Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Zo helpen avocado’s met afvallen.

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Zoals je weet bevatten avocado's aardig wat calorieën, maar wist je dat het eten van avocado's goed kan helpen bij het afslanken? Hoe dat precies zit lees je in de artikel.
In dit artikel lees je of en hoe avocado's helpen met afvallen
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kun je afvallen door avocado’s te eten?

Er bestaat onenigheid over of avocado je helpt met afvallen óf dat je er juist door aankomt. Om dit te achterhalen, behandelen we eerst de voedingsstoffen in avocado’s. 

Avocado’s bevatten veel vitaminen en mineralen. Daarnaast vinden we onze geliefde antioxidanten veelvuldig in deze peervormige vrucht [1]. Antioxidanten hebben een positieve werking op onze stofwisseling. En als die goed werkt, dan werkt je vetverbranding ook beter. 

De vitaminen en mineralen die in grote getalen in avocado’s zitten zijn onder andere:

  • Vitamine C;
  • vitamine K;
  • vitamine A;
  • magnesium;
  • fosfor;
  • kalium.

Dit ziet er goed, maar deze micro-nutriënten vertellen ons niet of we ervan kunnen afvallen. Daarvoor kijken we liever naar de macro-nutriënten.

Wat zijn de voedingswaarde van een avocado?

In een avocado (180 gram) zitten de volgende voedingswaarden:

Energie: 335 kcal
Vet: 33,1 g
Waarvan verzadigd: 3,8 g
Koolhydraten: 3,2
Waarvan suikers: 0,9 g
Vezels: 5,6 g
Eiwit: 3,6 g
Zout: 0,02 g

Zoals je ziet bestaat avocado voor een groot deel uit vetten [2]. Daarnaast zitten er weinig koolhydraten en suikers in een avocado. Er zitten juist wel weer veel vezels in.

Gezonde en ongezonde vetten

Avocado’s zitten bomvol onverzadigde (gezonde) vetten. Dit zijn niet de vetten waar we bang voor hoeven zijn. Deze vetten hebben we namelijk hard nodig om gezond te blijven. Om het verschil uit te leggen, behandelen we ze hieronder allebei apart. 

Onverzadigde vetten

In een avocado zit voornamelijk oliezuur. Dit is een onverzadigd vet dat ervoor zorgt dat je LDL-cholesterol in je bloed verlaagt. En dat is precies wat we willen. Een te hoog LDL-cholesterol kan namelijk leiden tot hart- en vaatziekten [2].

Verzadigde vetten

Een overschot aan verzadigde vetzuren verhoogt je LDL-cholesterol en vergroot dus ook de kan op hart- en vaatziekten.

Eten uit pakjes en zakjes zit vaak vol onverzadigde vetten. Probeer daarom zo veel mogelijk zelf te maken. Vermijd ook producten met palmvet en kokosvet.

Qua calorieën leveren beide soorten vetten evenveel calorieën. Dit is een stuk meer dan koolhydraten en eiwitten. Deze leveren 4 kcal per 1 gram. Vet levert meer dan het dubbele, namelijk 9 kcal per 1 gram. Daarom moet je niet de hele dag door avocado’s eten. Een halve avocado per dag past prima in een gezond voedingspatroon [2]. Eet het echter niet elke dag. Zo kan je voldoende variëren.

In dit artikel lees je meer over hoe gezond een avocado is.

Samenvatting
Avocado’s bevatten veel gezonde (onverzadigde) vetten. Dit is goed voor je cholesterol.

Hoe helpt een avocado bij het afvallen?

Een avocado zit vol gezonde vetten die ons kunnen helpen bij het afvallen. We vertellen je  hoe dat werkt.

  1. Vetten zorgen voor een verzadigd gevoel

Gezonde vetten zijn zeer vullend. Door de gezonde vetten duurt het langer voordat een maaltijd uit je maag gaat. Hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel. Zonder hongergevoel, zul je minder snel een pak koekjes opentrekken. 

Een avocado bij je gekookte eitje op brood in de ochtend, kan daarom een goede start van de dag zijn!

  1. Je moet ongezonde vetten vermijden

In producten met onverzadigde vetten – de ongezonde – zitten vaak ook meer suikers. Suikers zorgen ervoor dat je bloedspiegel snel stijgt. Hierdoor krijg je daarna een dip. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller moe bent én sneller weer naar iets te eten grijpt. Dit is nadelig als je wilt afvallen. Een lange tijd teveel suiker eten kan bovendien op den duur zorgen voor vervelende ziektebeelden.

Zo kan het mogelijk zorgen dat je minder goed reageert op insuline, dat glucose (suiker) naar je bloed vervoert. Als dit niet goed werkt gaat je lichaam meer insuline maken. Tegelijkertijd blijft je bloedsuikerspiegel hoog.

Dit kan niet alleen zorgen voor ontstekingen (bijvoorbeeld aan je ogen), maar ook voor meer vetopslag. Het glucose (suiker) kan namelijk nergens heen. Dus het wordt maar opgeslagen als vet.

  1. Met dank aan de antioxidanten

Daarnaast zitten er veel antioxidanten in avocado’s. Deze stoffen gaan het gevecht aan met vrije radicalen. Dit zijn de slechteriken die via onze eigen spijsvertering, de zon en door te roken ons lichaam binnendringen. 

Dit kan zorgen voor oxidatieve stress, oftewel schade aan cellen en weefsels. De antioxidanten kunnen de vrije radicalen wegvangen, zodat er geen oxidatieve stress ontstaat. Hierdoor heb je een betere weerstand, wat goed is als je wilt afvallen. Als je je niet fit voelt, is het bijvoorbeeld lastiger om voldoende te bewegen [4].

  1. Vitaminen, vezels en mineralen

In avocado’s zitten vezels en een hoop vitaminen en mineralen. Deze nutriënten zorgen voor nog meer voordelen, als het om afvallen gaat. 

Dankzij de vele vezels hebben we een goede stoelgang. Ook kunnen vezels zorgen voor een langer verzadigd gevoel.

5. Eiwitten

Eiwitten zorgen net als vetten voor een langer verzadigd gevoel. Zo kunnen ze elkaars effect versterken. Daarnaast is het eten van voldoende eiwitten erg belangrijk als je wilt afvallen. Als je afvalt verlies je namelijk spiermassa. De hoeveelheid kun je beperken door voldoende eiwitten te eten. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je energiebehoefte blijft. Dit wil jij, want dit maakt het afvallen makkelijker!

Samenvatting
Avocado’s kunnen helpen met afvallen, omdat ze vezels, eiwitten en vetten bevatten. Deze drie voedingsstoffen zorgen allemaal voor een (langer) verzadigd gevoel. Hierdoor is het makkelijker om minder te eten.

Welke voedingsstoffen uit avocado’s zorgen ervoor dat ik afval?

De belangrijkste rol van deze vezels, vitaminen en mineralen is dat ze je lichaam gezond houden. Zo houdt vitamine C je weerstand in stand. Het mineraal fosfor helpt je energiestofwisseling. Daarnaast speelt magnesium  een belangrijke rol bij de vorming en goede werking van je spieren. 

Je spieren verdienen alle aandacht als jij wilt afvallen. Naast magnesium zorgt kalium ervoor dat de zenuwprikkels goed naar de spieren geleid worden. Bij een tekort aan kalium, verslappen je spieren zelfs.

We willen dat onze spieren groeien, spieren verbranden namelijk energie. Wanneer je meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt, val je af..

Is het ooit wetenschappelijk bewezen dat je van avocado kan afvallen?

Het is niet bewezen of onderzocht dat specifiek avocado helpt met afvallen. Wel zijn er bewijzen dat de voedingsstoffen in avocado helpen met afvallen.

Een wetenschappelijk onderzoek toonde echter wel aan dat mensen die avocado eten over het algemeen slanker zijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met dat deze groep gezondere keuzes maakt [4].

Hoe val ik af?

Als je wilt afvallen, mogen avocado’s zeker regelmatig op het menu staan. Overdrijf het niet, want je wil niet meer calorieën dan nodig eten. Eet je meer calorieën dan passende bij je energiebehoefte? Dan kom je aan. Wat je ook eet, eet niet meer dan je lichaam nodig heeft.

Het kan lastig zijn om je aan de juiste hoeveelheid calorieën te houden. Hoe weet je dan precies of je er overheen gaat? Je gaat niet elke hap eerst op de weegschaal leggen. Daar hebben wij een goede methode voor ontwikkeld. Onze 3 Weken Afslank Challenge. Met deze Challenge hoef jij alleen maar van het eten te genieten, het wikken en wegen is al gedaan.

Conclusie

Avocado’s zitten boordevol gezonde vetten en behulpzame vitaminen, mineralen en vezels. Deze mix aan voedingsstoffen kunnen ons helpen bij het afvallen. 

Het overschot aan vitaminen en mineralen in avocado’s zijn ontzettend gezond en dragen bij aan een gevarieerde eetstijl. 

Helaas zorgt alleen een gevarieerd eten er niet voor dat je ook afslankt. Kan jij hier wat hulp bij gebruiken? 
Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge misschien wat voor jou.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171705/nutrients
2. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedngsstoffen/waarom-is-avocado-gezond-.aspx
3. https://nutritionfacts.org/2021/10/14/are-avocados-a-weight-loss-food/
4. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *