Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Zó helpt Kefir met afvallen!

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Eerst hadden we quinoa, toen kwam kombucha en vandaag is kefir de nieuwste voedingstrend.

Volgens kefirfans is het gigagezond én helpt dit goedje enorm bij het afvallen. En wij sluiten ons daarbij aan.

Wil je weten hoe je snel afvalt met behulp van kefir? Lees dan verder!
In dit artikel lees je hoe kefir helpt met afvallen
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Wat is kefir precies?

Voordat we de diepte in duiken, moet je natuurlijk eerst weten wat kefir precies is.

Kefir is een gefermenteerd drankje gemaakt van water of melk en een mengsel van bacteriën en gist die je in de vorm van kefirkorrels kunt kopen. Je mengt de kefirkorrels met water of melk en 24 tot 48 uur later heb je je zelfgemaakte kefirdrankje.

Kefir heeft een lekkere, frisse smaak waardoor het een goed alternatief is voor frisdrank.

Helpt kefir bij het afvallen?

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: ja, als je kefir op de juiste manier gebruikt, kan het je helpen afvallen.

Wondermiddelen bestaan helaas niet. Ook kefir is geen wondermiddel. Maar het is wel een fantastisch hulpmiddel in je strijd tegen de kilo’s.

Kefir valt in de categorie ‘probiotica’: levende en gezonde bacteriën die gezond zijn voor je maag en darmen. Het helpt je afvallen op de volgende manieren:

1. Kefir bevat weinig calorieën. Als het drinken van kefir jou helpt suikerbevattende frisdrank te laten staan, neem je al een grote stap voorwaarts.

2. De probiotica, vitamines en calcium in kefir ondersteunen een gezonde darmflora. En gezonde darmbacteriën beïnvloeden je gewicht en je stofwisseling op een positieve manier [1].

3. Kefir kan helpen om klachten en aandoeningen aan je darmen te verminderen. Kefir voedt de microbioom (de verzameling bacteriën en schimmels in je lichaam), waardoor het kan helpen problemen zoals verstopping, prikkelbare darm en een opgeblazen gevoel afnemen [2]. En ook dat helpt bij het creëren van je ideale figuur. Bovendien voel je je hierdoor fitter, waardoor je meer kunt bewegen en/of sporten.

4. De proteïnen in kefir geven je een vol gevoel. Doordat je je sneller vol voelt, zul je minder snel opnieuw willen eten, waardoor je makkelijker afvalt [3].

5. Kefir kan mogelijk de vetverbranding versnellen. Er zit namelijk een stofje in kefir dat vetcellen verkleint en vet afbreekt bij ratten. Of dit ook zo is bij mensen, moet nog verder worden onderzocht[4].

Wil je meer lezen over probiotica? Lees dan ons eerdere artikel hierover.

Samenvatting
Kefir kan helpen met afvallen, omdat het eiwitten bevat. Dit zorgt ervoor dat je sneller een vol gevoel hebt, wat afvallen makkelijker maakt. Ook kan kefir bijdragen aan een goede darmgezondheid. Hierdoor voel je je fitter, waardoor je makkelijker meer kunt bewegen.


Moet ik waterkefir of melkkefir kiezen?

Hoewel zuivel al zolang wij ons kunnen herinneren in de Nederlandse ‘Schijf van Vijf’ staat, wijst onderzoek steeds vaker uit dat zuivel mogelijk ook gezondheidsnadelen heeft.

Wie de documentaire Cowspiracy[5] heeft gezien, kan zich vast de volgende quote van dokter Klaper herinneren:

“Als je erover nadenkt, het doel van koeienmelk is een kalf van 30 kilo zo snel mogelijk te laten groeien tot een rund van 200 kilo. Koeienmelk is groeivloeistof voor babykalveren. Het is de afscheiding van een groot rund dat net een baby heeft gekregen. 

Kijk eens in de spiegel. Heb je grote oren? Heb je een staart? Ben je een babykalf? Zo niet, neem dan geen babykalfvoedsel!” 

Wat dokter Klaper hiermee probeert te zeggen is: melk is niet goed voor ons. De meeste mensen zijn zelfs – of ze dit nou weten of niet – lactose intolerant. Gemiddeld is 85% van de volwassenen in de wereld lactose-intolerant. In Europa zijn veel minder lactose-intolerantie mensen. Het is nog niet bekend hoe dit komt.

Als je lactose-intolerant bent kun je kiezen voor lactosearme- of lactosevrije dranken of plantaardige dranken, zoals sojamelk. Bij lactosearme of lactosevrije dranken is de lactose al gesplitst in twee aparte suikers: galactose en glucose. Als je lactose-intolerant bent heeft je lichaam moeite met het splitsen van lactose in deze suikers. Ook als je niet lactose-intolerant bent kun je kiezen voor plantaardige varianten.

Kies dan het liefst voor calcium en B12 verrijkte varianten of zorg ervoor dat je deze voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen haalt. Kefir kan ook als plantaardige variant, namelijk door water te gebruiken in plaats van melk.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de inname van veel dierlijke eiwitten – die je onder andere in zuivel vindt – bijdragen aan het versnellen van ons verouderingsproces en onze kans op kanker [6, 7]. Dit betekent niet dat je helemaal geen dierlijke producten hoeft te eten, maar verminderen is zeker de moeite waard! Melk bevat daarnaast ook meer vet en meer calorieën dan water. Hierdoor kan je van waterkefir meer drinken als je wilt afvallen.

Allemaal redenen waarom waterkefir een beter idee is dan melkkefir. Anderzijds bevat waterkefir geen eiwitten. Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor de opbouw van cellen, maar zorgen ook dat je minder spiermassa verliest tijdens het afvallen. Ook hier zijn plantaardige alternatieven voor, zoals peulvruchten en tofu.

En qua smaak? Wij vinden waterkefir net zo lekker als melkkefir.


Samenvatting
Beide dranken kunnen helpen met afvallen. Melkkefir bevat eiwitten, die belangrijk zijn als je niet te veel spiermassa wilt verliezen tijdens het afvallen. Hierdoor bevat het wel meer calorieën. Heb je al veel calorieën gegeten en voldoende eiwitten binnengekregen? Dan is waterkefir een goede keuze om geen extra calorieën binnen te krijgen. Je kunt hier ook meer van drinken.

Hoe vaak moet ik kefir nemen om af te vallen?

Uit verschillende onderzoeken zijn er aanwijzingen probiotica zoals kefir te helpen met gewichtsverlies en het verminderen van lichaamsvet. Harde bewijzen zijn er momenteel nog niet.

Naast dat het mogelijk helpt bij het afvallen, zit het ook nog eens vol gezonde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B. Er is dus niks op tegen om kefir dagelijks te consumeren.

Wij raden aan twee glazen waterkefir per dag te drinken. Sommige mensen kunnen dit beter langzaam opbouwen, omdat hun lichaam even moet wennen [8].

Krijg je last van buikpijn, verstopping, diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel, nadat je kefir hebt gedronken? Start dan met een half glas per dag. Stap dan na een paar dagen over op één glas per dag. Na één tot anderhalve week kun je meestal twee glazen per dag drinken.

Pas op wanneer je medicijnen slikt voor een auto-immuunziekte, wanneer je last hebt van een schimmelinfectie of wanneer je een gevoelige buik hebt. Overleg dan met je arts voordat je begint met het drinken van kefir [9].

Samenvatting
Een goede richtlijn is om maximaal twee glazen kefir per dag te drinken.

Vanaf wanneer ga ik de effecten van kefir merken?

Het duurt een aantal dagen voordat je darmflora zich aanpast.

Als je dagelijks kefir drinkt, duurt het meestal twee tot vier dagen voordat je verschil merkt. Jeroen merkte bijvoorbeeld na twee dagen al verschil: hij had het gevoel minder snel honger te krijgen. Bas merkte na drie dagen verschil: zijn buik voelt sinds hij waterkefir drinkt rustiger en gezonder.

En dat was het begin van hun gezamenlijke kefirverslaving.

Conclusie

Kefir is een gefermenteerd drankje dat je maakt door kefirkorrels aan water of melk toe te voegen. Kefir zit vol probiotica: enorm goed voor je maag en darmen.

Kefir kan helpen bij het afvallen, omdat het een goede vervanger is voor frisdrank en een gezonde darmflora ondersteunt. Daarnaast kan het mogelijk klachten van darmproblemen verminderen, vet afbreken en zorgen voor een voller gevoel. En als kers op de taart is het ook nog eens lekker!

Twee keer per dag een glas waterkefir zorgt voor een goed resultaat. Na twee dagen merk je al verschil.

Volg je onze 3 Weken Afslank Challenge, dan is kefir een ideale toevoeging aan je dieet. Je zult écht het verschil merken. Wil je starten met de Challenge? Kijk dan eens hier. Wij begeleiden jou naar je ideale figuur.

Dit doe je samen met meer dan 6000 vrouwen, die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Samen werk je aan een gezonder lichaam, waardoor je je binnen de kortste keren weer fit, energiek en gezond voelt.

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *