Doe mee aan onze
gratis afslanktraining!

En ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo kan afvallen in
3 weken zonder jojo-effect!

Zo helpen avocado’s met afvallen.

Zoals je weet bevatten avocado's aardig wat calorieën, maar wist je dat het eten van avocado's goed kan helpen bij het afslanken? Hoe dat precies zit lees je in de artikel.

Deel dit artikel met je maatjes

Kun je afvallen door avocado’s te eten?

Er bestaat onenigheid over of avocado je helpt met afvallen óf dat je er juist door aankomt. Om dit te achterhalen, behandelen we eerst de voedingsstoffen in avocado’s. 

Avocado’s bevatten veel vitaminen en mineralen. Daarnaast vinden we onze geliefde antioxidanten veelvuldig in deze peervormige vrucht. [1] Antioxidanten hebben een positieve werking op onze stofwisseling. En als die goed werkt, dan werkt je vetverbranding ook beter. 

De vitaminen en mineralen die in grote getalen in avocado’s zitten zijn:

  • Vitamine C;
  • vitamine K;
  • vitamine A;
  • magnesium;
  • fosfor;
  • kalium.

Dit ziet er goed, maar deze micro-nutriënten vertellen ons niet of we ervan kunnen afvallen. Daarvoor kijken we liever naar de macro-nutriënten.

1 avocado bevat ongeveer 360 Kcal. 35 procent daarvan bestaat uit vet. [2] Gelukkig zitten er weinig koolhydraten in en veel vezels. 9 van de 7 gram koolhydraten is vezelrijk. 

Nu zou je bijna willen concluderen dat er aardig wat vet in een avocado zit. En dat ontkennen we niet. Maar er is een verschil tussen gezond en ongezond vet. 

Gezonde en ongezonde vetten

Avocado’s zitten bomvol onverzadigde (gezonde) vetten. Dit zijn niet de vetten waar we bang voor hoeven zijn. Deze vetten hebben we namelijk hard nodig om gezond te blijven. Om het verschil uit te leggen, behandelen we ze hieronder allebei apart. 

Onverzadigde vetten

In een avocado zit voornamelijk oliezuur. Dit is een onverzadigd vet dat ervoor zorgt dat je LDL-cholesterol in je bloed verlaagt. En dat is precies wat we willen. Een te hoog LDL-cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. [2]

Verzadigde vetten

Een overschot aan verzadigde vetzuren verhoogt je LDL-cholesterol en vergroot dus ook de kan op hart- en vaatziekten. Het vervelende is dat onverzadigd vet niet alleen vaak in bewerkt voedsel zit. 

Eten uit pakjes en zakjes zit vol onverzadigde vetten. Probeer daarom zo veel mogelijk zelf te maken. Vermijd producten met toegevoegde suikers en palmvet. Zo geef je jouw lichaam minder snel de kans om zelf stoffen om te zetten in onverzadigde vetten.

Je kunt je nu afvragen wat het verschil is, aangezien beide soorten vet veel calorieën bevatten. Dat klopt ook. Daarom moet je niet de hele dag door avocado’s eten. Een halve avocado per dag past prima in een gezond voedingspatroon. [2]

In dit artikel lees je meer over hoe gezond een avocado is.

Samenvatting
Avocado’s bevatten veel gezonde (onverzadigde) vetten. Dit is goed voor je cholesterol.

Hoe helpt een avocado bij het afvallen?

Een avocado zit vol gezonde vetten die ons kunnen helpen bij het afvallen. We vertellen je  hoe dat werkt.

  1. Je hongergevoel neemt af.

Gezonde vetten zijn zeer vullend. Na het eten van een avocado heb jij voorlopig geen trek meer. Zonder hongergevoel, zul je minder snel een pak koekjes opentrekken. 

Een avocado bij je gekookte eitje op brood in de ochtend, is daarom een goede start van de dag. 

  1. Je moet ongezonde vetten vermijden

In producten met onverzadigde vetten – de ongezonde – zitten vaak meer suikers. Suikers zorgen ervoor dat je bloedspiegel stijgt. Hierdoor word je sneller moe en eet je meer. Een lange tijd teveel suiker eten kan op den duur zorgen voor vervelende ziektebeelden.

  1. Met dank aan de antioxidanten

Daarnaast zitten er veel antioxidanten in avocado’s. Deze stoffen gaan het gevecht aan met vrije radicalen. Dit zijn de slechteriken die via onze eigen spijsvertering, de zon en door te roken ons lichaam binnendringen. 

Als je meer vrije radicalen binnenkrijgt dan antioxidanten, dan kunnen ze zorgen voor oxidatieve stress. Hierdoor worden de cellen in je lichaam afgebroken. Dit zorgt onder andere voor spierscheurtjes. En onze spieren hebben we hard nodig als we willen afvallen. [4]

  1. Vitaminen, vezels en mineralen

In avocado’s zitten vezels en een hoop vitaminen en mineralen. Deze nutriënten zorgen voor nog meer voordelen, als het om afvallen gaat. 

Dankzij de vele vezels hebben we een goede stoelgang en een vlotte stofwisseling. Niks is zo vervelend als een trage stofwisseling. Als je de juiste hoeveelheid gezonde voeding eet, dan werkt hij het snelst. Eet je te veel of te weinig, dan vertraagd het systeem. 

Welke voedingsstoffen uit avocado’s zorgen ervoor dat ik afval?

De belangrijkste rol van deze vezels, vitaminen en mineralen is dat ze je lichaam gezond houden. Zo houdt vitamine C je weerstand in stand en fosfor, weer een stof die veelvuldig in avocado’s zit, helpt je energiestofwisseling. Daarnaast speelt magnesium  een belangrijke rol bij de vorming en goede werking van je spieren. 

Je spieren verdienen alle aandacht als jij wilt afvallen. Naast magnesium zorgt kalium ervoor dat de zenuwprikkels goed naar de spieren geleid worden. Bij een tekort aan kalium, verslappen je spieren zelfs.

We willen dat onze spieren groeien, spieren verbranden namelijk energie. Wanneer je meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt, val je af..

Is het ooit wetenschappelijk bewezen dat je van avocado kan afvallen?

Het is niet bewezen of onderzocht dat avocado helpt met afvallen. 

Een wetenschappelijk onderzoek toonde echter wel aan dat mensen die avocado eten over het algemeen slanker zijn. Dit heeft waarschijnlijk te maken met dat deze groep gezondere keuzes maakt [4].

Hoe val ik af?

Als je wilt afvallen, mogen avocado’s zeker dagelijks op het menu staan. Overdrijf het niet, want je wil niet meer calorieën dan nodig eten. Eet je meer calorieën dan passend bij jou activiteiten, gewicht, lengte en je leeftijd, dan kom je  aan. Wat je ook eet, eet niet meer dan je lichaam nodig heeft.

Het kan lastig zijn om je aan de juiste hoeveelheid calorieën te houden. Hoe weet je precies of je er overheen gaat, je gaat niet elke hap eerst op de weegschaal leggen. Daar hebben wij een goede methode voor ontwikkeld. Onze 3 Weken Afslank Challenge. Met deze challenge hoef jij alleen maar van het eten te genieten, het wikken en wegen is al gedaan.

Conclusie

Avocado’s zitten boordevol gezonde vetten en behulpzame vitaminen, mineralen en vezels. Deze mix aan voedingsstoffen kunnen ons helpen bij het afvallen. 

Het overschot aan vitaminen en mineralen in avocado’s zijn ontzettend gezond en dragen bij aan een gevarieerde eetstijl. 

Helaas zorgt alleen een gevarieerd eten er niet voor dat je ook afslankt. Kan jij hier wat hulp bij gebruiken? 
Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge misschien wat voor jou.

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding
1. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171705/nutrients
2. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedngsstoffen/waarom-is-avocado-gezond-.aspx
3. https://nutritionfacts.org/2021/10/14/are-avocados-a-weight-loss-food/
4. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *