Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met granaatappel: kan het? En zo ja, hoe?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Met behulp van granaatappel afvallen: dat lijkt een goed idee door het lage aantal calorieën, hoog aantal vezels en de bijdrage die granaatappel levert aan je uithoudingsvermogen. Wij vertellen je alles wat je moet weten over afvallen met granaatappel.
In dit artikel lees je hoe granaatappel helpt met afvallen.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

De granaatappel is een rode, ronde vrucht. Van de buitenkant lijkt de granaatappel op een appel met een kroontje. Maar van binnen is deze vrucht met geen ander fruitsoort te vergelijken: het zit bomvol felrode, sappige, knapperige zaden, die ook nog eens superlekker zijn.

Waarom granaatappel een goed voedingsmiddel is als je wilt afslanken en hoe je het gebruikt, lees je hieronder.

Met behulp van granaatappel afvallen: hoe werkt dat?

In een eerder artikel beschreven we de verschillende gezondheidsvoordelen van granaatappels. Naast dat granaatappel heel gezond is, heeft het ook een aantal eigenschappen die het afslanken stimuleren. Wij sommen ze hieronder op.

1. Betere doorbloeding

Een belangrijke reden waarom granaatappel helpt bij het afvallen, is vanwege de polyfenolen die het bevat. Nee, niet poelifinario (dit is een Toon Hermans grapje), maar polyfenolen. Polyfenolen behoren tot de antioxidanten. Antioxidanten vechten tegen vrije radicalen die ons lichaam binnenkomen.

Vrije radicalen zijn stoffen van buitenaf die onze cellen kunnen beschadigen.

De polyfenolen in granaatappel zorgen mogelijk voor een hoger uithoudingsvermogen tijdens het sporten[1]. Zo kun je langer en intensiever bewegen voordat je moe wordt. Onderzoek[2] toont aan dat één gram granaatappelextract, ingenomen dertig minuten voor het hardlopen – ervoor zorgde dat het 12% langer duurde voordat men moe werd.

De reden hiervoor, zo stellen de onderzoekers, is waarschijnlijk dat granaatappel tijdelijk de bloedvaten verwijdt en daarmee de doorbloeding stimuleert en moeheid uitstelt. Als je langer kunt sporten, kun je meer calorieën verbranden en dus val je sneller af.

Let wel op dat het hier gaat om granaatappelextract. Hetzelfde effect is aangetoond bij granaatappelsupplementen Of granaatappelpitjes hetzelfde effect hebben, is niet onderzocht, al ligt het wel in de lijn der verwachting dat dit effect ook voor pitjes geldt.

2.   Sneller spierherstel

Ook zorgen granaatappelsupplementen en granaatappelextract voor een sneller spierherstel na het sporten. Ook dit stimuleert het afvallen. Omdat je sneller bent hersteld, kun je het sporten ook sneller weer oppakken. Het aantal dagen rust tussen twee sportsessies kun je verkorten[3].

Dit effect werd niet gevonden bij granaatappelsap: alleen bij supplementen en extract.

Om het daadwerkelijke effect van granaatappel op sportprestaties beter te begrijpen is er meer onderzoek nodig.

3.   Betere spijsvertering

Onderzoek in de reageerbuis laat zien dat granaatappel het niveau van gezonde bacteriën in de darmen kan verbeteren en zo een ‘probiotisch effect’ heeft. Probiotisch wil zeggen dat het de goede bacteriën voedt. Een gezonde spijsvertering heeft een positief effect op ons gewicht[4].

4.   Minder snel trek

Daarnaast bevat granaatappel veel vezels. Vezels houden onze darmen eveneens gezond. Ze voorkomen bijvoorbeeld obstipatie. Bovendien, zorgen vezels voor een verzadigd gevoel, waardoor we minder snel eten nodig hebben. Dit helpt in het verminderen van onze dagelijkse calorie-inname en helpt bij het afvallen.

Eén kopje granaatappelpitjes (174 gram) bevat ongeveer 7 gram vezels. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels – om bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker te voorkomen – is minimaal 25 gram[5].

Granaatappel mag officieel ‘bron van vezels’ genoemd worden. Daarvoor moet er minstens 3 gram vezels per 100 gram in zitten. Granaatappel is niet ‘rijk aan vezels’. Met 4 gram per 100 gram ligt het onder de ondergrens voor deze claim: 6 gram vezels.

5.   Laag in calorieën

Verse granaatappel bevat 243 kilocalorieën per stuk en 122 calorieën per glas sap. Het is dus een goede keus als tussendoortje. Want simpelweg: als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, val je af.

Hoe gebruik je granaatappel?

 Genoeg reden dus om granaatappel aan je dieet toe te voegen. Maar hoe gebruik je granaatappel nou eigenlijk?

Als supplement of extract

Je kunt granaatappel als extract of supplement in de vorm van capsules kopen. Hoeveel supplementen je per dag of per week kunt innemen, hangt af van de inhoud en verschilt dus per supplement. Op de verpakking staat aangegeven wat het aanbevolen gebruik is.  

Melasse

 Als je kookboeken van Ottolenghi in de keuken hebt staan, zal de term granaatappel melasse je bekend voorkomen. Let op dat de bovenstaande gezondheidsvoordelen niet zijn getest met melasse.

Granaatappel melasse bevat veel suikers: 52 gram per 100 gram[6]. Suikers zijn niet erg gezond en helpen niet als je wil afvallen. Sterker nog, wij raden een dieet aan met zo weinig mogelijk suikers (ook wel enkelvoudige koolhydraten genoemd). Wil je meer weten over het ultieme dieet? Bekijk dan onze 3 Weken Afslank Challenge.

Melasse gebruik je echter wel in hele kleine hoeveelheden. Maak je dus vooral geen zorgen als je melasse aan je gerecht toevoegt.

Granaatappelsap

Zoals voor alle vruchtensappen geldt, is ook granaatappelsap rijk aan suiker. 14 gram per 100ml. Maar je drinkt al snel 200ml per keer. Dat betekent dat je 28 gram suiker binnenkrijgt met maar één glas sap. Dat is erg veel. We raden dus aan de granaatappelsap lekker te laten staan.

Verse granaatappelpitjes

Verse granaatappelpitjes zijn heerlijk! Bijvoorbeeld op een boterham met avocado en feta, of door de salade. En ze zijn erg gezond. Wij zijn zelf het meest fan van het eten van natuurlijke producten, in plaats van bewerkt voedsel en extracten. We raden dus vooral aan om voor deze vorm van granaatappel te kiezen.

Conclusie: kun je afvallen met granaatappel?

Granaatappel heeft de volgende gezonde eigenschappen: het stimuleert de doorbloeding, helpt bij spierherstel, verbetert de spijsvertering, vertraagt je hongergevoel en is laag in calorieën. Daarom is granaatappel een goede toevoeging aan je dieet als je wil afvallen.

Ook als je niet wil afvallen trouwens. Het ziet er heel mooi uit in je gerechten en is lekker zoet, fris, sappig en knapperig.

Alleen het eten van granaatappel gaat er niet voor zorgen dat je succesvol afslankt. Kan jij hier wat hulp bij gebruiken? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge misschien wat voor jou.

Dit 3-weekse programma helpt jou in sneltreinvaart je streefgewicht te bereiken. Herhaal het programma kosteloos totdat je helemaal tevreden bent. En dit doe je niet alleen, al meer dan 6000 deelnemers gingen je voor.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25051173/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30350760/
4. https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate
5. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx
6. https://www.ah-boodschappen.nl/8516/souq-granaatappel-melasse

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *