Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is Appelazijn Gezond | Of juist niet?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Benieuwd of appelazijn echt gezond is? Wij hebben het voor je uitgezocht! Ontdek hoe gezond kan zijn, welke soort je het beste kunt nemen, en de ideale dagelijkse hoeveelheid appelazijn voor jou.
Appelazijn gezond
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Wat is appelazijn precies?

Om de vraag te beantwoorden of appelazijn gezond is of niet, is het natuurlijk handig om te weten wat het überhaupt is. Appelazijn is een natuurlijk product dat wordt gemaakt van appels. Een gezonde basis dus. 

Door appelsap van verse stukken geperste appel te laten gisten, wordt eerst de suiker in de appels omgezet in alcohol. Deze wordt door het toevoegen van lucht en azijnzuurbacteriën omgezet in zuur, waardoor uiteindelijk azijnzuur ontstaat. Het azijnzuur geeft het goedje zijn typische smaak.

Onderzoekers geloven dat azijnzuur appelazijn zo gezond maakt. 

Appelazijn bevat veel vezels en kalium, magnesium, calcium en fosfor. Het bevat daarnaast organische stoffen, zoals chlorogeenzuur, coumarinezuur, gallagzuur en catechines. Ook is het rijk aan polyfenolen. Deze bioactieve stoffen hebben antioxiderende eigenschappen [1]. 

Appelazijn wordt ook wel appelcider, appelciderazijn of apple cider vinegar (ACV) genoemd. 

En, is appelazijn nou gezond (of niet)?

Goed, appels zijn de basis voor appelazijn en zowel de suikers als alcohol zijn omgezet naar azijnzuur. Dan moet appelazijn haast wel gezond zijn, horen we je denken.

Misschien helemaal niet zo gek dus dat aan (het drinken van) appelazijn nogal wat gezondheidsvoordelen worden toegedicht. 

Voordat je liters van dit zure appel-goedje in gaat slaan, nemen we eerst de vaakgenoemde gezondheidsvoordelen van appelcider onder de loep. Want de grote vraag blijft natuurlijk: is appelazijn nou gezond of niet?

Samenvatting
Appelazijn wordt gemaakt van appels. Door appelsap te laten gisten, ontstaan uiteindelijk azijnzuur. Dit is waarschijnlijk het stofje dat appelazijn gezond maakt. Appelazijn bevat ook de gezonde stoffen antioxidanten.

Waar is appelazijn goed voor?

Zoals we al zeiden, zou appelazijn vele gezondheidsvoordelen hebben. Het zou goed zijn voor je hart, vet als sneeuw voor de zon doen smelten en bovendien zorgen voor die o-zo-gewilde glow. 

Maar kloppen deze beweringen wel? Wij zochten per mogelijke gezondheidsvoordeel van appelazijn uit hoe het zit. 

Het zou ontgiften

Als we allerlei influencers moeten geloven is dagelijks twee glazen appelazijn (verdund met water) hét middel om te ontgiften (detoxen). Dit detoxen is niet alleen gezond, maar je wordt er ook nog slanker, knapper en dus uiteindelijk gelukkiger van. Maar klopt dit wel? 

Het klopt natuurlijk dat het belangrijk is dat je lichaam zichzelf kan ontdoen van afvalstoffen. Maar daar heeft Moeder Aarde in principe geen appelcider voor nodig. 

Je lichaam heeft hiervoor de nieren en de lever, die afvalstoffen die ontstaan bij de stofwisseling, en andere potentieel giftige stoffen uit medicijnen of verontreinigingen, filteren en uitscheiden. 

Voor de uitspraak dat het zuur uit appelcider een ontgiftende werking heeft, is op dit moment te weinig wetenschappelijk bewijs.

Je hoort ook weleens dat appelazijn gezond is, omdat het de lymfeklieren zou reinigen, maar ook hiervoor kunnen wij op het moment van schrijven onvoldoende bewijs vinden. 

Samenvatting
De ontgiftende werking van appelazijn is niet wetenschappelijk aangetoond.

Appelazijn zou goed zijn voor je cholesterol

Studies suggereren dat appelciderazijn kan bijdragen aan het verlagen van cholesterol en triglyceride (bloedvetten) levels in het bloed. Van het chlorogeenzuur in appelazijn is in dierstudies aangetoond dat het LDL-cholesteroldeeltjes (yes, het ‘slechte’ cholesterol) beschermt tegen oxidatie. 

Als geoxideerd LDL-cholesterol zich ophoopt in de bloedvaten, kan dit leiden tot aderverkalking (atherosclerose) [2]. Dit is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Ook tonen studies aan dat appelazijn kan bijdragen aan een lagere bloeddruk. Een te hoge bloeddruk vergroot tevens het risico op hart- en vaatziekten.

Studies die dit effect laten zien, hebben plaatsgevonden op knaagdieren [3,4]. Het is niet met zekerheid te zeggen of dit zich een op een op mensen laat doorvertalen.

Samenvatting
Dierstudies tonen aan dat appelciderazijn cholesterol kan verlagen. Er zijn studies op mensen nodig om aan te tonen of dit effect ook voor ons geldt.

Het zou zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Een gezondheidsvoordeel van appelazijn waar wel onderzoek bij mensen over bekend is, is het mogelijke effect van appelazijn op de bloedsuikerspiegel. 

Een aantal onderzoeken geeft aanwijzingen dat appelazijn kan helpen om de bloedsuikerspiegel na een koolhydraatrijke maaltijd onder controle te houden [5].

Uit een kleine studie blijkt dat azijn de insulinegevoeligheid kan verbeteren bij mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) of insulineresistentie. Bij insulineresistentie is je lichaam minder gevoelig voor insuline.

Het lijkt erop dat azijnzuur effecten kan hebben die vergelijkbaar zijn met de effecten van de bloedsuikerverlagende medicatie metformine en acarbose. Dit medicijn wordt gebruikt bij het behandelen van diabetes type II [6]. Ook zijn er onderzoeken waarbij appelazijn in combinatie met metformine positieve effecten lijkt te hebben.

De resultaten van de kleine onderzoeken die er zijn, zijn veelbelovend. Er is meer onderzoek nodig om aan te tonen hoe gezond appelazijn voor een stabiele bloedsuiker is.

Samenvatting
Kleine studies om mensen tonen aan dat appelazijn kan helpen om de bloedsuikerspiegel na de maaltijd stabieler te houden. De effecten lijken vergelijkbare effecten te hebben met die van de bloedsuikerverlagende medicamenten metformine en acarbose.

Appelazijn zou goed zijn voor de spijsvertering

Appelazijn zou een wondermiddel zijn voor de vetverbranding. Appelazijn zou een dikke buik doen wegsmelten zonder dat je daar enige moeite voor hoeft te doen. Helaas is er volgens het Voedingscentrum geen enkele aanwijzing dat appelazijn inderdaad een vetverbrander is. 

Toch zou het, om diverse redenen, wel kunnen helpen bij gewichtsverlies. Appelazijn zou er namelijk ook voor zorgen dat je een langer verzadigd gevoel hebt.

Zo kan het indirect helpen met afvallen. Je leest er alles over in ons artikel over appelazijn en afvallen.

We zeiden eerder al dat appelazijn gefermenteerd is. Bij fermentatie worden door bacteriën, schimmels of gisten bepaalde stoffen omgezet. Hierdoor verandert het uiterlijk, de geur en/of de zuurgraad van een product.

Door deze fermentatie neemt ook het aantal gezonde bacteriën in een product toe. Klinkt niet lekker, maar je darmen zijn er blij mee. Als deze bacteriën in onze darm terechtkomen voeden ze je darmbacteriën.

Zo dragen ze bij aan een evenwichtige darmflora. Een gezonde darmflora is onmisbaar voor een goede spijsvertering.

Er zijn mensen die zweren bij appelazijn tegen brandend maagzuur. Brandend maagzuur ontstaat als er te weinig maagzuur in je maag zit. Het drinken van verdund appelazijn zou helpen om maagzuur te produceren, waardoor klachten afnemen. We hebben hier geen wetenschappelijk bewijs voor kunnen vinden.

Samenvatting
Azijnzuur kan bijdragen aan een gezonde darmflora. Dit ondersteunt een goede spijsvertering.

Het zou helpen tegen vermoeidheid

Sommigen zweren bij hun dagelijkse glas water met een eetlepel appelazijn voor een energieboost. Appelazijn bevat aminozuren die er op hun beurt voor kunnen zorgen dat zich minder melkzuur in je spieren ophoopt tijdens het sporten. Opgehoopt melkzuur kan zorgen voor een moe gevoel. 

Voldoende aminozuren binnenkrijgen gaat je echter niet alleen lukken met een glaasje appelazijn. Je moet dus ook via andere voeding genoeg eiwitten binnenkrijgen.

Het zure wegtrekkertje dat je krijgt als je in de ochtend een glas water met appelazijn drinkt, zorgt er in ieder geval wel voor dat je meteen wakker bent. Dus in die zin van het woord staan we wel achter deze stelling. 

Hard wetenschappelijk bewijs dat appelazijn vermoeidheid tegengaat, hebben wij niet kunnen vinden. Maar: als je een dagelijks een energy drink neemt en die verruilt voor appelazijn ben je in ieder geval gezond bezig. In energiedrankjes zit namelijk vaak veel suiker. 

De light variant bevat geen suiker, maar zoetstoffen. Sommige mensen krijgen daar extra trek krijgen. Ook kunnen sommige mensen juist klachten krijgen van de grote hoeveelheid cafeïne. 

Samenvatting
Door de aminozuren die het bevat, kan appelciderazijn mogelijk vermoeidheid verminderen. 

Hoe zit het met die antibacteriële werking? 

Appelazijn wordt van oudsher gebruikt als een natuurlijk conserveringsmiddel, omdat het een bacteriedodende werking zou hebben. Er wordt namelijk beweerd dat appelazijn ziekteverwekkers kan doden. 

Al in het Oude Testament en in geschriften van Hippocrates wordt gesproken over het gebruik van appelazijn om infecties te bestrijden. Resultaten uit modern wetenschappelijk onderzoek benadrukken de antibacteriële en schimmelwerende effecten van ACV [7].

Of de resultaten in het menselijk lichaam hetzelfde zijn als de resultaten op bacteriën op kweek (zoals bij het onderzoek), is nog niet helemaal duidelijk. 

Wel wordt in de natuurgeneeskunde al eeuwen gebruik gemaakt van appelazijn. Zo zou gorgelen met verdunde appelazijn keelpijn kunnen verzachten. Ook voor het ontsmetten en verzorgen van wonden of eczeem is voor appelazijn een glansrol weggelegd.

Samenvatting
Appelazijn heeft een antibacteriële werking die wetenschappelijk is aangetoond. Of en hoe zich dat doorvertaald in het menselijk lichaam is nog niet helemaal duidelijk. Van oudsher wordt appelazijn gebruikt om voedsel te conserveren, maar ook om wonden te genezen of keelpijn te verzachten.

En zelfs kanker?

Er wordt online van alles geroepen over de anti-kanker-effecten die appelazijn zou hebben. Er zijn inderdaad wat onderzoeken waarbij resultaten suggereren dat azijn de groei van kankercellen zou kunnen remmen [8]. 

Hier moet worden bijgezegd dat dit onderzoek werd uitgevoerd op geïsoleerde cellen (celkweekjes) of op dieren. Hoe graag we ook willen geloven dat appelazijn helpt tegen kanker: het is te vroeg om daarover onderbouwde uitspraken te doen.

Samenvatting
Appelciderazijn zou de groei van kankercellen kunnen remmen. We hopen dat het waar blijkt te zijn, maar er is meer onderzoek op mensen nodig om dit te bevestigen.

Welke appelazijn is het beste?

Als je optimaal wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van appelazijn, dan kun je het beste voor (biologische) ongefilterde appelazijn kiezen. Dit wordt ook wel troebele appelazijn genoemd.

Bij troebele appelazijn is de zogenaamde ‘moeder’ nog aanwezig. Dit is de combinatie van bacteriën en gist die tijdens de fermentatie zijn ontstaan. 

Als je goed kijkt, zie je in troebele appelazijn deeltjes zweven. Klink niet helemaal fris, maar het zijn juist deze bacteriën die goed zijn voor je darmflora. Troebele appelazijn is dus het meest gezond voor de darmen. 

Hoeveel appelazijn per dag?

Ok, appelazijn kan dus een positief effect hebben op je welzijn. Maar hoeveel appelazijn per dag is gezond? Over het algemeen wordt appelazijn gedronken of gebruikt als dressing in salades. Appelazijn wordt verdund gebruikt. Als je het gaat drinken, kun je het het beste verdunnen met (lauw) water.

Neem per glas een tot twee theelepeltjes. Te veel appelazijn kan bijwerkingen hebben. Neem daarom niet meer dan twee eetlepels appelazijn per dag. Als je appelcider voor het eerst gaat gebruiken, kun je het gebruik het beste langzaam opbouwen. Zo kan je lichaam wennen.

Bijwerkingen appelazijn

Het is niet echt een bijwerking, maar appelazijn kan je tandglazuur aantasten. Drink appelcider daarom het liefst met een (duurzaam) rietje. 

Een bijwerking van appelazijn is dat het de werking van medicijnen (zoals bepaalde ‘plaspillen’) kan beïnvloeden. Wil je appelazijn aan je voedingspatroon toevoegen, maar gebruik je medicijnen? Overleg dan altijd even met je arts. 

Als je een chronische nierziekte hebt, is het ook goed om met je behandelend arts te checken. Het kan dan namelijk zijn dat je nieren moeite hebben met het afvoeren van overtollig zuur dat mogelijk ontstaat door het regelmatig drinken van appelazijn.

Samenvatting
Als je appelazijn wilt gebruiken omdat het gezond is, kun je beter troebele appelazijn nemen. Deze azijn bevat meer gezonde bacteriën. Appelazijn kan de werking van sommige medicijnen beïnvloeden. Neem liever niet meer dan twee eetlepels appelazijn per dag.

Appelazijn gezond, conclusie

Appelazijn is gezond, maar het is zeker geen wondermiddel. Het kan mogelijk het slechte cholesterol en je bloeddruk verlagen en je spijsvertering ondersteunen. Ook zou het goed zijn voor je huid en je zou erdoor kunnen afvallen. 

Volgens ons een gevalletje ‘baadt-het-niet-dan-schaadt-het-niet’ waarmee je de plank niet superhard kunt misslaan.

Je koopt al een fles (troebele) appelciderazijn voor een paar euro. Geen mission impossible om te kijken hoe het voor jou voelt om dagelijks appelazijn te drinken.

Naar sommige positieve effecten die aan het goedje worden toegedicht, is meer onderzoek op mensen nodig om te zeggen hoe het zit. 

Jezelf op lange termijn fit en gezond voelen, bereik je niet met één levensmiddel (mocht je hier anders over denken, laat dan aub een comment achter. Wij zijn heel benieuwd). Als je lekker in je vel wilt zitten, gaat het om de juiste keuzes maken. 

Onze unieke 3 Weken Afslank Challenge is zo’n keuze. Deze challenge bevat een stap-voor-stap plan waarmee je moeiteloos 5 tot 10 kilo kwijtraakt met blijvend resultaat. Gun jezelf een lichter leven en doe mee!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px

Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *