Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Honing en afvallen: Werkt het echt?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Ben je een zoetekauw en wil je toch afvallen? Dan kan honing misschien wel jouw nieuwe beste vriend zijn! Het is niet alleen een natuurlijke zoetstof, maar heeft ook vele gezondheidsvoordelen. Ontdek hier of honing jou kan helpen bij het afvallen.
Helpt het eten van honing met afvallen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Helpt honing bij het afvallen?

Veel mensen kiezen honing als alternatief voor normale suiker, omdat ze denken dat honing geen suiker bevat.

Maar dat klopt eigenlijk niet. Honing is eigenlijk vergelijkbaar aan suiker. Of het nou uit een natuurlijke bron komt of uit een verwerkte bron: suiker is suiker. Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen de verschillende bronnen. 

Tafelsuiker en honing bevatten zelfs dezelfde suiker, namelijk sacharose. Dit is een vorm van suiker die bestaat uit fructose en glucose. Je lichaam slaat deze vormen uit honing op dezelfde manier op als tafelsuiker. 

Het enige verschil is dat tafelsuiker 100% uit suiker bestaat en honing een deel bestaat uit andere (gezonde) voedingsstoffen. Dit aandeel is echter erg klein.

Suiker en afvallen

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is suiker niet de beste keus als je wilt afvallen. Dat heeft een aantal redenen. Als je producten met veel suiker eet, dan stijgt je bloedsuikerspiegel snel. Bij een hoge bloedsuikerspiegel ervaar je sneller een suikerpiek, gevolgd door een suikerdip. Je voelt je dan eerst energiek en daarna moe. Een beetje hetzelfde als wanneer je een mars eet.

Zo’n suikerpiek zorgt voor een toename in insuline. Insuline helpt je lichaam om suiker als energie te gebruiken, door de suiker uit het bloed te vervoeren naar cellen.

Maar als je meer suiker eet dan je lichaam nodig heeft als energiebron, dan zet je lichaam dit om in vet, dat wordt opgeslagen.

Suiker zorgt niet voor een langdurig verzadigd gevoel. Na zo’n suikerpiek krijg je dus snel weer trek, waardoor je sneller opnieuw en meer gaat eten. Als je wil afvallen is het eten van voedingsmiddelen die zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel juist een beter idee.

Samenvatting
Honing helpt niet bij het afvallen. Het bestaat voornamelijk uit suiker en als er íets is wat we willen vermijden als we willen afvallen, dan is het wel suiker. 

Honing en sporten

We zeiden het al: suikers die je lichaam niet verbrandt, worden opgeslagen als vet. Maar wat als je ze wél verbrandt? Nou, dan kunnen ze minder kwaad Ga je sporten en heb je een energieboost nodig? Dan is een lepeltje honing prima. Maar overdrijf het niet.

In de beginfase van je sportoefening, verbrand je vooral koolhydraten. De honing bijvoorbeeld. Als je een tijdje doorgaat, wordt je vet aangebroken. Als je normaal eet gebeurt dit ongeveer na 1,5 uur sporten. 

En dat wil je natuurlijk als je gaat afvallen. Je kunt dus het beste een lange sportsessie doen op lage tot matige intensiteit. Door in het begin van je training op hoge intensiteit sporten kun je sneller in de fase van vetverbranding komen. 

Wist je dat je ook zonder veel te sporten kunt afvallen? Voeding is zelfs de belangrijkste factor als je wilt afvallen. Wil je hier meer over weten? Dan is onze gratis afslanktraining wat voor jou. Je kan je hieronder inschrijven.

Samenvatting
Suiker is suiker. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen verschillende bronnen van suiker. Honing is dus geen verstandig voedingsmiddel als je wil afvallen. Je lichaam zet suiker dat je niet verbrandt om in vet. 

Is honing dan ongezond? 

De vraag of honing gezond is, kan niet simpelweg met een ‘ja’ of een ‘nee’ worden beantwoord. Zoals we al zeiden, is honing (of suiker) niet de beste keus als je wil afvallen.

Maar gebruik je honing nou als vervanging van geraffineerde (of lichte) suiker zoals kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker of poedersuiker, dan is het wel ietsje gezonder [1]. 

Door het zuiveringsproces zijn namelijk belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen, antioxidanten en mineralen, verloren gegaan. In minder bewerkte suikers – zoals palmsuiker, ahornsiroop, agavesiroop en honing – zijn deze stoffen wel nog aanwezig. 

Dit is wel een erg kleine hoeveelheid.

Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van honing? Lees dan ons eerdere artikel over dit thema. 

Samenvatting
Naast suiker bevat honing ook andere voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Deze vind je niet in geraffineerde suikers. Als alternatief voor geraffineerde suiker, is honing dus wel ietsje gezonder. Gebruik honing met mate. 

Helpt honing en kaneel bij het afvallen?

In de zoektocht naar ‘quick fixes’ voor gewichtsverlies, zien we soms de combinatie kaneel en honing voorbij komen. Mensen mixen de twee en voegen het toe aan hun thee of muesli. 

Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat dit ondersteunt. Een studie uit 2017 toonde aan dat een bepaald stofje in kaneel – genaamd kaneelaldehyde of cinnamaldehyde – kan zorgen dat ons lichaam warmte produceert, waarvoor het calorieën verbrandt [2]. 

Ook toonde een studie aan dat het vervangen van rietsuiker of bietsuiker door honing gewichtstoename kan voorkomen [3]. Weer een andere studie toonde dat honing bepaalde hormonen activeert die het hongergevoel kunnen onderdrukken [4]. 

Dit zijn echter nog geen harde bewijzen, omdat het kleine onderzoeken zijn. Bewijs dat de combinatie kaneel-honing helpt bij gewichtsverlies is er al helemaal niet. Onze conclusie is voorlopig dus: niet doen. 

Samenvatting
Claims dat een mengsel van honing en kaneel kan bijdragen aan gewichtsverlies, worden niet overtuigend ondersteund door de wetenschap. We raden dus af honing en kaneel te gebruiken voor het afvallen. 

Conclusie

Honing bevat veel suiker en daarom veel calorieën. Als je meer suiker binnen krijgt dan verbrandt, dan zal je lichaam dit omzetten in vet en opslaan. Hierdoor neemt je gewicht toe. Als je wil afvallen, kun je dus beter niet teveel honing eten. 

Honing is wel een iets gezonder alternatief voor geraffineerde suiker. Honing bevat namelijk vitaminen, mineralen en antioxidanten, die geraffineerde suiker is verloren bij het zuiveringsproces. 

Claims over het wondermengsel honing en kaneel kun je beter links laten liggen. Die zijn wetenschappelijk niet bewezen. Vind je het lekker? Gebruik het dan met mate.

Ben je op dit artikel terechtgekomen, omdat je wilt afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen! 

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. 

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *