Doe mee aan onze
gratis afslanktraining!

En ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo kan afvallen in
3 weken zonder jojo-effect!

Hoe activeer je bruin vet?

Bruin vet is het vet dat je warm houdt. Het zorgt ervoor dat je niet hoeft te rillen. Bruin vet zet vetweefsel om in energie en de warmte die daarbij vrijkomt, die voel je. Bruin vet, daar wil je meer van toch? Hoe kom je aan meer bruin vet? Dat lees je hier.

Deel dit artikel met je maatjes

Zelf bruin vet activeren, kan dat?

Er wordt beweerd dat je bruin vet zelf kunt activeren. Hierdoor zou je stofwisseling sneller gaan werken en kun je sneller afvallen. Volgens sommigen is het een kwestie van wakker schudden. Je bruine vet schijnt namelijk in een diepe slaap te zijn. 

Ben je benieuwd of je echt afvalt van bruin vet en of het mogelijk is om bruin vet zelf wakker te schudden? Lees dan even verder.

Wat is actief bruin vet?

Actief bruin vet is het vet dat daadwerkelijk zijn taak uitvoert. Dit bruine vet zet vetweefsel om in energie om warmte te genereren. Als je meer wilt weten of de werking van bruin vet lees dan ons artikel: wat is bruin vet? 

Op welke manieren kan je bruin vet activeren?

Bruin vet kan op meerdere manieren geactiveerd worden. Dit kan jij zelf doen. We geven je hieronder een paar handige tips.

Bruin vet activeren door kou

Bruin vet kan geactiveerd worden door middel van kou. Een onderzoek [1] toont aan dat het tonen van je lichaam voor twee uur aan 19 graden celsius al genoeg is. Hoe je met deze wetenschap gemakkelijk aan deze twee uur komt, dat lees je hieronder. 

Neem een koude douche

Om bruin vet te activeren kun je koud afdouchen. Of je kiest voor een volledige koude douche. Koud douchen heeft een positief effect als je wilt afvallen. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel: koud douchen en afvallen. 

Zet de verwarming lager

Als je eraan went om de verwarming lager te zetten, krijg je ook eerder actief bruin vet. Je kunt de verwarming bijvoorbeeld op 19 graden zetten. Het is dan niet aan te raden je te  warm te kleden, dan is het effect weg. Zorg voor luchtige kleren.

Ga naar buiten

Zeker in de winter is dit een goede tip. Frisse lucht is altijd gezond, maar als het buiten kouder is dan 19 graden maken we sneller bruin vet aan. Wil je het helemaal goed doen, combineer het buiten zijn dan met beweging, want ook bewegen stimuleert bruin vet. Wil je weten hoe beweging zorgt voor meer bruin vet, lees dan verder. 

Bruin vet activeren door lichaamsbeweging

Bruin vet kan geactiveerd worden door lichaamsbeweging. Onderzoek [2] bij muizen toont aan dat het eiwit: irisine ervoor zorgt dat wit vet wordt omgezet in bruin vet. Mensen hebben dit eiwit ook. Daarnaast toont een ander onderzoek aan dat mensen die meer sporten meer irisine aanmaken. [3]

Hoe vaak je moet sporten en welke sport, is niet bekend. Elke vorm van beweging kent meerdere gezondheidsvoordelen en je weet nu ook dat je meer irisine aanmaakt. Kies een sport die je leuk vindt. Op die manier is sporten leuker en makkelijker vol te houden. 

Bruin vet activeren door voeding

Bruin vet kan niet geactiveerd worden door voeding. Het is wel zo dat je van gezonde voeding, meer energie krijgt. Eet je een pak koekjes, dan zul je minder energie hebben voor een wandeling buiten. Eet je een banaan, dan krijg je die energie wel. 

Gezonde keuzes maken helpen je altijd de goede kant op. Combineer je je gezonde keuzes dan ga je automatisch voor de winst. 

Hoe kan het dat bruin vet zo anders is dan wit vet?

Je lichaam bestaat uit twee kleuren vet. Bruin vet en wit vet. Beide vet soorten hebben een andere functie in het lichaam. Wat ze precies doen? Daar lees je meer over in ons artikel over: wat is bruin vet? 

Conclusie

Bruin vet kan ervoor zorgen dat we afvallen. Er is nog wel heel veel onderzoek nodig. Het is echter bekend dat blootstelling aan kou en beweging een positief effect heeft op het activeren van bruin vet. 

Ga met onze tips aan de slag om je bruin vet te activeren en combineer dit met onze 3 Weken Afslank Challenge.

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding
1. db150318.pdf (silverchair.com)
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4802359/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4802359/
4. https://jnm.snmjournals.org/content/early/2022/04/07/jnumed.121.263357

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *