Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Wat is berberine en kan je ermee afvallen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Er zijn vele kruiden en specerijen die worden gebruikt voor afvallen. Één daarvan is berberine, een kruid uit de Chinese geneeskunde. Werkt dit kruid echt om af te vallen? En hoe werkt dat dan precies? Lees snel verder om dit te ontdekken.
Helpt berberine met afvallen en hoe dan? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen met berberine? 

Nou, er zijn zeker veel geruchten en verhalen over het wondermiddel berberine en hoe het je zogenaamd kan helpen afvallen. Maar eerlijk gezegd is er op dit moment geen sterk bewijs om dat te ondersteunen.

Maar waar komt deze bewering dan vandaan dat je kunt afvallen met berberine? En hoe zou het helpen met afvallen? Is het dan wel gezond? Laten we daar eens naar kijken.

Wat is berberine?

Laten we beginnen met wat berberine eigenlijk is, want niet iedereen is hier bekend mee. Berberine is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) [1]. Dit is een oude vorm van natuurgeneeskunde uit China, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van kruidengeneeskunde, tai chi en acupunctuur. 

Berberine wordt ook wel Canadese geelwortel genoemd. Het is een bioactieve stof die voorkomt in verschillende planten afkomstig van het plantengeslacht berberis. Bioactieve stoffen zijn stoffen die een effect op ons lichaam hebben, vermoedelijk vergelijkbaar met vitamines en mineralen [2]. 

Waar zit berberine dan in? Zuurbes is een bekende bron van berberine. Daarnaast wordt berberine ook verkocht als voedingssupplement.

Er zijn de afgelopen decennia talloze studies uitgekomen over dit speciale stofje. Er wordt beweerd dat dit supplement kan helpen om het slechte cholesterol (LDL) en de bloedsuikerspiegel te verlagen, en zelfs om af te vallen [3].

Hoe kan je afvallen met berberine?

Ben je benieuwd waarom er wordt beweerd dat je kan afvallen met berberine? Nou, er is niet slechts één reden. Hieronder hebben we de belangrijkste redenen voor je op een rijtje gezet.

Het zou vergelijkbaar zijn met een diabetes type II (suikerziekte) medicijn

Dit is interessant! Berberine wordt dus vaak vergeleken met bepaalde medicijnen voor diabetes type II, zoals Ozempic en metformine.

Die farmaceutische geneesmiddelen staan erom bekend dat ze niet alleen de bloedsuikerspiegel verlagen, maar ook behoorlijk effectief zijn in het bevorderen van gewichtsverlies, vooral als je ze combineert met lichaamsbeweging en een dieet [4].

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waarbij berberine vergeleken werd met die diabetesmedicijnen, en het leek erop dat berberine vergelijkbare krachtige effecten had. Dat klinkt veelbelovend, toch? 

Het positieve is dat er in die onderzoeken geen nadelige bijwerkingen van berberine werden gevonden in vergelijking met de medicijnen. Er is helaas wel een maar… De kwaliteit van die onderzoeken was niet optimaal. We kunnen dus nog niet met zekerheid zeggen dat berberine even effectief is [5].

Je weet vast dat mensen met diabetes type II vaak ook het koolhydraatarme dieet krijgen voorgeschreven. Het schijnt te helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en gewichtsverlies.

En dat dieet is niet alleen voor diabetici, het kan voor veel mensen gunstig zijn. Dus, als je het wilt uitproberen, kun je de gratis afslanktraining volgen!

Samenvatting
Berberine heeft mogelijk dezelfde effecten als bloedsuikerverlagende medicatie voor diabetes type II. Zo zou het niet alleen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen, maar ook bijdragen aan afvallen.

Het verlagen van de bloedsuikerspiegel

Uit een overzichtsstudie van achttien onderzoeken blijkt dus dat berberine een positief effect kan hebben op de bloedsuikerspiegel. Niet alleen de nuchtere bloedsuikerspiegel wordt beter, maar ook de insulineresistentie verbetert en het slechte LDL-cholesterol daalt. Dat klinkt als een veelbelovende stap in de goede richting [6].

Maar wat betekent het eigenlijk als je insulineresistent bent? Nou, het houdt in dat je lichaam niet meer zo goed reageert op insuline, het belangrijke hormoon dat glucose (suiker) uit je bloed naar je cellen transporteert. 

Als je lichaam niet goed reageert op insuline, blijft de glucose langer in je bloed hangen, waardoor je bloedsuikerspiegel omhoog gaat en dat kan schade aan je organen veroorzaken.

En alsof dat nog niet genoeg is, wordt daardoor ook nog eens sneller vet opgeslagen, wat het knap lastig maakt om af te vallen [7].

Maar helaas moeten we nog wel een slag om de arm houden, want hoewel die onderzoeken positieve resultaten laten zien, is de kwaliteit ervan nog niet helemaal top. Er moet dus nog meer onderzoek worden gedaan [6].

Samenvatting
Berberine kan mogelijk de bloedsuikerspiegel verlagen, wat de kans op insulineresistentie verlaagt. Hierdoor is het makkelijker om op gewicht te blijven en/of af te vallen.

Het zou een positief effect hebben op vet regulerende hormonen

In een studie van drie maanden verlaagde de BMI van de proefpersonen gemiddeld met 3,9 punten. Dat is een flinke afname! Deze proefpersonen kregen drie keer per dag een supplement van 300 mg berberine. 

De onderzoekers denken dat berberine een positief effect heeft op vet regulerende hormonen, zoals adiponectine en insuline. Die twee spelen een rol bij het opslaan van vet, dus als berberine daar invloed op heeft, kan dat gunstig zijn voor het verbranden van dat vervelende buikvet [8].

Samenvatting
In een onderzoek bleek berberine te zorgen voor een verlaging van het BMI, wat mogelijk komt door een effect op vet regulerende hormonen.

Waar is berberine goed voor?

Veel van de gezondheidsvoordelen van berberine hebben te maken met de voordelen voor afvallen. Het verlagen van de bloedsuikerspiegel is een erg belangrijk gezondheidsvoordeel, want het is een grote risicofactor voor allerlei gezondheidsproblemen, zoals die chronische aandoeningen diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

En hier komt nog een geweldig voordeel om de hoek kijken: als berberine daadwerkelijk vergelijkbare effecten heeft als farmaceutische medicijnen voor diabetes type 2, dan is dat echt een bonus!

Want je wilt natuurlijk niet te maken krijgen met die vervelende bijwerkingen van medicijnen, zoals gewichtstoename en een hoger risico op andere aandoeningen. Dat wil je zeker vermijden!

Berberine zou ook helpen het totale cholesterol te verlagen, volgens diverse studies. De stof zou namelijk een gunstig effect hebben op vetachtige stoffen in ons bloed.

Helpt berberine met buikvet verbranden?

Nu weet je dat het nog niet helemaal duidelijk is of je kunt afvallen met berberine. Maar hoe zit het met verbranden van buikvet? Ook hier kunnen we helaas geen eenduidig antwoord op geven. Bovendien kan je niet kiezen waar je als eerste vet verliest. 

Maar wees niet teleurgesteld, want er zijn veel andere manieren om gezond en fit te blijven! Bijvoorbeeld door te letten op je dieet en regelmatig te bewegen.

En hey, als je meer wilt weten over het verbranden van buikvet, is ons artikel buikvet verbranden een handige bron!

Is berberine gevaarlijk?

Maak jij je zorgen of berberine gevaarlijk kan zijn? Hoewel het een uitstekend veiligheidsprofiel lijkt te hebben, is het toch goed om te weten dat bij doseringen boven de 1500 mg per dag maag- en darmklachten kunnen optreden. Dus, met mate is altijd het beste advies [9].

Hoelang mag je berberine gebruiken?

Vraag jij je nu af: ‘Hoe lang mag ik dan berberine gebruiken?’ Ook hier zijn geen richtlijnen voor. De resultaten zijn verschillend per onderzoek. Bovendien kan dit ook nog eens verschillen per persoon. 

Conclusie

Dus, ondanks de talloze studies is de conclusie dat er op dit moment nog niet genoeg bewijs is dat je kunt afvallen met berberine. Maar voor nu zeggen wij: Baadt het niet, dan schaadt het niet. Dus, we moeten nog even geduld hebben met de moderne wetenschap om meer onderzoek te doen naar de effectiviteit ervan.

Het is bovendien belangrijk om te onthouden dat er geen magische oplossingen zijn om snel en gemakkelijk af te vallen. Het draait nog altijd om een gezonde levensstijl met een gebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *