Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Kan je met het grapefruit dieet afvallen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Het grapefruit dieet is een simpel en kort dieet. De grapefruit zou zorgen dat je extra snel vet verbrandt. Klopt dit wel en is het echt zo simpel? Dat lees je in dit artikel.
In dit artikel lees je hoe en of je met het grapefruit dieet kan afvallen
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Werkt het grapefruit dieet?

Het grapefruit dieet kan werken om af te vallen op de korte termijn. Echter is dit niet door een magisch effect van de grapefruit. Het grapefruit dieet kan alleen werken als je hierdoor minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Dit wordt een negatieve energiebalans genoemd (1).

Echter doordat je veel grapefruits of grapefruitsap binnenkrijgt kan het ook zo zijn dat je alsnog geen negatieve energiebalans hebt. In deze situatie val je dan niet af van het grapefruit dieet.

Bovendien krijg je door het drinken van sap een grote hoeveelheid suiker binnen, wat een negatief effect heeft op het afvallen (2).

In een glas sap grapefruit zit namelijk meer suiker en minder vezels en belangrijke voedingsstoffen dan in een halve grapefruit. Inname van teveel suikers kan het afvallen tegenwerken. Wel moet je hierbij kijken naar de totale hoeveelheid suikers die je op een dag binnenkrijgt (2,3).

Het grapefruit dieet kan zorgen dat je afvalt door diverse factoren. Een van de redenen is dat je geen snelle koolhydraten mag eten. Dit worden ook wel enkelvoudige koolhydraten genoemd.

Door snelle koolhydraten kan je sneller trek krijgen, waardoor je meer gaat eten. Door langzame (complexe) koolhydraten te eten krijg je minder snel weer trek. Dit kan helpen om af te vallen (4).

Daarnaast mag je geen tussendoortjes eten en alcohol drinken. Hierdoor krijg je een stuk minder calorieën binnen dan als je dit wel eet en drinkt. Verder in het artikel lees je meer over de andere redenen.

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is dat je met een grapefruit voor korte termijn afvalt. Je leert geen voedingspatroon aan dat je voor langere termijn kunt volhouden.

Hierdoor is de kans bijna 100% dat je na het volgen van het dieet weer aankomt tot je huidige gewicht. Je zal namelijk weer terugvallen in je oude voedingspatroon.

Het is gezonder en beter voor de lange termijn om je voedingspatroon aan te passen naar een voedingspatroon wat je voor langere termijn kunt aanhouden. Zo voorkom je het jojo effect (5).

Samenvatting
Het grapefruit dieet kan op korte termijn werken in sommige gevallen. De kans is echter groot dat je na het dieet weer terugvalt in je oude voedingspatronen en aankomt.

Wat is een grapefruit?

Het is een ronde, grote citrusvrucht. Het vruchtvlees is lichtroze, donkerroze en wit. Vermoedelijk is het een kruising van een pompelmoes en sinaasappel. Een grapefruit weegt gemiddeld 150 tot 180 gram. Hierdoor is het een van de grootste citrusvruchten (6).

Met slechts een grapefruit behaal je al bijna de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van fruit. De ADH is namelijk 200 gram fruit per dag (6).

Hoe roder de vruchtvlees is, hoe zoeter de smaak van een grapefruit is. Je kunt een grapefruit op verschillende manieren gebruiken. Het kan worden gegeten als fruit, maar ook als sap, in salades, sorbets en smoothies (7). 

Samenvatting
Een grapefruit is een van de grootste citrusvruchten, namelijk 150 tot 180 gram. Het is waarschijnlijk een kruising tussen een sinaasappel en pompelmoes.

Wat zijn de voedingswaarden van een grapefruit?

Gemiddeld bevat een grapefruit van 150 gram de onderstaande voedingswaarden.

 • 56 kcal 
 • 0 gram vet
 • 0 gram verzadigd vet
 • 9,9 gram koolhydraten
 • 9,9 gram suikers
 • 2,1 gram vezels
 • 1,4 gram eiwit
 • 0 gram zout

Samenvatting
Een grapefruit is caloriearm, bevat 9,9 gram koolhydraten en bevat relatief veel vezels (2,1 gram) (8).

Helpt het eten van grapefruits met afvallen?

Een grapefruit heeft geen speciale vetverbranding effecten waardoor je afvalt. Wel kan het door andere manieren helpen met afvallen.

Zo bevat een grapefruit vezels, namelijk 2,1 gram. Bepaalde vezels kunnen zorgen voor een langer voller gevoel na een maaltijd. Hierdoor kan het makkelijker zijn om minder energie binnen te krijgen dan dat je verbruikt. Dit is nodig om af te vallen (9).

Een andere reden waarom het eten van grapefruit kan helpen met afvallen is een psychologisch reden. Door iets gezonds te eten zoals een grapefruit, kan iemand sneller geneigd zijn om andere gezonde keuzes te maken. Dit geldt niet voor iedereen.

Tenslotte blijkt uit een onderzoek dat mensen die regelmatig fruit eten een beter mentaal welzijn hebben (10). Mensen met een slechter mentaal welzijn zoals een depressie eten vaker ongezond, wat kan leiden tot overgewicht (11). 

Samenvatting
Het eten van een grapefruit kan helpen met afvallen, onder ander doordat het vezels bevat. Echter heeft het geen speciale vetverbranding effecten.

Wat is het grapefruit dieet?

Het grapefruit dieet houdt in dat je elke dag een grapefruit eet. Je zou hierdoor afvallen, omdat een grapefruit vetverbrandende eigenschappen zou hebben.

Dit dieet volg je 12 dagen achter elkaar. Tijdens deze 12 dagen moet je je aan de onderstaande richtlijnen houden.

 • Voor elke maaltijd een glas grapefruitsap of halve grapefruit eten
 • Minimaal 8 glazen water per dag drinken
 • Geen tussendoortjes eten
 • Geen voedingsmiddelen met snelle koolhydraten eten
  Hierbij worden producten genoemd, zoals brood, bonen, mayonaise, erwten, komkommers, selderij en tomaten.
 • Geen alcohol drinken
 • Voor het slapen mag je een koolhydraatarme en vetarme snack eten.

Samenvatting
Het grapefruit dieet duurt 12 dagen. Je eet tijdens het dieet bij elke maaltijd een halve grapefruit of drinkt een glas grapefruitsap. Daarnaast volg je een aantal richtlijnen zoals geen alcohol drinken en geen tussendoortjes eten.

Wat zijn de voordelen van het grapefruit dieet?

Het grapefruit dieet heeft verschillende voordelen. Zo zijn de richtlijnen redelijk kort en duidelijk. Hieronder lees je meer over de voordelen.

Doordat je geen voedingsmiddelen met snelle koolhydraten mag eten heb je minder snel trek. Dit komt, doordat het glucosegehalte in je bloed minder snel stijgt (4).

Als je minder snel trek hebt is het makkelijker om geen tussendoortjes te eten.

Doordat je geen alcohol mag drinken krijg je snel een stuk minder calorieën binnen. Zo bevat een glas whiskey al snel 245 kcal en glas sherry 111 kcal (12). Daarnaast kan het drinken van geen alcohol door andere redenen ook ervoor zorgen dat je makkelijker afvalt.

Als je alcohol drinkt ben je namelijk impulsiever. Als je impulsiever bent is het lastiger om een dieet te volgen. Ook krijgen veel mensen trek van alcohol, waardoor ze meer eten.

Tenslotte kan het drinken van alcohol zorgen voor minder structuur in je dag, wat ertoe kan leiden dat je meer eet (13).

Een ander voordeel van het grapefruit dieet is dat je minimaal 8 glazen water per dag moet drinken. Dit is ongeveer de gemiddelde behoefte bij een normaal voedingspatroon, namelijk 1,5 tot 2 liter water per dag.

Echter drinken veel mensen te weinig water. Het drinken van genoeg water kan helpen met afvallen, doordat veel mensen de dorstprikkel verwarren met de hongerprikkel.

Door meer te drinken verminder je de kans dat je een dorstprikkel krijgt en deze verwart met een hongerprikkel. Ook zorgt drinken bij de maaltijd bij sommige mensen voor een verzadigder gevoel. 

Samenvatting
De voordelen van het grapefruit dieet zijn dat je hierdoor mogelijk meer water drinkt en geen alcohol drinkt. Daarnaast eet je geen tussendoortjes en geen enkelvoudige koolhydraten. Deze veranderingen kunnen allemaal zorgen voor een lagere energie-inname.

Wat zijn de nadelen van het grapefruit dieet?

Een van de grote nadelen van het grapefruit dieet is dat de kans op een jojo effect groot is. Je valt in een korte tijd af met een dieet. Je leert echter geen voedingspatroon aan dat je voor langere termijn kunt volhouden. Als je wilt gaan afvallen met het grapefruit dieet is het daarom belangrijk om te weten wat je vervolgstappen zijn.

Nog beter is om meteen te starten met het toewerken naar een voedingspatroon dat voor langere termijn haalbaar is. Je kunt snel afvallen zonder jojo effect, maar dan is het belangrijk om je vervolgstappen te weten.

Een ander nadeel van het grapefruit dieet is dat je op veel momenten van de dag relatief veel suikers binnenkrijgt. Als je veel suikers binnenkrijgt kan dit de kans op diabetes type 2 en overgewicht vergroten. Ook vergroot het de kans op gaatjes in je tanden en kiezen (3).

Als je ervoor kiest om grapefruitsap te drinken heeft dit ook nog andere nadelen. Zo zorgt het drinken van een sap voor minder verzadiging dan het eten een stuk fruit. Ook krijg je hierdoor nog meer suikers binnen dan met een stuk grapefruit (2).

Daarnaast wordt het eten van bonen afgeraden in dit dieet. Dit is een belangrijke bron van eiwitten voor vegetariërs, veganisten en mensen die meer plantaardig willen eten. Hierdoor is het dieet lastig om voor hen te volgen zonder te weinig eiwitten binnen te krijgen .

Samenvatting
Het grapefruit dieet heeft diverse nadelen, zoals dat het jojo effect groot is en je relatief veel suikers binnenkrijgt. Voor vegetariërs en veganisten is het ook een minder geschikt dieet.

Is het grapefruit dieet gezond?

Of het grapefruit dieet gezond is hangt af van je gehele voedingspatroon (15). Naast het eten van een grapefruit kan de invulling van dit dieet namelijk erg verschillen. Als we een zwart-wit antwoord moeten geven, is het antwoord ‘Nee’.

De reden hiervan is onder andere doordat je door het grapefruit dieet minder andere fruitsoorten eet. Dit kan ertoe leiden dat je een tekort krijgt van bepaalde vitamines en een mineralen.

Met een grapefruit krijg je immers niet alle vitamines en mineralen binnen, die je nodig hebt. Zorg daarom dat je voldoende afwisselt qua fruit (15).]

Daarnaast krijg je relatief veel suiker binnen. Dit verhoogt de kans op overgewicht, diabetes en gaatjes in je tanden. Ook kan je door dit dieet minder plantaardig eten, doordat je geen bonen mag eten. Bonen zijn een van de belangrijkste plantaardige eiwitbronnen. 

Een gezond voedingspatroon bestaat uit een deel plantaardige en een deel dierlijke producten (13). Het wordt geadviseerd door het Voedingscentrum. om minimaal een keer per week geen vlees of vis te eten (16). Dit is erg lastig met dit dieet.

Samenvatting
Het grapefruit dieet is meestal geen gezond dieet. Zo heb je een grotere kans op het ontwikkelen van tekorten aan voedingsstoffen en kan je hierdoor lastig een dag plantaardig eten.

Kan het grapefruit dieet gevaarlijk zijn?

Voor sommige mensen kan het grapefruit dieet gevaarlijk zijn. Dit geldt voor mensen met een citroenzuur intolerantie en mensen met een citrusvrucht allergie. Deze mensen krijgen klachten van het eten van een grapefruit, zoals aften, zwelling van de mond en keel en misselijkheid (17).

Samenvatting
Het grapefruit dieet is alleen gevaarlijk als je een citroenzuur intolerantie op citrusvrucht allergie hebt.

Conclusie

Het is mogelijk om met het grapefruit dieet af te vallen. Dit komt niet alleen door het eten van een grapefruit of drinken van grapefruitsap. De reden dat je af kunt vallen met het dieet is, doordat je je aan andere richtlijnen moet houden. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat je minder calorieën eet of drinkt. 

Richtlijnen zijn bijvoorbeeld dat je geen alcohol mag drinken en geen tussendoortjes mag eten. Daarnaast mag je alleen complexe koolhydraten eten, waardoor je minder snel trek hebt. Dit kan er vervolgens indirect voor zorgen dat je minder eet.

Er zijn echter geen richtlijnen over hoeveel calorieën je mag binnenkrijgen. Hierdoor kan het alsnog zo zijn dat je te veel energie binnenkrijgt voor de hoeveelheid die je verbrandt. In dat geval zal je niet afvallen met het grapefruit dieet.

Het grote nadeel van het grapefruit dieet is dat je geen vervolgstappen hebt. Je kunt in slechts 12 dagen afvallen, maar weet daarna niet wat je moet doen. Hierdoor is de kans groot je weer valt in je oude gewoontes en aankomt.

Wil je snel afvallen, maar wel blijvend? Volg dan onze 3 Weken Afslank Challenge. Met deze challenge val je in een korte periode veel af, maar zorgen we ervoor dat je een vervolgplan hebt. Zo val je niet in je oude voedingspatroon en kan je zelfs nog meer afvallen.

Tijdens deze challenge krijg je toegang tot onze actieve, besloten Facebookgroep. In deze groep kan je met andere deelnemers ervaringen uitwisselen en elkaar vragen stellen.

Laat een reactie achter als je nog vragen of suggesties hebt!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/afvallen-en-gewicht/gezond-gewicht/energiebalans.aspx
2. Vruchtensap | Voedingscentrum
3. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/suiker.aspx
4. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koolhydraten.aspx
5. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/dieet.aspx
6. https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/grapefruit
7. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fruit.aspx%20,
8. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-voedingswaarden-zitten-erin/grapefruit.aspx
9. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx] 10. https://www.ggznieuws.nl/regelmatig-fruit-eten-zorgt-voor-vermindering-van-psychische-klachten/
11. https://www.nesda.nl/nesda-resultaten/eetgedrag-en-voeding-bij-depressie-en-angst/
(crash) https://www.crashdieetinfo.nl/het-grapefruit-dieet-val-tot-10-kilo-af-12-dagen/
(gevarieerd) https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/wat-is-gevarieerd-eten-.aspx
12. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspxNederland
13. https://www.alcoholinfo.nl/gezondheid/wat-doet-alcohol-met-je-lichaam
14. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx15.
16. https://www.voedingscentrum.nl/nl/duurzaam-eten/meer-plantaardig-eten.aspx
17. https://www.dietcetera.nl/intoleranties-en-aversies/citroenzuur-intolerantie/

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *