Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Thuis buikvet verbranden? 9 oefeningen

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Wil jij thuis buikvet verbranden en zoek je oefeningen die daar geschikt voor zijn? Dan ben je op de juiste pagina beland! In dit artikel zetten we namelijk de beste 9 oefeningen om thuis buikvet te verbranden op een rijtje. Ook gaan we dieper in op de vraag: kun je buikvet wegtrainen? Lees snel verder en ontdek er alles over!
Welke oefeningen kan je het beste doen om thuis buikvet te verbranden? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Workout thuis tegen buikvet, de voordelen

Als je buikvet wilt verliezen, zijn er heel wat geschikte oefeningen die je thuis kunt doen. En dat is lekker efficiënt, omdat je in de tijd die je normaal kwijt bent om naar de sportschool te gaan, al bijna klaar bent met je ‘buikvet-verbranden-workout’. 

Een ander voordeel van oefeningen om buikvet te verbranden voor thuis, is dat je ze op elk moment van de dag even kunt doen. Of je nu in het weekend tussen het kijken van 2 series door nog even wat oefeningen doet om doorligplekken te voorkomen of op een thuiswerkdag even wat mountain climbers doet om  stoom af te blazen. Alle beetjes helpen. 

Je kunt deze oefeningen zien als schema om thuis buikspieren te trainen, maar je kunt de verschillende oefeningen ook gewoon los tussendoor doen. Je hoeft dus niet het hele rijtje af te werken, al mag dat natuurlijk wel.

Kun je buikvet wegtrainen?

Voordat we beginnen met een overzicht van de beste oefeningen om thuis buikvet te verbranden, gaan we eerst even kort in op een vraag die we vaak krijgen. Voordat jij je thuis in het zweet gaat werken, wil je natuurlijk wel weten of je buikvet überhaupt kunt wegtrainen. 

Goed nieuws: je kunt er met de juiste oefeningen (ook thuis) voor zorgen dat je buikvet verbrandt. Wij zetten de beste oefeningen om thuis je buikspieren te trainen op een rij.

Welke oefeningen voor buikvet verbranden thuis?

Het mooie van deze oefeningen is dat je ze kunt doen om thuis buikvet te verbranden zonder apparaten. Er is helaas geen oefening om plaatselijk vet te verbranden. Met deze oefeningen voor thuis train je dan ook meerdere spiergroepen, waaronder je buikspieren. 

Hierdoor train je grote spiergroepen en bouw je spiermassa op, waardoor je ook in rust een hogere verbranding hebt. Het gevolg is dat je overal meer vet verbrandt, waardoor ook je buik strakker wordt. 

Deze oefeningen om thuis buikvet te verbranden, hebben een hoge intensiteit. Ook werk je tegelijkertijd aan het versterken van je core, omdat je naast je buikspieren ook je bil- en heupspieren traint. Hoge intensiteit, oefeningen voor je core en ook krachttraining, vormen samen het geheim tegen hardnekkig buikvet. 

Wil je meer weten over krachttraining tegen buikvet? Lees dan ook eens ons artikel over de beste buikvet oefeningen. Hiervoor moet je wel de sportschool in of in ieder geval je huis uit. 

Maar terug naar het hier en nu. Zoals beloofd, focussen we ons in dit artikel alleen op oefeningen tegen buikvet die je thuis kunt doen.

Tip: houd bij het uitvoeren van deze buikspieroefeningen voor thuis, je buik steeds een beetje aangespannen door je navel iets in trekken. Zo is je workout thuis tegen buikvet meteen extra effectief en je voorkomt een slechte houding.

Herhaal de oefeningen 10 tot 15 keer tenzij anders aangegeven.

Samenvatting
Je kunt prima thuis je buikspieren trainen. Houd je buik aangespannen door je navel iets in te trekken en herhaal de oefeningen 10-15 keer, tenzij anders aangegeven. Je kunt de verschillende oefeningen zien als schema, maar ook los uitvoeren.

Burpees

De perfecte oefening om de lijst om thuis je buik te trainen mee af te trappen, is de burpee. Deze intensieve oefening is erg effectief en mag dan ook niet ontbreken in een goede workout. Zowel conditie, kracht als uithoudingsvermogen worden getraind. 

Je voert de burpee uit door te gaan liggen in een push-up houding. Dat wil zeggen: je handen op schouderhoogte met gestrekte armen. Ga op je tenen staan en strek je benen. Houd je rug en je benen hierbij in een rechte lijn.

Spring nu met je voeten naar je handen en duw jezelf vanuit je benen omhoog, houd je armen hierbij gestrekt. Vervolgens zak je weer in de push-up houding. 

Mountain climbers

Ook zo’n klassieker in je workout om thuis buikvet te bestrijden: de mountain climbers (bergklimmers). De naam dankt deze oefening aan de beweging die je maakt. Met deze effectieve oefening train je heel je lichaam.

Je begint de mountain climber vanuit de push-up positie. Beweeg nu je linkerknie naar je rechterhand en omgekeerd. Tijdens de oefening blijft je rug zo recht mogelijk. 

Jump squats

De jump squat wordt ook wel squat jump genoemd en is ideaal om buikvet te verbranden met oefeningen thuis. Het is een variatie op de welbekende squat. Bij deze variant spring je vanuit de squat krachtig de lucht in. Extra intensief dus. 

Je doet een normale squat (je buigt hierbij met de voeten op schouderbreedte tot een hoek van 90 graden). Let erop dat je knieën niet over je tenen komen en span je buikspieren aan. 

Houd de squat enkele seconde vast en spring omhoog. Je landt op beide voeten en zakt weer tot een squat. Om het opstarten makkelijk te maken, hoef je bij de eerste squat nog niet helemaal tot 90 graden te zakken, iets hoger beginnen mag. 

Lunges 

Thuis buikvet verbranden en lunges gaan hand in hand. Met lunges train je je core. De oefening is niet alleen goed voor een strakke buik, maar is ook top als je aan je benen en billen wil werken. Mooi meegenomen toch? 

Omdat de meeste vrouwen niet alleen hun buik maar juist ook benen en billen willen trainen, is de lunge een populaire oefening voor vrouwen die thuis buikvet willen verbranden.

Je start de lunge rechtopstaand met je voeten op schouderbreedte. Zet met je rechterbeen een grote stap naar voren. Zak door beide knieën recht naar beneden. Let er daarbij op dat de knie van je voorste been niet voorbij de tenen komt. Dus jezelf weer omhoog naar de startpositie. Let je er op dat je je buikspieren aangespannen houd?

Planking

Je zou het misschien niet zo snel zeggen, maar planken is een ontzettend goede oefening om thuis je buikspieren te trainen. Let er wel altijd op dat je de plank actief uitvoert. Span je buikspieren zo hard mogelijk aan en voorkom een slappe onderrug. 

Tip: als je er nog een schepje bovenop wilt doen, kun je de side plank toevoegen aan dit ‘buikvet-verbranden-oefeningen-voor-thuis-schema’. Ga op je zij liggen en duw jezelf omhoog. Je steunt hierbij op je onderarm. 

Alleen deze onderarm en je enkel raken de grond. Houd jij het 30 seconde vol? Als de side plank nog te moeilijk is, kun je hem in het begin ook op je heup uitvoeren.

Goed, terug naar de plank. Begin vanuit de plankpositie en zet je ellebogen onder je schouders. Plaats je handen naar voren (niet tegen elkaar). Kijk naar beneden en span je bilspieren aan. Laat je rug niet inzakken, maar vermijd dat je te ver omhoog komt. Span je buikspieren aan en probeer een rechte plank te vormen.

Probeer deze plankpositie 30 seconde vol te houden. Lijkt weinig, maar je bent waarschijnlijk erg blij als die halve minuut om is. Kom even bij en herhaal. Doe dit maximaal 5 keer. Eventueel kun je proberen om de duur van je plank uit te bouwen naar 1 minuut. 

Push-ups

Omdat je toch al in die plankpositie ligt, is dit een mooi moment om door te gaan naar de good old push ups. Neem een houding aan waarbij je heupen omhoog staan en je armen onder je schouders. Breng je handen iets naar elkaar toe en laat je lichaam zakken. Houd je ellebogen tegen je lichaam. 

Als je bijna de grond raakt, breng je je hoofd en schouders omhoog, terwijl je heupen omlaag gaan. Duw vervolgens je heupen omhoog tot de in de startpositie bent. Houd je buikspieren aangespannen. Vind je dit te zwaar? Doe de push ups dan op je knieen. 

V-Crunch

Last, maar zeker niet least in deze lijst met oefeningen voor thuis om buikvet te verbranden, is de V-Crunch. Dit is een behoorlijk pittige, maar voor die platte buik moet je iets over hebben. 

De V-Crunch is een soort sit up waarbij je je benen van de grond houdt. Deze oefening wordt ook wel de V-up genoemd. 

Je gaat liggen op de grond met je benen en armen (boven je hoofd) gestrekt. Vervolgens beweeg je benen en armen tegelijkertijd omhoog. Tik met je handen je tenen (als dat niet lukt: schenen) aan. Houd deze positie een paar tellen vast en kom terug naar de startpositie. 

Het is de bedoeling dat je je benen gedurende de uitvoering van de grond houdt. Als dit te heftig is, kun je ze tussendoor even op de grond laten rusten. Let erop dat je je onderrug niet hol trekt tijdens deze next level sit up. Het is niet de bedoeling dat je je onderrug voelt. 

Als je de V-Crunch iets te heftig vindt, kun je ervoor kiezen om gewone sit ups uit te voeren. Plaats hierbij je handen achter je oren, let erop dat je niet aan je nek trekt. Zet je voeten op de grond en duw je bovenlichaam naar boven, tot de knieën. Adem uit terwijl je je lichaam langzaam laat zakken naar de beginpositie en herhaal. 

Bonus-oefeningen om thuis buikvet te verbranden

Deze ken je waarschijnlijk nog wel uit je kindertijd. Leuk, eenvoudig en je hebt er niet veel voor nodig. Voeg dagelijks deze oefeningen toe aan je workout en ontdek hoe gemakkelijk thuis buikvet verliezen kan zijn.

Hoelahoep!

Misschien was je er als kind al dol op. Hoelahoepen heeft veel positieve effecten. Het maakt je buik- been-, bil- en rugspieren sterker en laat je taille slinken. Hoelahoep er vrolijk op los en laat die strakkere buik maar komen! 

Om er een echte thuis-workout tegen buikvet van te maken, is het goed om het 10 minuten per dag vol te houden. Het mooie hierbij? Je kunt ondertussen gewoon je favoriete serie kijken. 

Ga goed rechtop staan met de knieën licht gebogen. Beweeg vervolgens je buikspieren in ritmische bewegingen van voor naar achter. Je hoeft dus niet met de heupen te draaien. Zoek je iets meer uitdaging? Een fitness hoelahoep is iets zwaarder (en dus effectiever). 

In dit artikel lees je meer over buikspieroefeningen en buikvet verbranden.

Touwtjespringen

Nog iets wat je als kind waarschijnlijk al graag deed en eigenlijk weer moet oppakken als onderdeel van je thuis-buikvet-verbranden-routine: touwtjespringen. Het is lekker intens, brengt je hartslag omhoog en je verbrandt snel calorieën. Bovendien pak je er meerdere spiergroepen mee aan, waardoor het ook goed is voor die strakke buik!

Buikvet verbranden thuis 2.0

Heb je thuis een paar gewichtjes liggen? Maak je thuis workout tegen buikvet dan eens extra lastig en pak er eens een gewicht bij (bijvoorbeeld tijdens de lunges). Let er wel op dat je de oefeningen op de juiste manier blijft uitvoeren. Let ook op je eigen grenzen en luister naar je lichaam.

Thuis buikvet verbranden met oefeningen, conclusie

Misschien valt het je op dat er in deze lijst met oefeningen om thuis buikvet te verbranden, bijna geen ‘echte’ buikspieroefeningen staan. Dit komt omdat buikspieren alleen niet effectief zijn voor de buikvet verbranding. Plaatselijk vet verbranden bestaat helaas niet. 

Je leest er alles over in het artikel buikvet verbranden. Met alleen een paar goede oefeningen kom je er helaas vaak niet. Ook je calorie-inname en gezonde voeding tegen buikvet zijn belangrijk als je een strakke buik wilt. Met ons 3 Weken Afslank Challenge raak je gegarandeerd 5 tot 10 kilo kwijt. Ervaar het zelf en doe mee!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *