Deel dit artikel met je maatjes
Is cola zero gezond?
Nee, cola zero is niet gezond. Wat is de reden hiervan? Hiervoor moet je eerst de definitie weten van gezond. Volgens het Voedingscentrum eet je gezond als je voornamelijk voeding eet uit de Schijf van Vijf.
Deze voedingsmiddelen bevatten energie en voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Dit wordt ook wel ‘voedende voeding’ genoemd (1). Light frisdrank, zoals cola zero, bevat geen energie en voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft en is daarom niet gezond.
Een gezond voedingspatroon betekent echter niet dat je alleen maar voedingsmiddelen hoeft te eten, die bijdragen aan je gezondheid. Een goede balans hiertussen is belangrijk. Je kunt dus best af en toe iets ongezonds eten.
Wel is het belangrijk om cola zero met maken te drinken onder andere in verband met dat het cafeïne en zoetstoffen bevat.
Voor mensen met fenylketonurie (PKU) is cola zero per definitie gevaarlijk, omdat cola zero een bron van fenylalanine bevat.
Samenvatting
Cola zero kan bij de meeste mensen een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon als het met mate wordt gedronken.
Wat zijn de voedingswaarden van cola zero?
Hieronder lees je de voedingswaarden van cola zero van 1 blikje (330 ml). Bij de berekening van de voedingswaarden zijn we uitgegaan van Coca Cola zero. (Een ander merk kan een beetje afwijken qua voedingswaarden, maar het is redelijk vergelijkbaar.)
- Energie 0 kcal
- Vet 0 g
– Waarvan verzadigd 0 g - Koolhydraten 0 g
– Waarvan suikers 0 g - Vezels 0 g
- Eiwit 0 g
- Zout 0,07 g (2)
Naast deze voedingsstoffen bevat cola zero geen andere voedingsstoffen. Het bevat wel andere ingrediënten, maar deze vallen niet onder voedingsstoffen. Voedingsstoffen zijn namelijk stoffen die we nodig hebben voor onze levensprocessen (3).
Samenvatting
De enige voedingswaarde in Cola zero is zout, namelijk 0,07 gram per blikje van 330 ml.
Wat zijn de ingrediënten van cola zero?
De basis van cola zero is sprankelend water, oftewel koolzuurhoudend of bruisend water. Verder bevat het de onderstaande ingrediënten.
- Kleurstof E150d
- Voedingszuur: E338
- Zoetstoffen: aspartaam, acesulfaam-K
- Natuurlijke aroma’s, waaronder cafeïne
- Zuurteregelaar E331
- Bevat een bron van fenylalanine (4).
Misschien heb je nog nooit gehoord van een of meerdere van deze ingrediënten. Hieronder vind je een uitleg van de diverse ingrediënten.
Wat zijn E-nummers?
Dit zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de eigenschappen van het voedingsmiddel te verbeteren.
E-nummers zijn onder te verdelen in verschillende categorieën, waaronder kleurstoffen, zoetstoffen, zuurteregelaars en voedingszuren.
Een stof krijgt een E-nummer nadat de Europese Unie (EU) de stof heeft beoordeeld als veilig en heeft goedgekeurd. E-nummers kunnen gemaakt worden met stoffen van dierlijke oorsprong, stoffen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt.
Kleurstoffen zorgen -zoals de naam doet vermoeden- voor de kleur van het product. Een voedingszuur wordt onder andere gebruikt om de zure smaak te verhogen. Een zuurteregelaar regelt of wijzigt de zuurtegraad van een product (3).
Samenvatting
E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om de eigenschappen van het voedingsmiddel te verbeteren. Ze zijn goedgekeurd door de Europese Unie.
Wat zijn aroma’s?
Dit zijn stoffen hebben een sterke smaak of geur. Hierdoor kunnen ze voedingsmiddelen lekkerder laten smaken of ruiken.
Momenteel zijn er in de EU bijna 2.800 legale aromastoffen. Door deze grote hoeveelheid van aroma’s hebben aroma’s geen E-nummer.
Natuurlijke aroma’s worden met behulp van een natuurlijk proces uit een natuurlijke bron gehaald. Een natuurlijk proces is bijvoorbeeld fermentatie of stomen (6). Cafeïne is een natuurlijke aroma die wordt gewonnen uit (delen van) verschillende planten (7).
Wat zijn zoetstoffen?
Dit zijn stoffen die worden gebruikt om producten zoeter te maken. Momenteel zijn er meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen, die ook een E-nummer hebben.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten zoetstoffen, namelijk intensieve en polyolen zoetstoffen.
Intensieve zoetstoffen zijn ten minste 30 tot 37.000 keer zoeter dan suiker en bevatten geen of nauwelijks calorieën. Niet-intensieve zoetstoffen zijn half zo zoet tot even zoet als suiker en leveren calorieën, ongeveer de helft van de calorieën van suiker.
In cola zero zitten de zoetstoffen aspartaam en acesulfaam-K. De zoetstof Aspartaam (E951) is een kunstmatige zoetstof, die niet in de natuur voorkomt. Het bevat geen calorieën en is maar liefst 200 keer zoeter dan suiker (8).
Acesulfaam-K (E950) is net als Aspartaam ongeveer 200 keer zoeter dan suiker. Deze zoetstof komt echter wel in de natuur voor. Het is namelijk een organisch zout (9).
Samenvatting
Er zijn twee soorten zoetstoffen, intensieve en polyolen zoetstoffen. Intensieve zoetstoffen leveren geen energie. Polyolen zoetstoffen leveren wel energie.
Wat is fenylalanine?
Dit is een essentieel aminozuur. Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten en hebben verschillende belangrijke rollen in ons lichaam, zoals de vorming van cellen en spierweefsel.
Een essentieel aminozuur houdt in dat ons lichaam het aminozuur niet zelf kan aanmaken. Daarom moet je dit essentieel aminozuur via voeding binnenkrijgen (10).
Samenvatting
Cola zero bevat kleurstoffen, zoetstoffen, aroma’s en E-nummers.
Is cola zero gezonder dan normale cola?
Eerst is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen cola zero en normale cola. Zoals je eerder hebt gelezen bevat cola zero geen suikers.
Normale cola bevat juist wel suikers en calorieën, namelijk ongeveer 135 calorieën en 34,3 gram suikers (per 330 ml). Normale cola bevat geen zuurteregelaar en zoetstoffen. Verder zijn de ingrediënten gelijk (11)
Op dit moment zijn de zoetstoffen uit cola zero beoordeeld als veilig. In normale cola zit een grote hoeveelheid aan suikers. Daarnaast draagt het niet bij aan je verzadiging.
Het drinken van suikerhoudende frisdranken kan bijdragen tot het ontwikkelen van onder andere overgewicht en het metabool syndroom. Het kan ook leiden tot overeten (12).
Sommige mensen hebben ook het gevoel een suikerverslaving te hebben. Als ze cola drinken kan dit ervoor zorgen dat ze nog meer trek krijgen in andere voedingsmiddelen met suiker.
Gelukkig zijn er genoeg tips om af te komen van je suikerverslaving.
Daarom is cola zero een gezondere keuze dan cola.
Samenvatting
De zero variant is gezonder dan de normale cola, omdat het geen calorieën en suikers bevat.
Is cola zero of cola light gezonder?
Er is weinig verschil tussen deze twee producten. De cola light variant bevat wel calorieën, namelijk 0,2 calorieën per 100 ml. Verder bevat cola light geen zout en een extra voedingszuur, namelijk E330.
Verder verschilt het product wel qua smaak. Ook wordt de reclame voor cola light meer ingezet voor vrouwen en de reclame voor cola zero meer op mannen. Door het kleine verschil qua calorieën zijn beide producten gelijk qua gezondheid (13).
Waarom is cola zero ongezond?
Je hebt vast wel eens mensen horen zeggen dat cola zero ongezond is. Ik kan de keren dat ik er ongevraagd op gewezen ben niet meer bijhouden. Hieronder lees je een aantal van de redenen dat cola zero ongezond zou zijn en of deze redenen wel of niet kloppen.
Het is slecht voor de tanden
Frisdranken zoals cola bevatten zuren, die slecht zijn voor je tanden. Deze zuren kunnen namelijk leiden tot tanderosie, aantasting van het tandglazuur.
Dit ontstaat, doordat de frisdranken zorgen voor een lagere pH in je mond. Ph is de mate van zuurgraad. Tanderosie ontstaat door zuren uit de maag en uit voeding, zoals zure dranken, fruitsappen en fruit.
Daarom is het belangrijk om dit in mate te nuttigen. Om de kans op tanderosie te verkleinen wordt er geadviseerd om maximaal twee keer per dag fruit te eten en maximaal zeven keer per dag iets te eten (14).
Verslechterde slaapkwaliteit en -duur
Cola zero kan slecht voor slapen zijn. Uit een review van verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat de inname van meer dan 200 mg cafeïne per dag kan leiden tot een verslechterde slaapkwaliteit.
Het zorgt er namelijk voor een verminderde slaapkwaliteit en dat je minder goed in slaap valt (15).
In een blikje cola zit 26,4 gram cafeïne. Andere dranken waar cafeïne in zit zijn onder andere koffie en thee. Sommige mensen zijn extra gevoelig voor cafeïne, waardoor een lagere hoeveelheid cafeïne bij hen al voor klachten kan zorgen.
Als je gevoelig bent voor cafeïne kan je beter in de avond geen cafeïne bevattende dranken drinken.
Het bevat zoetstoffen, zoals aspartaam
Er is nog veel onduidelijk over de (on)gezondheid van zoetstoffen. Er zijn momenteel veel tegenstrijdige onderzoeken. Op dit moment zijn zoetstoffen nog veilig beoordeeld.
Echter kan het jaren duren voordat er genoeg bewijs is dat een voedingsstof niet gezond is. De reden hiervan is dat voedingswetenschap erg complex is.
Er zijn veel verschillende factoren, waar rekening mee moet worden gehouden. Ook kunnen kleine onderzoeken zoals dieronderzoek niet een-op-een worden overgenomen als resultaten voor mensen. Het is daarentegen wel een reden om verder onderzoek uit te voeren (16).
Zo zijn er dieronderzoeken die suggereren dat kunstmatige zoetstoffen een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van het metabool syndroom en obesitas (12).
Het metabool syndroom is een aandoening, waarbij iemand meerdere klachten heeft rondom de stofwisseling. Dit zijn klachten, zoals overgewicht en hoge bloedsuikerspiegel. Dit kan een voorstadium zijn van diabetes type II (suikerziekte) (17).
Uit de onderzoeken lijkt het regelmatig gebruiken van kunstmatige zoetstoffen te leiden tot onder andere een verminderde verzadiging. Dat kan vervolgens ervoor zorgen dat je meer eet (12).
Uit een ander onderzoek onder 100.00 personen lijkt het regelmatig nemen van kunstmatige zoetstoffen te leiden tot een verhoogde kans op kanker.
Dit effect leek voornamelijk bij de inname van aspartaam. Er zijn wel beperkingen van dit onderzoek. Zo waren er meer vrouwen in het onderzoek, meer oudere mensen en alleen mensen van Franse afkomst (18).
Samenvatting
Momenteel zijn er nog geen harde bewijzen dat aspartaam ongezond is. Bij een hele grote hoeveelheid kan je wel klachten krijgen.
Je kunt door cola zero meer trek krijgen
Er zijn verschillende onderzoeken die suggereren dat het drinken of eten van producten met zoetstoffen kan leiden tot meer eten. Het kan namelijk leiden tot meer trek krijgen in het algemeen of specifiek in andere zoete voedingsmiddelen (19).
Hier moet echter nog meer onderzoek voor worden uitgevoerd voordat er officiële uitspraken over kunnen worden gedaan.
Er moet ook meer onderzoek worden gedaan naar het effect van zoetstoffen op de zoete smaakperceptie en het effect op de eetlust (20).
Het bevat een bron van fenylalanine
Voor de meeste mensen is fenylalanine een essentieel aminozuur. Echter is deze aminozuur voor een doelgroep gevaarlijk, namelijk mensen met fenylketonurie (PKU). Dit is een erfelijke stofwisselingsziekte.
Mensen met deze aandoening kunnen het aminozuur niet afbreken in hun lichaam. Als deze mensen fenylalanine binnen krijgen, kunnen ze klachten krijgen zoals vergiftigingsverschijnselen (10).
Samenvatting
Voor mensen met fenylketonurie (PKU) is cola zero per definitie ongezond. Cola zero is daarnaast ongezond, doordat het voor tanderosie kan zorgen. Het drinken ervan kan ook mogelijk bijdragen aan het ontwikkelen van diverse aandoeningen, zoals overgewicht en diabetes type II.
Hoeveel cola zero mag ik per dag?
Er bestaat geen richtlijn van hoeveel cola zero je mag drinken per dag. Wel is er uit onderzoek gebleken dat je veilig maximaal 2,5 liter frisdrank per dag kunt drinken met aspartaam (8).
Dit is echter niet aan te bevelen, vanwege de andere nadelen zoals de hoge inname van cafeïne. Bovendien kan een te grote inname van vocht ervoor zorgen dat je vochtbalans uit balans gaat, wat erg gevaarlijk is.
Samenvatting
Er is geen richtlijn van hoeveel cola zero je per dag mag drinken, maar het is belangrijk om dit met mate te drinken.
Is cola zero goed tijdens het afvallen?
Je hebt het vast wel eens gezien. Iemand die fastfood aan het eten is en hierbij een cola zero drinkt. Veel mensen vragen zich dan (hardop) af waarom diegene niet gewoon normale cola neemt.
Mijn mening is dat dit mensen zijn die heel zwart wit denken. Als je wel een normale cola drinkt, betekent dit dat je nog eens 135 calorieën en 34,3 gram suikers binnenkrijgt. Door een cola zero te nemen krijg je dus minder calorieën en suikers binnen.
Dit is meteen de reden dat cola zero kán helpen met afvallen. Voor sommige mensen werkt het als vervanging voor iets zoets. Wel moet je opletten dat de nadelen van cola zero niet voor jou gelden, zoals dat je juist meer trek kunt krijgen in iets zoets.
Samenvatting
Cola zero kan bij sommige mensen helpen bij het afvallen. Dit is erg persoonlijk.
Conclusie
Cola zero is geen gezond voedingsmiddel, doordat het geen bijdrage levert aan je gezondheid. Het kan echter wel af en toe onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. Het moet dan wel met mate worden gedronken.
Hierbij moet je wel in gedachten houden dat er nog onderzoek bezig is over de effecten van kunstmatige suikers.
Als je een slecht gebit hebt is het niet aan te bevelen om (vaak) frisdranken te drinken, omdat het kan zorgen voor tanderosie.
Merk je dat je (zoete) trek krijgt na het drinken van cola zero? Dan kan je het beter niet drinken. Als je erg gevoelig bent voor cafeïne moet je ook voorzichtig zijn met het drinken van cola zero.
Ben je aan het letten op wat je eet, omdat je wilt afvallen? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge misschien iets voor jou. In slechts 3 weken leer je hoe je op een gezonde manier kunt afvallen.
Tijdens de Challenge krijg je toegang tot onze besloten, actieve Facebookgroep. Zo kan je jouw ervaringen delen met andere deelnemers en sta je er nooit alleen voor.
Na de 3 Weken Afslank Challenge blijf je moeiteloos op gewicht.
Bronvermelding2. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-voedingswaarden-zitten-erin/cola.aspx
3. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingsstoffen.aspx
4. https://www.cocacolanederland.nl/onze-merken-en-verhalen/coca-cola
5. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx
6. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/aromastoffen.aspx
7. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx
8. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zoetstoffen.aspx
9. https://www.zoetstoffen.nl/zoetstoffen/laagcalorische-zoetstoffen/acesulfaam-k/
10. https://www.ivg-info.nl/voedingssupplementen/fenylalanine/
11. https://www.cocacolanederland.nl/onze-merken-en-verhalen/coca-cola/coca-cola-original-taste
12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29159583/
13. https://nl.coca-cola.be/onze-merken-en-verhalen/coca-cola-light
14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16157439/
15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26899133/
16. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingswetenschap-begrijpen.aspx
17. https://www.mmc.nl/urologie/aandoeningen-en-behandelingen/metabool-syndroom/
18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35324894/
19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25128835/
20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25128835/
Deel dit artikel met je maatjes