Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Helpen buikspieroefeningen tegen buikvet?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Als jij je buikje kwijt wilt, ben je zeker niet de enige. Misschien ben je al een tijdje bezig met een dieet en doe je de ene buikspieroefening na de andere. Maar helpen buikspieroefeningen echt tegen buikvet? Het antwoord is verrassend. Lees snel verder en ontdek er alles over!
Helpen buikspieren bij het verbranden van buikvet? Dat lees je hier.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Welke buikspieren zijn er?

Voordat we inzoomen op de vraag: ‘Helpen buikspieroefeningen tegen buikvet?’ gaan we eerst even kort in op de buikspieren zelf. Want welke buikspieren heb je allemaal en waar zijn ze goed voor?

Grofweg kun je de buikspieren onderverdelen in drie groepen:

 • De oppervlakkige buikspieren, zoals de rechte buikspier (rectus abdominis) en de piramidevormige buikspier (pyramidalis). 
 • De buitenste buikspieren, zoals de buitenste schuine buikspieren (obliquus externus abdominis) de binnenste schuine buikspier (obliquus internus abdominis) en de dwarse buikspier (transversus abdominis)
 • De dieper gelegen buikspieren.

De spier die zorgt voor voor de beliefde sixpack is de rechte buikspier. De rechte buikspier heb je trouwens twee keer. Een keer aan de linkerzijde van je buik en een keer rechts van je navel.

Buikspieren zijn belangrijke spieren die helpen je core stabiel te houden. Ze ondersteunen de ruggengraat en zorgen voor stabiliteit en balans.

Door het trainen van de buikspieren kun je makkelijker tillen en draaien. Ook kun je door sterke buikspieren je flexibiliteit verbeteren en heb je vaak minder (lage) rugproblemen [1].

Samenvatting
Buikspieren zijn belangrijk voor je core. Door ze te trainen kun je je houding verbeteren en van rugklachten afkomen.

Een gespierde buik = een platte buik?

Het lijkt zo makkelijk: door buikspieren te trainen, kom je automatisch van je buikvet af. Maar klopt dit wel? Helaas, een gespierde buik is niet automatisch een platte buik.

Zelfs onder een dikke, hangende onderbuik kan ergens diep vanbinnen een sixpack schuilgaan. 

Maar, helpt je buikspieren trainen dan überhaupt tegen buikvet? Ook hier kunnen we kort zijn: nee, dat doet het niet. Niet op zichzelf. Er is meer nodig dan alleen het doen van buikspieroefeningen om buikvet tegen te gaan. 

Eerst leggen we uit waarom alleen het buikspierkwartier niet genoeg is in de strijd tegen buikvet. Daarna krijg je praktische tips en handvatten.

Want weten dat buikspieroefeningen niet genoeg zijn om af te vallen bij je buik is het één. Weten wat je wél moet doen om buikvet te verliezen, is het ander. 

Samenvatting
Alleen het doen van buikspieroefeningen, helpt niet tegen buikvet. We gaan kijken waarom dat zo is en wat je wel kunt doen.

Verstopt onder een laagje vet

Voordat je nu denkt dat je helemaal voor niks als die push ups hebt gedaan: genoeg buikspieroefeningen helpen zeker om je buikspieren sterker te maken. Maar als er een vetlaag(je) over je spieren zit, zie je je buikspieren niet.

Als je zichtbare buikspieren wilt, zal dat overtollig vet moeten worden aangepakt.

Naast het vervelende feit dat dat vetlaagje ervoor zorgt dat jij je sixpack 

niet kunt showen, is er nog een andere belangrijke motivatie om buikvet te verbranden. Want je vind dat buikvet misschien minder mooi, maar wist je dat teveel buikvet gevaarlijk kan zijn?

Om echt begeerde platte buik te krijgen zul je over heel je lichaam een lager vetpercentage moeten realiseren. Plaatselijk vet verbranden (ook wel spotreductie genoemd) bestaat niet. 

Een studie onder 24 deelnemers heeft aangetoond dat alleen door het doen van buikspieroefeningen (zes weken lang, door vijf dagen per week) buikvet niet vermindert [2].

Ook is aangetoond dat zelfs een 27-daags sit-up-programma niet effectief was tegen buikvet [3]. 

Om overtollig vet effectief aan te pakken, is het belangrijk om alle grote spiergroepen te trainen. Spieren verbranden is rust namelijk meer dan vet.

Ook kan trainen op hoge intensiteit helpen om buikvet kwijt te raken [4].

Als je wilt afvallen aan je buik zul je naast buikspieroefeningen ook andere oefeningen moeten doen. Wij gingen op zoek naar antwoord op de vraag welke oefeningen dat dan zijn. Teaser: in ons artikel oefeningen tegen buikvet staat bijna geen enkele buikspieroefening.

Samenvatting
Buikvet verliezen is niet alleen fijn voor een strakke buik maar ook voor je gezondheid. Plaatselijk vet verbranden (spotreductie) gaat niet. 

Als buikspieroefeningen niet werken, wat dan wel?

Zoals beloofd laten we je niet alleen achter met het inzicht dat buikspieroefeningen niet helpen tegen buikvet. Er is namelijk genoeg wat je wel kunt doen tegen dat vaak hardnekkige buikje. 

Wist je dat het veranderen van je voedingspatroon, meer nog dan sport, veel invloed heeft als je wilt afvallen? Afslanken (ook aan je buik) wordt namelijk voor 80% door je voeding bepaalt. 

Slechts 20% wordt bepaald door sport. Je zou dus kunnen zeggen dat geen enkele oefening effectief is tegen buikvet als je je voedingspatroon niet aanpast.

Wij zijn ervan overtuigd dat gezonde voeding onmisbaar is als je die strakke buik wilt. Ontdek er meer over in ons eye opening artikel over voedingsmiddelen die buikvet verbranden

Wij zijn geen fan van een streng dieet of van uren zwoegen in de sportschool. Om dat te bewijzen, schreven we zelfs het artikel snel afvallen aan je buik zonder dieet.

Veel meer geloven wij in een verandering van je leefstijl (en mindset). Zo kun je duurzaam buikvet verliezen op een manier die bij je past, met of zonder buikspieroefeningen.

Samenvatting
Als je een strakke buik wilt, is voeding belangrijker dan sport.

Buikspieroefeningen tegen buikvet, conclusie

Begrijp ons niet verkeerd. Met een buikspierkwartiertje is helemaal niks mis. Een hobby zal het voor ons waarschijnlijk nooit worden, maar het draagt bij aan een sterk en soepel lichaam.

Maar buikspieroefeningen alleen helpen dus niet om buikvet te verliezen of om af te vallen. 

Onze 3 Weken Afslank Challenge doet dat wel, gegarandeerd. Na de challenge ben je zeker 3 tot 5 kilo lichter. Bovendien helpen we je met gezonde recepten en tips aan een healthy lifestyle die wél vol te houden is (en leuk blijft).

Onze besloten Facebook-community is het levende bewijs.

Laat die buikspieroefeningen even voor wat het is en maak die ene move die wel helpt om een plattere buik te krijgen. Eén muisbeweging. Meer is het niet.

Klik op ‘Start Mijn 3 Weken Afslank Challenge’ en ontdek hoe gemakkelijk ook jij kilo’s laat smelten!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://www.physiotherapyjournal.com/article/S0031-9406(05)60745-6/fulltext
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21804427/
3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02701367.1984.10609359
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3375095/

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

2 reacties

 1. Hallo,

  Graag zou ik willen weten hoe belangrijk de facebook groep van jullie is.

  Ik heb namelijk geen Facebook en wil dat ook niet.

  Is het kleine pakket met recepten echt voldoende om af te vallen?

  Hoor het graag.

  1. Ha Dorie, leuk dat je een berichtje stuurt 🙂

   Onze Facebookgroep is niet verplicht en het kleine pakket is inderdaad voldoende.

   We geven je in onze methode ook mee hoe je zelf recepten kan klaarmaken.

   Dus als je het kleine pakket met recepten hebt + zelf wat recepten hebt, dan zit je goed.

   Heb ik je vraag zo kunnen beantwoorden?

   Als je onze challenge aan wilt gaan, dan kan dat via deze link: https://www.eenmaatjeminder.nl/3-weken-afslank-challenge/

   Misschien spreken we elkaar binnenkort. Groet, Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *