Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is aubergine gezond? Zo ja, waarom?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Aubergine, misschien ben je er al bekend mee of is deze groente nog onbekend voor jou. Wil je weten of het eten van een aubergine gezond is en waarom? En wil je weten hoe je het kan eten? Lees dan snel verder.
In dit artikel lees je of aubergine gezond is
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Zijn aubergines gezond?

Ja, een aubergine is voor de meeste mensen gezond. Maar als je een nachtschadefamilie allergie hebt of een intolerantie voor fructose is een aubergine niet gezond. Het kan dan zorgen voor maag- en darmklachten.

De aubergine is caloriearm en bevat veel vezels, wat onder andere goed is voor je hart. Een aubergine draagt daarnaast bij aan de inname van belangrijke vitamines en mineralen, zoals vitamine C en magnesium. 

Welke voedingsstoffen bevat een aubergine precies? En hoe kan je een aubergine eten? Lees snel verder om dit te ontdekken. 

Samenvatting
Een aubergine is voor de meeste mensen gezond. Het bevat veel belangrijke vitamines en mineralen en is caloriearm.

Wat is een aubergine?

Aubergine is een groente. Om precies te zijn is het een vruchtgroente uit de nachtschadefamilie. Onder deze soort groenten vallen ook onder andere aardappelen, paprika, tomaten en pepers. Een aubergine wordt ook wel ‘eierplant’ genoemd, de letterlijke vertaling van de Engelse naam voor aubergine ‘eggplant’.

Aubergines groeien aan een plant en komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. In Nederland groeien aubergines in kassen. Hierdoor kan je ze ook zelf kweken in een kas. Om goed te groeien heeft de plant een warme omgeving nodig.

Samenvatting
Aubergine is net als aardappelen een groente uit de nachtschadefamilie. Aubergines groeien aan een plant, die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt (1, 2).

Wat zijn de voedingswaarden van een aubergine?

Een aubergine is caloriearm. Een aubergine (290 gram) bevat gemiddeld slechts: 

 • 58 kcal 
 • 0 gram vet
 • 0 gram verzadigd vet
 • 8,7 gram koolhydraten
 • 8,7 gram suikers
 • 5,8 gram vezels
 • 2,9 gram eiwit
 • 0,01 gram zout

Samenvatting
Een aubergine bevat weinig kcal, namelijk slechts 58 kcal. Daarnaast bevat het voornamelijk koolhydraten, relatief veel vezels en geen vetten (3).

Welke voedingsstoffen bevat een aubergine?

Met het eten van een aubergine krijg je diverse soorten voedingsstoffen binnen. Hieronder lees je welke en hoeveel voedingsstoffen je binnenkrijgt met het eten van een aubergine (290 gram). 

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
Kalium580 mg 3500 mg
Calcium29 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium32 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer1,5 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Vitamine A17 μgMannen 800 μg
Vrouwen 600 μg 
Thiamine (vitamine B1)0,12 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,14 mg1,6 mg
Vitamine B60,2 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur (μgvitamine B11)52 300 mg
Niacine (vitamine B3)1,7 mg1,6 mg
Vitamine C29 mg75 mg
Jodium3 μg150 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 150 μg

Met een aubergine krijg je meer dan de ADH binnen van Thiamine en Niacine. Je hebt per dag 0,1 mg Thiamine en 1,6 mg Niacine per dag nodig. Met slechts het eten van een aubergine krijg je 0,12 mg Thiamine en 1,7 mg Niacine binnen. 

Daarnaast bevatten aubergines ook relatief veel vitamine C, magnesium en kalium. Met het eten van een aubergine krijg je 39% van de ADH aan vitamine C en 16,6% van de ADH kalium binnen. Als vrouw krijg je 10,7 % van de ADH magnesium binnen en als man 9,5% van de ADH magnesium binnen. 

Samenvatting
Met het eten van een aubergine krijg je meer dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) binnen van Niacine (vitamine B3) en Thiamine (vitamine B1). Daarnaast draagt het eten van een aubergine bij aan je inname aan vitamine C, magnesium en kalium (4,5,6).

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een aubergine?

Een aubergine is gezond om verschillende redenen. Zo is het caloriearm en bevat het geen verzadigde vetten. Hieronder lees je meer over de gezondheidsvoordelen.

Een aubergine is caloriearm en bevat geen vetten

Een aubergine is erg laag in calorieën. Het bevat namelijk slechts 58 calorieën. Hierdoor kan het eten van aubergines helpen bij afvallen. Natuurlijk is het dan belangrijk om dit te combineren met andere caloriearme voedingsmiddelen.

Een groot voordeel is dat het door de neutrale smaak makkelijk toe te voegen is aan gerechten. Zo kan je makkelijk je gerecht meer volume geven zonder dat je veel calorieën toevoegt aan je gerecht. Bovendien bevat een aubergine ook geen (verzadigde) vetzuren.

Samenvatting
Doordat een aubergine weinig calorieën bevat kan het helpen om af te vallen. 

Een aubergine bevat veel vezels

Per dag heb je ongeveer 30 tot 40 vezels nodig. Door een aubergine te eten krijg je snel veel vezels binnen. Vezels hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Zo zorgen ze ervoor dat je ontlasting soepel blijft, wat de kans op obstipatie en diarree verkleint.

Daarnaast kunnen ze het slechte cholesterol (LDL-cholesterol) verlagen. Dit heeft een positief effect op je bloedvaten en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Er zijn ook aanwijzingen dat de kans op diabetes type 2 15% kleiner is als je meer dan 25 gram vezels per dag eet. Een reden hiervoor kan zijn dat het eten van aubergines bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel.

Tenslotte is er een gunstig verband gevonden tussen het voorkomen van darmkanker en het eten van vezelrijke producten. Zo is de kans op darmkanker ongeveer 15% minder bij mensen, die minimaal 25 gram vezels per dag eten.

Samenvatting
De vezels in aubergines kunnen bijdragen aan het verlagen van het LDL-cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Daarnaast kan het mogelijk ook de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 verkleinen (7).

Een aubergine bevat veel Thiamine (vitamine B1)

Thiamine heeft verschillende belangrijke functies in je lichaam. Het zorgt voor een goede werking van je hartspier en het zenuwstelsel. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in de energievoorziening van je lichaam.

Bij een tekort aan vitamine B1 kunnen er verschillende klachten ontstaan, zoals geheugenverlies, depressie, gevoelloosheid in de benen en spierverlamming.

Samenvatting
Thiamine (Vitamine B1) is belangrijk voor een goede werking van je zenuwstelsel en hartspier. Ook is het van belang voor een goede energievoorziening van je lichaam (8).

Een aubergine bevat veel Niacine (vitamine B3)

Niacine is net als Thiamine belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam. Niacine heeft nog een andere rol, namelijk de aanmaak van vetzuren. Niacine zit voornamelijk in groente, aardappelen, volkoren graanproducten, vis en vlees. 

Als je geen dierlijke producten eet is aubergine een goed alternatief om voldoende niacine binnen te krijgen.

Als je te weinig niacine binnenkrijgt kan je klachten krijgen, zoals diarree, dementie en huidaandoeningen.

Samenvatting
Niacine is belangrijk voor de energievoorziening van lichaam en aanmaak van vetzuren (9).

Een aubergine bevat veel vitamine C

Deze vitamine is een antioxidant, wat betekent dat het je lichaamscellen beschermt tegen schade van vrije radicalen. Bovendien speelt het onder meer een rol bij de opname van ijzer en je weerstand.

Als je vegetariër of veganist bent is vitamine C extra belangrijk. Dit komt, doordat ijzer vanuit groente alleen kan worden opgenomen met behulp van deze vitamine.

Als je een tekort hebt aan vitamine C kan je klachten krijgen, zoals tandvleesbloedingen en een verminderde weerstand.

Samenvatting
Vitamine C is belangrijk voor je weerstand en het beschermen van je lichaamscellen tegen schade van vrije radicalen (10).

Een aubergine bevat veel magnesium

Magnesium heeft diverse belangrijke functies. Zo is het nodig voor de vorming van spieren en gezonde botten, het goed functioneren van je spieren en de energieproductie van je lichaamscellen. 

Ook is magnesium onmisbaar van veel enzymen, die andere functies in je lichaam hebben. Bij een tekort aan magnesium kan je klachten krijgen, zoals spierkrampen of vermoeidheid. 

Samenvatting
Magnesium is onder meer belangrijk voor het goed functioneren van je spieren en vorming van spieren en gezonde botten(11).

Wanneer is een aubergine niet gezond?

Desondanks dat in de meeste gevallen een aubergine gezond is, is voor sommige mensen een aubergine niet gezond.

Dit is bijvoorbeeld het geval als je een nachtschade allergie hebt. Je krijgt dan klachten zoals eczeem, maag- en darmklachten en vermoeidheid na het eten van groente uit de nachtschade familie.

Ook als je last hebt van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kan het eten van aubergines leiden tot maag- en darmklachten. Als je PDS hebt is er een verstoring van de functie van het maag- en darmkanaal. 

Sommige koolhydraten kunnen dan zorgen voor klachten, waaronder de soorten koolhydraten in aubergines. Dit zijn de koolhydraten fructanen. Dit wordt een intolerantie genoemd. De meeste mensen met een intolerantie voor fructanen kunnen meestal klachtenvrij 180 gram aubergine eten. Dit verschilt wel per persoon.

Merk je dat je klachten krijgt van een aubergine? Neem dan altijd contact op met je huisarts om dit te laten onderzoeken.

Samenvatting
Alleen voor mensen met een nachtschadefamilie allergie of intolerantie voor fructanen is een aubergine ongezond. Als je een intolerantie voor fructanen hebt kan je meestal een kleine hoeveelheid aubergine eten zonder klachten (12, 13, 14).

Wat zijn de verschillen tussen een aubergines en courgettes?

Veel mensen halen een aubergine en courgette door elkaar. Er zijn echter wel grote verschillen. Zo is een aubergine een dieppaarse groente en is een courgette groen. Ook is courgette geen familie van de nachtschadefamilie. Het is namelijk familie van de komkommer (cucurbitaceae).

Een ander verschil is dat aubergines meer vocht bevatten dan een courgettes. Sommige mensen maken aubergine water of een sap met aubergine en andere groente. Een courgette is hier niet geschikt voor, doordat het weinig vocht bevat. Een courgette is bijvoorbeeld wel geschikt om courgetti, soep of chips van te maken. Dit is pasta gemaakt van courgette.

Een aubergine en courgette bevatten ongeveer evenveel calorieën. Een courgette bevat per 290 gram 52 calorieën en een aubergine 58 calorieën. Qua voedingsstoffen verschillen deze twee groentes wel veel van elkaar.

Een aubergine heeft 223% meer vezels en 141% meer niacine dan een courgette. Een courgette bevat evenveel kalium als een aubergine, maar onder andere meer foliumzuur (290%) en meer magnesium (200%).

Samenvatting
Aubergines en courgettes zijn groenten uit andere families. Daarnaast bevat een aubergines meer vocht dan een courgette. Tenslotte bevatten ze andere voedingsstoffen (3, 15).

Hoe smaakt een aubergine?

De aubergine heeft een neutrale smaak. Het grote voordeel hiervan is dat het hierdoor goed te combineren is met verschillende smaakmakers en kruiden. De aubergine heeft sponzig vruchtvlees, wat deze smaakmakers goed kan opnemen.

Samenvatting
Een aubergine smaakt erg neutraal en moet op smaak worden gebracht met smaakmakers (16).

Hoe kan je een aubergine eten?

Een aubergine is een zeer diverse groente. Het kan namelijk op veel manieren worden bereid. Een aubergine kun je niet rauw eten. Aubergines bevatten namelijk de natuurlijke gifstof ‘solanine’. Deze stof veroorzaakt maag- en darmklachten. De stof verdwijnt echter gemiddeld al na 2 minuten verhitten.

Als je een aubergine gaat bereiden moet je altijd het kroontje verwijderen. Je kunt een aubergine:

 • Roerbakken: 8 minuten
 • Magnetron: 7 minuten
 • Grillen: 4-5 minuten
 • Smoren: ca. 20 minuten
 • Stomen: ca. 8 minuten
 • Koken: 5 minuten

In Arabische gerechten wordt de aubergine ook gegrild, maar dan voor een langere tijd in een voorverwarmde oven. Het wordt zolang gegrild totdat de schil helemaal zwart is. De schil wordt vervolgens verwijderd. Het vruchtvlees is dan erg zacht. 

Tip: Let bij je aankoop erop dat een aubergine een gladde en gave schil met matte glans heeft. Als je lichtjes in de aubergine drukt, moet de aubergine terugveren en het kroontje moet frisgroen zijn. Dan is de aubergine rijp is. Bewaar de aubergine op een koele plek (15 tot 17 graden). Dan blijft de aubergine maximaal 5 tot 7 dagen houdbaar.

Samenvatting
Aubergines kunnen op veel manieren worden klaargemaakt. Bijna alle bereidingstechnieken kunnen worden gebruikt bij het bereiden van een aubergine (16).

Hoe vaak kan je een aubergine eten?

Er zijn geen officiële richtlijnen qua hoe vaak je een aubergine mag eten. Als je gezond wilt eten is het belangrijk om gevarieerd te eten. Dit houdt ook in dat je de groente die je eet afwisselt. Door gevarieerd te eten krijg je genoeg binnen van elke voedingsstoffen. Elke groente bevat namelijk andere hoeveelheden van vitamines en mineralen (17).

Samenvatting
Er is geen richtlijn voor hoe vaak je een aubergine kunt eten. Het is belangrijk dat je genoeg varieert met groenten. 

Conclusie

Een aubergine is voor de meeste mensen een gezonde groente. Alleen als je een nachtschade allergie hebt of PDS hebt én reageert op fructanen kan het eten van (te veel) aubergine ongezond zijn.

Een aubergine heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zo bevat het veel vezels, wat goed is voor je hart, vaten en stoelgang. Daarnaast bevat het veel Thiamine en Niacine, wat belangrijk is voor de energievoorziening van je lichaam.

Er is geen speciale richtlijn voor hoe vaak je aubergine kunt eten. Het blijft echter belangrijk om gevarieerd te eten. Elke groente bevat namelijk andere voedingsstoffen. Wil je meer weten over welke voedingsmiddelen gezond zijn? En wil je op een gezonde manier werken aan een gezond gewicht? Volg dan onze 3 Weken Afslank Challenge.

In slechts 3 weken tijd leer je hoe je zelfstandig een gezond voedingspatroon kunt aanleren. Je staat er echter niet alleen voor. Samen met de andere deelnemers heb je toegang tot onze besloten, actieve Facebookgroep. Hier kan je ervaringen uitwisselen en van elkaar leren.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/aubergine
2. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/paleo-oerdieet.aspx
3. https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/dashboard/?rs=a
4. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-voedingswaarden-zitten-erin/aubergine.aspx
5. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamines.aspx
6. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/mineralen.aspx
7. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx
8. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b1.aspx
9. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/niacine.aspx
10. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx
11. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspx
12. https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/pds-prikkelbare-darm-syndroom/
13. https://www.fodmapfoodies.nl/nieuws/groene-fodmap-arme-voedingsmiddelen-eten/
14. https://www.allergieplatform.nl/allergieen/voeding/voedselallergie/nachtschade/
15. https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/courgette
16. https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/aubergine/bereiden-en-bewaren
17. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/wat-is-gevarieerd-eten-.aspx

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *