Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is kaki gezond? Zo ja, waarom?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Ooit verward kaki met een tomaat? Ontdek waarom dit zoete fruit uit het Verre Oosten anders is. Maar is kaki echt gezond? Duik in ons artikel om de verrassende feiten te ontdekken!
Is kaki gezond? En hoe gezond is kaki fruit dan precies?
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is kaki gezond?

Helemaal waar! Kaki’s zijn supergezond. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Maar onthoud wel dat ze minder vezels bevatten dan andere vruchten, dus vergeet niet ook ander fruit te eten!

Wat is een kaki?

Kaki wordt ook wel sharonfruit en persimmon genoemd. Sharon is eigenlijk de merknaam, want er zijn verschillende soorten kaki. Sharon is een van de populairste kaki’s. 

Deze eetbare vrucht lijkt op een vierkante oranje tomaat met een gladde schil. De grootte verschilt per soort kaki. Zo kan een kaki bijvoorbeeld 125 gram of 150 gram wegen. Sharonfruit is volledig eetbaar. Dit betekent dat ook de schil gegeten wordt.

Kaki komt oorspronkelijk uit China, Korea, Thailand en Japan. Tegenwoordig worden ze bijna in de hele wereld geteeld zoals in Frankrijk, Spanje en Nieuw Zeeland. Dit fruit groeit aan hoge bomen van 15 meter. Sharonfruit is een kaki soort, die veredeld is. Het bevat geen tannine (looizuur) en pitten, wat veel mensen prettig vinden.

Tannines zijn schadelijke stoffen als een kaki nog onrijp is. Dit zorgt voor een wrange smaak. Pas als het fruit zacht is kun je het eten. Hoe zachter de kaki, hoe minder last je hebt van de smaak van tannine.

De smaak van sharonfruit lijkt een beetje op de smaak van abrikozen. De vrucht heeft een heerlijke zoete smaak. Een kaki is klaar om te eten als de schil oranje rood is. Het fruit krijgt een glanzende kleur als het overrijp is. Je kunt rijpe kaki’s in de koelkast bewaren. Onrijpe kaki’s moet je buiten de koelkast bewaren.

Het beste is om het fruit te eten als het nog een stevige structuur heeft, maar je moet het wel een klein beetje kunnen induwen. Wist je trouwens dat je de kaki niet hoeft te schillen?

Persimmon kan je op veel meer manieren eten dan alleen als tussendoortje. Zo kun je het eten uit de oven met verse geitenkaas, in chutneys, in een salade met noten of 30+kaas en in een lekkere vruchtensalade [1].

Samenvatting
Kaki komt oorspronkelijk uit onder meer Japan, Thailand en Korea. Er zijn vele soorten kaki’s, zoals de veredelde soort Sharonfruit. De smaak is erg zoet en lijkt een beetje op de smaak van abrikozen.

Wat zijn de voedingswaarden van kaki?

Hieronder lees je de voedingswaarden van een kaki (125 gram).

  • Energie: 96 kcal 
  • Vet: 0 gram
    -Waarvan verzadigd vet 0 gram 
  • Koolhydraten: 23,3 gram
    -Waarvan suikers: 23,3 gram
  • Vezels: 0,6 gram 
  • Eiwit 0,6 gram 
  • Zout: 0 gram [2]

Welke voedingsstoffen bevat kaki?

Hieronder lees je welke en hoeveel voedingsstoffen een kaki bevat (125 gram).

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium225 mg3500 mg
Calcium13 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium14 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,1 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium0 μg70 μg
Zink0,1 ugMannen (>18 jaar) 9 ug
Vrouwen (>18 jaar) 7 ug
Zwangere vrouwen 9,1 ug
Vrouwen die borstvoeding geven 11 ug
Vitamine A103 ugMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,03 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,04 mg1,6 mg
VItamine B60,13 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur9 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine0,3 mg 16 mg 
Vitamine C20 mg 75 mg
Jodium0 μg 150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg .
Fosfor24 mg [2]550 mg (>18 jaar) [3]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kaki?

Het eten van de persimmon heeft vele gezondheidsvoordelen. Zo zit het boordevol gezonde voedingsstoffen. Hieronder zijn een aantal van deze voordelen op een rijtje gezet.

Kaki fruit heeft een lage energiedichtheid

Misschien vraag jij je af: wat betekent dat? Dit betekent simpelweg dat een kaki weinig calorieën per gram bevat. Een persimmon bevat zelfs minder dan 1 kcal per gram, namelijk slechts 0,77 calorie per gram [2]. 

Dit is een groot voordeel. Het is namelijk makkelijker om op gewicht te blijven door voornamelijk voeding met een lage energiedichtheid te eten en voeding met een hoge energiedichtheid te beperken.

Door op een gezond gewicht te blijven voorkom je veel vervelende gewichtsgerelateerde ziekten, zoals een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, metabool syndroom (klachten rondom de stofwisseling), diabetes type II (suikerziekte) en hart- en vaatziekten.

Diabetes type II (suikerziekte) en het metabool syndroom kunnen vervolgens ook weer zorgen voor meer overgewicht, waardoor je nog meer gezondheidsklachten kunt krijgen [4].

Kaki fruit bevat veel belangrijke voedingsstoffen

Kaki’s zijn een uitstekende bron van vitamines en mineralen. Kaki’s bevatten ook antioxidanten en bioactieve stoffen [2]. Vooral het gehalte aan vitamine C is hoog, namelijk 20 mg. 

Dit hoge gehalte is meer dan een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Vitamine C is onder meer belangrijk voor je weerstand en ondersteunt een gezonde huid [5].

De vrucht bevat daarnaast veel van de vetoplosbare vitamine A, wat belangrijk is voor een gezond gezichtsvermogen en goede weerstand [6]. Daarnaast is de vrucht een goede bron van kalium, wat belangrijk is voor je vochtbalans en bloeddruk. Hierdoor is het indirect ook gezond voor je nieren.

Vitamine C is bovendien een krachtige antioxidant. Antioxidanten helpen ons lichaam te beschermen tegen schade aan weefsels en cellen, veroorzaakt door vrije radicalen.

Vrije radicalen ontstaan door normale lichaamsprocessen en externe factoren zoals roken en zonlicht. De schade aan weefsels en cellen kan waarschijnlijk op de lange termijn leiden tot diverse (chronische) ziekten, zoals kanker [7].

Bioactieve stoffen zijn stoffen zoals flavonoïden. Deze stoffen hebben vermoedelijk dezelfde gezondheidsvoordelen als bijvoorbeeld vitamines [8]. 

Kaki fruit bevat vezels

Kaki bevat net als andere fruitsoorten vezels. Alhoewel de hoeveelheid vezels in kaki’s een stuk lager is dan in andere soorten fruit (zoals bananen en mango) kan het toch bijdragen aan je vezelinname en een gezonde spijsvertering.

Vrouwen hebben tenminste 25 gram vezels per dag nodig en mannen hebben minstens 30 gram vezels per dag. Vezels hebben diverse gezondheidsvoordelen. Zo kunnen ze voor een verzadigd gevoel zorgen en je bloedsuikerspiegel minder snel laten stijgen, waardoor je langdurig energie hebt [9]. 

Dit kan beide helpen om je energiebalans stabiel te houden. Je energiebalans is de verhouding van de energie die je binnenkrijgt (via calorieën) en energie die je verbruikt (via je ruststofwisseling en beweging) [10].

De oplosbare vezels kunnen tevens de kans op diabetes type II (suikerziekte) verkleinen en bijdragen aan een goede stoelgang, wat indirect kan zorgen voor een regelmatige stoelgang [9].

Kaki fruit kan een goede hartgezondheid ondersteunen

We moeten weer de vezels bedanken voor dit gezondheidsvoordeel. 

Bij dit gezondheidsvoordeel spelen vezels weer een belangrijke rol. Door voldoende vezels te eten, verklein je namelijk de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek [9].

Maar dat is niet het enige. Het sharonfruit bevat ook flavonoïden, die mogelijk eveneens kunnen bijdragen aan het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Er is een interessante studie uitgevoerd met meer dan 98.000 mensen die een hoge inname van flavonoïden hadden. Deze groep werd vergeleken met een andere groep mensen die juist weinig flavonoïden binnenkregen. 

Opvallend genoeg bleek dat de groep met een hoge inname van flavonoïden maar liefst 18% minder gevallen van overlijden door hart- en vaatziekten had [11]. Dit wijst er dus op dat het eten van sharonfruit, rijk aan flavonoïden, een positief effect kan hebben op de gezondheid van je hart en bloedvaten.

Kaki fruit kan mogelijk helpen tegen ontstekingen

Dat persimmon boordevol antioxidanten zit, heeft nog een voordeel. Het zou namelijk (chronische) ontstekingen tegengaan. Veel ontstekingen worden geassocieerd met diverse ziekten, zoals artritis, kanker en diabetes type II (suikerziekte).

Er zijn diverse onderzoeken waarbij een grote inname van het krachtige antioxidant vitamine C de kans verlaagde op de bovenstaande ziekten [12]. 

Kaki fruit is makkelijk toe te voegen aan je voedingspatroon

Een groot voordeel van persimmon is dat het niet alleen makkelijk als tussendoortje kan worden gegeten, maar ook kan worden toegevoegd aan diverse gerechten. 

Veel mensen willen wel gezonder eten, maar vinden dit te moeilijk. Ze vinden bijvoorbeeld dat het te veel tijd kost. Sharonfruit maakt gezonder eten juist makkelijk. Je hoeft het geeneens te schillen!

Tenslotte zou kaki ook als natuurlijke diureticum kunnen werken. Een diureticum zorgt ervoor dat je nieren vocht afdrijven, zodat je geen vochtophoping krijgt. Hiervoor is nog geen hard bewijs, maar sommige mensen ervaren dit effect wel in de praktijk.

Samenvatting
Kaki zit boordevol vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Het kan mogelijk de kans op diverse (chronische) ziekten verkleinen. Het zou ook ontstekingen kunnen tegengaan.

Kan je afvallen met kaki?

Als je wilt afvallen kan je kaki zeker toevoegen aan je voedingspatroon. Het bevat onder andere vezels, die voor een verzadigd gevoel kunnen zorgen. Wil je meer weten hierover? Lees dan ons artikel kaki en afvallen

Wil je meteen aan de slag met afvallen? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Hoeveel kaki per dag is gezond?

Wil jij weten hoeveel kaki je per dag mag eten? 

Per sharonfruit kan het gewicht variëren, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je fruit consumeert. Over het algemeen wordt geadviseerd om ongeveer 200 gram fruit per dag te eten. Het is echter niet aan te raden om alleen maar kaki te eten.

Elke vrucht heeft namelijk een andere samenstelling van voedingsstoffen, en dit kun je zien aan de kleur. Daarom raden we aan om dagelijks een kaki te eten en daarnaast fruit met andere kleuren, zoals appels, bananen of mango’s, toe te voegen aan je dieet.

Daarnaast is het beter om geen of slechts in beperkte mate gedroogde kaki te eten. Dit komt doordat gedroogde kaki veel meer suiker bevat en vaak extra suiker is toegevoegd. Verse kaki bevat daarnaast meer voedingsstoffen dan de gedroogde variant.

Dus, eet liever verse kaki en houd het bij maximaal twee stuks per dag.

Wanneer kaki eten?

Eet kaki wanneer je het lekker vindt. Krijg je een energieboost als je veel suikers eet? Eet dan kaki niet te laat in de avond. Dit kan zorgen voor slaapproblemen. Dan is het bijvoorbeeld wel slim om het te eten als je energiedip hebt of voor het sporten.

Eet de vrucht ook niet vlak voor of na het tandenpoetsen. Dit kan je tanden beschadigen, omdat je tandvlees zacht wordt door het tandenpoetsen.

Conclusie

Kaki is erg gezond. Het bevat weinig calorieën, maar zit bomvol vitamines en mineralen. Een groot voordeel is dat je dit fruit niet hoeft te schillen. Eet een kaki vooral met schil, want in het schilletje zitten vaak de meeste voedingsstoffen.

Een ander voordeel is dat persimmon zeer veelzijdig is. Voeg het toe aan een (fruit)salade, eet het met geitenkaas of 30+ kaas, eet gevulde kaki als dessert of eet het gewoon als tussendoortje.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *