zorgen voor een gezonde spijsvertering. Ananas bevat 2 gram vezels per portie van 125 gram ananas. Ter vergelijking: in 100 gram volkorenbrood zit 7 gram vezels [6].

Vezels vergroten het volume van je ontlasting, wat je stoelgang kan verbeteren.

Ook kunnen vezels mogelijk gezonde darmbacteriën voeden en zo bijdragen aan een gezond darmmicrobioom (samenstelling van bacteriën in je darmen) [7].

Ananas helpt mogelijk het risico op kanker te verminderen

Verschillende studies hebben uitgewezen dat bioactieve stoffen in tropisch fruit (zoals ananas) diverse gezondheidsvoordelen zouden hebben, zoals het verlagen van het cholesterol en verbeteren van de bloedsuikerwaarden.

Deze gezondheidseffecten zouden mogelijk ingezet kunnen worden ter preventie van diverse ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker [8]. Bromelaïne is ook een bioactieve stof.. 

Dit verband is gevonden voor borstkanker, huidkanker, darmkanker en kanker aan de galwegen. Het ging hierbij wel om studies op dieren en in reageerbuisjes. Deze resultaten kunnen niet één-op-één worden vertaald naar de mens. 

Studies met mensen toonden zo’n verband vooralsnog niet aan. Om uitsluitsel te geven, zijn er meer onderzoeken met mensen nodig [9].

Daarnaast – zoals we eerder al beschreven – bevat ananas het antioxidant vitamine C. Antioxidanten kunnen mogelijk ook het risico op kanker verminderen.

Ananas boost mogelijk het immuunsysteem

In een studie met 98 gezonde kinderen, hadden de kinderen die negen dagen lang ananas aten een lagere kans op virussen en bacteriële infecties dan de kinderen die geen ananas aten.

Hoe meer van deze fruitsoort de kinderen aten, hoe meer witte bloedcellen de kinderen hadden [10]. Witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen infecties, ziekten en vreemde stoffen.

Opvallend aan dit onderzoek is dat ananas uit blik werd gebruikt. Wel was het ananas in 100% ananassap zonder toegevoegde suikers.

Samenvatting
Vooral de grote hoeveelheid vitamine C in ananas maakt dit een gezond fruitstuk, dat goed is voor ons immuunsysteem. Vitamine C is een antioxidant, die  ons lichaam beschermt tegen vrije radicalen die onze cellen enn beschadigen. Zo beschermen ze waarschijnlijk ons lichaam tegen ziektes. Daarnaast helpt ananas mogelijk onze spijsvertering en kan het de kans op kanker verkleinen.

Is ananas uit blik gezond?

Ananas uit blik bevat iets meer calorieën (74 per schaaltje van 125 gram, versus 68 per 125 gram verse ananas) en iets meer suiker (ongeveer 17 gram in plaats van 14,5 gram per schaaltje).

Bovendien bevat ananas uit blik maar de helft van de vezels (1 gram, in plaats van 2) en ook een stuk minder vitamine C (44 mg in plaats van 54 mg).

Dit komt omdat ananas uit blik een deel van de gezonde voedingsstoffen afgeeft aan het sap of de siroop waarin het zit. Wanneer je de ananas gaat eten, giet je het sap – met daarin een deel van de voedingsstoffen – weg.

Dit betekent niet dat ananas uit blik direct erg ongezond is. Het betekent alleen dat je beter verse ananas kunt kiezen.

Sommige merken voegen extra suiker toe aan de ananas in blik. Hierdoor wordt de ananas een stuk minder gezond. Koop je ananas uit blik? Check dan altijd even de ingrediënten. Kies het liefst voor de variant zonder toegevoegde suiker.

Samenvatting
Ananas uit blik is ietsje minder gezond dan verse ananas. Het bevat meer calorieën, meer suiker, minder vezels en minder vitamine C. Ook is er soms extra suiker toegevoegd aan ananas uit blik. Dit maakt het nog wat minder gezond dan verse ananas.

Ananas bevat veel suiker, is dat wel gezond?

Een Maatje Minder raadt een koolhydraatarm dieet aan. Ons dieet draait voornamelijk om het verminderen van het aantal suikers dat je dagelijks binnenkrijgt.

Suikers – ook wel snelle koolhydraten genoemd – worden namelijk sneller in het bloed opgenomen. Het zorgt voor een suikerpiek, gevolgd door een suikerdip, waarna je snel weer trek krijgt.

Tevens slaat je lichaam suiker en calorieën die het niet gebruikt op als vet. Hierdoor kom je aan.

Je zou dus zeggen dat we geen fan van ananas zijn, want de vele suikers die het bevat passen minder snel in een koolhydraatarm dieet. Maar voor fruit is het belangrijk om een uitzondering te maken.

Fruit bevat vooral natuurlijke suikers zoals fructose. Dit zijn snelle suikers, zoals in snoep. Er is echter een groot verschil. Snoep bevat geen essentiële voedingsstoffen, waardoor we dit soort calorieën ook wel ‘lege calorieën’ noemen. 

Fruit bevat juist wel veel essentiële voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Je lichaam heeft deze nodig om gezond te blijven. Bovendien zorgen vezels ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. 

Als je op een gezonde manier wil afvallen, is het dus belangrijk om fruit te blijven eten. Eet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van twee stuks fruit, maar overdrijf het niet als je wilt afvallen!

Volg je een koolhydraatarm dieet? Dan hangt het per dieet af hoeveel fruit je mag eten. Zo mag je bij sommige koolhydraatarme diëten tijdelijk geen fruit eten.

Doe dit echter niet te lang, want dan is de kans op tekorten groot. In andere koolhydraatarme diëten kun je ananas eten als je maar rekening houdt met de totale maximale hoeveelheid koolhydraten die je per dag mag eten.

Het is dan vaak ook slim om een kleine hoeveelheid ananas te combineren met andere soorten fruit met minder suikers, zoals bosbessen.

Samenvatting
Ananas bevat suiker, maar het is gezond door belangrijke voedingsstoffen. Eet met mate bij een koolhydraatarm dieet en combineer met fruit met minder suiker.

Conclusie

Is ananas gezond? Zeker! De welbekende zoete, sappige, tropische vrucht bevat veel antioxidanten (zoals vitamine C), maar ook mangaan en bromelaïne.

Deze stoffen helpen waarschijnlijk ons lichaam beschermen tegen ziektes (zoals kanker) die worden veroorzaakt door vrije radicalen, ondersteunen mogelijk een gezonde spijsvertering en dragen bij aan een gezond immuunsysteem.

Twijfel je tussen verse ananas of ananas uit blik? Dan kun je het beste kiezen voor de eerste. Hierin zitten net wat meer vezels en vitaminen, en minder calorieën en suikers.

Is een ananas te veel voor jezelf? Je kunt aangesneden stukken twee dagen bewaren in de koelkast en 8 tot 12 maanden in de vriezer.

Maar ook verse ananas bevat veel suikers. Dat betekent niet direct dat het ongezond is.

Fruit bevat over het algemeen veel suikers, maar het bevat zoveel andere gezonde voedingsstoffen, dat het toch een belangrijk onderdeel is van een gezond dieet.

Meer weten over gezond diëten? Volg onze 3 Weken Afslank Challenge. Samen met duizenden vrouwen werk je in drie weken tijd aan een gezonder lichaam, waarin jij je prettiger voelt.

Na deze drie weken heb je een gezonder voedingspatroon aangeleerd, waarmee je ook in de toekomst (mits je dat wil) kunt blijven afvallen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *