Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met Ashwagandha: werkt het?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Ashwagandha en gewichtsverlies: hoe werkt het? Ontdek de rol van Ashwagandha bij afvallen en de traditionele toepassingen ervan.
Helpt ashwagandha met afvallen of niet? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen met ashwagandha? 

Nou, als je je afvraagt of je kunt afvallen met Ashwagandha, moeten we je voorlopig teleurstellen. Er is momenteel niet genoeg bewijs om te zeggen dat Ashwagandha je helpt bij het afvallen.

Maar wacht, laten we je eerst vertellen wat Ashwagandha eigenlijk is en waarom mensen denken dat het kan helpen bij gewichtsverlies.

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha, ook wel bekend als ‘Indiase ginseng’, ‘winterkers’ of ‘koninklijk kruid’, is een kruid dat al eeuwenlang traditioneel gebruikt wordt in India in de Ayurvedische geneeskunde vanwege de gunstige effecten op lichaam en geest. De officiële naam is Withania Somnifera. 

Tegenwoordig vind je het veel terug in voedingssupplementen. Er wordt poeder of capsules van gemaakt, meestal van de wortel van het kruid. Er zijn ook capsules met Ashwagandha extract van het blad of een combinatie van het blad en de wortel ervan.

En trouwens, de wortel van ashwagandha zit vol met belangrijke stoffen genaamd withanolides, die vooral voorkomen in planten van de nachtschadefamilie. Ashwagandha is uit deze familie de plant met de grootste diversiteit aan withanolide [1].

Hoe kan je met Ashwagandha afvallen?

Ik hoor je denken: ‘Helpt Ashwagandha met afvallen?’ Nu, laten we eens kijken naar de beweringen over afvallen met ashwagandha. Ashwagandha zou diverse positieve effecten hebben op het afvallen. Hieronder hebben wij de belangrijkste beweringen voor je op een rijtje gezet.

Het zou stress en angst verminderen

Een van de potentiële voordelen is dat het ashwagandha poeder stress en angst kan verminderen, en dat heeft wel degelijk met gewichtsverlies te maken.

Stress en angst kunnen namelijk je eetpatroon negatief beïnvloeden, waardoor we meer en ongezonder gaan eten. 

Ashwagandha zou bepaalde stoffen kunnen verminderen die voor stress zorgen en het stressreactie systeem in ons lichaam afremmen [2]. Ashwagandha supplementen zouden daarnaast ook angst verminderen, volgens onderzoek [3]. 

In een kleine studie onder 58 proefpersonen hadden proefpersonen die Ashwagandha innamen in de vorm van een supplement van 250 of 600 mg een verlaging van het stresshormoon cortisol. Het zou zelfs je slaapkwaliteit kunnen verbeteren, wat je ook helpt met gewichtsverlies. Slecht slapen maakt je impulsiever en minder actief, heeft onderzoek aangetoond [4].

In een ander onderzoek onder proefpersonen met chronische stress zorgt een supplement met Ashwagandha ook daadwerkelijk voor gewichtsverlies.

De proefpersonen hadden niet alleen minder cortisol (stresshormoon) in hun lichaam, maar ook een lager lichaamsgewicht en body mass index (BMI). Het gevoel van welzijn en geluk was juist hoger [5].

Het zou mogelijk bijdragen aan sportprestaties

En er is nog meer! Ashwagandha zou sportprestaties kunnen verbeteren, met name bij fysieke prestaties van sporters. In 12 studies zorgde een supplement met Ashwagandha voor een toename van spierkracht en een verbetering van het uithoudingsvermogen [6].

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat ashwagandha een positief effect heeft op de hoeveelheid testosteron, wat ook voordelig kan zijn voor je sportprestaties. Dit is ook een van de grote redenen dat Ashwagandha veel populariteit gewonnen heeft in de Westerse wereld.

Het zou de bloedsuikerspiegel verlagen

Ook zou het de bloedsuikerspiegel verlagen, wat niet direct leidt tot gewichtsverlies, maar wel helpt om gewichtstoename te voorkomen. Als je bloedsuikerspiegel snel stijgt, krijg je sneller trek en eet je meer, wat kan leiden tot gewichtstoename [7]. Daarnaast kan het verlagen van de bloedsuikerspiegel de kans op verschillende aandoeningen (zoals diabetes type II) verkleinen.

Het koolhydraatarm dieet kan ook de bloedsuikerspiegel verlagen, maar is ook erg effectief voor afvallen. Wil je dat gratis uitproberen? Volg dan onze afslanktraining. Wil je eerst meer weten over dit dieet? Lees dan ons artikel over het koolhydraatarm dieet.

Samenvatting
Ashwagandha extract helpt mogelijk bij het afvallen, door stress te verminderen, het verminderen van het BMI en sportprestaties te verbeteren. De onderzoeken zijn tot nu toe voornamelijk gedaan met kleine groepen proefpersonen, dus er moet nog meer onderzoek worden gedaan om deze positieve effecten echt hard te maken.

Helpt Ashwagandha met buikvet verbranden?

Dus, er zijn aanwijzingen dat dit kruid kan helpen met afvallen. Maar hoe zit het dan met het verbranden van buikvet? Nou, er zijn ook aanwijzingen dat Ashwagandha daarbij kan helpen. Stress en een hoge bloedsuikerspiegel zorgen namelijk voor de opslag van meer buikvet. 

Wil je meer weten over buikvet verbranden? Je leest alles wat je moet weten in ons artikel buikvet verbranden. 

Is ashwagandha ook gezond?

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat Ashwagandha veel andere gezondheidsvoordelen heeft. Het zou helpen bij stressvermindering, meer energie geven en zelfs een positief effect hebben op de vruchtbaarheid van mannen.

Het zou namelijk de oxidatieve stress verminderen bij mannen met vruchtbaarheidsproblemen.

Andere beweerde voordelen van ashwagandha zijn onder andere een positief effect op de algehele gezondheid, op de seksuele gezondheid en antioxiderende eigenschappen hebben.

Ook zou het een natuurlijk hulpmiddel zijn om de slaap te verbeteren. Maar, ook hiervoor is nog niet genoeg bewijs.

Maar goed, als je wilt experimenteren met ashwagandha gebruiken, mag dat best. Er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend. Het wordt als supplement toegestaan in Nederland en als je de aanbevolen dosering volgt, is het niet ongezond.

Echter, als je bepaalde medicatie gebruikt (zoals schildkliermedicijnen en antidepressiva), zwanger bent of borstvoeding geeft, is het verstandig om voorzichtig te zijn.

Wil je toch ashwagandha gebruiken? Raadpleeg dan je huisarts. De mogelijke interacties met andere medicatie en veranderingen in het lichaam kunnen zorgen voor negatieve effecten.

Heel soms hebben mensen bij het gebruik last van hun maag of darmen. Probeer dan het supplement na een maaltijd te nemen. Werkt dit niet? Stop dan met het gebruik [1].

Samenvatting
Ashwagandha extract zou onder andere meer energie geven, stress verminderen en positief zijn voor de algehele gezondheid. Of dit echt zo is, moet verder worden onderzocht.

Hoeveel ashwaganda per dag en hoelang?

Het is niet duidelijk hoeveel en hoelang Ashwagandha innemen helpt met afvallen. Houd je daarom aan de aanbevolen dosering van het supplement dat je gebruikt.

Vaak moet je het dagelijks innemen. Deze dosis wordt als veilig beschouwd. Voor een effectieve behandeling is het ook niet nodig om meer te nemen dan de aanbevolen dosering. Er is nu nog te weinig kennis om advies te geven over de individuele behoeften.

Conclusie

Dus, voor nu, als je graag wilt afvallen met Ashwagandha, houd in gedachten dat er nog meer onderzoeken uitgevoerd moeten worden om echt iets vast te stellen. Wat nu uit onderzoek blijkt is wel veelbelovend. Maar wie weet, misschien horen we binnenkort meer!

Heb je ervaringen met afvallen met een ashwagandha supplement? Laat het ons dan weten in een reactie. 

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding [article_sources].[/article_sources]

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *