Doe mee aan onze
gratis afslanktraining!

En ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo kan afvallen in
3 weken zonder jojo-effect!

Wat is bruin vet?

Wist je dat er een vet bestaat die ons helpt bij het afvallen? Je weet dat je deels uit vet bestaat, maar wist je dat dit twee verschillende kleuren zijn? We hebben bruin en wit vet. Wit vet is ongezond, maar hoe zit dat met bruin vet?

Deel dit artikel met je maatjes

Wat is bruin vet? En is er een verschil met wit vet?

Je wordt met bruin vet geboren. Vroeger werd gedacht dat je je bruine vet verloor naarmate je ouder werd, maar dat is niet waar. 

Ze weten nu dat je altijd bruin vet hebt rondom je nek en schouders. Verder vind je bruin vet in kleine getalen in onze spieren en rondom de organen.

Wat is bruin vet?

Bruin vet is het vet waarmee je geboren wordt. Baby’s hebben nog geen ontwikkelde spieren die voor warmte kunnen zorgen. Dit is de reden waarom baby’s meer bruin vet hebben. Bruin vet zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft. Om dit te doen, verbrand het bruine vet je vetweefsel. 

Naar schatting hebben volwassenen tussen de 50 en 100 gram bruin vet. Wit vet is verantwoordelijk voor 20% van totale lichaamsgewicht. 

Wat doet bruin vet?

Bruin vet is opgebouwd uit heel veel cellen. Een groot deel van de opbouw van de bruine vetcel is gelijk aan de witte. Het verschil in de cel zit hem in de buitenste rand. Hier zitten bij bruin vet meer vetdruppels in. Die worden omringd door mitochondriën. [3]

Bruin vet wordt ook brown adipose tissue genoemd (BAT). Elke vet soort heeft een ander doel. Bruin vet zit vol ijzerrijke mitochondriën. Dit zijn de energiefabriekjes binnen elke lichaamscel. Dankzij deze fabriekjes kan bruin vet energie verbranden. Dit proces zorgt dat je het warm krijgt en calorieën verbrandt tegelijk. 

Zonder bruin vet ga je rillen om het warm te krijgen. Wanneer je bruin vet verbrandt krijg je het warm zonder te hoeven rillen. Dit proces heet thermogenese. [1]

Hoe werkt bruin vet?

Bruin vet is opgebouwd uit heel veel cellen. Een groot deel van de opbouw van de bruine vetcel is gelijk aan de witte. Het verschil in de cel zit hem in de buitenste rand. Hier zitten bij bruin vet meer vetdruppels in. Die worden omringd door mitochondriën. Mitochondriën zijn energiefabriekjes.

In de grote hoeveelheden mitochondriën vind je ijzerhoudende eiwitten die belangrijk zijn voor de ademhalingsketen. Ook dankt het bruine vet zijn kleur aan de mitochondriën. [3]

Twee soorten bruin vet 

Er zijn twee soorten bruin vet. Het echte bruine vet en het zogenoemde beige vet. Beide soorten zijn op een andere manier ontstaan. De ene kan een bruine vetcel worden of een spiercel. De ander kan eerst een witte vetcel geweest zijn en veranderen in een bruine vetcel. [4,5]

Wat is wit vet?

Wit vet is het vet dat we allemaal kennen. Het vet waar je dik van kan worden. Als je echt te veel wit vet binnenkrijgt dan kan het overgewicht veroorzaken. Gaat er te veel rondom de buik zitten dan verhoogt dit de kans op diabetes en hart- en vaatziekte. 

Wat doet wit vet?

Wit vet heeft twee voordelen: het beschermt onze organen en het helpt je om warm te blijven. Wit vet wordt verder alleen opgeslagen. Je lichaam bewaart het vet voor barre tijden waarin er geen voedsel beschikbaar is. In de prehistorie was dat fijn, maar nu zitten mensen daardoor sneller met overgewicht. [2]

Wat is het verschil tussen bruin en wit vet?

Bruin en wit vet hebben verschillende functies. Bruin vet zet energie om in warmte en wit vet helpt de organen warm te houden. Het verschil is dat bruin vet daarmee calorieën verbrandt en wit vet ze opslaat. 

Wit vet is zichtbaar. Dit is het vet wat op je heupen zit en je billen, benen en buik. Bruin vet zie je niet. Bruin vet zit in kleine hoeveelheden rondom de spieren, je nek en je schouders. 

Bruin Vet activeren 

Bruin vet is gezonder en kan gevormd worden vanuit wit vet. Daarom is het interessant om te achterhalen hoe je aan meer bruin vet komt. In het artikelen: bruin vet activeren krijg je  het antwoord. Als we bruin vet kunnen activeren, vallen we er uiteindelijk van af.

Conclusie 

Bruin vet is het gezonde vet. Je bent ermee geboren, maar lijkt het gaandeweg te verliezen. Volwassenen zitten opgescheept met voornamelijk wit vet. Aangezien bruin vet zo gezond is is er goed nieuws: wit vet kan veranderen in bruin vet. 

Beide vetsoorten houden ons lekker warm, alleen is bruin vet gezond en wit vet ongezond. Bruin vet verbrandt calorieën en wit vet wordt opgeslagen als reserves. 
Wil je van je witte vet af? Dan zul je extra calorieën moeten verbranden en minder moeten binnenkrijgen. Wij helpen je graag. Ga naar 3 Weken Afslank Challenge en bekijk wat ons programma voor jou kan betekenen.

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding
1. https://www.cz.nl/overgewicht-en-afvallen/wat-is-een-gezond-vetpercentage
2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/287400
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3375095/
4. https://www.fredhutch.org/en/news/releases/2014/04/vitamin-d-effect-on-weight-loss.html
5. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02701367.1984.10609359

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *