Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Feit of fabel: Bleekselderij is een wondermiddel als je wil afvallen

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Misschien heb je weleens het verhaal gehoord dat je meer calorieën verbrandt bij het verteren van bleekselderij, dan je binnenkrijgt. Maar wat is daar nou eigenlijk van waar? Kun je echt met bleekselderij afvallen? En hoe werkt dat precies?
In dit artikel lees je of bleekselderij helpt met afvallen
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Een kleine introductie van bleekselderij

Voordat we je vertellen hoe je kunt afvallen met behulp van bleekselderij, eerst even een korte intro naar deze groene stengel. Bleekselderij is een groente uit de selderijfamilie. Ook venkel, peterselie en knolselderij behoren tot deze familie.  

De meeste mensen kennen de stengel van bleekselderij, maar ook het blad aan de uiteinden kun je eten. Bijvoorbeeld als smaakmaker in gerechten of om bouillon van te maken.

Bleekselderij is knapperig en heeft een frisse, anijsachtige smaak. Zo’n twee jaar geleden, werd de bleekselderij ineens razend populair. Het sap ervan zou blijkbaar supergezond zijn en je helpen bij het afvallen.

Samenvatting

Bleekselderij is een groente uit de selderijfamilie. Niet alleen de stengel kun je eten, maar ook de bladeren.

Is bleekselderij echt zo gezond?

Het internet staat bol van de gezondheidsclaims rondom bleekseldeerij. Het zou je immuunsysteem versterken, beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf en je concentratie verbeteren. Ook zou het je bloeddruk verlagen en het een uitstekend detoxmiddel zijn.

Hoge voedingswaarden

Dat bleekselderij gezond is, klopt inderdaad. 100 gram bleekselderij, bevat maar 15 calorieën. Ook zit er veel vitamine K in (zo’n 36% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Daarnaast zit er veel bèta-caroteen in bleekselderij, een stofje dat ons lichaam omzet in vitamine A. Deze vitamine is goed voor haar, huid en nagels.

Ook vind je veel vitamine C in bleekselderij, wat onder andere belangrijk is voor je weerstand en herstel van weefsels.

Daarnaast bevat het kalium, molybdeen en mangaan. Kalium is goed voor de vochtbalans, de bloeddruk en de aanmaak van eiwitten. Molybdeen is belangrijk voor de celvernieuwing. Mangaan is goed voor de afweer en voor gezonde botten.

Dus, we kunnen best concluderen dat bleekselderij heel gezond is. Meer weten? Lees dan dit artikel over de gezondheidsvoordelen van bleekselderij?

Samenvatting

Bleekselderij bevat weinig calorieën en veel belangrijke voedingsstoffen zoals bèta-caroteen, vitamine C en kalium.

Waar komt de hype rondom bleekselderij en afvallen vandaan?

New York Times best-seller ‘Medical Medium’, geschreven door Anthony William, heeft waarschijnlijk de hype rondom bleekselderij aangewakkerd. In zijn boek schrijft hij over de ongelofelijke gezondheidsvoordelen van bleekselderij sap.

Ook op sociale media post hij regelmatig over de gezondheidsvoordelen van bleekselderij en bleekselderij sap. Met zijn 1,7 miljoen volgers – waaronder beroemdheden die zijn teksten re-posten – heeft hij een flink bereik.

Helpt bleekselderij met afvallen?

Net zoals geldt voor alle andere wondermiddelen voor afvallen: als iets te mooi om waar te zijn lijkt, dan is het dat waarschijnlijk ook.

Eén type groente – of je het nu rauw, gebakken of als sap nuttigt – kan niet op zichzelf voor gewichtsverlies zorgen. Je moet altijd verschillende groenten en fruitsoorten met elkaar combineren om een gezond dieet en gezond lichaam te creëren. 

Verbrand meer dan je binnenkrijgt

Wat wel voor gewichtsverlies zorgt, is als je meer verbrandt dan je eet op een dag. Als een groente of groentesap jou daarbij kan helpen, dan kan het inderdaad bijdragen aan gewichtsverlies.

Omdat bleekselderij maar weinig calorieën bevat, is er een manier waarop bleekselderij toch kan bijdragen aan het afvallen: als je het nuttigt in plaats van andere, ongezondere voedingsmiddelen of drankjes. Neem je een glas bleekselderij sap in plaats van een glas cola, dan kunnen we dat alleen maar toejuichen.

Gezond tussendoortje

Ook kun je bleekselderij als gezond tussendoortje eten. Door bleekselderij, met bijvoorbeeld hummus of een ander gezond dipje, te eten in plaats van een koekje of andere ongezonde snack, kun je je gewichtsverlies bevorderen.

De combinatie van het lage aantal calorieën en vele goede voedingsstoffen, maken bleekselderij een goede keus als je wilt afvallen. Bleekselderij past dus prima binnen een gezond dieet. 

Bleekselderij breekt geen vet af

Sommige blogs claimen dat een halve liter sap van de bleekselderij in de ochtend, op een nuchtere maag, helpt bij het afbreken en oplossen van vet. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor deze aanname [1].

Een koolhydraatarm, gebalanceerd en gevarieerd dieet kan wél helpen bij het verliezen van overtollig vet. Bleekselderij kan daar prima onderdeel van zijn. Wil je zo’n koolhydraatarm, gebalanceerd en gevarieerd dieet aanleren, volg dan onze 3 Weken Afslank Challenge.

Samen met duizenden anderen vrouwen ontwikkel je een gezond voedingspatroon. Eentje die je – in tegenstelling tot veel andere diëten – gemakkelijk vol kunt houden! Onze actieve gemeenschap van vrouwen in hetzelfde schuitje, sleep je er doorheen!

Samenvatting

Bleekselderij is geen magisch middeltje. Het kan wel als vervanging voor ongezondere keuzes worden gebruikt als bijvoorbeeld gezond tussendoortje of sap.

Verbrand ik meer calorieën dan ik binnenkrijg als ik bleekselderij eet?

Dat je lichaam meer energie nodig heeft om bleekselderij af te breken dan je binnenkrijgt door het te eten is een fabeltje. Als dat wel zo zou zijn, zou je per definitie afvallen door bleekselderij te eten.

Wel verbrand je een groot deel van de calorieën die je binnenkrijgt, door bleekselderij te eten: zo’n 86 procent!

Voedingsmiddelen waarmee je wel meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, noemen we ‘negatieve calorieën voedingsmiddelen’. Helaas hebben we hier te maken met nog zo’n fabel. Negatieve calorieën voedingsmiddelen bestaan namelijk niet. 

Vezelrijke voedingsmiddelen komen wel in de buurt, omdat je lichaam veel energie nodig heeft om vezels af te voeren. Bleekselderij valt dus net niet binnen deze groep, maar is wel een voedingsmiddel dat veel calorieën vergt om af te breken, ten opzichte van de calorieën die je binnenkrijgt.

Samenvatting

Je verbrandt niet door het eten van bleekselderij alle calorieën ervan. Wel verbrand je een groot deel ervan, omdat het veel energie kost om het te verteren.

Helpt bleekselderij sap bij het afvallen?

Zoals voor veel groente en fruit geldt: zodra je het in de blender gooit, gaan er veel gezondheidsvoordelen van gezonde voeding verloren. Het is dus beter om de stengel in z’n geheel te eten, dan hem door de sapmachine te halen [2].

Sap minder gezond dan vaste voeding

Zo verlies je een groot deel van de voedingsvezels als je sap maakt van bleekselderij. En dat terwijl de vezels er juist voor zorgen dat je zoveel energie verbruikt bij het verwerken van bleekselderij.

Ook zorgen vezels ervoor dat je langer verzadigd blijft. Zo ga je vaak minder snel weer eten en is het makkelijker om af te vallen. Bovendien dragen vezels bij aan een gezonde spijsvertering. Allemaal redenen waarom bleekselderij sap een slechter idee is als je wil afvallen dan vaste bleekselderij.

We raden daarnaast af om veel fruit in je sap toe te voegen. Fruit bevat namelijk enorm veel suiker. Doordat je het sap in één keer nuttigt, zonder de vezels van bijvoorbeeld het vruchtvlees, komen deze suikers snel in je bloedbaan terecht. Zo zorgen ze voor een suikerpiek en suikerdip.

Dit kan op de lange termijn zorgen voor een verhoogde vetopslag. Regelmatig innemen van veel suiker kan hier namelijk voor zorgen als dit leidt tot insulineresistentie. Je lichaam reageert dan niet meer goed op insuline. Insuline is een stof die ervoor zorgt dat suiker uit je bloed wordt opgenomen in cellen. Als je lichaam niet goed reageert op insuline blijft het suiker langer in je bloed en kan het niet (goed) gebruikt worden.

Vervolgens maakt je lichaam nog meer insuline aan om dit te compenseren. Als het suiker niet kan worden gebruikt voor energie wordt het opgeslagen als vet.

Bovendien zorgt de suikerdip ervoor dat je weer sneller trek krijgt, wat de kans vergroot dat je te veel energie binnenkrijgt.

Fruit kun je dus beter nuttigen in vaste vorm.

Samenvatting

Sap is om meerdere redenen een betere keuze. Je krijgt minder voedingsstoffen binnen en voelt je minder verzadigd.

Wat is beter, rauwe of gebakken bleekselderij?

Gekookte groenten bevatten minder vitaminen en mineralen dan rauwe, gebakken of gewokte groenten. Dat komt doordat een deel van de gezonde voedingsstoffen oplost in het water en je het kookwater vervolgens weggiet.

Wil je optimaal van de gezondheidsvoordelen van bleekselderij kunnen genieten, kies dan voor rauwe, gebakken of gewokte bleekselderij. Ook blancheren of stomen is een goede manier om het verliezen van voedingsstoffen van groenten te beperken.

Het water dat je gebruikt om bleekselderij te koken kun je ook gebruiken in een wokgerecht of ovenschotel.

Sommige mensen vinden rauwe bleekselderij te vezelig, vanwege de harde draden of nerven die over de stengels lopen. Je kunt deze makkelijk verwijderen, als jij de nerven ook niet zo lekker vindt.

Samenvatting

Rauwe bleekselderij bevat de meeste voedingsstoffen. Geblancheerde en gestoomde bleekselderij bevat ook meer voedingsstoffen dan gekookte bleekselderij.

Conclusie: kun je met bleekselderij sap of met bleekselderij afvallen?

Dat bleekselderij gezond is, daar is geen twijfel over mogelijk. Het is laag in calorieën en hoog in voedingswaarde. Door de frisse smaak en knapperige bite, is het daarnaast een geliefd ingrediënt in verschillende gerechten, zoals bijvoorbeeld salades en risotto, en als een lekker tussendoortje.

Daarom is bleekselderij een prima toevoeging aan je dieet als je wil afvallen: omdat het laag in calorieën is en hoog in voedingswaarde, is het zo dat bleekselderij afvallen bevordert. Door de vezels hou je langer een verzadigd gevoel en dat vergemakkelijkt het afvallen.

Maar verwacht geen wonderen. Bleekselderij is geen negatieve calorieën voedingsmiddel. Het is dus een fabel dat je meer energie verbruikt dan je binnenkrijgt door bleekselderij te eten, waardoor je per definitie zou afvallen. Jammer maar waar helaas!

Als je bleekselderij wil nuttigen, dan kun je deze het best in vaste vorm eten. Door er sap van te maken, verlies je namelijk een groot deel van de vezels. Eet bleekselderij dus rauw, gebakken, geblacheerd, gestoomd of gewokt.

Zoals je hebt gelezen, ga je alleen door het eten van bleekselderij niet afvallen. Hier heb je een gevarieerd voedingspatroon, gezonde gewoontes en een goed plan voor nodig.

Als jij hier wat hulp bij kan gebruiken, neem dan eens een kijkje bij de 3 Weken Afslank Challenge. Al meer dan 8000 deelnemers zijn succesvol afgevallen met behulp van dit programma.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
[1] https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/kalium
[2] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/calcium.aspx)
[3] https://www.mlds.nl/hoe-gezond-is-jouw-buik/artikelen/zo-lukt-het-stap-voor-stap-meer-vezels-eten/.
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31464016/
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20645778/
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20685893/
[7] https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/waarom-is-het-niet-gezond-om-sap-te-drinken-.aspx
[8] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643810002550

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *