Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met lijnzaad – kan dat?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Het is zo groot als een halve rijstkorrel, bruin, smaakt een beetje naar noten, zit bommetjevol vezels én het helpt je afvallen. Rara, wat is het?

Lijnzaad natuurlijk! Wij zijn groot fan. In dit artikel vertellen we je waarom lijnzaad zo bijzonder is, hoe het je helpt met afvallen en hoe je het makkelijk in je dieet kunt verwerken.
In dit artikel lees je hoe lijnzaad helpt met afvallen.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Wat is lijnzaad eigenlijk?

Even eerlijk, als we de naam lijnzaad horen, denken we bijna automatisch dat het goed moet zijn voor de lijn. Maar helpt lijnzaad nou echt bij het afvallen?

En zo ja, hoe werkt het dan en hoe kun je lijnzaad het beste eten? Laten we eerst even kort ingaan op wat het zaadje eigenlijk is.

Lijnzaad wordt ook wel vlaszaad genoemd en is het zaad van de vlasplant. Van deze plant wordt ook linnen gemaakt. Lijnzaad is een van de oudste vezelgewassen ter wereld en gaat terug tot 3000 voor Christus.

De kleine bruine of gele zaadjes zijn erg populair en behoren tot de superfoods.

Geel lijnzaad wordt ook wel blond lijnzaad genoemd. Qua smaak en voedingswaarde schelen de bruine en gele variant bijna niet van elkaar. Fijn aan de gele lijnzaadjes is dat ze in lichte gerechten minder opvallen.

Is lijnzaad goed voor afvallen?

Lijnzaad staat erom bekend dat het helpt met afvallen. Het kleine zaadje kan inderdaad gewichtsverlies stimuleren. Vlaszaad bevat erg veel vezels, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt.

Hierdoor grijp je minder snel naar snacks en is het makkelijker om verleidingen te weerstaan.

Een andere manier waarop lijnzaad je helpt met afvallen, is doordat het zorgt voor een goede stoelgang. Een goede darmwerking kan mogelijk positief zijn als je wilt afvallen. Bovendien voel je je daardoor fitter, wat het volgen van een dieet makkelijker maakt.

Het zaad kan er dus voor zorgen dat je spijsvertering beter werkt en helpt je zo in de strijd tegen de kilo’s.

Lijnzaad helpt ook tegen obstipatie (verstopping). Verstopping kan zorgen voor een opgeblazen gevoel.

Als je de stoelgang met vlaszaad bevordert, scheelt dit optisch in zo’n geval toch ook snel een paar kilo. Omdat lijnzaad amper koolhydraten bevat, past het in een koolhydraatarm dieet.

Samenvatting:
Lijnzaad kan onder meer helpen met afvallen, doordat je door lijnzaad langer een verzadigend gevoel krijgt. Hierdoor grijp je minder snel naar ongezonde snacks.


Klein maar fijn: veel voedingsstoffen

Naast eigenschappen die ervoor zorgen dat lijnzaad helpt bij het afvallen, zijn er nog meer goede redenen om deze krachtpatser wat vaker op je menu te zetten. Het bevat namelijk veel (B-)vitamines en mineralen, zoals:

  • Calcium
  • Magnesium
  • Kalium
  • Zink
  • Mangaan
  • IJzer


Ook bevat vlaszaad veel eiwit. Eiwit is belangrijk voor de opbouw en het behoud van je spieren. Ideaal dus als je afvallen door gezonde voeding combineert met sporten. Het meest opvallend is dat de zaadjes rijk zijn aan het essentiële omega 3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) is.

Dit omega-3-vetzuur is belangrijk voor hart en bloedvaten en wordt niet door ons lichaam aangemaakt. Daarom is het belangrijk om genoeg via je voeding binnen te krijgen.

Omega 3 in lijnzaad: nog een boost bij afvallen

Lijnzaad is een van de meest rijke bronnen van ALA. Het vetzuur kan helpen de bekleding van je spijsverteringskanaal te beschermen en is bovendien belangrijk voor je celmembraan, hersenen, afweersysteem en hormoonhuishouding.

Daarnaast worden omega 3-vetzuren in verband gebracht met gewichtsverlies. Omega 3 zou ervoor zorgen dat je sneller een verzadigd gevoel hebt na een maaltijd. Bovendien stimuleert het de vetverbranding.

Uit onderzoeken blijkt dat je door het innemen van voldoende omega 3 mogelijk tot wel 14% meer vet verbrand per dag. Mooi meegenomen toch? Het feit dat lijnzaad zoveel omega 3 bevat, is nog een reden dat deze powerfood helpt bij het afvallen.

Lijnzaad, wanneer en hoe innemen?

Hoe je lijnzaad het beste kunt gebruiken, hangt er een beetje vanaf wat je doel is. Zo kun je lijnzaad eerst in water wellen. Hierdoor wordt het dik en slijmerig.

Door dit in te nemen wordt de voedselbrei in de darmen vergroot wat een licht laxerende werking geeft.

Als je lijnzaad eet om af te vallen, is het ook prima om dit op een smakelijkere manier te doen dan bovengenoemde ‘lijnzaadgelei’ te maken.

Zo kun je lijnzaad goed gebruiken in yoghurt of in een smoothie. Ook als smaakmaker in de salade zijn de vitaminebommetjes erg geschikt.

Je kunt het ook gebruiken als je zelf brood gaat bakken of voor het bakken van een cake of muffins. Pas wel op met het laatste, want zo goed helpt lijnzaad nou ook weer niet bij afvallen.

Samenvatting:
Lijnzaad is op verschillende manieren te eten, zoals in yoghurt of een smoothie.

Lijnzaad en afvallen, waar op letten?

Als je wil afvallen met vlaszaad, is het belangrijk dat je genoeg water blijft drinken. De zaadjes nemen veel vocht op waardoor het volume in je darmen toeneemt.

Ook waarschuwt het Voedingscentrum dat het beter is om geen grote hoeveelheden lijnzaad te eten en niet te vaak lijnzaad te eten. Dit komt omdat de zaadjes naast al die waardevolle voedingsstoffen ook cyanogenen bevatten.

Ons lichaam kan dit stofje omzetten in een gifstof; cyanide of blauwzuur genaamd.

Cyanide kan de ademhaling belemmeren en in het ergste geval een hartstilstand veroorzaken. Het blonde lijnzaad bevat iets minder cyanogenen dat de bruine variant.

Het Voedingscentrum raadt daarom aan om lijnzaad tijdelijk te gebruiken. Qua hoeveelheid adviseren ze 15 tot 45 gram per dag.

Samenvatting:
Eet lijnzaad met mate. Een goede richtlijn is 15 tot 45 gram per dag.

Hele of gebroken lijnzaad (of gemalen)?

Leuk dat lijnzaad helpt bij afvallen maar moet je nou hele lijnzaadjes nemen of toch de gebroken variant? We hadden het net al even over een schadelijk stofje dat zich in de zaadjes bevindt.

De hoeveelheid schadelijke verbindingen die je lijf opneemt, wordt groter als het lijnzaad fijner wordt gemalen.

Daarom is het beter om gebroken lijnzaad te gebruiken om af te vallen in plaats van de gemalen variant. Als lijnzaad gebroken is, kan het menselijk lichaam de voedingsstoffen beter opnemen.

In een perfecte wereld koop je trouwens hele lijnzaadjes en breek je ze voor gebruik eigenhandig met behulp van een vezel.

Dit scheelt je niet alleen qua kosten (gemalen lijnzaad is vaak duurder) maar gemalen lijnzaad bederft ook sneller. Naast de zaadjes zelf kun je ook lijnzaadolie gebruiken om af te vallen. De olie kun je gebruiken als dressing maar is ook in capsules te koop.

Samenvatting:
De beste keuze is gebroken lijnzaad. Je kunt zelf ook hele lijnzaad malen tot gebroken lijnzaad.

Lijnzaad eten en afvallen: conclusie

Afvallen met lijnzaad is zeker geen gek idee. Door de vele vezels en omega 3 behoud je langer een vol gevoel en blijft je bloedsuikerspiegel stabieler.

Lijnzaad bevordert bovendien een goede darmwerking en door het hoge aandeel aan omega 3-vetzuren lijkt je vetverbranding een standje sneller te gaan.

Pas wel op met de hoeveelheid en gebruiksduur, omdat te veel lijnzaad schadelijk kan zijn. En helaas, wondermiddelen bestaan niet.

Lijnzaad en afslanken gaan goed samen, maar een gevarieerd en gezond eetpatroon met veel groenten, fruit én afwisseling is doorslaggevend om lekker in je vel te zitten.

Wil je meer weten over afvallen en kan jij wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op, of meld je aan voor onze 3 Weken Afslank Challenge.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *