Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Hoe activeer je bruin vet?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Bruin vet is het vet dat je warm houdt. Het zorgt ervoor dat je niet hoeft te rillen. Bruin vet zet vetweefsel om in energie en de warmte die daarbij vrijkomt, die voel je. Bruin vet, daar wil je meer van toch? Hoe kom je aan meer bruin vet? Dat lees je hier.
In dit artikel lees je hoe je buikvet kan activeren
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Zelf bruin vet activeren, kan dat?

Er wordt beweerd dat je bruin vet zelf kunt activeren. Hierdoor zou je stofwisseling sneller gaan werken en je sneller afvallen. Volgens sommigen is het een kwestie van wakker schudden. Je bruine vet schijnt namelijk in een diepe slaap te zijn. 

Ben je benieuwd of je echt afvalt van bruin vet en of het mogelijk is om bruin vet zelf wakker te schudden? Lees dan even verder.

Wat is actief bruin vet?

Actief bruin vet is het vet dat daadwerkelijk actief is. Het is warmte producerend vetweefsel. Dit bruine vet zet vetweefsel om in energie om warmte te genereren. Zo bevordert het de thermogenese, het proces van warmteproductie bij mensen en dieren. Hierdoor verbrand je meer calorieën.

Inactief bruin vetweefsel is vet dat op dat moment geen warmte produceert. Wit vetweefsel is nooit actief en werkt alleen als reserveopslag.

Wil je meer weten over de werking van bruin vet lees dan ons artikel: wat is bruin vet? 

Samenvatting
Actief bruin vet is bruin vet dat bezig is met thermogenese, het produceren van warmte.

Op welke manieren kan je bruin vet activeren?

Bruin vet kan op meerdere manieren geactiveerd worden. Het wordt geactiveerd door stimulatie van een lage temperatuur. Hierdoor kun je zelf dingen doen om het bruine vetweefsel te activeren. We geven je hieronder een paar handige tips.

Bruin vet activeren door kou

Bruin vet kan geactiveerd worden door middel van kou. Een onderzoek toont aan dat het tonen van je lichaam voor twee uur aan 17 graden celsius al genoeg is [2]. Hieronder lees je hoe je aan deze twee uur komt.

Neem een koude douche

Om bruin vet te activeren kun je koud afdouchen. Of je kiest voor een volledige koude douche. Koud douchen heeft een positief effect als je wilt afvallen. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel: koud douchen en afvallen. 

Zet de verwarming lager

Als je eraan went om de verwarming lager te zetten, kan je mogelijk eerder actief bruin vet krijgen. Je kunt de verwarming bijvoorbeeld op 17 graden zetten. Ga je dan niet warmer kleden, want dan is het effect weg. Zorg voor luchtige kleren.

Ga naar buiten

Zeker in de herfst en winter is dit een goede tip. Frisse lucht is altijd gezond, maar als het buiten kouder is dan 17 graden kan je bruine vet sneller geactiveerd worden. Wil je het helemaal goed doen? Combineer het buiten zijn dan met beweging, want ook bewegen stimuleert bruin vet. Wil je weten hoe beweging zorgt voor meer bruin vet, lees dan verder. 

Bruin vet activeren door lichaamsbeweging

Bruin vet kan geactiveerd worden door lichaamsbeweging. Onderzoek bij muizen toont aan dat het eiwit: irisine ervoor zorgt dat wit vet wordt omgezet in bruin vet [2]. Mensen hebben dit eiwit ook. Daarnaast toont een ander onderzoek aan dat mensen die meer sporten meer irisine aanmaken [3]. Of dit effect daadwerkelijk bij mensen plaatsvindt moet nog verder worden onderzocht.

Er is niet bekend welke sport het beste is en hoeveel je hiervoor moet sporten. Elke vorm van beweging kent meerdere gezondheidsvoordelen, die ook helpen bij afvallen. Kies daarom een sport die je leuk vindt. Op die manier is sporten leuker en makkelijker vol te houden. 

Bruin vet activeren door voeding

Bruin vet kan niet geactiveerd worden door voeding. Het is wel zo dat je van gezonde voeding je fitter voelt. Eet je regelmatig ongezond? Dan heb je minder energie om naar buiten te gaan of te sporten.

Bovendien dragen de meeste ongezonde voedingsmiddelen niet bij aan afvallen. Alleen met het activeren van bruin vetweefsel zul je niet afvallen. Zorg dus dat je ook je voedingspatroon aanpast om je doel te behalen.

Samenvatting
Je kunt bruin vet activeren door in een koude omgeving te zijn door bijvoorbeeld koud te douchen, buiten te zijn en de verwarming lager te zetten. Met voeding kan je niet bruin vet activeren.

Hoe kan het dat bruin vet zo anders is dan wit vet?

Je lichaam bestaat uit twee kleuren vet. Bruin vet en wit vet. Beide vet soorten hebben een andere functie in het lichaam. Wat ze precies doen? Daar lees je meer over in ons artikel over: wat is bruin vet? 

Conclusie

Bruin vet kan ervoor zorgen dat we afvallen. Er is nog wel heel veel onderzoek nodig. Het is echter bekend dat blootstelling aan kou en beweging een positief effect heeft op het activeren van bruin vet. Hierdoor gaat het vetweefsel warmte produceren, waardoor je meer calorieën verbrandt. 

Ga met onze tips aan de slag om je bruin vet te activeren en combineer dit met onze 3 Weken Afslank Challenge.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. db150318.pdf (silverchair.com)
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4802359/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4802359/
4. https://jnm.snmjournals.org/content/early/2022/04/07/jnumed.121.263357

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *