Doe mee aan onze
gratis afslanktraining!

En ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo kan afvallen in
3 weken zonder jojo-effect!

Zijn bananen gezond? 7 gezondheidsvoordelen en 5 recepten

Hoewel wij maar één – hooguit twee – verschillende soorten kennen uit de supermarkt, bestaan er meer dan 1.000 variaties van deze vrucht: de banaan. De banaan is een super populaire vrucht. Maar hoe gezond is banaan nou eigenlijk? En is het niet één grote suikerbom? Wij zochten het voor je uit.

Deel dit artikel met je maatjes

Waarom zijn de bananen krom.. ehh gezond?

“Waarom zijn de bananen krom? Als je ze rechtop zet dan vallen ze om.” Zo luiden de inspirerende woorden van André van Duin. Maar wat is de reden van deze lofzang voor de welbekende gele vrucht? Wij denken: de heerlijke smaak, de gezondheidsvoordelen en de dopamine die in bananen zit.

1.      Voedingswaarden banaan

In een banaan van gemiddeld formaat (118 gram banaan) zitten de volgende voedingsstoffen[1]:

–   3.1 gram vezels

–   14% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) mangaan

–   10% van de ADH magnesium

–   11% van de ADH vitamine C

–   33% van de ADH vitamine B6

–   9% van de ADH kalium

Sommige mensen denken dat bananen vet zijn, maar in werkelijkheid bevatten ze nauwelijks vet. Wel bevat één banaan ongeveer dertig gram koolhydraten. Voor de rest bestaat een banaan uit water.  

2.     Vezels zijn goed voor je spijsvertering

Vezels is een verzamelnaam voor verschillende soorten koolhydraten die niet door onze darmen worden opgenomen of verteerd. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering en gezonde darmen. In bananen vinden we de vezel genaamd ‘resistent zetmeel’. Dit type vezel zorgt voor goede, gezonde darmbacteriën.

Hoe groener de banaan, hoe meer resistent zetmeel. Als de banaan rijpt, worden vezels langzaam omgezet in suiker. Daarom vinden veel mensen onrijpe bananen minder: ze zijn minder zoet. 

3.     Bananen bevorderen de bloedsuikerspiegel

Naast zetmeel, zitten er ook veel oplosbare vezels in bananen. Deze vezels lossen op in vloeistof en maken de vloeistof dikker. Dit is goed voor de ontlasting en helpt je bloedsuikerspiegel op peil houden. Bovendien vertraagt het de vertering in je maag, waardoor je langer een vol gevoel houdt na het eten.

Ook lijkt de vitamine B6 in bananen goed te zijn voor de bloedsuikerspiegel van zwangere vrouwen[2].  

4.     Antioxidanten in banaan beschermen onze cellen

Bananen zijn een goede bron van antioxidanten. Antioxidanten beschermen onze cellen en ons weefsel. Dit helpt kanker te voorkomen. Ook zijn er wat bewijzen dat lectine – een eiwit dat in bananen voorkomt – leukemiecellen stopt te groeien. Lectine kan ongezond zijn als je er veel te veel van binnenkrijgt. Volg je een gevarieerd dieet, dan zal dit niet snel gebeuren[3].


5.     Banaan is een gezonde energiebron

Een banaan is een super goede keuze vóór, tijdens of na het sporten. Bananen geven veel energie af door het zetmeel dat erin zit. De vitamines en mineralen in bananen zijn daarnaast goed voor de algemene gezondheid van je lichaam.

Tijdens het sporten gaan de mineralen kalium en magnesium via je zweet verloren. Bananen vullen je voorraadje weer aan[4].

6.     Banaan is goed voor de ogen

Heb je ooit een aap met een bril gezien? Nou, dat komt waarschijnlijk doordat er vitamine A in bananen zit. Niet gigantisch veel, maar toch. Vitamine A houdt de ogen gezond.

7.     Van bananen word je gelukkig

Banaan bevat daarnaast veel antioxidanten en aminozuren. Eén zo’n aminozuur heet tyrosine. Tyrosine stimuleert de aanmaak van dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Voel je je gelukkig na het eten van een banaan? Dan kan dat daardoor komen.

Wist je dat naast het eten van bananen, ook het eten van maaltijden met veel eiwitten en weinig koolhydraten je dopaminelevel kunnen boosten? Dat is één van de redenen waarom onze 3 Weken Afslank Challenge zo enorm goed aanslaat. Eindelijk een dieet dat mensen wél vol kunnen houden: je wordt er simpelweg gelukkig van.

8.     Bananen helpen je mogelijk met slapen

Er wordt wel een beweerd dat het aminozuur tryptofaan dat je in bananen vindt, goed is voor de nachtrust. Dat je er slaperig van wordt. Van tryptofaan word je inderdaad slaperig. Maar banaan bevat slechts 20 milligram tryptofaan, terwijl een stuk vis bijvoorbeeld 500 milligram tryptofaan bevat. 

Toch helpt banaan waarschijnlijk bij het slapen, maar dat komt waarschijnlijk door de koolhydraten die erin zitten. 

Waarom zijn de bananen krom?

Maar nu even serieus: bananen zijn krom omdat ze – als ze aan de tros hangen – proberen naar boven te groeien. Bananen groeien richting de zon. Dat lukt door de zwaartekracht niet bijzonder goed. En daarom worden ze krom.

Helpen bananen bij het afvallen?

De korte samenvatting: door de vele vezels in bananen, hou je lang een vol gevoel. Dit is dus heel handig als je aan het afvallen bent. Daarnaast zitten er relatief weinig calorieën in banaan. Ongeveer 100 per banaan.

Hoewel er geen direct onderzoek is gedaan naar het effect van het eten van banaan op je gewicht, is er wel veel bewijs dat het eten van veel vezels kan helpen bij gewichtsverlies.

In dit artikel lees je meer over hoe banaan helpt bij het afvallen.

Hoeveel bananen kan ik eten?

Je kunt prima iedere dag banaan eten. Als je diabetes hebt, kun je beter iets minder dan dat eten. Let ook op als je vatbaar bent voor allergieën. Hoewel een banaanallergie niet heel vaak voorkomt, bestaat het wel.

Krijg je last van kortademigheid, neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts.

Recepten met banaan

Je kunt banaan natuurlijk direct uit het knuistje eten. Maar je kunt er ook allerlei andere creatieve ongein mee uithalen. Onze favoriete recepten op een rijtje:

1.      Bakbanaan

Wie wel eens in Zuid-Amerika op reis is geweest, kent vast en zeker plantain, ook wel plátanos, ook wel bakbanaan. Deze zijn vaak nog groen als ze klaargemaakt worden en bevatten daardoor nog veel van het supergezonde resistent zetmeel. Het is verdraaid lekker en bijzonder makkelijk te maken.

Haal twee bakbananen bij de supermarkt, toko of groenteboer. Snij ze in schuine plakken of rol ze uit met een deegroller. Gooi een goede hoeveelheid plantaardige olie in de pan en bak de banaan op middelhoog vuur in één à twee minuten goudbruin en krokant. Laat de bananen even uitlekken op een keukenpapiertje. Bestrooi ze met een klein puntje zout voor het serveren.

2.     Bananenbrood

Wie houdt er niet van een goed stukje bananenbrood? Je hoeft overrijpe bananen nooit meer weg te gooien met dit recept. Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een cakeblik flink in. Meng 200 gram suiker met 125 gram gesmolten boter en 2 grote eieren. Roer hier 60 milliliter (plantaardige) melk en 250 gram bloem doorheen.

Prak of pureer drie rijpe bananen en voeg deze toe aan het mengsel. Voeg naar hartenlust chocolade en noten toe. Giet het beslag in de cakevorm en bak het brood in 50 tot 65 minuten goudbruin.

Of doe dit allemaal niet. Bananenbrood is – zoals je aan de ingrediënten kunt zien – niet het gezondste op aarde. Of doe dit allemaal wel: soms moet je jezelf verwennen.

3.     Havermout met geprakte banaan

Zeg nou zelf, havermout is gewoon veel lekkerder als het zoet is. Maar suiker of honing [link naar honingartikel] zijn niet per se heel gezond om door je havermout te roeren. Daarom roeren wij vaak geprakte banaan door onze havermout (met sojamelk). Zo draai je in een minuutje een giga voedzaam, energiegevend, gezond en lekker ontbijt in elkaar.

Dit kan het best met een rijpe banaan. Is je banaan nog niet super rijp, snijd hem dan in kleine plakjes of blokjes en roer hem door je havermout.

4.     Barbecue-banaan met pure chocolade

Deze is heerlijk voor de zomer. Snij een banaan over de lengte in. Prop kleine stukjes pure chocolade door de snede in de banaan en leg de banaan vervolgens op de barbecue. Na een tijdje wordt de banaan lekker zacht en vermengt deze met de pure chocolade.

Afgelopen zomer maakten wij dit nog. Toen de bananen net van de barbecue kwamen, liep Bas voorbij met een fles rum, struikelde en goot zo – hoppa – een kleine hoeveelheid rum in iedere banaan. Dat smaakte echt superlekker!

5.     Bananenchips

Er liggen steeds meer ‘gezonde’ alternatieven voor chips in de supermarktschappen. Zo ook de bananenchip. Als alternatief voor normale chips, kun je prima af en toe bananenchips eten. Maar onthoud wel dat bananenchips niet per se gezond zijn. Ze worden gefrituurd in olie en vaak wordt er extra suiker en zout toegevoegd. Bananenchips hebben drie keer zoveel calorieën dan normale bananen en bevatten minder vitaminen en mineralen.

Conclusie

Je weet nu dat banaan gezond is. De voedingswaarden zijn goed, het is goed voor je spijsvertering, je bloedsuikerspiegel, je ogen en je nachtrust. Er zitten ook veel antioxidanten in, het is een goede energiebron. Dat ‘ie lekker is, dat wist je al. En dat ‘ie krom is ook.

P.S. Bananen zijn tropische vruchten, die niet bijzonder goed tegen kou kunnen. Bewaar ze dus buiten de koelkast. Maar leg ze niet in één schaal met andere soorten fruit. Door het stofje ethyleen dat bananen produceren, bederft ander fruit namelijk sneller[5].

Ben jij bewust bezig met je gezondheid en wil je graag wat afvallen? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge misschien wat voor jou.

In het programma helpen wij je met snel en gezond je streefgewicht bereiken en vasthouden. Dit doe je aan de hand van gezond eten en samen met duizenden anderen net als jij.

Benieuwd? Neem dan een kijkje bij de 3 Weken Afslank Challenge.

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *