Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Buikvet verbranden | Hoe doe je dat?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Buikvet verbranden is iets wat we stiekem (bijna) allemaal wel willen. Maar als het makkelijk zou zijn, dan had iedereen een platte buik. Buikvet kwijtraken is misschien wel een van de grootste uitdagingen in ‘afvalland’. Hoe verbrandt je buikvet en is er een speciaal buikvet-dieet om van dat zwembandje af te komen? Wij vertellen je er alles over. Lees snel verder!
In dit artikel lees je hoe je afslankt en buikvet verbranden
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Oorzaken buikvet

Voordat we gaan kijken naar hoe je nou het beste buikvet kunt verbranden, gaan we eerst kort in op wat buikvet is en wat veel voorkomende oorzaken zijn. Helaas is het niet altijd eerlijk verdeeld. Dat geldt ook voor genetische aanleg. 

Waar de een eerder vet opslaat op de heupen en billen, gaat een teveel aan calorieën bij de ander direct rond het middel zitten. In kilo’s maakt dat wellicht niet uit, maar buikvet is wel een stuk schadelijker en bovendien vaak moeilijker weg te krijgen. Naast genetische aanleg spelen ook andere factoren een rol. 

Zo spelen hormonen een rol bij het ontwikkelen van buikvet. Hoe meer oestrogeen je in je lichaam hebt, hoe makkelijker vet zich rond de buik opslaat. Dit is ook de reden dat buikvet bij een vrouw vaak iets minder ongezond is dan buikvet bij mannen. 

Naast genetische aanleg en geslacht, bepaalt ook je levensstijl in welke mate je buikvet kweekt. Alcohol en te weinig beweging, maar ook voeding spelen een belangrijke rol. Niet alleen te veel vet eten kan buikvet veroorzaken. Het gaat bij het ontwikkelen van buikvet niet alleen om de hoeveelheid calorieën. Ook wát je eet heeft effect.

Als je veel suiker (en dan vooral veel snelle suikers) eet, stijgt je insulinepeil erg snel. Insuline zorgt ervoor dat je cellen de suikers kunnen opnemen. Maar vol = vol. Als je cellen vol zitten, stapelt suiker zich onderhuids op als vetweefsel. Daar gaat die slanke buik.

Samenvatting
Aanleg, maar ook een ongezonde levensstijl spelen een grote rol bij het ontwikkelen van buikvet.

Gevaren buikvet

De meesten van ons vinden een platte buik toch mooier. Dat alleen al is een reden om extra buikvet te verbranden. Maar wist je dat buikvet gevaarlijk is? Zo wordt het in verband gebracht met een verhoogde kans op ziekten als diabetes type 2 (suikerziekte), hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Des te meer reden om snel door te gaan met onze tips om buikvet te verliezen.

Hoe kom ik van mijn buikvet af?

Nu we iets meer weten over buikvet en snappen dat het naast minder mooi ook gevaarlijk kan zijn, willen we natuurlijk nog maar een ding weten: hoe verlies je buikvet? Omdat iedereen uniek is, is de beste manier om buikvet te verminderen voor iedereen anders. Weten hoe het bij jou zit? Doe dan onze buikvet-quiz voor persoonlijk advies!

Gelukkig zijn er heel wat dingen die je kunt doen om je buikvet weg te laten smelten. Want ook al is snel afvallen aan je buik niet altijd makkelijk, het kan wel! Zeker met onze tips om buikvet kwijt te raken! 

7 tips afvallen buik 

Als je buikvet wilt verliezen, zijn er heel wat dingen die je kunt doen. Ook zijn er dingen die je beter niet kunt doen als je buikvet wilt verminderen. Wij zetten hier de beste tips voor je op een rijtje.

Laat (vaker) suiker staan 

Zoals we al zeiden, speelt suiker een grote rol in het ontwikkelen van teveel buikvet. Minder suiker eten, is dus een logisch begin als je buikvet wilt kwijtraken. Suikerrijke voeding zoals snoep, taart, koek en ijs kun je beter links laten liggen. Maar, ook als je buikvet wilt verbranden, mag je best een beetje suiker binnenkrijgen. 

Er ontstaat pas een probleem als je te veel suiker binnenkrijgt. Dit wordt in je lichaam omgezet in glucose. Glucose is een bouwsteen van suiker en een belangrijke bron van energie voor je lichaam en hersenen. 

Als je te veel glucose binnenkrijgt, zorgt insuline ervoor dat de snelle stijging van je bloedsuikerspiegel weer ongedaan wordt gemaakt. Hierdoor zakt je bloedsuikerspiegel, waardoor je weer trek krijgt en je lichaam op zoek gaat naar nieuwe energie. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen [5]. 

Het Voedingscentrum adviseert om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten. In Nederland is er (nog) geen bovengrens voor suiker. Het WHO adviseert om niet meer dan 10% van al je calorie-inname via suiker binnen te krijgen. Voor deze berekening wordt gekeken naar het aantal calorieën van suikers en niet de grammen. Dit komt voor mannen neer op 60 gram suiker en voor vrouwen op 50 gram suiker per dag. 

Samenvatting

Door snelle suikers vaker te laten staan krijg je niet alleen minder energie binnen, maar kun je ook minder trek hebben en een stabielere suikerspiegel krijgen. Een instabiele suikerspiegel kan zorgen voor gewichtstoename.

Koolhydraatarm dieet

Suiker is ook een soort koolhydraat, maar ook lactose en zetmeel zijn koolhydraten. Wist je dat zetmeel in je lichaam wordt afgebroken in losse glucose-deeltjes? Daardoor is het effect van te veel zetmeel vergelijkbaar met het effect van te veel suiker. 

Een koolhydraatarm-dieet kan dan ook helpen om buikvet te verbranden. Koolhydraatarm eten zorgt er niet alleen voor dat je buikvet verbrandt, het verkleint ook de kans dat nieuw buikvet zich ophoopt. Hierbij blijft het van belang dat je niet te veel kcal binnenkrijgt.

Ook intermittent fasting kan helpen om buikvet te verbranden. Hierbij wissel je periodes van vasten af met periodes waarin je eet. Je kunt bijvoorbeeld een keer je ontbijt overslaan. Dit kan ervoor zorgen dat je in totaal minder kcal binnenkrijgt, waardoor je makkelijker afvalt.

Benieuwd of het wat voor jou is? Hier lees je meer over een koolhydraatarm dieet en intermittent vasten. Of ga meteen voor een reset van je lichaam en schrijf je in voor onze kosteloze Maatje Minder Afslank Training (met gratis E-book), en zeg vaarwel tegen ongewenste lovehandles.

Samenvatting

Door een koolhydraatarm dieet kun je sneller buikvet verbranden. Door het te combineren met vasten maak je het jezelf nog makkelijker om minder calorieën en koolhydraten te eten.

Eet gezond!

Met onze tips om buikvet te verbranden, willen we niet alleen kijken naar wat je niet moet eten, maar ook kort ingaan op dingen die je juist wel moet eten om te zorgen dat je buikvet verliest. Als je buikvet kwijt wilt raken, is het verstandig om van de onderstaande voedingsstoffen in ieder geval genoeg binnen te krijgen:

  • Vezels
  • Eiwitten 
  • Omega 3

Vezels zijn belangrijk voor een goed darmflora. En een goed darmflora houdt mogelijk je hormonen in balans. Maar onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat vezels effectief zijn om (visceraal) buikvet te verbranden [6]. 

Genoeg eiwitten zijn onmisbaar als je snel buikvet wilt verliezen. Ze verhogen namelijk je stofwisseling en zijn nodig om spieren en andere weefsels op het bouwen [7]. 

Door genoeg eiwitten te eten beperk je de hoeveelheid spiermassa die je verliest tijdens het afvallen. En die spieren wil je behouden, omdat spieren meer calorieën verbranden dan vet. 

Uit onderzoek blijkt bovendien dat mensen die veel eiwit eten minder buikvet hebben dan degenen die dat niet doen [8]. Het klinkt misschien gek als je buikvet wilt verbranden, maar let er ook op dat je voldoende (gezonde) vetten binnenkrijgt. Zo blijkt uit onderzoek dat omega 3-vetten je helpen bij het verbranden van buikvet [9]. 

Vermijd daarentegen transvet. Dit is verwerkt plantaardig vet en wordt gelinkt aan ontstekingen en hartziekten, maar ook aan het aanmaken van visceraal vet. Het komt onder andere voor in fastfood, worst, chips en frituurvet.

Voeding speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen, maar ook in het verbranden van buikvet. Wil je meer weten of ben je op zoek naar een speciaal ‘buikvet dieet’? Lees hier dan meer over buikvet en voeding

Samenvatting

Gezonde voeding is essentieel. Het voorziet je in alle benodigde voedingsstoffen. Eet ook voldoende eiwitten en vezels. Deze kunnen zorgen voor een voller gevoel.

Proost: op je gezondheid

Letten op wat je (niet) eet is één, maar letten op wat je wel of niet drinkt is zeker ook belangrijk als je buikvet wilt verbranden. Zo kun je, naast zo min mogelijk alcohol drinken, zoete dranken als frisdrank en vruchtensappen beter laten staan. Ook al lijken vruchtensappen gezond, er zit vaak enorm veel suiker in. 

Er zijn aanwijzingen dat het drinken van suikerrijke (fris)drankjes, nog meer dan het eten ervan, sneller zorgt voor het kweken van buikvet [10]. Dit komt vermoedelijk, omdat deze drankjes wél energie leveren maar niet verzadigen. Hierdoor krijg je snel meer energie binnen, dan je nodig hebt.

Drink dus liever water, ongezoete thee of koffie. Ook alcohol draagt bij aan het krijgen van buikvet. Je kunt dus beter minderen of (tijdelijk) stoppen met alcohol om buikvet te verbranden. Wil je toch alcohol drinken? Kies dan liever voor alcohol met minder kcal, zoals wijn. Mixdrankjes en cocktails zijn dan minder goede keuzes.

Samenvatting

Drink voornamelijk water, ongezoete thee en/of koffie. Frisdranken en alcohol zijn lege calorieën, waardoor je snel aankomt.

Kom in beweging!

Natuurlijk een tip die niet mag ontbreken als het om vet verbranden gaat: bewegen! In principe val je af door minder calorieën te nuttigen dan je verbruikt. En ook als je zit verbruik je calorieën. Bij Een Maatje Minder zijn we er dan ook heilig van overtuigd dat voeding belangrijker is dan zwaar sporten. 

Maar het kan zeker geen kwaad om een gezonde gewoonte aan te leren en op een laagdrempelige manier in beweging te komen. Regelmatig wandelen is daar een heel mooi voorbeeld van. Zie ook eens ons artikel buikvet verbranden met wandelen waarin we hier dieper op ingaan.

Denk van te voren na over wat voor jou het beste werkt: gezellig samen wandelen en kletsen met een vriendin of juist lekker alleen even de natuur in om je hoofd echt even leeg te maken? Het kan ook allebei natuurlijk. Als je weet wat voor jou fijn is, hou je het langer vol. 

Een andere goede manier om buikvet te verbranden in HIIT (High Intensity Interval Training. Een stuk intenser dan wandelen en je moet ervan houden, maar onderzoek toont aan dat deze vorm van intensief sporten echt kan helpen met het verbranden van buikvet [11]. Dit komt doordat je continue wisselt van hoge hartslag en lage hartslag. Je wisselt bij HIIT namelijk activiteiten op hoge intensiteit af met activiteiten op lage intensiteit of met rust.

Samenvatting

Met sport kun je meer energie verbranden. Met HIIT verbrand je tijdens en na het sporten calorieën. Maar ook langzame bewegingen zoals wandelen dragen bij aan het afvallsn.

Bibber buikvet weg

We hadden het eerder al kort over bruin vet en wit vet. Als je meer bruin vet hebt, verbrandt je ook in rust meer calorieën. Bovendien stimuleert bruin vet de verbranding van vet en suiker. De kou kan helpen om bruine vetcellen te activeren. 

Zet de verwarming dus eens een graadje lager om overtollige vet aan te pakken. Dan spaar je bovendien energie en het is nog eens goed voor het milieu ook. Ook koud douchen en afvallen lijkt een goede combinatie. 

Slaap en ontspan voldoende

Misschien wel de allerleukste en allermakkelijkste tip om overtollig buikvet te verbranden: chill baby! Stress verlagen en voldoende slaap zijn misschien wel de meest onderschatte factoren als het aankomt op manieren om buikvet te verliezen. 

Wist je dat het hormoon cortisol (ook wel bekend als het stresshormoon) verantwoordelijk is voor het opslaan van extra vet in je buikzone [12]? Dat wordt dus verplicht ontspannen! Persoonlijk vinden we dit de leukste tip: plan voldoende me-time in, doe leuke dingen en breng genoeg tijd door met mensen waar je blij van wordt. Doe het voor je buikvet (of liever: voor het verbranden ervan)! 

Slapend rijk worden is misschien niet voor iedereen weggelegd, slapend slank worden wel. Door voldoende, en goed, te slapen stimuleer je de aanmaak van vetverbrandende hormonen. 

Waar voldoende slaap en buikvet verliezen hand in hand gaan, kan onvoldoende slaap ervoor zorgen dat je juist aankomt. Onderzoek toont aan dat onvoldoende slaap een rol kan spelen in het ontwikkelen van obesitas [13]. Dit komt onder andere doordat je hierdoor sneller ongezonde keuzes maakt.

Wil je meer lezen over snel afvallen? Bekijk dan ook eens deze 6 bewezen afvaltips!

Samenvatting
Een gezonde levensstijl draagt bij aan het verminderen van buikvet. Gezonde voeding, beweging maar ook genoeg ontspanning spelen een grote rol.

Misverstanden over buikvet verbranden

Niet alleen buikvet is hardnekkig. Een paar misverstanden over buikvet verbranden zijn dat ook. Zo wordt vaak onterecht gedacht dat je met buikspieroefeningen snel buikvet kunt verliezen. Dat is helaas niet waar. 

Je krijgt dan misschien wel een strakke buik van gerichte oefeningen, maar om buikvet te verbranden zijn buikspieroefeningen niet het meest effectief. Zeker niet als het op visceraal vet aankomt.

Als je gaat sporten kun je, naast de eerder genoemde HIIT, beter iets kiezen waar je al je spieren mee traint. denk bijvoorbeeld aan zwemmen of doe aan krachttraining. Spierweefsel verbrandt ook in rust meer calorieën dan vetmassa. Bovendien kost spierherstel en onderhoud ook energie.

Let wel op met te fanatiek sporten. Als je te vaak en te intensief traint, kan je lichaam als reactie meer cortisol gaan aanmaken. Dit stresshormoon remt de vetverbranding en kan er juist voor zorgen dat je vet rondom je buik opslaat. Overdrijf het niet en sport niet meer dan 1,5 uur per sessie. 

Samenvatting
Buikspieroefeningen alleen helpen niet bijzonder goed om buikvet te verbranden. Je kunt beter krachttraining of HIIT doen.

Veelgestelde vragen over buikvet verbranden

Wat moet je eten om snel buikvet te verbranden?

Helaas zijn er geen wonder voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat jouw buikvet ineens verdwijnt. Maar wat je eet is wél onlosmakelijk verbonden met je buikvet.

Wanneer jij een gezond en koolhydraatarm dieet volgt zal jij snel buikvet verbranden. Je eet koolhydraatarm door bijvoorbeeld minder rijst, brood, pasta en aardappelen te eten.

Welke sport moet je doen om buikvet te verbranden?

Hoewel sporten niet het belangrijkste is als jij buikvet wilt verbranden, kan sporten je er wel bij helpen. Als jij veel buikvet hebt kies dan voor een sport die niet belastend is voor je gewrichten en waarbij je niet snel geblesseerd raakt.

Wanneer jij buikvet hebt zal je waarschijnlijk jouw leefstijl moeten aanpassen. Door regelmatig te bewegen zet jij een stap in de juiste richting. De volgende sporten zijn het minst belastend voor je gewrichten; wandelen, zwemmen, fietsen, pilates en aquarobics.

Onthoud echter dat het afvallen en het verliezen van buikvet voor 80% afhankelijk is van voeding en voor maar 20% van sporten.

Helpt cardio bij het verbranden van buikvet?

Cardio kan je zeker helpen bij het verbranden van buikvet. Het is aan te raden om cardio te doen die zo min mogelijk je gewrichten belast. Denk hierbij aan wandelen, zwemmen of fietsen. Zo voorkom je blessures en kan je buikvet blijven verbranden.

Wat is de oorzaak van buikvet?

Buikvet wordt veroorzaakt door voor een lange tijd meer calorieën binnen te krijgen dan dat je verbrand. Deze extra calorieën worden opgeslagen als energie in jouw lichaam. Wanneer je deze energie niet gebruikt, wordt deze energie uiteindelijk in de vorm van lichaamsvet opgeslagen.

Buikvet verbranden, conclusie

Wat buikvet verliezen aangaat, is er geen short cut. Plaatselijk vet verbranden is in principe niet mogelijk. Alleen bij je buik afvallen dus ook niet. Als je een slanke buik wilt, zul je waarschijnlijk over heel je lijf wat kilo’s kwijt moeten. 

Behalve als het om visceraal buikvet gaat, want dit buikvet zie je niet altijd en kun je dus ook hebben als je verder slank bent (maar het is wel ongezond).

De juiste voeding en extra bewegen helpt om buikvet te verbranden. Een gezonde levensstijl is belangrijk om ervoor te zorgen dat je buikvet verdwijnt en dat je bovendien geen nieuw buikvet kweekt. De juiste motivatie is belangrijk als je het wilt volhouden op lange termijn.
Onze community is jouw steuntje in de rug als het op buikvet verbranden aankomt. Je kunt niet alleen tips en ervaringen delen met lotgenoten, dankzij onze 3 Weken Afslank Challenge raak je gegarandeerd 5 tot 10 kilo kwijt. Ontdek het zelf en doe mee!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2016/juni/buikvet/
2. https://www.ad.nl/koken-en-eten/waarom-je-een-buikje-krijgt-van-stress-en-andere-feiten-zo-raak-je-wel-verlost-van-vet-op-buik-en-heupen~a3cb50df/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21937614/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5977394/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29772560/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21681224/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23446962/
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25733478/
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030645/
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2673878/
11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22648463/
12. https://www.researchgate.net/publication/23451374_Shaping_the_Stress_Response_Interplay_of_Palatable_Food_Choices_Glucocorticoids_Insulin_and_Abdominal_Obesity
13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22473743/

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *