Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Hoe gezond zijn druiven nu echt?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Druiven, klein maar voedzaam. Maar zijn ze goed voor gewichtsverlies? En welke soort is gezonder? Lees verder om het te ontdekken.
Hoe gezond zijn druiven? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Zijn druiven gezond?

Misschien vraag jij je af: zijn druiven gezond? Nou, de korte versie van het antwoord is absoluut ja. 

Ze zitten boordevol goede dingen, zoals vitamines, mineralen en super krachtige antioxidanten. Dus, als je zin hebt in iets lekker en gezond, grijp gerust naar een trosje druiven. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Wat zijn druiven? 

Zoals je waarschijnlijk weet, druiven zijn van die leuke vruchtjes die een ovale of ronde vorm hebben. Ze groeien in van die mooie trossen die aan wijnstokken hangen. 

In Nederland hebben we wel wat druiven die in kassen worden geteeld. Maar eerlijk gezegd is dat maar een klein beetje in vergelijking met wat we importeren.

De meeste druiven die we hier in Nederland eten, komen namelijk uit andere landen. Denk aan Griekenland, Italië en Chili, bijvoorbeeld.

Wist je dat maar liefst 90% van de druiven bestemd is voor het maken van witte en rode wijn? Deze wijndruiven zijn meestal niet geschikt om te eten. 

Druiven die bedoeld zijn om te eten (tafeldruiven) zijn namelijk zoeter qua smaak. Er zijn verschillende tafeldruiven, zoals blauwe, witte (geelgroene) en rode druiven. Er worden ook speciale druiven geoogst zonder pit en met een zoetere smaak.

Druiven zijn erg veelzijdig. Je kunt ze niet alleen als tussendoortje eten, maar ook met kaas, in fruitsalades, met vlees en rijstgerechten [1].

Wat is de voedingswaarde van druiven?

Een portie druiven (125 gram) bevat de volgende voedingswaarden.

  • 95 kcal energie
  • 0,5 gram vet
  • 0,1 gram verzadigd vet
  • 21,1 gram koolhydraten
  • 19,5 gram suikers
  • 1,7 gram vezels
  • 0,6 gram eiwit
  • 0 gram zout [2]

Welke voedingsstoffen bevatten druiven?

Laten we eens kijken naar wat je precies binnenkrijgt als je een portie druiven (125 gram) eet.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium293 mg3500 mg
Calcium21 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium11 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,3 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium0 μg70 μg
Zink0,3 ugMannen (>18 jaar) 9 ug
Vrouwen (>18 jaar) 7 ug
Zwangere vrouwen 9,1 ug
Vrouwen die borstvoeding geven 11 ug
Vitamine A3 ugMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0,4 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,05 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,01 mg1,6 mg
VItamine B60,07 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur4 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine0,3 mg 16 mg 
Vitamine C3 mg 75 mg
Jodium3 μg 150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg .
Fosfor31 mg [2]550 mg (>18 jaar) [3]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van druiven?

Oké, we weten nu dat druiven rijk zijn aan nutriënten, maar welke gezondheidsvoordelen bieden ze eigenlijk?

Bron van voedingsstoffen 

Fruit zoals druiven is een belangrijke bron van vitamines en mineralen. Druiven bevatten vooral een hoge hoeveelheid vitamine K en koper. 

Vitamine K is onder meer belangrijk voor een goede bloedstolling [4]. Koper is onder andere belangrijk voor de vorming van botten en bindweefsel [5]. 

Druiven bevatten ook veel B-vitamines, waaronder vitamine B1, B2 en B6. Vitamine B1 en vitamine B2 zijn onder andere belangrijk voor ontwikkeling en groei [6]. 

Vitamine B6 is onder andere essentieel voor eiwitsynthese. Met een trosje druiven krijg je maar liefst 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine B6 binnen [7].

Vol met antioxidanten

Daarnaast bevatten druiven ook krachtige antioxidanten, zoals het antioxidant resveratrol en. Antioxidanten hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Het zijn stoffen die vrije radicalen wegvangen, die ontstaan tijdens normale lichaamsprocessen en externe factoren (zoals roken en zonlicht).

De vrije radicalen zouden schade veroorzaken aan weefsels en cellen. Deze schade kan waarschijnlijk op de lange termijn leiden tot chronische ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten [8].

Zou mogelijk de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen

Wist je dat ondanks de hoge hoeveelheden koolhydraten en een hoge Glycemische Index (GI), druiven eigenlijk kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen? 

De GI is een maatstaf voor hoe snel koolhydraten door ons lichaam worden opgenomen. Als ze snel worden opgenomen, stijgt de bloedsuikerspiegel ook snel. En dat kan er onder andere voor zorgen dat je snel weer trek hebt. Interessant genoeg hebben druiven een GI van 59, wat zelfs hoger is dan die van bananen (51) [9].

Maar hier komt het interessante deel: de GI houdt geen rekening met de hoeveelheid koolhydraten per portie. Daar komt de Glycemische Last (GL) in beeld. 

Een GL lager dan 10 wordt als laag beschouwd, tussen 10 en 20 is gemiddeld en vanaf 20 wordt het hoog. Nou, druiven hebben een GL van 11, wat dus niet hoog is [10]. Laat je dus niet verwarren als je leest dat druiven een hoge GI hebben.

Er was een review (beoordeling) van 29 onderzoeken met bijna 1.297 proefpersonen, waarin verbeteringen werden gevonden in de insulineresistentie [11]. Sommige proefpersonen kregen verse druiven en anderen kregen druiven in de vorm van een supplement. Insulineresistentie treedt op wanneer het lichaam niet goed meer reageert op insuline.

Insuline is een hormoon dat glucose (suiker) uit ons bloed naar de lichaamscellen transporteert. Bij insulineresistentie blijft de glucose langer in het bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel langer hoog blijft. Dit heeft verschillende nadelige gevolgen, zoals meer vetopslag en schade aan organen [12]. 

Maar druiven lijken te kunnen helpen bij het verbeteren van deze insulineresistentie. Dus, naast al die heerlijke smaak, kunnen druiven dus ook nog eens een positief effect hebben op onze bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid. Win-win!

Goed voor het hart

Druiven zitten vol vezels. Door voldoende vezels binnen te krijgen heb je een lagere kans op hart- en vaatziekten. Een vrouw heeft tenminste 25 gram vezels per dag nodig en een man heeft tenminste 30 gram vezels per dag nodig [13].

Bovendien bevatten druiven kalium, wat een belangrijk mineraal is voor een gezonde bloeddruk [14]. Let echter wel op dat je niet te veel kalium binnenkrijgt. 

Te veel én te weinig kalium is allebei niet gezond! Het kan beide zorgen voor een hoge bloeddruk, volgens een review van 32 onderzoeken [15]. Bij een review wordt op basis van meerdere onderzoeken een conclusie getrokken. Dit maakt het een stuk betrouwbaarder dan losse onderzoeken.

Zou goed zijn voor de hersenen

Er zijn aanwijzingen dat druiven een positief effect hebben op het geheugen en concentratie. Dit zagen onderzoekers in een 12-weken durend onderzoek onder 111 volwassenen, die elke dag een druiven supplement gebruikten van 250 mg [16].

In een ander onderzoek dronken jongvolwassenen elke dag 230 ml druivensap. Ook hier merkten de proefpersonen een verbetering van geheugen gerelateerde vaardigheden. 

Dat was niet het enige. In dit onderzoek ervaarden de proefpersonen ook een verbetering van hun humeur [17].

Goed voor de botten

Druiven bevatten diverse vitamines en mineralen die bijdragen aan een goede of zelfs essentieel zijn voor een goede botgezondheid. Dit zijn bijvoorbeeld mangaan, kalium en diverse B-vitamines. Mangaan zorgt voor het behoud van sterke botten [18].

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het stofje resveratrol de botdichtheid kan verbeteren [19, 20, 21]. Een betere botdichtheid verkleint de kans op botbreuken.  

Zou goed zijn voor de ogen, huid en haar

Het stofje resveratrol zou niet alleen goed zijn voor de botten. Het zou ook je huid en haar beschermen. Het zou namelijk beschermen tegen uv-straling en de collageen concentratie verbeteren. 

Resveratrol zou ook goed zijn voor het haar doordat oxidatieve stress en ontstekingen waarschijnlijk een oorzaak zijn van haarverlies [22]. Of resveratrol echt deze effecten heeft is nog niet helemaal zeker. 

Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door vrije radicalen, die ook door de antioxidanten uit de druiven worden weggevangen. Hierdoor kunnen antioxidanten ook een oorzaak zijn van dit gezondheidsvoordeel.

Als resveratrol daadwerkelijk zorgt voor minder chronische ontstekingen, zou het een positief effect kunnen hebben op diverse ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type II (suikerziekte) [23, 24, 25].

Bron van vezels 

Naast dat de vezels goed zijn voor de bloedsuikerspiegel en hart, hebben ze nog meer gezondheidsvoordelen. Zo kunnen vezels zorgen voor een langer verzadigd gevoel.

Dit maakt het makkelijker om op gewicht te blijven of zelfs af te vallen. Vezels zijn daarnaast erg belangrijk voor de darmgezondheid. 

Er wordt soms beweerd dat druiven slecht zijn voor de darmen. Voor de meeste mensen is dit niet het geval. Sommige mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) kunnen wel last hebben van druiven. 

Voorheen werd gedacht dat druiven weinig FODMAPs bevatten, maar dit is onlangs ontkracht. FODMAP’s is een afkorting voor bepaalde koolhydraten, die voor de klachten zorgen bij mensen met PDS. Per persoon verschilt het welke FODMAPs voor klachten zorgen.

Ook mensen met andere darmaandoeningen kunnen klachten krijgen van druiven, zoals de ziekte van Crohn, divertikels en colitis ulcerosa. Dit is meestal alleen het geval als de druiven niet goed worden gekauwd [26].

Samenvatting
Druiven bevatten niet alleen vitamines, mineralen en antioxidanten. Het bevat ook het stofje resveratrol, wat goed zou zijn voor je huid, haar en ogen. Ook zouden druiven een positief effect hebben op je geheugen en humeur. 

Zijn witte of blauwe druiven gezonder?

Zit je je nu af te vragen wat het verschil is tussen witte en blauwe druiven? Eigenlijk verschillen ze niet zoveel qua voedingsstoffen. Dat geldt ook voor de rode druiven. Maar wat wel interessant is, is dat de gekleurde druiven over het algemeen meer antioxidanten bevatten, waaronder resveratrol.

Nu, zijn er mensen die beweren dat witte druiven extra ongezond zijn voor mensen met diabetes type II (suikerziekte). Ze zouden meer suikers bevatten, maar dat valt eigenlijk wel mee. 

Het is waar dat blauwe druiven iets meer vezels bevatten, wat kan helpen om de bloedsuikerspiegel iets minder snel te laten stijgen. Dit kan positief zijn voor mensen met diabetes type II (suikerziekte).

Maar laten we ook even praten over die nieuwe soort druiven die onlangs is geïntroduceerd: de cotton sweet of cotton candy druif. Deze druif is zachter en zoeter dan de normale druiven. Dat klinkt misschien positief, maar het betekent ook dat deze druiven ongeveer 10% meer suikers bevatten. 

Dus als je op zoek bent naar een minder suikerrijke optie, dan zijn deze misschien niet de beste keuze. En trouwens, sable druiven bevatten ook meer suiker dan normale druiven.

Houd je van druiven en ben je op zoek naar een gezondere optie? Dan zou ik zeggen dat blauwe druiven met hun vezels een goede keuze kunnen zijn. Maar uiteindelijk draait het allemaal om balans en het genieten van deze heerlijke vruchten in matige hoeveelheden.

Zijn druiven goed voor afvallen?

Denk je eraan om wat kilo´s te verliezen en vraag je je af of druiven je daarbij kunnen helpen? Nou, ondanks dat ze veel suikers bevatten, zijn druiven relatief laag in calorieën. 

Dus ze zijn zeker een goede keuze als je wilt afvallen. Hoor ik je denken: waar val ik nog meer van af? Lees het in ons artikel buikvet verbranden.

Soms wordt beweerd dat druiven ‘dikmakers’ zijn. Maar alles wordt een dikmaker, als je er te veel van eet!

Passen druiven in een koolhydraatarm dieet?

Als je een koolhydraatarm dieet volgt, vraag je je misschien af of druiven wel in je eetschema passen. 

Ongeacht de variant van het dieet geldt echter dat het eten van grote hoeveelheden druiven niet ideaal is. Druiven bevatten namelijk aanzienlijke hoeveelheden koolhydraten, ongeveer 21,1 gram per portie van 125 gram. Daarom is het meestal verstandiger om te kiezen voor fruitsoorten met een lager koolhydraatgehalte, zoals aardbeien en blauwe bessen.

Kies je toch voor druiven? Houd het dan bij een kleine portie en combineer het eventueel met koolhydraatarmer fruit. Wil je een koolhydraatarm dieet proberen? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Hoeveel druiven eten?

Een trosje druiven is 125 gram. Het advies is om circa 200 gram fruit per dag te eten. Probeer wel af te wisselen qua soort fruit. Combineer bijvoorbeeld een trosje druiven met een mandarijn of blauwe bessen.

Of maak een lekkere fruitsalade met druiven, meloen en ananas. Maak je een fruitsalade voor meerdere dagen? Bewaar het dan in de koelkast en sprenkel er citroensap over. Zo blijft het langer goed!

Conclusie

Dus, wat is het eindoordeel? Druiven zijn absoluut gezond! Ze zitten vol vezels en voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

Als je je suikerinname wilt verminderen, is het verstandig om te kiezen voor andere soorten fruit in plaats van druiven. Fruit zoals appels of aardbeien zijn goede alternatieven met minder suiker. 

Als je toch druiven wilt eten, doe dit dan met mate! Het is echter belangrijk om op te merken dat bepaalde soorten druiven, zoals de cotton candy druiven, echte suikerbommen zijn en daarom beter vermeden kunnen worden.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/druiven
2. https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
3. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015
4. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-k.aspx
5. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koper.aspx
6. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b2.aspx
7. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b6.aspx
8. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
9. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/glykemische-index
10. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/glykemische-index
11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33893683/
12. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/insulineresistentie
13. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx
14. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kalium.aspx
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7429027/
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29163162
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28429081
18. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/mineralen.aspx
19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25644345
20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6468380/
21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32564438/
22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8637427/
23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986484/
24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7180429/
25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29737899/
26. https://www.viecuri.nl/media/brochures/di-235-tetiek/leefregels/voedingsadviezen/4816.pdf

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *