Deel dit artikel met je maatjes
Wat is bruin vet? En is er een verschil met wit vet?
Je wordt net als met wit vet ook met bruin vet geboren. Vroeger werd gedacht dat je je bruine vet verloor naarmate je ouder werd, maar dat is niet waar.
Zo weten we nu dat je altijd bruin vet hebt rondom je nek en schouders. Verder vind je bruin vet in kleine getalen in onze spieren en rondom de organen.
Wat is bruin vet?
Bruin vet is een van de drie soorten vetweefsels in ons lichaam. Baby’s hebben nog geen ontwikkelde spieren die voor warmte kunnen zorgen. Dit is de reden waarom baby’s meer bruin vet hebben.
Bruin vet zorgt er namelijk voor dat je lichaam warm blijft. Om dit te doen, verbrand het bruine vet energie. Dit is een groot verschil met vetweefsel. Bruin vetweefsel is hierdoor actief weefsel en wit vetweefsel werkt als vetopslag.
Wit vetweefsel kan wel actief zijn, maar deze activiteit is niet positief. Het kan namelijk zorgen voor ontstekingen in je lichaam.
Naar schatting hebben volwassenen tussen de 50 en 100 gram bruin vet. Wit vet is verantwoordelijk voor gemiddeld 20% van totale lichaamsgewicht bij een gezond lichaamsgewicht. Als iemand overgewicht heeft, is dit aandeel groter.
Samenvatting
Bruin vetweefsel is actief vetweefsel. Als je jong bent heb je meer bruin vetweefsel dan als je ouder bent.
Wat doet bruin vet?
Bruin vet is opgebouwd uit veel cellen. Een groot deel van de opbouw van de bruine vetcel is gelijk aan de witte. Het verschil in de cel zit hem in de buitenste rand. Hier zitten bij bruin vet meer vetdruppels in. Die worden omringd door mitochondriën [3]. Dit worden ook wel de energiefabrieken van de cel genoemd. Deze cellen kunnen onder andere energie produceren.
Bruin vet wordt ook brown adipose tissue genoemd (BAT). Elke vet soort heeft een ander doel. Wit vetweefsel heeft als functie energie op te slaan van later. Dankzij de energiefabriekjes in bruin vetweegsel kan bruin vet energie verbranden. Dit proces zorgt dat je het warm krijgt en tegelijkertijd calorieën verbrandt.
Zonder bruin vet ga je rillen om het warm te krijgen. Je verbrandt dan ook energie. Wanneer je bruin vet verbrandt krijg je het warm zonder te hoeven rillen. Dit proces heet thermogenese [1].
Samenvatting
Bruin vetweefsel kan warmte produceren door energie te verbranden.
Hoe werkt bruin vet?
Bruin vet is opgebouwd uit heel veel cellen. Een groot deel van de opbouw van de bruine vetcel is gelijk aan de witte. Het verschil in de cel zit hem in de buitenste rand. Hier zitten bij bruin vet meer vetdruppels in. Die worden omringd door mitochondriën. Mitochondriën zijn energiefabriekjes.
In de grote hoeveelheden mitochondriën vind je ijzerhoudende eiwitten die belangrijk zijn voor de ademhalingsketen. Ook dankt het bruine vet zijn kleur aan de mitochondriën [3].
Wat is wit vet?
Wit vet is het vet dat we allemaal kennen. Het vet waar je dik van wordt als je te veel hiervan hebt. Als je lichaam te veel vet opslaat, ontstaat er namelijk overgewicht. Gaat er te veel rondom de buik zitten? Dan verhoogt dit de kans op diabetes type II (suikerziekte) en hart- en vaatziekte.
Dit komt doordat wit vetweefsel ontstekingen kan veroorzaken aan de organen. Vooral vet rond de organen is daarom schadelijk. Dit wordt visceraal vet genoemd.
Wat doet wit vet?
Wit vet heeft twee voordelen: het helpt je om warm te blijven en beschermt je organen, mits je niet té veel wit vetweefsel hebt. Wit vet wordt verder opgeslagen als reserveopslag. Je lichaam bewaart het vet voor barre tijden waarin er geen voedsel beschikbaar is. In de prehistorie was dat fijn, maar nu hebben mensen daardoor sneller overgewicht [2].
In de prehistorie waren er namelijk tijden dat er geen eten was. Dan gebruikte het lichaam de reserveopslag van wit vetweefsel. Nu is er overal en altijd eten beschikbaar. Hierdoor heb je geen grote vetopslag nodig. Toch werkt ons lichaam nog hetzelfde als toen. Het aanpassen van het menselijke lichaam op de omgeving duurt namelijk heel lang. Helaas!
Wat is beige vetweefsel?
Daarnaast is er nog een apart soort wit vetweefsel, namelijk beige vetweefsel. Beige vetcellen bevinden zich verspreid in wit vetweefsel. Dit bevat net als bruin vetweefsel mitochondriën en veel kleine vetdruppels. Dit kan eerst een witte vetcel geweest zijn en veranderd zijn in een bruine vetcel [4,5].
Samenvatting
Wit vetweefsel houdt je warm en beschermt je organen. Als je té veel wit vetweefsel hebt is het juist schadelijk voor je organen, omdat het ontstekingen veroorzaakt.
Wat is het verschil tussen bruin en wit vet?
Bruin en wit vet hebben verschillende functies. Bruin vet zet energie om in warmte. Wit vet helpt de organen warm te houden en beschermt onze organen. Het verschil is dat bruin vet daarmee calorieën verbrandt en wit vet ze juist opslaat. Wit vetweefsel kan ook als inactief vetweefsel gezien en bruin vetweefsel als actief.
Wit vet is zichtbaar. Dit is het vet wat op je heupen zit en je billen, benen en buik. Bruin vet zie je niet. Bruin vet zit vaak in kleine hoeveelheden rondom de spieren, je nek en je schouders.
Bruin vet activeren
Bruin vet is gezonder en kan gevormd worden vanuit wit vet. Daarom is het interessant om te achterhalen hoe je aan meer bruin vet komt. In het artikelen: bruin vet activeren krijg je het antwoord. Als we bruin vet kunnen activeren, vallen we er uiteindelijk van af.
Conclusie
Bruin vet is het gezondere vet. Je bent ermee geboren, maar lijkt het gaandeweg te verliezen. Volwassenen zitten opgescheept met voornamelijk wit vet. Aangezien bruin vet zo gezond is hebben we goed nieuws: wit vet kan veranderen in bruin vet of beige vetweefsel.
Beide vetsoorten houden ons lekker warm, alleen is bruin vet gezond en wit vet ongezond. Bruin vet verbrandt calorieën en wit vet wordt opgeslagen als reserves.
Wil je van je witte vet af? Dan moet je extra calorieën verbranden en minder moeten binnenkrijgen. Wij helpen je graag. Ga naar 3 Weken Afslank Challenge en bekijk wat ons programma voor jou kan betekenen.
2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/287400
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3375095/
4. https://www.fredhutch.org/en/news/releases/2014/04/vitamin-d-effect-on-weight-loss.html
5. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02701367.1984.10609359
Deel dit artikel met je maatjes