Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Welke voedingsmiddelen verbranden buikvet?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Ben jij op zoek naar manieren om buikvet te verbranden en een platte buik te krijgen? Kijk dan allereerst naar je voeding. Want met een aangepast voedingspatroon kom je al een heel eind. Wij leggen je uit welke voeding helpt bij het verbranden van buikvet.
In dit artikel lees je welke voedingsmiddelen buikvet verbranden
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Veel mensen zijn onzeker over hun buik. We kennen maar weinig aardbewoners die niet vinden dat er één grammetje te veel op zit. Van buikvet afkomen is niet makkelijk. Enerzijds helpt het om vet te verbranden met beweging, maar de juiste voeding is nog belangrijker.

Laten we daar eens induiken.

Hoe ongezond is buikvet? 

Lekkerder in je vel zitten of je ideale figuur creëren is niet de enige reden om buikvet kwijt te willen raken. Te veel buikvet is namelijk niet gezond voor ons. Dat buikvet gevaarlijk kan zijn, hebben we reeds beschreven.

Waar ‘m dat precies in zit? Mensen hebben twee soorten buikvet: enerzijds hebben we het vet aan de oppervlakte. Dat is het hoopje vet dat je bijvoorbeeld boven je broekrand ziet zitten (Waar mensen ook wel eens gekscherend de term ‘muffin’ voor gebruiken).

Oppervlaktevet is niet mega ongezond. Het houdt ons lekker warm nu de gasprijzen zo hoog zijn. Oppervlaktevet is vooral vervelend, omdat veel mensen het niet zo mooi vinden.

Daarnaast is er het vet rondom je organen, ook wel visceraal vet genoemd. Dit vet is wel gevaarlijk. Het vergroot je kans op hartproblemen, diabetes type II (suikerziekte) en andere ziektes. Dit komt, doordat visceraal vet zorgt voor ontstekingen.

Er is een vrij simpele manier om erachter te komen of je vooral oppervlaktevet hebt of visceraal vet. Is je buik een beetje zacht, kwabbig en squichy, dan heb je vooral oppervlaktevet. Heb je een wat hardere, bolle of opgezette buik (gekscherend ook wel eens een ‘bierbuik’ genoemd), dan zit het vet achter je buikspieren en heb je dus visceraal vet.

Dit is niet een super betrouwbare meting. Wil je een meer betrouwbare meting doen? Laat dan een meting door een arts of professional doen.

Samenvatting

Te veel buikvet vergroot de kans op diverse ziektes, zoals diabetes type II (suikerziekte) en hart- en vaatziekten.

Hoe kan ik buikvet verbranden?

Buikvet verbrand je door te bewegen. In dit artikel lees je hoe je buikvet verbrandt met oefeningen. Nog beter kun je buikvet verbranden met de juiste voeding.

Het principe hierachter is simpel. Vet is niets meer en niets minder dan een energiereserve. Gedurende de dag gebruikt je lichaam energie, maar voornamelijk uit suikers.

Je vetreserve blijft meestal onaangetast. Totdat ergeen suikers meer zijn om te verbranden: dan is het vet aan de beurt. Hiervoor moet je wel minder energie binnenkrijgen dan je verbrandt. Dat is dus waar we naartoe willen!

In dit artikel lees je meer over hoe je het beste buikvet kan verbranden.

Met de 3 Weken Afslank Challenge, raken de meeste mensen vijf tot tien kilo kwijt in slechts drie weken. Met een dieetplan, receptenboek, motivatiegids en eetgids, leren we jou nieuwe voedingspatronen aan, waardoor je snel je buikvet vermindert.

Samenvatting

Door sport kun je buikvet verbranden. Minder calorieën en suiker eten werkt nog beter.

Welke voedingsmiddelen moet ik mijden als ik buikvet wil verbranden?

Een aantal voedingsmiddelen kun je beter laten staan als je buikvet wil verbranden. We lopen ze langs:

1. Snelle suikers

Hoe meer suikers je eet, hoe hoger het insulineniveau in je lichaam. Insuline is het stofje dat ervoor zorgt dat suiker wordt opgenomen door je cellen, die de suiker als energiebron gebruiken.

Als je een hoger insulineniveau hebt, zal je meer vet opslaan. Zo simpel is het. Eén van de belangrijkste manieren van buikvet verbranden is dus: minder suikers!

Vandaar ook dat onze 3 Weken Afslank Challenge zich hierop focust. Laat frisdrank, vruchtensappen, snoep, zoete cruesli, wit brood, koekjes en ijs dus links liggen.

Hoe minder suikers in je lichaam, hoe sneller je lichaam overgaat op vet als energiebron. Dit verlaagt ook nog eens je eetlust, dus de winst is dubbel!

 2.   Calorieën 

Ook dit rekensommetje is heel simpel: als je minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt, zal je lichaam aan je energiereserves beginnen. En dat is precies wat je wil als je buikvet wil verbranden. Want buikvet is eigenlijk niks anders dan een energiereserve. 

We zijn in het westen gewend om gelijk te eten als we trek hebben. Maar je lichaam kan best een tijd zonder eten. Sterker nog: als je een tijdje niks eet, zullen je suikers opraken en zal je lichaam overstappen op vetverbranding.

Sla hier natuurlijk niet in door!

3.   Alcohol

Visceraal vet wordt niet voor niets vaak een bierbuik genoemd. Alcohol is een dikmaker. Er zitten zelfs meer calorieën in alcohol dan in suiker.

Bovendien ervaart je lichaam alcohol als gif. Je lever werkt hard om dit gif af te breken, waardoor de lever soms overbelast raakt. Als gevolg daarvan wordt het afbreken van het eigen oestrogeen afgeremd, wat zowel bij mannen als bij vrouwen voor extra vetopslag zorgt.

4.   Voeding met transvetten

Transvetten zijn troep [1]. Hoewel verzadigd vet slecht voor ons is, is transvet nóg slechter. Verzadigde vetten uit dierlijke producten zoals zuivel lijken niet ongezond te zijn, blijkt uit een onderzoek onder een grote groep proefpersonen in meerdere Europese landen.

Transvet vind je vooral in zuivel, vlees en bewerkte producten. In halfvolle en magere zuivel zitten geen transvetten.

Vroeger kwamen transvetten voor in harde margarines, frituurvet, bak- en braadvetten, snacks, koek en gebak. Tegenwoordig hebben veel producenten gelukkig transvet geschrapt [2].

En dat is maar goed ook, want naast dat teveel transvet hart- en vaatziekten en andere ziektes kan veroorzaken, stimuleert transvet ook het ontstaan van buikvet [3].

Welke voedingsmiddelen helpen bij het verbranden van buikvet?

Oké, je weet nu dus welke voedingsmiddelen je het best kunt schrappen als je buikvet wil verliezen. Maar wat eet je daar nou voor in de plaats? Het volgende zoal:

1. Proteïnerijke voeding 

Proteïnen, ook wel eiwitten genoemd, spelen een belangrijke rol in het managen van ons gewicht. Eiwitten zorgen ervoor dat we een langer verzadigd gevoel hebben, waardoor we minder snel trek krijgen.

Ook zorgt proteïne ervoor dat onze stofwisseling omhoog gaat. Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen die voldoende eiwitten eten minder overtollig buikvet hebben [4, 5].

Peulvruchten, noten, zaden, zuivel, eieren, vis, vlees en (vegan) eiwitshakes bevatten veel proteïnen!

Samenvatting

Eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld peulvruchten, vlees, eieren en vis.

2.   Voeding met oplosbare vezels

Vezels die in water oplossen, vormen een gelei-achtige substantie in ons lichaam. Dit vertraagt de snelheid waarmee voedsel door ons maag- en darmstelsel gaat, waardoor je minder snel hongerig kunt worden en dus minder eet.

Ook is aangetoond dat veel mensen die meer oplosbare vezels eten, minder buikvet hebben [6]. Dit is wel een lange termijn project. Vezels zorgen er niet voor dat je over een maand ineens minder buikvet hebt. Het gaat uiteindelijk ook om wat je voor de rest eet.

Je vindt oplosbare vezels vooral in groente, fruit, aardappelen en peulvruchten. Goede bronnen van oplosbare vezels zijn:

3.   Haver! 

Op haver willen we nog even specifieke ingaan. Als er al wondermiddelen tegen buikvet bestaan, staat haver zeker in de top 10. Het zit boordevol vezels die je helpen bij vet verbranden. Daarnaast verlaagt haver de levels van ongezond cholesterol in het bloed, stimuleert het je afweersysteem en houdt het je bloedsuikerspiegel op peil.

Een dagelijks haverontbijt, wellicht met een eetlepel lijnzaad, chiazaad en zonnebloemzaden, is een geweldig idee.

Wist jij trouwens dat havermelk ook helpt bij het afvallen?

Samenvatting

Vezels kunnen zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Peulvruchten, spruitjes en haver bevatten bijvoorbeeld veel vezels.

4.   Gezonde vetten

Dat je van vet dik wordt, is een hardnekkige mythe. Het gaat om je totale voedingspatroon. Onverzadigde vetten dragen bovendien bij aan je gezondheid.

Je vindt gezonde vetten in:

–   Vette vis

–   Noten en pinda’s

–   Vloeibare plantaardige olie

–   Olijven

–   Lijnzaad

–   Zonnebloempitten

–   Avocado’s

5.   Plantaardige voeding

Door meer plantaardig te eten krijg je minder verzadigde vetten binnen. Een goede reden om vaker plantaardig te eten. Daarnaast zijn groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten goede bronnen van gezonde vetten, oplosbare vezels en proteïnen. Allemaal stoffen die bijdragen aan het verminderen van buikvet!

6.   Probiotica

Probiotica zijn gezonde bacteriën die je in verschillende soorten voeding en supplementen vindt. Probiotica hebben héél veel gezondheidsvoordelen, zoals het stimuleren van je afweersysteem.

Daarnaast zitten er verschillende bacteriën in probiotica die mogelijk buikvet kunnen verminderen [7].

Probiotica vind je vooral in gefermenteerd voedsel, zoals bijvoorbeeld:

–   Kefir, (lees hier meer over kefir en afvallen)

–   Zuurkool

–   Kombucha

–   Tempeh

–   Kimchi

–   Miso

–   Zuurdesembrood

–   (Soja)yoghurt

Wat een feest, want – als je het ons vraagt – zijn dit ook nog eens allemaal superlekkere ingrediënten! In dit artikel lees je meer over hoe probiotica helpt met afslanken.

Samenvatting

Probiotica kan mogelijk helpen bij afvallen. Het zit in gefermenteerde producten, zoals kimchi en kefir.

7.   Appelazijn

Appelazijn kan onze bloedsuikerlevels verlagen. Daarnaast bevat het en een bepaald stofje genaamd azijnzuur dat de opslag van vet in het buikgebied bij dieren verlaagt. Ook bij mensen zijn positieve resultaten te zien: mensen die twaalf weken lang 15 milliliter appelazijn innamen, verloren 1,4 centimeter bij hun taille [8].

Voeg appelazijn toe aan je eten of meng het met water. Neem appelazijn niet in pure vorm, want dat is slecht voor je tanden.

Helpt intermittent fasting bij snel buikvet verbranden?

Intermittent fasting is een goede manier om een strakke buik te krijgen. Niet voor niets wint vasten snel aan populariteit. Er zijn verschillende manieren om te vasten. Sommige mensen eten 16 uur per dag niet, en 8 uur per dag wel. Anderen kiezen ervoor op één keer per week 24 uur niks te eten.

Je kunt je wel voorstellen dat je zo vet verbrandt! Binnen 6 tot 24 weken kun je tussen de 4 en 7 procent van je buikvet verliezen. Hierbij blijft het van belang dat je minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt. Dit lukt echter makkelijker als je bepaalde tijden vast.

Kan jij wat hulp gebruiken bij de strijd tegen de kilo’s? Dan is onze gratis training misschien wat voor jou. Schrijf je hieronder in.

Welke drankjes helpen bij het verliezen van buikvet?

Niet alleen je eten, maar ook je drinken, kan je helpen bij het buikvet verliezen. En voor de koffiedrinkers hebben we goed nieuws! Een goede bak koffie in de ochtend kan je vetverbranding mogelijk een boost geven. Overweeg af en toe je ontbijt over te slaan, om voor een nog snellere vetverbranding te zorgen. Compenseer dit dan niet met de rest van de dag!

In dit artikel lees je meer over hoe koffie helpt met afvallen.

Heel saai, maar naast koffie, is voldoende water ook enorm belangrijk voor vetverbranding.

Welke drankjes moet ik vermijden als buikvet wil verbranden?

Zoals we eerder al zeiden zijn frisdranken en fruitsappen een slecht idee. Ook al zitten vruchtensappen vol vitamines en mineralen, ze zitten vaak net zo vol (of voller) met suiker als frisdranken. Bovendien bevatten ze minder voedingsstoffen dan heel fruit.

Als je veel vruchtensap drinkt, dan kan dit ervoor zorgen dat je extra buikvet krijgt. In plaats van fruitsap kun je beter water met een vleugje citroensap of limoensap drinken (zelfgemaakte limonade), ongezoete zelfgemaakte ice tea of prikwater.

Helpt thee tegen buikvet?

Je vraagt je af of thee kan helpen met het verminderen van buikvet? Eh… hell yes! Thee is een bijzonder drankje. In thee zit cafeïne (of beter gezegd: theïne) en een bepaald soort antioxidant, die beiden het metabolisme een boost kunnen geven [9].

Kies geen thee met een fruitsmaakje of cafeïnevrije thee zoals rooibos, kruidenthee, kamillethee of zoethout. Het best kies je groene, zwarte of witte thee.

Welke invloed heeft slaap op mijn vetverbranding?

Slechte slaapkwaliteit is in onderzoek in verband gebracht met een grotere hoeveelheid buikvet [10]. Probeer dus iedere nacht voldoende te slapen.

Daarnaast helpt een goede nachtrust stress te verlagen. En dat is een belangrijk element in het verliezen van buikvet: als je gestrest bent, heb je een hogere hoeveelheid van het hormoon cortisol in je bloed. Cortisol is het stresshormoon.

Hoge cortisollevels kunnen de aanmaak van buikvet stimuleren.

In dit artikel lees je meer over welke rol cortisol speelt bij afvallen en aankomen.

Concluderend, hoe kom ik van buikvet af?

Veel mensen vinden hun buikvet niet mooi en willen een plattere buik. Buikvet verlies je door meer buikvet te verbranden dan je aanmaakt. Dat doe je door genoeg te bewegen, voldoende te slapen, te vasten en gezond te eten.

Voeding met snelle suikers, ongezonde vetten en alcohol zorgen sneller voor opslag van buikvet. Deze vermijd je dus liever. Laat ook vruchtensappen links liggen.

Voeding die buikvetverbranding kan verbranden is: voeding met veel eiwitten, oplosbare vezels, gezonde vetten en probiotica. Ook koffie, water en groene thee zijn goed voor de verbranding van buikvet.

Kan jij wat hulp gebruiken bij het verbranden van je buikvet? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge misschien iets voor jou.

Tijdens de 3 Weken Afslank Challenge behaal je snel jouw streefgewicht door gezond te eten. Wij vertellen je precies wat je moet doen en waarom! (Zo heb je ons niet meer nodig om jouw gezonde leefstijl vol te houden.)

Al meer dan 6000 deelnemers gingen je voor.

Interesse? Neem dan een kijkje bij de 3 Weken Afslank Challenge.

(Na 3 weken nog niet op je streefgewicht? Herhaal het programma dan kosteloos totdat je helemaal tevreden bent.)

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
[1] https://www.healthline.com/nutrition/20-tips-to-lose-belly-fat#2.-Avoid-foods-that-contain-trans-fats
[2] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/transvet.aspx%3E
[3] https://www.ahealthylife.nl/wat-is-transvet-en-waarom-is-het-ongezond/
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16950139/
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15466943/
[6] https://www.healthline.com/nutrition/20-tips-to-lose-belly-fat#1.-Eat-plenty-of-soluble-fiber
[7] https://www.healthline.com/nutrition/20-tips-to-lose-belly-fat#16.-Eat-probiotic-foods-or-take-a-probiotic-supplement
[8] https://www.healthline.com/nutrition/20-tips-to-lose-belly-fat#15.-Add-apple-cider-vinegar-to-your-diet-
[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19074207
[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6204309/

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *