Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Buikvet gevaarlijk? Hoe zit dat?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
De meeste van ons weten wel dat een buikje nou niet bepaald als schoonheidsideaal geldt. Maar wist je ook dat een buikje gevaarlijk kan zijn? Buikvet is het meest ongezonde vet dat je kunt hebben. Maar hoe komt dat eigenlijk en hoe gevaarlijk is buikvet? Wij vertellen je er alles over in dit artikel. Lees snel verder!
Is buikvet gevaarlijk of maakt zo'n extra laagje niet uit? Dat lees je hier.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Het op de heupen krijgen

Waarom de een eerder vet opslaat op de heupen en de ander juist tonnetje rond wordt bij de taille is grotendeels genetisch bepaald. Feit is dat een laagje vet op je heupen, billen, armen of benen minder slecht is dan buikvet. Verderop in het artikel leggen we uit waarom dit zo is.

Buikvet is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van allerlei welvaartsziekten. Om te begrijpen wat de gevaren van buikvet zijn, gaan we eerst dieper in op de soorten vet en wat de risico’s hiervan zijn.

Waarom is buikvet zo gevaarlijk?

Naast het feit dat de meesten van ons een buikje nou niet bepaald als sexy ervaren, is buikvet ongezond. Een dikke buik kan dus gevaarlijk zijn.

De meeste mensen staan niet stil bij de risico’s die buikvet met zich meebrengt. Uit allerlei onderzoeken blijkt echter dat een dikke buik echt een negatieve impact kan hebben op je gezondheid. 

Hoe gevaarlijk is buikvet?

Mensen met veel buikvet hebben een groter kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 (suikerziekte). Uit onderzoek is gebleken dat het zelfs aderverkalking kan veroorzaken. Bij aderverkalking worden de aders door de vorming van plak nauwer.

Mensen met aderverkalking hebben meer kans op het krijgen van hart- en vaatziekten [1]. 

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat buikvet ademhalingsproblemen kan opleveren, zoals slaapapneu (ademhalingsproblemen tijdens het slapen).

Zelfs de kans op verschillende soorten kanker neemt toe door buikvet [2]. Over het algemeen geldt dat hoe meer buikvet je hebt, hoe groter de risico’s zijn. 

Buikvet is gevaarlijk voor zowel mannen als vrouwen. Uit onderzoek blijkt wel dat buikvet rond de organen een extra groot gezondheidsrisico kan vormen voor vrouwen.

Mogelijk heeft dit te maken met de vrouwelijke geslachtshormonen [3, 4]. 

Aan de andere kant wordt juist ook gezegd dat oestrogeen (het vrouwelijke geslachtshormoon) ervoor zorgt dat je meer vet opslaat rondom de buik.

Hierdoor zou het hebben van een buikje voor vrouwen iets normaler en minder schadelijk zijn dan bij mannen [5]. 

Dat vrouwen meer buikvet hebben dan mannen heeft ook te maken met vruchtbaarheid. Als vrouwen te weinig vet hebben stopt hun menstruatie, omdat het niet gezond is om de zwangerschap te starten met te weinig vetreserves.

Feit is dat te veel buikvet voor vrouwen en mannen ongezond is. 

Samenvatting
Buikvet is het meest ongezonde vet dat er bestaat. De gevaren van buikvet dien je niet te onderschatten. Zo hebben mensen met teveel buikvet meer kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en op bepaalde soorten kanker.

Waarom is buikvet gevaarlijker dan vet op de heupen?

Afhankelijk van waar vet is opgeslagen, beïnvloed het je gezondheid. Het merendeel van het lichaamsvet dat je opslaat op billen, rug, benen en armen wordt als onderhuids vet gezien. Dit vet wordt ook wel subcutaan vet genoemd.

Subcutaan vet betekent letterlijk ‘onder de huid’. Subcutaan vet is doorgaans vrij onschuldig. Een klein laagje kan dan ook zeker geen kwaad.

Maar bij mensen die buikvet hebben is er vaak ook sprake van orgaanvet. Dit is het gevaarlijke vet dat rondom de organen, onder de buikspieren, zit.

Bij vet dat zich op de heupen vastzet, zijn geen organen betrokken. Daarom is buikvet gevaarlijker dan vet op de heupen (of armen en benen). 

Het ene buikvet is het andere niet

Om te begrijpen hoe gevaarlijk buikvet is, is het goed om te weten dat er 2 soorten buikvet zijn. Sowieso bestaat ons lichaam uit 2 soorten vet: wit vet en bruin vet. Bij de meeste volwassenen bestaat al het vetweefsel uit wit vet.

Wit vet slaat vetten, suikers, koolhydraten en eiwitten die je te veel eet op en bewaart deze als reserve.

Bruin vet daarentegen zet een teveel aan brandstoffen om in warmte. Met de energie uit bruin vetweefsel houden we ons lichaam warm. Wit vet kan onderhuids zitten (onderhuids buikvet), maar het kan zich ook ophopen rond de interne organen. In het laatste geval spreken we van visceraal buikvet. 

Dit vet wordt ook wel abdominaal vet genoemd, omdat het in je buik zit (abdominaal is een duur woord voor alles wat de onderbuik betreft).

In de volksmond wordt dit gevaarlijke buikvet vooral orgaanvet genoemd.

In dit artikel kan je meer lezen over wat bruin vet is.

Onderhuids buikvet: het rolletje

Onderhuids buikvet zit tussen je buikspieren en de huid. Je kunt het vastpakken met je hand (en er het zogenaamde rolletje van maken). Een klein onderhuids vetlaagje kan geen kwaad en is zelfs belangrijk.

Maar als je er te veel van hebt, neemt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (suikerziekte) toe. Ook subcutaan buikvet kan dus gevaarlijk zijn. Maar het meest gevaarlijke buikvet is het viscerale buikvet.

Vooral oppassen met visceraal buikvet

Visceraal vet is met het blote oog niet te zien. Het hoopt zich op in de buik, rondom de organen. Het zit onder je buikspieren, in je buikholte. Je kunt dit overtollig vet niet vastpakken. 

Heb je dunne benen en een dikke buik (dus ben je slank maar heb je wel een dikke buik)? Grote kans dat je last hebt van visceraal vet. Dit type buikvet heeft meer nadelige effecten dan onderhuids vet [3, 4]. 

Als je te veel visceraal vet hebt, wordt de buikwand hierdoor naar buiten gedrukt. Daardoor ziet je buik er waarschijnlijk opgeblazen en dik uit. Ook als is dit type buikvet in principe niet te zien, vaak zijn wel de aanwijzingen zichtbaar.

Mensen die te dik zijn, hebben vaak veel visceraal vet. Maar ook bij slanke mensen kan dit vet zich ophopen.

Wil jij graag wat afvallen? Dan is onze gratis afslank training misschien wat voor jou.

Vet leeft en heeft veel invloed 

Overtollig visceraal vet drukt niet alleen op de buikwand, maar ook op omliggende organen, zoals je darmen, nieren, maag en lever. Ook beïnvloedt het je hormoonhuishouding. 

Door dit type buikvet maak je hormonen aan die je vetverbranding verstoren en er zelfs toe kunnen leiden dat je nog meer vet opslaat [3]. Dit zorgt er voor dat het zo moeilijk is om buikvet kwijt te raken en dat, als je eenmaal visceraal vet hebt, het buikvet niet weggaat. 

Het enge van visceraal buikvet is dat het leeft. Maar wist je dat vet zelf ook hormonen kan produceren? Via de invloed op de hormoonhuishouding heeft dit vet invloed op hoe je je voelt, maar ook op je energie, eetlust en je gewicht.

Bovendien loop je een groter risico op een te hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk [4], alzheimer, een beroerte en zelfs borst- en darmkanker. 

Samenvatting
Er zijn 2 soorten buikvet: onderhuids buikvet en visceraal buikvet, ook wel orgaanvet genoemd. Vooral visceraal buikvet is ongezond. Dit vet kan zelfs hormonen produceren die weer invloed hebben op jouw welzijn.

Heb ik te veel buikvet?

Om te weten of je een gezond gewicht hebt, kun je je BMI berekenen. Maar als het op buikvet aankomt, is zeker ook het meten van je middelomtrek van belang.

Dat je een gezonde BMI hebt, betekent namelijk niet automatisch dat de hoeveelheid buikvet in orde is. 

Om je middelomtrek te meten, ga je rechtop staan. Het Voedingscentrum adviseert om je middelomtrek op de blote huid te meten, tussen de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van het bekken. 

Bij mannen dient de middelomtrek kleiner dan 94 cm te zijn. Voor vrouwen geldt een middelomtrek van < 80 cm. Mannen zitten bij een middelomtrek tussen de 94 en 102 cm al in een risicogebied. Bij vrouwen is dit zo bij een middelomtrek tussen de 80 en 88 cm. 

Een verhoogd risico hebben mannen bij een omtrek van 102 cm of groter. Bij vrouwen spreken we van een verhoogd risico bij een omtrek groter dan 88 cm. Zeker als je in het risicogebied zit of zelfs een verhoogd risico hebt, is het raadzaam snel buikvet te verliezen.

Samenvatting
Ook met een gezonde BMI kun je last hebben van te veel buikvet. Check niet alleen je BMI maar ook je middelomtrek.

Is buikvet bevriezen gevaarlijk?

Sommige mensen laten, met als doel buikvet kwijtraken, hun buikvet bevriezen. Dit wordt ook wel cryolipolyse genoemd. De risico’s, bijwerkingen en complicaties hiervan op lange termijn zijn niet bekend. 

Op websites waar je terecht kunt voor het verliezen van buikvet lezen we dat cryolipolyse niet gevaarlijk is, omdat het enkel is gericht op de bovenste laag vetcellen.

Deze cellen worden afgekoeld tot 4 graden. Je lichaam breekt deze vetcellen vervolgens af en ruimt deze zelf weer op. Het resultaat is pas na enkele maanden zichtbaar.

Cryolipolyse heeft een zeldzame maar ernstige bijwerking: paradoxale vethyperplasie. Hierdoor kom je juist aan, omdat enkele maanden na de behandeling het vetweefsel juist in volume toeneemt.

Persoonlijk zijn we meer fan van een natuurlijke manier om buikvet te verliezen. Je kunt het wel bevriezen, maar als er daarna niets aan je lifestyle verandert, zit het er ook zo weer aan. Gelukkig zijn er ook manieren om snel af te vallen aan je buik zonder dieet.

Ook zijn er buikvet oefeningen die je helpen bij het verminderen van je buikomvang.

Samenvatting
Het is nog onduidelijk of buikvet bevriezen gevaarlijk is omdat de effecten op de lange termijn nog niet onderzocht zijn. Als je buikvet wilt verbranden pak dan je leefstijl aan.

Buikvet gevaarlijk, conclusie

Alles waar te voor staat is niet goed, en dat geldt zeker ook voor buikvet. Niet alleen orgaanvet is ongezond, ook het subcutane vet kan het risico op diabetes of hart- en vaatziekten vergroten.

Het nare (en misleidende) van visceraal buikvet is dat je er ook last van kunt hebben als je verder slank bent. 

Meet af en toe je buikomtrek om er zeker van te zijn dat je niet in een risicogebied zit. Verder helpt een gezonde levensstijl als je buikvet wilt voorkomen.

Ook zijn er een aantal dingen die je kunt doen van je buikje af te komen. Hier lees je onze tips om buikvet te verbranden.

Gezond eten (en voldoende bewegen) is leuker als je het samen kunt doen en kunt terugvallen op een community voor tips en steun als je het even niet meer ziet zitten. 

In onze 3 Weken Afslank Challenge krijg je handvatten en lekkere recepten om op een leuke manier gegarandeerd 5 tot 10 kilo af te vallen.

Ook word je lid van onze community waar je altijd met vragen en twijfels terecht kunt. Ervaar hoe verrassend makkelijk afvallen kan zijn en doe mee!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/afvallen-en-gewicht/waarom-is-buikvet-slechter-dan-vet-bij-de.aspx
2. https://www.nu.nl/gezondheid/6071520/te-veel-buikvet-zo-kom-je-uit-de-gevarenzone.html
3. https://endocrinenews.endocrine.org/the-dangers-of-visceral-fat/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4041919/
5. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/abdominal-fat-and-what-to-do-about-it

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *