Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Buikvet oefeningen | Zo train je buikvet weg

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Ben jij op zoek naar een paar goede buikvet oefeningen ofwel oefeningen om overtollig buikvet te weg te trainen? Lees dan zeker even verder. In dit artikel zetten wij de beste oefeningen om buikvet te verbranden op een rijtje. Ook gaan we dieper in op de vraag of je met bepaalde oefeningen alleen buikvet kunt verliezen en waarom dan (of juist niet). Lees je mee?
In dit artikel lees je hoe je met oefeningen buikvet kan verbranden
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Waarom is buikvet zo hardnekkig?

Buikvet is, zoals je waarschijnlijk maar al te goed weet, ontzettend hardnekkig. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Genetische aanleg speelt een rol, maar ook hormonen. Vrouwen trekken daarbij helaas aan het kortste eind. 

Hoe meer oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon) je in je lijf hebt hoe sneller je vet opslaat rondom je middel. 

Het goede nieuws is dat je onderbuikvet kunt wegtrainen. Maar welke oefeningen zijn nou goed voor buikvet? Of beter gezegd slecht voor buikvet, wat je wilt het natuurlijk verminderen. Wij zetten de beste oefeningen om buikvet te verliezen voor je op een rij. 

Plaatselijk buikvet verbranden

Voordat we gaan kijken naar de beste oefeningen om buikvet te verminderen, willen we heel even een kanttekening maken. Veel mensen willen plaatselijk buikvet verbranden met oefeningen. Daar kunnen we meteen eerlijk over zijn. Een simpele oefening om specifiek buikvet te verliezen is er helaas niet. 

Je algehele vetpercentage moet zelfs best laag liggen om een strakke buik te krijgen. Het vetpercentage is de hoeveelheid lichaamsvet in verhouding tot je gewicht. Bij een laag vetpercentage kun je voor vrouwen je denken aan een vetpercentage van 20% (25 tot 32% is normaal) en bij mannen aan een vetpercentage van rond de 10% (normaal = 15 tot 22%). 

Een laag vetpercentage is bij vrouwen hoger, omdat vrouwen een reserveopslag moeten hebben van vet voor een eventuele zwangerschap. Als je een te laag vetpercentage krijgt, stopt je menstruatie. Dit is ter bescherming, omdat voor een gezonde groei van een baby (en de gezondheid van de vrouw) voldoende vetopslag nodig is.

Ook leeftijd speelt een rol bij wat gezond is (als je ouder bent is een iets hoger vetpercentage normaal) [1]. Je verliest na de overgang namelijk een grote hoeveelheid spiermassa, waardoor het vetpercentage hoger wordt.

Wil je weten wat jouw vetpercentage is? Er zijn weegschalen te koop die ook vetpercentages meten, maar deze zijn niet altijd even betrouwbaar. Heb je een sportschoolabonnement? Vraag daar eens na welke mogelijkheden ze hebben.

Waarschijnlijk kunnen ze je daar snel helpen. Veel sportscholen hebben een weegschaal, die het vetpercentage meet. Sommige sportscholen meten het vetpercentage met een huidplooimeting, een meer betrouwbare meting.

Samenvatting
Plaatselijk vet afvallen kan helaas niet. De hoogte van een gezond vetpercentage hangt onder andere af van je leeftijd en geslacht

Is er een speciale workout voor buikvet?

Als mensen gaan sporten, focussen ze zich vaak op de ‘probleemgebieden’. Het lijkt effectief om een paar uur per week te zwoegen en zo één zone (lees buikvet) aan te pakken. Dit wordt ook wel spotreductie genoemd. 

Hierbij wordt gedacht dat door het doen van specifieke oefeningen het vet op bepaalde delen (buik!) van het lichaam vermindert. Helaas is dit niet mogelijk. 

Buikvet verbranden oefeningen

Over het algemeen geldt, dat als je (buikvet wilt verliezen je meer calorieën moet verbranden dan dat je binnenkrijgt. Beweging kan hier zeker bij helpen. Wel is het zo dat als je onderbuikvet gaat wegtrainen, je op de rest van je lichaam ook vet zult verliezen. Je kunt helaas niet kiezen waar je het eerste vet verliest.

Welke oefeningen zijn goed voor buikvet?

Als je wilt afvallen aan je buik, zijn er heel wat oefeningen die daarbij helpen. Maar wat zijn nou de beste oefeningen als je buikvet wilt verbranden? Het is altijd belangrijk om te luisteren naar je lichaam en naar wat jij leuk vind. Zo houd je het ook langer vol. 

Toch is de ene oefening effectiever in de strijd tegen je buikje dan de ander. Wij zetten de beste opties om buikvet te verbranden met oefeningen voor je op een rijtje.

Krachttraining

Op nummer één van de lijst met oefeningen voor buikvet hoort zeker weten krachttraining. De na-verbranding van krachttraining duurt namelijk langer en je stofwisseling in rust wordt vergroot. Dit komt, doordat je met krachttraining meer spiermassa kunt krijgen.

Spiermassa verbrandt meer energie dan vetmassa. Nee, hiervoor hoef je niet opeens erg breed te worden. Het kost bovendien heel veel moeite om echt breed te worden als vrouw. Dit wordt je niet zomaar door een aantal keer trainen per week.

Op die manier verbrand je dus ook in rust meer calorieën zonder dat je daar verder iets voor hoeft te doen (of voor te laten). 

Klinkt dat als muziek in je oren? We schreven een apart artikel over snel buikvet verliezen zonder dieet.

Krachttraining is een perfecte workout tegen buikvet, toch wordt deze in de strijd tegen de lovehandles nog wel eens vergeten, omdat er bij krachttraining eerder wordt gedacht aan het opbouwen van spieren. Maar uit studies blijkt dat krachttraining niet alleen de spiermassa vergroot maar ook helpt om buikvet weg te trainen [2]. 

Pak dus wat vaker die dumbells of pumpset uit de rekken. Als je normaal geen krachttraining doet, is het verstandig om dit van te voren even met je trainer af te stemmen. Vind je krachttraining maar saai? De meeste sportscholen bieden ook (pump)lesjes aan. 

Zo’n groep motiveert en doordat de lesjes gegeven worden door een professional weet je ook dat je jouw buikvet workout op de juiste manier uitvoert. Als je buikvet wilt weg trainen met krachttraining, is het raadzaam om minstens twee keer in de week meerdere oefeningen te doen of een klasje te pakken. Dan heb je voor je het weet die felbegeerde strakke buik.

Samenvatting
Krachttraining staat op nummer 1 van de beste sporten om je buikvet te verbranden. Door spiermassa op te bouwen verbrand je namelijk meer energie in rust en tijdens sport.

HI(I)T it!

Als we het hebben over oefeningen om buikvet kwijt te raken, mag some good old cardio natuurlijk niet ontbreken. Ook nu is gebleken dat krachttraining beter is om calorieën te verbranden en uiteindelijk buikvet weg te trainen, persoonlijk willen we cardio niet helemaal schrappen.

Als je cardio aan je krachttraining toevoegt, werk je namelijk ook aan de conditie en dat is altijd mooi meegenomen. Erg fijn als je goede oefeningen zoekt om buikvet te verbranden is High Intensity Interval Training (HIIT). 

Als je HIIT inzet in je strijd tegen buikvet kun je sneller resultaat behalen en zo’n HIIT workout kost bovendien weinig tijd. Een studie heeft aangetoond dat HIIT kan helpen om buikvet te verbranden [3]. Dus wil je snel afvallen? Dan zijn dit de buikvet oefeningen met hoge intensiteit die je mee wil pakken! 

Samenvatting
HIIT is ideaal als je van sportlesjes houdt, maar ook in je eentje kun je HIIT beoefenen. Hierbij wissel je intensieve oefeningen af met minder intensieve oefeningen of rust.

Lekker potje roeien

Loop jij normaal met een grote boog om het roeiapparaat heen? Denk dan de volgende keer dat je dat ding vanuit je ooghoeken ziet staan aan deze woorden. Wist je namelijk dat je heel goed buikvet kunt verbranden op dit apparaat? Neem hier wel even de tijd voor en begin met een warming up van zo’n 10 minuten waarin je rustig op gang komt (denk: kabbelend beekje). 

Na die 10 minuten kun je de intensiteit van het roeien iets opschroeven, we willen tenslotte buikvet wegtrainen. Neem daarna ook 5 tot 10 minuten voor een cooling down (als je hierna nog andere buikvet oefeningen gaat doen, mag deze iets korter zijn dan wanneer je hierna stopt). 

Samenvatting
Ook met roeien train je je hele lichaam. Je moet namelijk je hele lichaam bewegen om vooruit te komen. Dit is een erg goede oefening als je aan je conditie wilt werken.

Zwem je buikvet weg

Een perfecte oefening om buikvet te verbranden is zwemmen. Het mooie van zwemmen is dat het niet belastend is, maar dat je in het water wel al je spieren traint. Wissel, als je meerdere slagen kent, je zwemroutine af, en span je buikspieren al zwemmend aan (navel in!). 

Als je merkt dat steeds hetzelfde baantje je wel erg makkelijk afgaat, kun je eventueel wat watergewichten toevoegen om de moeilijkheidsgraad op te schroeven.

Ga toch fietsen

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een uurtje te zweten in een spinning-klas. Maar wist je dat je je buikspieren op een gewone fiets meer moet aanspannen dan op een spinning bike? Bovendien is vitamine D ook goed voor je en speelt het een rol in het verbranden van lichaamsvet [3].

Hier lees je meer over buikvet verbranden door fietsen.

De paden op

Naast fietsen misschien nog zoiets waarvan je misschien niet meteen denkt dat het een goede oefening is tegen buikvet: wandelen. Toch kun je afvallen door te wandelen. Het hoeft niet altijd groots en meeslepend, als je maar in beweging blijft om zo dat buikje weg te trainen. 

Denk tijdens het wandelen aan je houding, neem die armen mee en span je buikspieren aan. Zo wordt dat blokje om ineens een goede workout tegen buikvet.

Denk aan die core!

Wil je snel afvallen? Dan zijn core-oefeningen onmisbaar. Met je core bedoelen we je rug-, buik-, bil- en heupspieren. Pak als je core-training gaat doen, meerdere spiergroepen mee. Het heeft dus geen zin om alleen oefeningen te doen om buikvet kwijt te raken. 

Bij core-oefeningen kun je denken aan squats, lunges, de kettlebell swing en push-ups. De meeste core-oefeningen kun je trouwens prima thuis doen. Je hoeft hiervoor dus niet naar de sportschool. Je kunt de intensiteit, indien gewenst, opschroeven door weerstandsbanden of gewichten te gebruiken. 

Onthoud dat gezonde voeding 80% effect heeft op het afvallen en bewegen 20% effect. Alleen met sporten ga je dus helaas niet jouw doel behalen.

Meer weten? In dit artikel vertellen we je alles over buikvet oefeningen voor thuis.

Samenvatting
Er is geen wonderoefening als het gaat om buikvet verliezen. Wel werken fullbody workouts goed om buikvet te verbranden, zoals krachttraining, zwemmen en HIIT. Kies een activiteit die je leuk vindt, zodat je het goed volhoudt.

Helpen buikspieroefeningen nou wel of niet?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Met heel gerichte buikspieroefeningen verbrand je vrij weinig calorieën en train je relatief kleine spieren. Je buikspieren worden op termijn misschien wel sterker, toch is het buikspierkwartiertje niet altijd de beste workout als je buikvet wilt verbranden. 

In een studie die de effecten van een maand lang sit-ups analyseerde, bleek zelfs dat het onderhuidse vet door de sit-ups niet afnam [4].

 In dit artikel lees je meer over buikvet verliezen door buikspieroefeningen

Buikvet oefeningen, conclusie

De ideale oefening om buikvet weg te trainen bestaat helaas niet. Als je buikvet wilt verbranden met oefeningen, zul je net zo lang overtollig vet moeten verbranden totdat ook je buikje verdwijnt. Wel kun je er met de oefeningen die in dit artikel voorbijkomen voor zorgen dat je sneller afvalt rondom je buik. 

Wist je dat gezonde voeding ook een hele belangrijke rol speelt in de strijd tegen je love handles? In het stuk buikvet en voeding vertellen we er alles over. 

Je bent echt niet de enige die kampt met buikvet en nu eindelijk die platte buik wil. Onze community is daar het levende bewijs van. Soms is een strijd tegen de kilo’s ook een strijd tegen jezelf. Het moet wel leuk blijven. En haalbaar zijn.

Daarom hebben wij het 3 Weken Afslank Challenge ontwikkeld. Hiermee raak je gegarandeerd 5 tot 10 kilo kwijt. Ontdek het zelf en doe mee!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://www.cz.nl/overgewicht-en-afvallen/wat-is-een-gezond-vetpercentage
2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/287400
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3375095/
4. https://www.fredhutch.org/en/news/releases/2014/04/vitamin-d-effect-on-weight-loss.html
5. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02701367.1984.10609359

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *