Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Koffie met citroen om af te vallen, werkt dat?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Warm water met citroen is al een tijd populair, maar nu komt ook de combinatie met koffie steeds vaker voor. De vraag is, of het echt een toevoeging is. We gaan kijken wat deze twee componenten los van elkaar te bieden hebben en of het zinvol is om ze samen te voegen tot één drankje.
In dit artikel lees je of en hoe koffie met citroen helpt met afvallen.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Ik wil afvallen. Helpt het om citroen in mijn koffie te doen?

Om het antwoord op deze vraag te vinden, gaan we koffie en citroen eerst los van elkaar beoordelen. We gaan kijken hoe ons lichaam hierop reageert en of het onze vetafvoer versnelt. Als we de vele Tiktok filmpjes moeten geloven, hebben we met een wonderdrank te maken. 

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, wonderdrankjes om af te vallen bestaan niet. Als je echt wilt afvallen, moet je meer energie verbranden dan je verbruikt. Minder calorieën eten en meer beweging dus. 

Dat er stofjes in ons eten zitten die je een handje kunnen helpen, klopt. We hopen nu dus dat we met deze combi je weer een goede stap in de juiste richting kunnen zetten. 

Kan je afvallen door (extra) koffie te drinken?

Koffie is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. Het zou mooi zijn als we door ons dagelijkse bakkie pleur ook wat kilo’s vet kunnen verbranden.  

Koffie is net als thee en water een drank waar weinig calorieën inzitten. Dat is sowieso al een gezonde keuze. Het beste kies je voor gefilterde koffie, dan mag je er zelfs maximaal 6 per dag van het voedingscentrum [1]. 

Koffie heeft ook een laxerende werking. Dit is niet officieel bewezen, maar we horen dat er veel mensen zijn die dit in de praktijk ervaren. 

Het is wel bewezen dat koffie je metabolisme kan verhogen. Een hoge stofwisseling zorgt er voor dat je meer energie verbrandt, dus vet. [3]

Hier lees je meer over afvallen met koffie. Wil je meer weten over

Pas op, koffie kan ook een dikmaker zijn

Cafeïne heeft een uitwerking op ons stresshormoon: cortisol. Als je te veel cortisol aanmaakt komt er energie vrij die opgeslagen is in je cellen. Als je deze energie vervolgens niet gebruikt, wordt dit weer opgeslagen als (buik)vet. Cortisol kan ook bijdragen aan het opslaan van méér vet.

Doordat cafeïne cortisol beïnvloedt kan je er dus ook door afvallen óf aankomen. Hier lees je meer over de invloed van cortisol op aankomen of afvallen.

Samenvatting
Koffie kan je metabolisme verhogen. Kies het liefst voor gefilterde koffie en gebruik geen suiker in je koffie. Let op dat je niet zoveel koffie raakt dat je gestrest raakt. Dit kan ervoor zorgen dat je juist meer vet gaat opslaan.


Verlies je gewicht als je citroensap drinkt?

Water met citroen is een gezonde keuze. Ook dit is een caloriearme drank is. Water met citroen zou ervoor zorgen dat je metabolisme op gang komt.

In dit artikel kan je meer lezen over het versnellen van je metabolisme.

Er is geen enkel bewijs dat citroensap je helpt bij het afvallen. Het drankje is alleen een goede vervanger van andere dranken, omdat er geen calorieën inzitten en het wel smaakvol is. 

In dit artikel lees je meer over afvallen met water met citroen.

Val je af van koffie met citroen?

Als je de uitkomsten van koffie en citroen bij elkaar optelt, is het antwoord: nee, je valt niet af van koffie met citroensap. De enige manier om af te vallen is door minder calorieën binnen te krijgen dan je dagelijks nodig hebt. Dit kan je doen door meer te bewegen en/of minder te eten en te drinken. 

Het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Dit doe je door de juiste calorieën te eten. Deze calorieën bevatten gezonde voedingsstoffen, waardoor je lichaam beter functioneert. Lege calorieën vermijd je zoveel mogelijk. Dit zijn voedingsmiddelen, die wel calorieën leveren zonder een bijdrage te leveren aan het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen. Doe je dit goed, dan val je sneller af. 

Zowel koffie als citroen bevatten gezonde, zinvolle voedingsstoffen zoals vitamine C en antioxidanten. Deze zijn bijvoorbeeld goed voor je spijsvertering. Beide zijn dus welkom in je dagelijkse voedingspatroon. Je hoeft ze echter niet te combineren om van deze voordelen te genieten. 

Als je koffie met citroen serieus lekker vindt, dan heeft het een voordeel wanneer je het vervangt door ongezonde suikerhoudende dranken. Maar er zijn ook nadelen aan koffie met citroensap en die wil je weten. 

Samenvatting
Helaas kan je niet afvallen van koffie met citroen. Als je het lekker vindt kan je het wel drinken. Kies dan voor zwarte koffie.

Wat zijn de nadelen van koffie met citroensap?

Je kunt beter niet te veel citroensap drinken. Het sap is erg zuur en daar houden onze maag en tanden niet van. Je kunt hiervan maagzuur krijgen en je tandglazuur moet eraan geloven. Voordat je het weet heb je gaatjes.

Er wordt beweerd dat deze combinatie verlichting geeft bij diarree, maar dat is niet waar. Cafeïne zorgt juist voor een versnelde stoelgang. Als je last hebt van diarree kan dat komen door bijvoorbeeld een infectie of virus. Je kunt dan ook uitgedroogd raken.

Drink daarom voldoende water. Een andere reden voor diarree kan zijn dat je te weinig vezels binnenkrijgt. Eet in dit geval meer volkorenproducten, groenten en fruit. Als je opeens veel vezels eet is het belangrijk om ook meer te drinken. Zo kunnen vezels goed hun werking doen. Anders kun je last krijgen van obstipatie (verstopping).

Als je juist last hebt van obstipatie kan het laxerende effect van koffie handig zijn. Het helpt bij sommige mensen namelijk om dan beter naar het toilet te gaan.

Dus naast dat koffie met citroen niet lekker is en niet helpt met afslanken, is het ook nog slecht voor je maag, tanden en (meestal) stoelgang. Dat zijn flinke nadelen als je het ons vraagt.

Conclusie

Koffie met citroen heeft vooral nadelen en weinig voordelen. Koffie alleen is wel gezond, zou je meer wil weten over de gezondheidsvoordelen van koffie lees dan: Is koffie gezond? En waarom? 

Hoewel beide ingrediënten gezond zijn en kunnen helpen met afslanken, is er geen bewijs dat een schijfje citroen in je kop koffie ervoor zorgt dat je sneller afvalt. 

Citroensap bevat wel veel vitamine C, dus is ook gezond. Je kunt het bijvoorbeeld in kleine hoeveelheden wel gebruiken in een salade. Dat is minder zuur voor je tanden. En lekker verfrissend voor de smaak. 

Zoek je nog altijd naar een manier om snel af te vallen? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge iets voor jou. Je mag lekker blijven eten en je hoeft de sportschool niet in. Dat klinkt interessant toch!

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *