Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met appelazijn? Zó werkt dat

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Als je het internet moet geloven gaan appelazijn en afvallen hand in hand. Dit zure drankje zou namelijk vet als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Maar werkt afvallen met appelazijn nou echt of is het een fabel? En hoeveel appelazijn moet je per dag nemen om te vermageren? Wij vertellen je er alles over, lees je mee?
apple vinegar
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Wat is appelazijn? 

Appelazijn is een natuurlijk product en wordt ook wel appelcider, appelciderazijn of apple cider vinegar (ACV) genoemd. Het zure drankje ontstaat door appelsap te laten gisten. Hierdoor worden de suikers omgezet in alcohol en ontstaat er een soort appelwijn. 

Tijdens dit proces wordt er lucht bij deze wijn gelaten. Hierdoor wordt de alcohol omgezet in zuur, waardoor het eindproduct ontstaat.

Appelciderazijn zou per toeval ontdekt zijn en werd oorspronkelijk vooral gebruikt als schoonmaakmiddel en om voedsel te conserveren. Maar appelcider kan veel meer. Zo werd azijn al in de Griekse oudheid als medicijn gebruikt.

Helpt appelazijn daadwerkelijk bij afvallen?

Appelazijn maakte een paar jaar geleden een heuse comeback door influences die hun volgers uitdaagden om mee te doen aan appelazijn-challenges. De challenge bestond er doorgaans uit om een maand lang twee keer per dag een eetlepel appelazijn te drinken. 

Dit zou niet alleen helpen om af te vallen, maar ook zorgen voor een gave huid en goed zijn voor de gezondheid. Sterren en modellen zweren bij appelcider ter ondersteuning van hun detox of vastenkuur. 

Toch is het volgens sommigen een fabel dat je kunt afvallen met appelazijn. Tijd voor antwoorden. Want wat doet appelazijn met je lichaam en helpt het met afvallen?

Appelazijn en afvallen: een gouden combi?

Veel mensen beweren dat appelazijn helpt bij het afvallen en dat het je lichaam helpt om opgeslagen vetten om te zetten in suikers. Op die manier wordt het overtollige vet als energiebron gebruikt. Met appelazijn zou je snel afvallen zonder hiervoor minder te hoeven eten. Maar klopt dat wel?

Er zijn onderzoeken die erop wijzen dat appelazijn inderdaad een vetverbrander is. In het studie met muizen die azijnzuur kregen, werd een toename in de vetverbranding vastgesteld [1].

Een ander onderzoek toont aan dat appel cider vinegar daadwerkelijk kan zorgen voor gewichtsverlies. In een studie waarbij mensen 12 weken 2 theelepels appelazijn per dag dronken, bleek dat zij meer afvielen dan mensen die dat niet deden [2]. 

Deelnemers die appelciderazijn dronken verloren 1,4 centimeter bij hun taille. Het lijkt er dus op dat appelazijn kan helpen met het verbranden van buikvet. Hier moet bijgezegd worden dat deelnemers allemaal ook een energiebeperkend dieet volgden. Ook ging het om een kleine studie met maar 39 deelnemers. 

De resultaten met muizen kunnen niet een-op-een worden overgenomen voor mensen, maar zijn wel aanwijzigingen om verder onderzoek te doen.

Om concrete uitspraken te kunnen doen over appelazijn en het verbranden van (buik)vet is er dus meer onderzoek nodig. Volgens het Voedingscentrum is er geen enkel bewijs dat appelazijn invloed heeft op de vetverbranding. Dat appelazijn vet afbreekt is volgens hen een fabeltje [3].

Samenvatting
Appelazijn kan helpen om gewichtsverlies te stimuleren. Er is meer onderzoek nodig om aan te tonen of dit zure drankje echt helpt bij de vetverbranding.

Afvallen met appelazijn

Appelcider is dus geen magische vetverbrander. Toch blijkt afvallen met appelazijn goed mogelijk. Het doet namelijk van alles met je lichaam, en kan zo gewichtsverlies bevorderen. Je kunt het drankje eerder zien als hulpmiddel bij het afvallen. 

Het heeft namelijk allerlei effecten op je lichaam die kunnen helpen bij het afslanken. Wij zetten ze voor je op een rij. 

Stabiele bloedsuikerspiegel

Een van de vele gezondheidsvoordelen die appelcider heeft, is dat het zou zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel [4]. Studies hebben aangetoond dat de inname van 4 theelepels appelazijn voor het eten, de piek in de bloedsuikerspiegel aanzienlijk verlaagd [5]. 

Ook verbetert het je insulinegevoeligheid [5]. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose vanuit het bloed naar je cellen wordt getransporteerd (je cellen gebruiken glucose als energie). 

Als je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline kan insulineresistentie ontstaan. Dit betekent dat je lichaam niet meer goed reageert op de insuline. Hierdoor blijft glucose (suiker) langer in je lichaam. Dit is schadelijk, omdat het bijvoorbeeld voor ontstekingen kan zorgen.

Je lichaam kan niet goed de glucose gebruiken en slaat het eerder op als vet. Daarnaast blijft je lichaam ook meer insuline aanmaken, waardoor de suiker wordt opgeslagen als vet in plaats van gebruikt voor energie.

Insulineresistentie kan een voorloper zijn van diabetes type II (suikerziekte). Je leest er meer over in ons artikel afvallen lukt niet door hormonen

Azijn kan het insulinegevoeligheid mogelijk veranderen. Als je diabetes hebt (of om een andere reden twijfelt), overleg dan altijd even met je arts voordat je ineens veel meer azijn aan je voedingspatroon toevoegt.

Samenvatting
Appelazijn kan zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Mogelijk verbetert het ook je insulinegevoeligheid. Hierdoor kan je lichaam de insuline beter gebruiken. Als je lichaam minder gevoelig is voor insuline kan dit schadelijk zijn en ervoor zorgen dat je suiker eerder opslaat als vet.

Verzadigend effect

Appelazijn kan helpen bij het afvallen, omdat het zorgt voor een verzadigd gevoel. Maar wat doet appelazijn nou met je buik? Of beter gezegd, in je buik? 

Appelcider-azijn zit vol met pectine, een unieke vezel die voorkomt in fruit en groenten. Deze vezels zorgen voor een vol gevoel en zouden er zelfs voor zorgen dat je minder overtollig vet uit voedsel haalt. En wat er aan vet niet aankomt, hoeft er ook niet af.

Het verzadigende effect van appelcider kan het spijsverteringsproces (en dan vooral de beweging van het voedsel) vertragen. In a good way dan, want hierdoor heb je waarschijnlijk minder honger, waardoor je minder eet. 

Je hoort ook vaak dat het azijnzuur uit appelciderazijn de spijsvertering bevordert en een ontgiftende werking heeft. Azijnzuur zou zuiverende eigenschappen hebben en helpen bij het afvoeren van gifstoffen. 

De theorie is dat azijnzuur zorgt voor een verhoogde zuurproductie in je maag, waardoor je meer enzymen aanmaakt die het voedsel verteren. Toch is dit niet wetenschappelijk bewezen

Tot slot zou appel cider vinegar kunnen helpen om je stofwisseling op een natuurlijke manier te versnellen.

Gezonde darmflora 

Pectinevezels kunnen een gezonde darmflora stimuleren. Omdat appelciderazijn gefermenteerd (ofwel gecontroleerd ‘verrot’) is, draagt het bij aan het herstel en het behoud van goede darmbacteriën. 

Door fermentatie komen namelijk bacteriën vrij, ook wel bekend als probiotica. Deze bacteriën komen in de darm terecht en voeden onze darmbacteriën. Hierdoor helpen ze bij de vertering van voedsel en het op peil houden van onze weerstand [7]. 

Klinkt misschien niet helemaal lekker, maar deze bacteriën zijn erg belangrijk voor een goed werkende spijsvertering. Meer weten? Lees hier alles over probiotica en afvallen.

Samenvatting
Appelazijn uitproberen om af te vallen is geen slecht idee. Het is geen wondermiddel, maar het kan natuurlijk afvallen bevorderen omdat het de darmflora en de spijsvertering kan ondersteunen. Ook zorgt het voor een verzadigd gevoel.

Andere gezondheidsvoordelen van appelazijn

Dat appelazijn kan helpen bij het afvallen, is mooi meegenomen. Maar wist je dat ‘gefermenteerd appelsap’ verschillende gezondheidsvoordelen heeft? Zo wordt aan het goedje een antiseptische werking (bacteriedodende werking) toegedicht. 

Ontstekingsremmend

Een antiseptische werking wil zeggen dat iets een ontstekingsremmende werking heeft en bacteriën en schimmels dood. Zo zou het goedje verlichting bieden bij pijnklachten rondom reumatische aandoening, maar we kennen ook mensen die het inzetten tegen voetschimmel (we noemen geen namen). 

Door de hoge zuurgraad kan appelcider helpen om de PH-waarde van je lichaam in balans te houden en om de zuurgraad van je huid te verbeteren. Sommige modellen zweren bij het zure goedje voor een healthy glow. Indeppen van pure appelazijn (evt. verdund met water of lotion) met een in wattenschijfje zou zorgen voor een gladde en zachte huid.

Natuurlijke boost (check hulp bij vermoeidheid)

Appelazijn kan helpen met afslanken, maar het is ook nog eens gezond. Het bevat veel vitamine A, C, E en B1, B2 en B6. Ook bevat het zink, ijzer en kalium (ook wel potassium genoemd). IJzer is belangrijk voor het transport van zuurstof. Kalium speelt een rol in het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk.

Sommigen zweren bij appelcider als een natuurlijk energiedrankje. Het bevat aminozuren die ervoor zorgen dat er minder melkzuur in je spieren ophoopt. Dit kan je sportprestaties ten goede komen, omdat je minder last hebt van spierpijn en langer kunt doorsporten. Ook kan opgehoopt melkzuur leiden tot vermoeidheid. 

Wist je dat aminozuren bovendien kunnen helpen in de strijd tegen ongewenste kilo’s? Ontdek er alles over in ons artikel aminozuren en afvallen.

Goed voor je hart

Door het hoge gehalte aan chlorogeenzuur, kan appelazijn het slechte LDL-cholesterol in het bloed verminderen. Bovendien heeft appelazijn een bloeddrukverlagende werking [8]. Een te hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziektes.

Samenvatting
Het is een zuur product, maar dat is juist een van de redenen is dat appelazijn gezond is. Het goedje heeft een antibacteriële werking en appelazijn verlaagt mogelijk de bloeddruk.

Hoe gebruik je appelazijn voor het afvallen?

Als je wilt afvallen met appelazijn, dan heb je verschillende mogelijkheden om het te gebruiken. De meeste die appelazijn gebruiken voor het afslanken, drinken het. Het zure spul heeft een nogal uitgesproken smaak. 

Gelukkig hoef je het niet puur te drinken. Liever niet zelfs, onverdunde appelazijn kan voor je maag net iets te heftig zijn. Over het algemeen verdun je 1-2 theelepeltjes in een glas lauw water. 

Krijg je het ook met dichtgeknepen neus niet weg? Voeg dan een beetje honing toe. Er zijn ook appelazijn-capsules om af te vallen verkrijgbaar. Volg in dit geval altijd het gebruiksadvies op de verpakking.

Wanneer appelazijn drinken (en hoeveel)?

Over wanneer je appelazijn moet drinken om af te vallen, zijn de meningen nogal verdeeld. De een zweert bij het drinken van appelazijn voor iedere maaltijd en de ander bij appelazijn drinken voor het slapengaan.

Er wordt beweert dat appelazijn innemen het beste effect heeft als je het op lege maag doet. Wij konden hier echter geen wetenschappelijk bewijs voor vinden. 

Omdat bij de (kleinschalige) onderzoeken die er zijn – waarbij effect werd aangetoond op de insulinewaarde en het sterker verzadigde gevoel – de appelcider voor, tijdens of na de maaltijd werd toegediend, houden wij dit zelf aan als richtlijn.

De mensen die appelazijn drinken voor het slapengaan, doen dit doorgaans omdat het de nachtrust zou bevorderen. Neem niet meer dan maximaal 3-maal daags een glas water met 2-3 theelepels.

Troebel vs helder

Er bestaan twee soorten appelcider, namelijk de troebele (ongefilterd) en de heldere variant. Troebele appelazijn bevat de meeste werkzame stoffen. Denk aan vitaminen, mineralen en aminozuren. Je kunt dus het beste ongefilterde appelazijn zonder extra toevoegingen nemen. 

In de supermarkt vind je vaak alleen heldere appelazijn. Wil je troebele appelazijn kopen? Dan kan het zijn dat je op zoek moet naar een bio-winkel. Qua gezondheidswinst de moeite waard als je het ons vraagt.

Nadelen van appelazijn

Het zuur kan je tandglazuur beschadigen. Drink het daarom altijd met een (substainable) rietje en spoel je mond na met water. 

Appelazijn kan de werking van bepaalde medicijnen (zoals diuretica) of supplementen beïnvloeden. Overleg als je medicatie of supplementen neemt altijd even met je arts of diëtist of lees de bijsluiter

Door de vele vezels kan appelcider de beweging van voedsel uit de maag vertragen. Dit zorgt voor een langer vol gevoel en is als je wilt vermageren met appelazijn juist een fijne bijkomstigheid. Als je echter al last hebt van een maag die zichzelf langzaam leegt (gastroparese) kan appelcider de symptomen erger maken.

Samenvatting
Als je appelazijn gebruikt kun je het beste onbewerkte (de troebele variant) appelcider nemen. Neem, omdat het een zuur product is, niet meer dan 3-maal daags twee theelepels (verdund). Kun je niet wennen aan de zure smaak? Voeg dan een klein beetje honing toe. Er zijn ook capsules beschikbaar.

Appelazijn en afvallen, conclusie

Appelazijn kan helpen bij het afvallen, maar het is geen wondermiddel. Appelcider is geen magische vetverbrander, maar het bevat wel een aantal eigenschappen die gewichtsverlies bevorderen. 
Je profiteert het meest van de ‘afslankbevorderende’ eigenschappen van appelazijn als je het als aanvulling gebruikt op een gezond voedingspatroon. Let erop dat je gevarieerd eet en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je snel vet wilt verbranden, is het zinvol om het gebruik van appelazijn te combineren met bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet.

Ben je op dit artikel terechtgekomen, omdat je wilt afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen! 

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. 

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *