Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Helpt koffie met afvallen? Of juist niet?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Volgens sommigen is het een gouden combinatie: koffie en afvallen. Maar werkt dit nou echt? Zo ja, hoe zit het dan precies? Is koffie een vetverbrander en hoeveel koppen koffie per dag moet je drinken om af te vallen? Wij vertellen je er alles over, lees snel verder!
In dit artikel lees je of en hoe koffie helpt met afvallen
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kun je echt afvallen door koffie?

Over dat koffie een wondermiddel is, zijn we het in de meeste culturen wel eens. Het wordt al eeuwen gedronken en was in de eerste instantie zelfs verboden door de werking die het heeft op de menselijke geest. 

Dat cafeïne een effectief stofje is, wist men dus eeuwen geleden al. Dat het ook zou helpen bij de vetverbranding is nog niet zo lang bekend.

Maar helpt koffie nou ook om af te slanken? Dat zou zeker kunnen en wel om verschillende redenen. Wij gaan kort in op de effecten van koffie bij afvallen.

Koffie versnelt het metabolisme

Van koffie is bekend dat het ervoor kan zorgen dat je metabolisme sneller gaat werken. Dit is het proces in je lichaam dat ervoor zorgt dat voedingsstoffen worden omgezet in energie. Het zorgt er ook voor dat je deze energie kunt gebruiken om te bewegen en te sporten. 

Daarnaast gaat de vrijgekomen energie naar onbewuste (en levensbelangrijke) processen als ademhaling en bloedsomloop. Ook gaat er energie naar je spijsvertering. Bij een traag werkend metabolisme is de kans op gewichtstoename groter. 

Als je een snel metabolisme hebt, verbrand je meer calorieën. Hierdoor is op gewicht blijven of zelfs afslanken met een sneller metabolisme makkelijker [1].

Cafeïne als vetverbrander

Van cafeïne wordt gedacht dat het de thermogenese verhoogt [2]. Thermogenese staat voor de energie (calorieën) die je lichaam nodig heeft je lichaamstemperatuur op peil te houden. Hierdoor heeft het oppeppende stofje ook invloed op je basaal metabolisme, ofwel Basic Metabolic Rate (BMR). 

Je BMR is de stofwisseling die nodig is om de minimale hoeveelheid energie te leveren die je nodig hebt om de (onbewuste) primaire levensprocessen uit te voeren. Het mooie is dat je ook in rust profiteert van een snellere BMR, omdat je in rust meer verbrandt. 

Cafeïne stimuleert bovendien ons sympatische zenuwstelsel, dat is het deel van ons zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat ons lichaam activiteiten waar energie voor nodig is kan verrichten. Door de stimulatie van dit deel van het zenuwstelsel, neemt de beschikbaarheid van vrije vetzuren uit het vetweefsel toe.

 

Samenvatting
Cafeïne kan waarschijnlijk je thermogenese verhogen. Dit is onderdeel van je energiebehoefte in rust. Cafeïne kan dus vermoedelijk zorgen dat je meer meer energie verbranden in rust.


Koffie vermindert de eetlust

Koffiedrinken zorgt bij veel mensen voor een voller gevoel. Als je in de ochtend eerst een of twee bakjes drinkt, kan dit ervoor zorgen dat je minder eet. 

Een publicatie in het International Journal of Food Science and Nutrition liet zien dat mensen die een half uur tot 4 uur voor een maaltijd cafeïne hadden genuttigd, minder aten dan de groep die geen cafeïne hadden genuttigd [4].

Samenvatting
De cafeïne in koffie zorgt bij sommige mensen voor minder honger, waardoor ze minder eten. Dit is niet wetenschappelijk bewijzen, maar wordt in de praktijk gezien.

Indirect afvallen door koffie

Groenenberg stelt dat koffie niet helpt bij afvallen. Wel merkt de kennisspecialist op dat het een indirecte kan leveren in de strijd tegen overtollige kilo’s. Als je het gaat drinken in plaats van frisdrank met calorieën bijvoorbeeld. Je krijgtt met zwarte koffie namelijk geen extra calorieën binnen. Of als een kop koffie je na de lunch net even dat zetje geeft, waardoor je wel even een rondje gaat doen buiten.

Koffie en afvallen: slim koffie drinken

Koffie past prima in een gezond dieet en kan dan ook prima als je wilt afslanken. Het is dus niet waar dat je juist geen koffie moet drinken als je wilt afvallen. Mits je niet meer dan 3 tot 4 kopjes per dag drinkt is koffie gezond

Als je wilt afvallen met koffie, zijn er wel wat dingen om op te letten. Zo kun je het beste zwarte koffie drinken, anders krijg je ongemerkt behoorlijk wat suiker en/of extra calorieën binnen. 

Samenvatting
Koffie past goed in een gezond dieet. Drink het liefst koffie zwart. Wil je toch een beetje melk? Kies dan voor een magere variant en gebruik het met mate.

Geniet maar drink strategisch

Als je af wilt vallen met koffie, is het verstandig om je strategisch koffie te drinken. Als je gaat sporten, is het slim om een half uur voor je work-out een bakkie te doen. Dit kan dan je sportprestaties verbeteren, omdat je meer energie hebt.

Ook kan een bakkie een fijne energieboost zijn aan het einde van de middag als je stiekem al een beetje trek krijgt. Sommigen zweren zelfs bij een bakkie pleur met een theelepeltje kokosolie erin. Wij raden dit af, omdat kokosolie niet een gezonde keuze is.

Als je wil afvallen kan je beter ook dat koekje bij de koffie skippen.

Afvallen door koffie met boter?

En als we dan toch al bezig zijn met ‘vette bakkies’, mag de bulletproof variant niet ontbreken. Er zijn mensen die helemaal overtuigd zijn van bulletproof koffie en afvallen. Het is een drankje dat je in de blender maakt. Er gaat behoorlijk wat MCT-olie (een vorm van kokosolie) en boter in. 

Klinkt best heftig en als een flinke caloriebom. Toch past bulletproof koffie in een koolhydraatarm-dieet. Het zou de vetverbranding stimuleren, omdat door dit drankje je lichaam zou leren dat je vet kunt gebruiken voor energie. Hier is geen bewijs voor. Maar één ding is wel zeker: na zo’n koffietje in de morgen zit je voorlopig wel even vol! Wij slaan dit drankje over, omdat we liever genieten van ons eten.

De bulletproof variant wordt dan ook vooral ‘s ochtends gedronken en kan ook helpen als je kiest voor intermittent vasten. Moet je niet denken aan boter en olie in je dagelijkse bakkie? Dat snappen wij helemaal. Sommige mensen zweren bij koffie met citroen. In het artikel over koffie met citroen lees je of je hier daadwerkelijk mee kunt afvallen.


Samenvatting
Sommige mensen zweren bij het drinken van bulletproof koffie. Dit is koffie met MCT-olie en boter. Wij raden dit niet aan, omdat er geen bewijs is dat het helpt. Bovendien lijkt het ons niet lekker.

Koffie en afvallen, conclusie

Er zijn sterke aanwijzingen dat je met koffie kunt afvallen, omdat het je metabolisme zou versnellen en cafeïne kan helpen bij de vetverbranding. Toch is hiervoor nog niet voldoende bewijs. Wel is het zo dat het in een gezond voedingspatroon past en dat een paar kopjes koffie en afvallen goed samen kunnen gaan. Als je wat kilo’s kwijt wilt, is er niet één wondermiddel.

Ja, misschien wel, maar dat is dan discipline hebben en de juiste mindset. Dat zijn dan eigenlijk weer twee wondermiddelen. Hierbij kunnen goed onderbouwd advies en een motiverende community helpen. In onze 3 Weken Afslank Challenge komt dit allemaal samen. Met dit unieke programma val je (met of zonder koffie) binnen 3 weken gegarandeerd 5 tot 10 kilo af. Ontdek het zelf en doe mee!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *