Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Helpt havermelk met afvallen? En hoe?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Havermelk is een populaire zuivelvervanger. Sommige mensen zweren erbij voor hun cappuccino en willen niet anders meer.

Maar je hoort steeds vaker dat havermelk en afvallen ook een goede combi is. Kun je met havermelk afvallen en hoe zit dat dan?

Wij zochten het voor je uit. Je ontdekt er alles over in dit artikel, lees je mee?
Helpt havermelk met afvallen?
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen met havermelk?

Afvallen met havermelk is zeker mogelijk. Voordat we gaan kijken hoe je kunt afslanken met havermelk, lichten we eerst even kort toe wat havermelk is. De plantaardige drink wordt gemaakt van haver en water. In de basis dan. 

Hoeveel calorieën bevat havermelk?

Haverdrink bevat van nature suiker en andere koolhydraten, iets dat bij de meesten die willen afvallen de alarmbellen doet rinkelen.

Havermelk bevat ongeveer 120 calorieën per portie. Dat kan van merk tot merk verschillen. Wel bevat haverdrink minder calorieën (en minder vet) dan gewone melk. 

Diverse studies hebben aangetoond dat mensen die havermelk drinken waarschijnlijk eerder afvallen dan mensen die gewone melk drinken [1].

Oplosbare vezels in havermelk 

Oke, haverdrank bevat dus minder calorieën dan gewone melk, maar hoe helpt havermelk bij het afslanken? Natuurlijk spaar je al calorieën in vergelijking met een dierlijk product, maar dat is niet alles.

Opvallend aan het havermout-drankje is dat het ook relatief veel voedingsvezels bevat (2 gram per portie), waarvan deels oplosbare vezels. 

De oplosbare vezels maken de havermelk lekker romig, maar er is meer. Het zijn vooral de oplosbare vezels in havermelk die helpen met afvallen. Oplosbare vezels nemen namelijk water op en veranderen zo in een gel-achtige structuur tijdens het verteringsproces.

Hierdoor verteren ze langzaam en heb je langer een verzadigd gevoel. Bovendien kunnen deze vezels helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, waardoor je minder cravings hebt. 

Studies hebben aangetoond dat oplosbare vezels helpen om ‘hongerhormonen’ te onderdrukken [2]. Havermelk drinken tijdens de maandelijkse periodes is dus geen slecht idee!

Tegelijkertijd helpen ze om de aanmaak van hormonen die een verzadigd gevoel geven (zoals cholecystokinine) te bevorderen [3].

Samenvatting
Havermelk bevat oplosbare vezels. Deze zorgen niet alleen voor een romige smaak, maar ook voor een langer verzadigd gevoel.

Welke havermelk is het beste voor afslanken?

Er zijn haverdranken op de markt waar veel suiker aan toegevoegd wordt. Als je wilt afvallen met havermelk kun je deze beter laten staan.

Vooral aan havermelk met smaakjes (zoals aardbei, chocolade of banaan) wordt vaak enorm veel suiker toegevoegd.

Als je wilt afvallen met havermelk kun je het beste kiezen voor een ongezoete variant. 

Wel is het zo dat havermelk van nature suikers bevat. Sommigen vinden haverdrink daarom minder geschikt om af te vallen. Melk bevat echter ook van nature suiker.


Is havermelk of amandelmelk beter voor afvallen? 

Hoewel je lichaam best een beetje suiker en koolhydraten kan hebben, en ja zelfs nodig heeft, is (door het relatief hoge aandeel van deze voedingsstoffen) niet iedereen fan van afvallen met havermelk. 

Er wordt zelfs beweerd dat havermelk een dikmaker is en dat amandelmelk beter zou zijn in de strijd tegen de kilo’s.

Dat eerste is niet waar, maar is amandelmelk inderdaad beter als je wilt afvallen?

Amandelmelk bevat de helft minder calorieën dan havermelk. Ook bevat het per portie van 240 ml maar 2 gram koolhydraten (havermelk bevat per dezelfde portie 16 gram koolhydraten).

Als je een koolhydraatarm dieet volgt, is amandelmelk dus een betere optie. Let ook bij amandelmelk wel op toegevoegd suiker en kies bij voorkeur de ongezoete versie. 

Het is goed om hier te vermelden dat amandelmelk geen vezels bevat. En het zijn juist die voedingsvezels in havermelk die helpen met afvallen.

Maar als je op zoek bent naar een plantaardige zuivelvervanger met weinig koolhydraten en calorieën is amandelmelk een goed alternatief.

Wanneer havermelk drinken om af te vallen?

Als je havermelk in de ochtend drinkt, stimuleer je je spijsvertering en heb je gedurende de dag profijt van een verzadigd gevoel. Maar ook in de avond is havermelk een prima keuze. 

Havermelk bevat namelijk een stofje dat in verband wordt gebracht met ontspanning.

Het bevat het slaapbevorderende aminozuur tryptofaan dat een goede nachtrust ondersteunt. Bovendien zou tryptofaan mogelijk helpen om het hongergevoel te onderdrukken. Hoe dat precies zit lees je in ons stuk over aminozuren en afvallen. 

Haal alles uit je haver

Ondanks het feit dat havermelk gezond is, haal je nog meer uit haver als je de hele korrel eet. Bij het maken van havermelk wordt de vloeistof uit de havervlokken geperst en gezeefd.

Doordat tijdens het zeven een hoop voedingsstoffen in de pulp achterblijven, krijg je niet zoveel voedingsstoffen binnen dan als wanneer je de hele korrel gebruikt. 

Wist je dat je ook kunt gaan voor een havermout-dieet? Op die manier krijg je alle voedingsstoffen uit haver binnen en kun je afvallen.

Je leest er alles over in ons artikel over afvallen met havermout

Afvallen met havermelk, conclusie

Als je wilt afvallen, kan havermelk daarbij helpen. Maar met alleen havermelk ben je er nog niet. Als je wilt afvallen moet je minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbruikt.

Klinkt simpel, is het niet. Frustratie en het jojo-effect liggen op de loer. 

Niet met onze 3 Weken Afslank Challenge. Wij laten je zien hoe je in 3 weken gegarandeerd 5 tot kilo afvalt zonder jojo-effect en met behoud (en vaak zelfs verbetering) van levenskwaliteit.

Benieuwd? Ervaar het zelf en doe gezellig mee!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *